Ketik

Wednesday, May 30, 2012

Things I would love to own

1. Champervans

I love travel, so I think campervan is the best and the most convenient, it combine all outdoor elements including vehicle, accommodation, kitchen and bath/wash room. Thinking of travelling from KL-PM takes about 6-9 hrs, champervan is the best solution. We may stopping by and picnic/camping along the way back especially if travel through  South China Sea (Terengganu) pesisir. While go for holiday, there will be no hustle, where to stay, how much money we gonna spend bla-bla-bla. I wish I could have it one day :) 



2. Well..if I owned champervan I may no need to have a house?...but hey! I dream of having medium size and proper house with a combination of modern and traditional design. Half bricks and half wooden, but with tropical garden and water element, so that I have fish dancing around..plus swimming pool for sure :), well ventilated, nice to live and proud to see..

3. Business outlet

Am thinking of opening a restaurant or cafe offering traditional Malay cuisine especially from Kelantan. Why? Because I love food and I love cooking. I dream of contemporary customer friendly outlet but offer traditional and basic food with the arts and vintage presentation. I hope I can realise it very soon.  

Anymore? Wait until I gather the ideas...:p

to be continue............
    




Saturday, May 26, 2012

TIRED

I feel so tired but can't stop working...I feel no one is trying to understand me and just leave me alone struggling with my life...all I do, I do it alone :(..I feel angry when others is trying to organise my work while am at the end route of my journey. Instead of arranging their issues well they mess my issues, while blame me and put burden on my shoulder. I feel so stress, last night I cant sleep...just fall asleep around 2.30 am and today my eyes swollen likes ball, red and sore.

This business isn't as simple as writing blogs..I feel so lonely and astray on my own path. It affect me physically and I feel like crying..am so tired....no body around me to talk to, I have no shoulder next to me to lie on, no laps beside me to rest my head on :( ..I feel like run away from reality, cut off contacts with everybody..I wanna go to somewhere to have a quality rest. Doesn't want others to disturb or interrupt me..lets me settle my business alone...indeed, am used to it since a very long time ago.

I remember when I cried and cried all day long during my Master's graduation rehearsal..at that time, I remember I just want to share my success with somebody but they gone..just like that. With no heart I rejoice my victory and now I can feel that I will be on my self again....if Master was 99 % heavy, this 5 x heavier. My head likes to explode.

Why people so selfish? They think of their business is more meaningful than others? Since then, I don't even care anymore what people around me gonna achieve for their life. But please don't make fuss, disturb and try to interrupt my business. Its not fair at all.

I'm here, carrying my duty not just for my own sake! This is a responsibility put on me to pay for..its not free! And your personal business is nothing to do with me, since you already managed to carry on...WHY PEOPLE JUST CAN'T UNDERSTAND?????????????

Never, in my life since 10 year ago, I feel so stress and have no idea what to do like just now...May Allah bless me

Am so frustrated at the moment :,(

Thursday, May 24, 2012

Its hard!

Just got back my chap 5 and I feel down...still lotsa things have to learn...uhuks! Its too hard to be scientist :,(

I need a shoulder and ears....huaaaaggghh!!!!!!!!

Wednesday, May 23, 2012

Bencana alam yang dicipta manusia: dari sudut sains

Saya ingin berkongsi satu ilmu yang sgt menarik hari ini. Tentang HAARP. Apa tu? Its an HF Active Auroral Research Program. Teknologi yang dibangun pada dasarnya BAGI manipulasi cuaca dan iklim untuk kepentingan yang baik. TETAPI...lately ia telah dibangun sebagai military weapon. No more senjata biologi, no more anthrax dan no more terrorism. Sedarkah kita banyak bencana alam dan malapetaka dunia kebelakangan ini seperti tsunami Japan 2011, tornados, hailstorm dan massive earthquake adalah hasil eksperimentasi2 HAARP.

Banyak orang dimomok kan dengan UFO apabila terdapat kesan corak2 aneh dil ladang. Kita juga percaya kiamat telah dekat, akibat banyaknya bencana alam ini. Tak nafikan kiamat kian dekat..tapi bukan sahaja fenomena alam petanda utamanya, tapi fenemona behaviour manusia yang semakin pincang juga..tak nak ulas isu ni di sini.

Berbalik pada topik HAARP. Sejauh mana kebenarannya? Tsunami Japan was believed triggered by Rusia to cut down their world trade enemy. Tak percaya? Sila tengok video ni..ini bukan teori  iluminati atau konspirasi atau cerita politik Malaysia :)



Untuk ilmu yang lebih lanjut sila baca Web ni

Sangat menarik untuk dikongsi dan didalami bersama. Betapa musuh bila2 masa saja boleh memusnahkan negara yang menjadi pesaingnya..dalam masa kurang 10 minit satu benua besar boleh lenyap! Sememangnya kemusnahan dunia ini ditangan manusia itu sendiri.

