Ketik

Wednesday, April 06, 2011

Dignity & Integrity vs Orang Kita

Salam pagi, salam seceria beburung yang berterbangan memulakan pencarian rezeki di permulaan hari yang damai...

Ni nak share sket cerita tentang dignity orang luar.

Semalam aku order gas untuk hot water system kat umah. Maklumlah autum dah ni sangat sejuk yer nak menjiruskan air ke badan setiap nak mandi, nak tut etc..

Order melalui phone. Balik umah semalam dah boleh mandi air suam..hihi..seronoknyer...Pagi ni jumpa invoice dalam sampul terselit kat pintu depan. Masuk opis pepagi terus bank in kan invoice tu.

Pakai dulu bayar kendian. Nah..inilah dia budaya yang sangat aku salut kat sini. Awak nak isi petrol, isi dulu bayar kendian. Nak berak kencing takder kena yuran seposen duaposen tapi toilet bersih sangat. Insurance kete, cover semua waimolah kalo nko tertinggal kunci kat dalam. Kalo takder insurance bayar $200, kalau ada insurance yg cuma $70 setahun tu, service free jer termasuk kerosakan minor yang lain.

Awak sewa kereta minyak full tank yer..tapi make sure hantar nanti mesti full tank jugak. Kereta baru moseh2 bukan reput terhenguk2 tangki kering kontang berkarat cam kat tempat kita.

Tol awak jalan dulu pastu bayar online or by phone kendian. Setaun lewat bayar pun tak apa..haha. Aku pernah buat nih.

Banyak lagilah service yang memang terbaiklah kat tempat orang nih. Aku sangat berharap service cemerlang ni diamalkan kat tempat kita. Tapi orang kita tinggi ke dignity dan integritynya??? Alamak kalo wat camni, rugi juta2 mak nak bisness. Pasainya orang kita ni jenis yang berkandak or berkehendak a.k.a suka curi peluang. Mana yang untung kat dia sapu licin, tak kira orang lain merana sengsara dalam kesusahan..Tak gitu? Tak setuju ker? Hummm toksah nak tuding jari kat rakyat marhain eh..para penguasa lagi godzila punya berkandak hahaha..ini hakikat!

Jepun kena tsunami pun buleh kita buat lawak, selar pembangunan negara orang tak lestari dan secara arogannya suh orang pulihkan ekonomi cecepat takut effect saham kita..Lahabau!

Adios...

2 comments:

syahirahlahmi said...

setuju sangat..but there is another thing yg syaal salute sgt..which is public transport system as well as the punctuality...which is hard to find in our own country..it is not about membanggakan country lain but the reality is org kita masih tak nak berubah...negara kelas pertama tapi minda masih kelas ketiga...sedih jgk...

Maya said...

tapi sikap dorang yg suka bg f###k sign kalo kita tersalah kat atas jalan mmg mendebarkan sukma dan menyakitkan jiwa..hgahaha