Australia juga punya beberapa stesen HAARP, termasuk di Jindale, QLD..I wonder if weird clouds that I've seen few times on the sky here is a product of HAARP?

Technical tour IPS

Assalamualaikum cinta!

Hooyeah!...baru  siap Chapter 2, nak baca sekali round lagi sebelum submit :)..so tinggal 2 chapter lagi yaktu General Introduction & General Discussion..simple jerk 2 chaps tu..sekitar 3-5 pages jer setiap satu..Alhamdulillah..So bolehlah balik berconference dan bercuti melepas lelah buat sementara.

Bercakap ttg conference, tadi pagi receive email suruh pilih destinasi untuk technical tour. Ada 6 lokasi kesemuanya;

(1) MAS Cargo+Agriculture Heritage Park+Putrajaya Agricultural Conservatory Park+Universiti Putra Malaysia

(2) Malaysia Agriculture Research and Development Institute (MARDI)+Phytosanitary Quarantine Centre, Department of Agriculture+Agriculture Heritage Park+Putrajaya

(3) Agro Park, Sg Udang, Malacca+Malacca City sightseeing

(4) Vegetable farm & Sugar cane farm+Kuala Lumpur Craft Complex

(5) Berjaya Hills+Heliconia garden+Royal Selangor Pewter Visitor Centre+Kuala Lumpur Craft Complex

Hurmm...nak pilih yang mana ya? Any idea? Yang no.1 perlukan pasport no. bagai untuk enter the bangunan. No 2 sounds booorrinnnggg...wahaha, dah banyak kali masuk MARDI macam masuk LGM gak lah ;p.
Then yang no. 3 macam menarik kan? Tapi Sg. Udang dan Malacca tu dah pernah jd cam kampung ke-2 saya dah..dah terlalu biasa. Segenap ceruk Melaka kat stereng kete jer..hihi..apa taknya dulu2 setiap ujung minggu balik Kem Terendak.

No. 4 pulak tengok ladang sayur dan tebu pastu kompleks kraft...humh! boring jugak. Kompleks Kraft dah banyak kali gi cenggitu jugak.

No. 5 cam menarik....tapi pun dah pernah sampai...So, bolak balik saya pilih no. 1...nak tengok cemana urusan loading agriculture produce kat MAS Cargo..mana tau sok2 nak jadi pengeksport import, bisness women terkemuka negara ke muehehe..walaupun MAS dah bankrupt..bukan senang2 nak masuk tempat tu..tempat2 lain tu bila2 masa leh terjah...plus lunch kat Agriculture Heritage Park musti sodap nyer, kononye lah...err..musim buah ke skang? kalo iya boleh petik2 buah kat putrajaya & UPM nanti..yo2 an..

Post-conference pun ada pakej percutian 3d/2n or 4d/3n ke Sabah/Langkawi/Johor..bagus tul la dorang organised event ni...kita LGM sok2 bila tiba turn kita organised IRRDB conference baik tiru pakej ni..huuu...dah lama dah saya dok pikir dlm kepala, knp kita tak buat kat destinasi lain selain KL? Langkawi/PCB/Geeting etc...untuk pegawai2 sendiri kita dah biasa buat kat tempat2 tu..Sesambil mempromosi dan menjual produk pelancongan kita leh tunjuk keistimewaan kat org asing...sambil tu leh extra cuti2 hiiii...saya suka.

Kita leh offer post-tour ke timur-barat-utara-selatan...segenap ceruk kita ada getah. Nak lawat Desaru sesambil lawat plot getah transgenik pun buleh, nak lawat Kelantan sesambil beli belah kat Pasar Siti Khatijah dll pun boleh, nak gi Langkawi/Kedah pun boleh...nak gi Genting pastu jamu ikan patin Temerloh pun apa kurangnya...dan banyak lagi lah..ni asik2 1 world hotel, putrajaya...ermm..tak kreatif langsung


Tuesday, May 22, 2012

Disgust advisor

It is disgusting when the so called advisor but not an advisor in the real situation. Its more disgust when the so called advisor who hold the account for our RHD allocation controlling our use of money even we not going to finish it or when its nearly the time for account closing or even we need it for overseas travel since we not gonna use it for any other particular research because we are finishing. But it huge disgust when the so called advisor used our allocation to buy new PC or stationary for his own use while he got his own teaching allocation, the so called advisor give away his currently used PC for the new student after emptying everything in it, who precisely not gonna use any penny because she is in the 1st year, just arrive, have no PC and will spend her whole 1st year only for literature review writing, that of course not gonna use even single cent!

Gosh! I have no respect for such kind of education personel, my friends also have no respect towards that so called advisor and I feel like to drop his name, feel like insincerely wanna give any credits to those so called advisor those do not contribute anything and behave like shit :(..............

I'm missing every single moment and treat my beloved Daryl offered us, pick us up from the airport, pick me up in BNE, helping us moved house, gave us new PCs, bought us bicycle, meeting us every Friday...owh am so lucky.


Monday, May 21, 2012

Disiplin, dedikasi dan doa

Assalamualaikum,

Sebelum mula bersatu lagi dengan penulisan thesis, pagi saya mulakan dengan penulisan santai dan bersahaja di ruangan kecil tapi luas ini. Sekadar mencoret cerita pengalaman suka duka kehidupan kini sebagai pelajar PhD di bumi kanggaroo. Setiap pagi berkereta ke kampus saya sentiasa terpesona dengan keindahan langit Gatton yang membiru, sekali sekala dihiasi kumpulan awan tebal atau garisan awan nipis berombak atau sekata. Setiap kali panorama langit sini mengamit keinginan saya untuk merakam di lensa dslr. Permukaan daratan yang dihiasi tanaman kontang hasil pertanian, produk tempatan yang dimakan sehari-hari seperti keledek, jagung, tembikai madu/merah, labu, bawang dan sebagainya. Setiap kali memandu pergi pulang sebaik matahari menjengah dan setelah matahari berlabuh, ketenangan jalan raya akan melekakan saya, fikiran akan sentiasa mengembara jauh ke masa2 lalu. Masa2 lalu yang membawa saya kini berhijrah ke sini. Perjalanan hidup dan kerjaya yang tidak berapa gemilang. Bukan saya tidak bersyukur, jauh sekali menyesali...tetapi betapa bersyukurnya saya kini kerana mampu berada di tahap sekarang. Biarpun perjalanan saya masih panjang, saya kini lebih2 lagi bersyukur kerana hasil jerih perih, sakit sengal fisikal dan menangis air mata darah , kini saya hampir mencecah garis penamat..Alhamdulillah.

Ada yang bertanya apakah rahsia saya? Bukanlah bereti saya ini contoh, apalagi ingin tamat dalam masa 3 tahun juga tidak tercapai dan terpaksa hingga 3 1/2 tahun.  Sebetulnya, sejak pertama kali kaki saya terjejak ke bumi ini, saya sudah pahatkan semangat dan aspirasi, ingin  melaksanakan tanggungjawab saya sebaiknya. Padahal PhD bukanlah terlalu saya kejar hingga melupakan keutamaan lain..itu yang banyak orang percaya. Cuma, sejak kecil ia memang sudah terpahat dalam minda. Kembara hidup saya pernah terlukis dalam garis sejarah sejak dulu, ertinya saya telah melakar bentuk penghidupan saya sejak saya mula pandai berfikir. Selebihnya, segala kepayahan dan liku2 jatuh bangun permukiman itu yang membentuk musafir saya hari ini.

Kembali bercerita tentang resepi cepat atau lancarnya program. Jujur saya cuma ada 3 kunci; (1) Disiplin, (2) dedikasi, dan (3) mintalah pada Allah dan jangan pernah putus solat hajat dan bermohon pada-Nya. Kalau luaran saya tidak terlihat muslimah sempurna, apalagi dalaman..sesungguhnya saya insan yang sentiasa lemah, dan terus belajar. Iman kita kadang naik turun..betapa lemahnya kita sebagai manusia, seringkali alpa apabila senang menyapa, tetapi kembali dekat dengan-Nya apabila saat kepayahan. Begitu, saya sering rindu untuk mengalami kepayahan dan kedukaan, di mana dapat membawa saya merindui Dia sepenuhati dengan segala kepasrahan. Tak kala senang, hidup tenang dari masalah saya akan merasa begitu sunyi dan sepi. Hati seperti kosong..sungguh besar kasih sayang Allah yang memberi duka sebagai landasan kasih sayang dan rahmat-Nya.

(1) Disiplin: Iya, disiplin salah rencah utama keberhasilan. Jangan pernah menangguh pekerjaan, sebabnya kalau tangguh akan lupa dan take time untuk keep on track balik. (2) Dedikasi, letakkan perkerjaan ini sebagai keutamaan, kita diberi cuti 30 hari setahun, tetapi jangan terlalu efektif untuk menghabiskan cuti. Cukup rasanya paling lama 2 minggu sahaja. Esok2 dah balik nak cuti bila2 pun boleh. (3) Solat hajat dan mohon kelancaran urusan dari Allah, insyaAllah segala nya berjalan dengan baik. Di samping menjaga cabang2 spiritual yang lain seperti sumber duit yang halal, makanan yang halal, hubungan silaturrahim sesama orang2 sekeliling dll. InsyaAllah, jiwa yang bahagia dan tenang punca keberkatan hidup.

Semoga kita semua terus diberi kekuatan untuk memperbaiki diri dan melakar masa depan ke arah kualiti hidup yang lebih sempurna. Kita jadikan segala perhentian suka atau duka sebagai pelepas lelah yang sementara. Kelak akan berakhir sambil wajah terus tersenyum..InsyaAllah

Saturday, May 19, 2012

Hurmm...mari berzumba

Hehe...comel badak purple ni joget, tp kurang menghibur...



Yang SOLJAR lebih menghibur, sebab sepanjang pagi ai gelak depan PC tengok hahhaha...banyak tul yang lawak dan kebodohan melampau terselah zaman ni :p


Friday, May 18, 2012

Takde apa lah

Wah sangat bz this week siapkan tokok tambah Chapter 2 Lit Rev, skang tinggal revising the whole chap again sebab sudah terlebih pages harus dibuang mana2 topic yang kurang relevan.

Actually saya sedang ternanti2 email dr Victor kalo2 dia mau include saya dlm team volunteer Sunflower Competition next Tuesday..Manager School, Tim dah terima dan suruh beliau tu masukkan my name dlm mail list group tu..Errmm tak tau la plak kalo dia "buat2" lupa/tak tau email add/tak dpt cari saya..biasanye gitulah...walhal duk se-floor, telepon ada dan saya seharian kat opis sepanjang minggu..selalu jer lalu lalang dpn opis dia yang terbuka luas...hurmm as usual, sombong le teww muahaha...tak pesal2 buat ketupat basi kat sini ei :p, huh! tanak sudah! hahaha

Then, hey! today we had tupperware party after mini seminar group research buah2an..means Daryl pasni dah tak buat pasal cut flower lagi, me and 1 other friend lah penamatnya :(. As usual my home-made Asian dish haruslah jadi rebutan..hehe..masak cha kuew tiow jer pun..simple senang nak makan, dorang bukan reti makan rumit2 berhidang bagai..ingat nak buat nasi kerabu signature dish Gatton tu tpi lecehlah..asik2 org mintak nasik kerabu boring la ai..so tukar menu. Nak meniaga nasik kerabu la gini.

Then group ni skang dah expend lagi termasuk Andrew McNish and Peter Hoffman yang popular itu..tak kenal? Memang la korang tak kenal sebab dorang plant physiologist, scientist physiology hiii...Andrew yang hensem*aumm! last 2 years pernah dtg kasi presentation in our group. Dia ex-lecturer kat UC Davies, USA..pastila hebat orang dia, muda2 dah berjaya..ex-Daryl PhD student tu...nanti akan kah daku menjadi somebody juga?? So skang dia dah kembali ke tanah tumpah darahnya..kalau belum kawin ai ingat nak ngorat muahahhaa! Apa...salah ke? dia bijak, dia muda, dia hensem, dia sopan cakap lemah lembut, dan badan dia...oiiii...ai rasa dia hari2 gi gym, tough siot*Yuhu! jangan jeles, rini dia sudi share Indian toast ngan ai......ai makan 1/3 selebihnya dia habiskan :)....eceh! ai suka kalau bab2 share makanan ni....tercipu2 ai malu, malu? dak aih! sempat cakap "Owh! Thank you" sambil senyum lebar hahahha....then dia buat2 tanya si Madan empunya toast apa itu, padahal dia dah ngup skeping awal2 tu*oi nampak tu :p..dia pun pandang2 ai apa*perasan..la-la-la ermmm

Tapi malangnya Daryl sempat habiskan satu chapter je sepanjang 2 minggu dia cuti..Dia kata "Its my holiday"..ai kata balik "but you promised me"..pastu dia cakap "My holiday was ruined..I found a body in the river"...ai pun terlopong terkejut..tanya kat mana? Sungai mana? Oooo...rupanya kes bunuh pempuan yang ditemui kat sungai yg dok heboh kat TV sejak seminggu lepas tu..tapi kat berita TV tak sebut nama dia yng jumpa?, dia takmo disebut katanya..ya, bahaya kat sini kalo dah jadi saksi wajib blurkan muka kalo muncul kat TV, lebih baik jgn muncul dan jangan konon nak tumpang glamer or jadi wira...silap2 nanti kena bunuh juga. Pernah terjadi di Melbourne kalau tak silap, the whole family kena bunuh sebab muka si bapak muncul described fisikal perompak kat TV..tinggal sorang anak pempuan yang dok kat oversea je selamat..huuu sadis!

Wokey la, rini kerja sikit jer...melalut jer banyak...dah maghrib pun tapi ingat rini nak stay sampai kul 6 la kowt. Harap2 masih ada orang, pasai sini kalo Jumaat org biasa balik awal sebab malam party...

Till then..wa cau

Wassalam...

Monday, May 14, 2012

Parfume dan Picnic Point

Rest sat dari menulis dan menelaah journal..kepala tengah buntu, mari kita update blog pula :)

Actually betis dan paha cramp rini coz semalam walked and jog dari rumah ke Lake Apex sekitar 4 km. Dari rumah ke sana around 25 min, pastu ronda tasik 3 round selama kurang lebih 1 jam. Tengahari lepas zuhur rendek ke Toowoomba plak with Kamani..hehe alang2 dah jog ngan dia, terus ajak dia rendek..dan2 dia mau, padahal katanya nak basuh baju, masak dan buat apa2 yang patut kat umah..so tinggal lah husband dan anak kat umah hahaha...bijak sungguh I mempengaruhi dia kan? Pengaruh rakan sebaya..Anyway, dia tader kawan lain pun kat sini..jarang outing soping2...nanti mau soping boots katanya, maybe saya bawa dia ke DFO bersama Ursula next time :)

Sebelum ke TWB sempat masak seafood lasagne dulu..ermm seharian semalam makan lasagne jerk..resepi? nantilah senang2 post kat Foodaholics..lama benar tak update dan jengah restaurant tu


So campur jalan2 di TWB adalah sekiatr 10 km kot exercises otot2 semalam. Lepas soping parfume katanye..coz semalam last day mother's day sale 85% kat Chemist warehouse. On the way balik singgah picnic point 10 min tengok sigh seeing yang cantik tue.. 



Sebelum ni tak pernah explore site ni, rupanya ada panorama yang sgt indah untuk dilihat..selalu lalu lalang kat warrego Hwy dan picnic sini tak pernah perasan pun. Maybe sebab level kita rendah dari dia, so kat Picnic poin yang berada pada aras tertinggi ni kita leh nampak ciptaan Maha suci Allah ni..Subhanallah!



Next time maybe leh berpiknik kat sini pula..sejuk suhu semalam sekitar 10C kat sana...

Okay then, continue work...


Friday, May 11, 2012

Cash passport + travel

Assalamualaikum

Oakai...sebelum bersatu jiwa raga dengan journal2 dan dokumen thesis, saya nak share sesuatu. Kurang lebih 6 minggu lagi nak balik KL kan..coz nak present serba sedikit sedutan dari 1 topic of my work kat International Postharvest Symposium 2012 di PWTC. Bukan nak cerita pasal symposium tu...tunggu 2 bulan lagi update heee..

Ini nak cerita proses2 memohon dana ke arah itu..Orang lain dah master sebab dah berkali2 travel tapi I baru sekali nak travel..huu sib baik ada peluang juga, Alhamdulillah. Ritu mohon nak gi NZ tak dikasi, sempat berjebek mulut dan memerah mata sat hahaha * Big girl doesn't cry (sehingga kali terakhir perihal symposium ni, rasanya kurang lebih 3-4 kali this big girl cried depan Daryl :P)

Memula cam biasa apply travel grant dari school or uni..3 kali setaun dibuka, since my last application in 2nd round tak berjaya sebab banyak sangat competition dan the 3rd round baru buka semalam (buang masa jer nak apply lagi)..this travel ditaja oleh duit allocation RHD student. Sama jer source nye. Kita perlu isi online travel form yang diurus oleh bahagian financial school memasing. Application perlu diluluskan oleh 5 org; 2 financial officer (tak specific individu), 1 manager or budjet holder, 1 financial delegation dan last sekali Head of School. Sebelum tu mestilah diluluskan advisors dan account holder dulu. Semua yang berkenaan cuma excess the same form online, maksudnya online form tadi terbuka kepada kita dan 5 org tadi..kalau form tak lengkap financial officer yang 1st akan email suh kita revise balik. Setelah semua approved, skang masanya untuk klick button apply cash passport (gambar). Dalam masa 10 hari working day kita terima kad tu..dalam bentuk kredit kad VISA. Lepas notify penerimaan serta merta kad akan diaktifkan. Macam kad kredit biasa tapi as I said before credit card sini bukan sistem kredit bebetul, perlu ada nilai dalamnya dan boleh di-reload. Pun tak paham macamana dikatakan kredit??* kita belajar kendian... Dan kad ni boleh digunakan worldwide secara ATM maupun mesin slide/insert kat outlet2 perniagaan tu..penamanya? Watatatau..credit card slot machine agaknya, macam panjang sangat? Tapi ku rasa takleh dipakai di Malaysia coz pinnya cuma 4 digit, pin ATM Malaysia 7 digit * what a complicated life.



In the meantime, kita kena contact UQtravel untuk tujuan tempahan flight, teksi, or hotel. Since hotel dah tempah sendiri sejak awal, so hanya flight saja mereka urus. Airport transfer kena book sendiri..cit! Tak lah..sebenarnya proses ni untuk mensistematikkan proses tetapi menyediakan fleksibiliti untuk traveller memilih hotel dan khidmat teksi/airport pick-up sendiri..boleh pilih nak berapa STAR, lokasi mana jauh dekat dengan tempat meeting, tapi kalau over bujet bayar sendiri yang bakinya..heee..

Balik nanti, kena complete form tadi, part last..After Travel. Untuk itu kita kena provide segala butiran financial travel kita yaktu segala resit2 hotel, fees, teksi, makan so on. Nah...sungguh senang proses ni, cuma tinggal ketik keyboard dan dail no. phone jer. Tapi kalau 1st time buat pening gak lah, sebab untuk paham perlu org ajar, bila annoyed orang, jadilah macam I tempohari...nangis kena sembur ngan Daryl sebab kena pedajal technical staff *huuu Big girls doesn't cry...takper cuci mata kata SAMA :p. Tapi sebenarnya UQ finance pun sedia membantu bila2 masa kalu kita tak paham.

Wokeh..ritu ada baca email LGM berkenaan penambahbaikan kaedah menempah hotel LGM oleh audit negara..hiii saya suka ketua audit negara laki Normala Shamsuddin tu..bertindak agak tidak pilih bulu..Shahrizat pun kena..saya pun naklah laki cenggitu..biar tua tapi hensem dan kaya...muahahaha! Tapi teguran tu melimitkan pegawai tempahan cuma sorang, ermm..kalo org tu sakit, MC ke apa camana? Elok rasanya kalau buat macam sistem e-claim atau e-cuti..semua online tapi make sure pegawai melulus lebih dari sorang. Akibatnya elaun every quarter kita selalu delay 2-3 minggu...ermmm! Sistem pengurusan dana untuk travel termasuk application advance*untuk pegawai2 baru, sebab belum cukup sebulan kerja gaji belum masuk dah kena pi outstation.. pun bagus kalo kita buat ikut UQ ni..

So, dalam saya dok membebel tak puasati dengan sistem kat sini sebenarnya banyak lagi system lain yang sangat bagus..Contohnya financial delegation yang teratur ni dan OHS sebelum buat apa2 kerja lab/pembinaan dan semua melibatkan keselamatan pekerja lah.

InsyaAllah, alang2 sebagai pegawai audit kat LGM dah lebih 9 tahun, nanti saya cadang supaya kita aplikasikan sistem semacam ni nanti, termasuk beli licence endnote/sigmaplot/minitab supaya senang nak analisis data serta tulis report dan papers.. :)

Till then, cau cin cau!

Wassalam...

Wednesday, May 09, 2012

Oakayy...katanya...

My sarcasm points:

Ye, lelaki tak kawin sebab

(1) Masalah kewangan -----------> duit simpan nak beli sport rim, modified kereta, dslr, advance gadgets, melabur forex dll muahaha

(2) Tiada calon sesuai ------------> sebab yang dok ada dia tolak mentah2 dengan infinite alasan tak masuk akal, tp dok puja Lisa Surihani et al...suka bermimpi..muahahha

(3) Kerjaya -----------> padahal dah kawen pun, isteri tetap share sumber kewangan keluarga, hampir tiada isteri surirumah sepenuhmasa

(4) Selesa hidup membujang --------------> dgn erti kata lain, boys will always be boys dan kurang gemar memegang tanggungjawab aka tidak suka orang lain interfere their life* bz body nak menentukan masa depan dia rungutnya...rujuk movie "About a boy" lakonan Hugh Grant


Ye, perempuan pun lambat kawen sebab

(1) Masalah kewangan -----------> Sebab kalo kenduri kena keluar modal sendiri

(2) Tiada calon sesuai ------------> Dah semua lelaki dok nak Lisa Surihani et al...takder peluang dah hahaha, jenuh nak cari imam kan?

(3) Kerjaya -----------> Sebab dah kawen pun, selalu laki berhutang juga, nak kena bantu adik2, sara family kat kampung lagi :p

(4) Selesa hidup membujang --------------> sebab un-grown up boys sangat memeningkan kepala, penat terpaksa parenting mereka, bila perenting mereka memberontak pula, pendekata tidak suka orang lain interfere their life lah * nak menentukan masa depan dia rungutnya...rujuk movie "About a boy" lakonan Hugh Grant, Lols


Walaubagaimana pun tak semua lelaki begitu kan? Perihal jodoh Allah yang tentukan :)

Saya nak kurus dan comel

Biggest loser Australia malam tadi very inspiring, imagine ada yg loose weight hingga > 60 kg! Dan2 tu jugak saya renung diri sendiri, sejak berat minimum 56 kg last year, sekarang dah naik balik ke 60 kg, woohh....sangat frust! Semua ni gara2 sudah tak banyak bergerak coz most of my time skrg tercongok depan PC jer..writting  phase katanye...Jeans yag hari tu dah cun2 je lekat kat badan dah sendat balik..sigh! Tapi semalam ada org kata am soooo young! * bila Guta told him that am finishing my PhD....Yes, I am!..am 25 years old...muahaha! Kok  banyak yg bilang gue muda ya?? Bisa jadi cougar lah :p

So, bermula last Monday, saya keluar brisk walk dan jogging ke Lake Apex bersama Kamani. Ingat nak buat hari2 tapi postpone la sampai next Sunday. Tak berapa berani jalan sengsorang area Gatton takut races  harassment kononnya, plus takut kena kejar/barking dek anjing.. Last time ada la satu anjing barking berlari2 dia ke pagar, sib baik pagar umahnya bertutup. Then beberapa meter ke depan tetiba dua beranak anjing cross the road and followed me. Bersungguh2 dia tunggu jalan clear nak cross tu.. Sib baik dua2nya comel dan followed perlahan2 dr jauh. Berdebar lah jugak kan manatau tetiba dia melingkar kat kaki.. huuu haru, sekali sekala paling belakang. FYI  I am "animaliaphobic" * err...ada ke istilah tu? hahaha..sukatiku lah. Istilah tu bermaksud saya ni penakut segala jenis haiwan ternakan apalagi liar. Saya cuma berani dan suka bela ikan mueheheh.

Saturday ni ingat nak gi jungle tracking kat Spring Bluff kalo ada kawan :(, then sesudah jungle tracking leh picnic kat situ..best tempatnya * ada gambar kat my fb.

Post ni campur2 bahasanya sebab saya rasa kurang selesa berbahasa Inggeris formal di sini hahha, * padahal grammar tak betul :p..ada yang tak suka baca campur2 bahasa kan? *Apa ku peduli, sapa suh baca? hahhaha

Oky doky, sekarang mau concentrate chapter 2 lit rev last sub-topic, nak settlekan sebelum balik KL harapnya.

Adios!

Tuesday, May 08, 2012

My last weekend

Last weekend QLD cuti panjang, 3 hari jer :)..Wonder why am forgot that Monday was actually off day as well coz labour day was on the 5th..otherwise I was just stayed at Ursula's place and having more fun..sigh!

So, as planned for a month ago, seems that am still got childish imaginary in my soul..(don't be so bored). So, we went for marvel Avengers at South Bank, Cineplex. The only cinema offer cheap price for tickets i.e. $6.50 for students and $8.50 for adults. Ursula, her husband Mat and I were having such a great movie show ever. I did love Avengers. Since, we were watching 2D, Ursula said 3D will make her dizzy..so I think I can afford to watch it again and I'll go for 3D next..ngeee.

After the show Mat left and lets me and Ursula having our girl's outing as usual. I bet none of my other married girl friends dare to waste their times just to hang out with other single girls (again..don't be so bored...otherwise you will regret for the entire life..muehehe)..indeed, to me..getting married doesn't mean that we can't spend times for ourself. I can see many western couples did respect their spouse personal space. They take turn when their spouse want to have great escape for a while. Tapi berpada2lah..jangan sampai lupa tanggungjawab pada rumahtangga. Okay, enough said.

We just walking around Southbank area, looking for suitable halal restaurant, but again..as Ursula dare to die because of nandos, so we had lunch whole mild peri2 hot chicken with chips and extra hot corns on cob. Earlier we planned to have Malaysian/Indonesian cuisine which lots of choices in West End. Never mind lets keep it for the next hang out. While enjoying our mouth watering grilled hot chicken, as usual we had such great conversation. About our PhD, our life, her married life, my single life, shared story about our future plan..what to do next and well...sounds that PhD life is always the same. Boring, hectic (sometimes), every other constraints bla-bla..and I told her that, when I go back I plan to adopt a baby boy and she asked me why a boy. I said, I don't know, I just want to take care of somebody and may be during my retirement ages I will have somebody as my "offspring" to take over my wealthy...hahahha..though, am not that wealthy. Just joking,,ngeee.

As she also expressed her stress of having an offspring. She's having problems with her fertility and according to her, her husband is still like a boy in a big body..hurrmm. As usual, I will ask her to join him do whatever he do in his past time so that she can enjoy life as it is. People will automatically change when they have responsibility (hope so) and just believe in him. If he wants to be a kid, then join him be a kids as well (don't be so serious and boring)..hihiii..but remember to always stand on your feet, jgn selalu jd budak..very annoying!

After having lunch we just have a great walk through Southbank walkway under the metal sculpture like a pergolas covered with bougainvillea. Passing by a booths selling things, small goods, accessories etc...ala2 pasar  minggu lah, every saturday pun ada..sama jer since my 1st visit when I was in BNE in 2009 and now its my 2nd visit when I nearly off. I wonder why so many Chinese were around? Its just been answered when we arrived at the stadium. Actually its a Wesak day celebration. There were many food stall..ada nasi lemak and sate Malaysia juga..vegetarian..Sigh! Why not we ate here?? And today, when am online my fb, I saw one of my chinese UQ friend was tagged..owh..actually its Malaysian Chinese stall..she was one of the participant, I'm not sure what society they are...proudly said they wearing baju kurung okay, not a cheong sam or sewaktu dengannya..(you get what I mean?). They represent Malaysia, not their race..I'm not talking about religion here, since baju kurung itself originate from malay culture.

 The crowds...


The girls in baju kurung...the stolen picture of them ;p

Because, the movie show was at 12pm and we finished by around 2pm, so we were having not much time spent in the city and I bought nothing. Unfortunately, I did not brought my extra cloths to stay at their place, so I had to travel back to Gatton around 5.30pm sesudah maghrib..sekeliling juga sudah gelap..it took around 1.45 hours to reach Gatton..what a waste of time, I should bring my extras next time.


Friday, May 04, 2012

Khabarnye..

Assalamualaikum chenta! Tak jawab berdosa..:p

ERmm...tak sabar nak tunggu esok..

Baiklah, korang datang sini musti nak tau cerita akak kan? Muahahaa

Sebenarnya takder apa cerita sangat nak dicerita sebab takder cerita..hiii, cuma sekarang sudah malas nak bangun pepagi biarlah rejeki dipagut ayam pun. Sebab tu lah selalu masuk office lambat skang ni. Maklum ler org solo, bukan ada anak pinak nak diurus, bukan ada laki nak diurus..:P. Alangkah baik rasanya kalau bangun pepagi gi jalan ke jogging ke dapat lah mengentalkan apa yang dah tak kental sejak tua2 ni kan? Ermm...tapi malas mengatasi segalanya.

Biarpun suasana habitat sekarang tak sesyahdu yang dulu masa tinggal bersama ma time dia ada sini..bangun pepagi dialuni musik alam kicauan beburung, tidur malam pun diulit sahutan ungas bermimpi. Tapi sekarang bak hidup di Calcutta dan Jakarta..:(. Jam 4 pg dah dikejutkan bunyi bising jiran atas hempas2 tolak2 pintu, tak sempat BB nak laungkan azan subuh..hingar bingar enjin kenderaan di jalan dll..ermm. Bersyukur nan adonya.

Wokeh, apakata pepagi nan cerah dan damai ni kita gi tengok video mengajar Ustaz Azhar...dapatlah memulakan hari dengan ceria sebab sambil dapat ilmu sambil bergelak senyum..Kalau nak yang lebih tinggi pengertiannya mari kita dengar ceramah Dr. MAZA. Banyak ilmu berkenaan isu2 semasa yang kita boleh ceduk dari beliau. Atau kalau nak jadi James Bond sehingga berpinar2 bijik mata baca SINI

Jangan baca SINI..semak otak pepagi :(

Till then cau cin cau....nak sambung edit chapter lit review pulek..

Thursday, May 03, 2012

Siapa dia ni?

Siapa MOHD. RAFIZI RAMLI ni? Saya suka la beliau...

Eh kita sebaya lah..dah kawin belum? Muahahhaa

Mudah2n terus istiqomah :)

Wednesday, May 02, 2012

Apa2 saja

Sudah Bulan Mei...yuhuu! Membilang hari mau balik KL...tetiba jerk terasa nak makan KFC padahal bukan suka sangat pun, McD lagi best apa..pastu tingin nak makan kat Seoul Garden, haish memacam lar...kat sini kalau nak makan luar tak banyak choice balik2 nandos, kebab, nandos..sekali sekala gi restorant malaysia/indonesia..

SABAR



Wii! Sejak bila plak jadi blog hiburan neh? Muahaahaha...tak kesah lah. Cuma kagum ngan citer chenta mereka, byk halangan banyak gossip, banyak segala lah...tapi ermm, kalau dah memang jodoh tak kemana :)
Cantik plak video dorang..McKak kamu buatlah video ala2 story cenggini nanti. Jejai tu macam Wan Zuraidi pun ye gak..hihi..