Ketik

Monday, May 27, 2013

Aku datang menjadi tetamu MU

Setelah difikirkan masak2 sampai jadi kari...Saya decide nak counter balik apa yang saya tulis semalam.

Saya teringat prinsip hidup seorang sahabat baik saya kurang lebih berbunyi camni....

"Tebarkan kasih sayang sesama makhluk tidak kira siapa pun dia, InsyaAllah kita akan mendapat balasan kasih sayang yang berlipat ganda"..

"keluh kesah tiada guna, hiasi hidup dg senyuman optimis dan tebarkan manfaat kepada sesama sekalipun manfaat itu sebesar biji sawi"

Justeru saya putuskan tidak akan berhenti berkawan dengan hamba Allah yang saya tulis tentangnya semalam. Beliau tidak pinta dilahirkan ke dunia begitu dan bukan selayaknya bagi saya untuk menyombong dengan kesempurnaan dan kelebihan yang saya punya untuk diskriminasi manusia yang lain. Saya juga punya segala kekurangan. Lagi pun beliau sebenarnya normal. Penampilan fizikalnya normal dan nalurinya juga normal. Apa saja sejarah hidupnya jikapun seperti yang saya sangsikan, saya tidak mahu tahu dan tak berhak tahu. Yang penting siapa dia sekarang. Bagaimana kita tidak mahu orang mempertikaikan masa lampau dan kekurangan kita, pasti org lain juga tidak ingin dipersalahkan atas ketentuan Allah terhadapnya.

Malam tadi beliau kedengaran sangat sedih dan cemburu bila mendengar riuh rendah di rumah saya dengan kehadiran ahli keluarga yang lain. Saya bersimpati dengan kesedihan beliau yang keseorangan di dunia ini tanpa ahli keluarga dan sesiapa. Jadi apa lah salahnya saya kekal menjadi kawan beliau. Mungkin saya mampu memberi sedikit kebahagian dan kegembiraan pada nya. Kerana itu tidak bermakna saya perlu korbankan kebahagiaan sendiri. Mungkin dari situ Allah akan mengurniakan saya lebih banyak manfaat dan kasih sayang dari semua insan di sekeliling saya. Mungkin nanti Allah akan menemukan jodoh saya yang sebenar. InsyaAllah...

Saya ambil kesempatan ini untuk membuktikan segala corak pemikiran dan prinsip hidup saya selama ini bukan sekadar madah, ingin saya realisasikan keikhlasan saya dalam menerima segala ujian dan ketentuan Allah terhadap saya.

Malam ni saya akan berangkat ke KLIA dan awal pagi esok akan terbang ke Madinah dan Mekkah melalui Dhaka untuk menunaikan umrah. Sehingga pagi tadi, hati saya masih "kotor", so sekarang saya ingin ianya bersih sebersihnya sebelum saya datang menjadi tetamu Allah beberapa jam lagi....InsyaALLAH.




Sunday, May 26, 2013

Life is more than your underneath

I've met this guy, who I tot quite attractive, soft spoken and well groom. Who I tot can behave and think properly as his age.  I asked Allah for so long to give  me hint about this guy. Who actually he is? What's going on with his life? And why he was bumped into me?

Then, I finally had a conversation with him via sms, I refused to answer his call coz he makes me scared. My 1st tot was..who the hell he is? Why I felt like talking to a pathetic gigolo? Asked me to send him specific part of my body photos and asked me to hooked up with him in the hotel room or even at home! I decided to cut off that conversation and I still try to let him know that what he was talking about was rude and not fun at all. I was "astaghfirullalazim...ku sangkakan kamu orang baik2, nauzubillah kenapa begini?? and "Pathetic! Again saya salah menilai.." Then I switched off the phone, took a panadol coz my head felt like "boom"! due to hot weather last night and hot stupid smses. It end up I slept in a horror night, takut dia datang dan pecah masuk rumah and rogol...tetiba my lock door room terkuak "klick! krreennk.." (akibat angin) di jam 2 pagi....Aaarrgggg TIDAKKK! Ku imbas2 samada no polis ada save tak? Kawan2 yang baca ni sila beri perhatian SERIUS! I NEED YOU....

This morning while the surau near my house still delivering kuliah subuh and it still dark outside, before I even woke up...I heard a ring from my phone (I switched it on during fajr), don't want to answer coz I still mamai due to headache and late horror sleep last night. Then an sms screaming want to meet me today. I ignored it and busy inventing good reason to refuse. How come I hangout with someone who "joking" lured me into a hotel room? Are you a crazy haina or what? Before I even answer it, the 2nd and 3rd call coming. Don't want to be rude I try hard to answer, maybe his sms doesn't reflex his real mind? (pujuk diri).  But the voice that I heard was totally different from the voice I heard before. I felt like I was talking to XXY chromosome holder dengan segala "nods" nya ke "noks"? Aii... whaever lar susah payah plak aku nak sahihkan term sengal tu. I asked him either he is whom he supposed to be...repeatedly! not to believe my own ears and I asked him "kenapa saya macam bercakap dengan lelaki lembut?" Kurang ajar betul aku...direct jer cakap. Hancus segala attractive manly looking di prasa pertama kat atas. Ker...lelaki kalau nak pretend romantik mmg gitu ya??

Again he is talking nonsense like a pathetic gigolo again and again and again. In his every words! My fresh mind in a newly arise beautiful dawn was puff! and flew away like a puing-puing di samar senja yang menyayat hati. How I suppose to talk to a guy whose IQ is only in his pants?  How I suppose to let him understand that relationship and life is more than that? When I said I don't like your words, you are wrong and shouldn't talk dirty and nonsense, then he said that's a key indicator that he is NORMAL, a signs that he is healthy and he just make a joke and last night he was "stim". Gosh! Mau jer aku sumbat dalam stimmer! what you really want to prove guys? Besar kecil, burung mematuk, ....blablablah...AAK (ada aku kesah?) all sorts of alien languages that I never heard (in this manner) before! Sobs3x......not because I'm not NORMAL but I know the border line. Be realistic and be a mature adults.....I'm not your wife and I'm not even your lover! Guys may be not aware, by doing that they shows no respect towards girls... then how come you asked the girls to pay you respect?

Orang berhemah tidak berkata2 yang tiada bermanfaat dan biasanya bak kata UAI..."guys, you just talking big but you are actually not!" Am I wrong?? (owh! UAI kawen lagi...) UZAR pula cakap "a guy who talking bout SEX with you isn't a good guy" and Ustaz apatah cakap "lelaki yang bercakap tentang duit3x adalah lelaki tak baik"...Fabbiayyi aalaa'i Rabbi kuma tukadzdzi ban...berkumandang di telinga ku. He wanna come to my place and I said TAK BOLEH TAK BOLEH TAK BOLEH..he invited me to his place and I said TAK BOLEH TAK BOLEH TAK BOLEH..he asked me why? I said sebab kita bukan MUHRIM..sikit punya simple reason pun tak paham. How come this 20's something boy trapped in this 40's something body?

While he was talking nonsense I had a chance (imagine how hard to make this attempt) to ask where he live, where he is from actually (hometown la..), because his brain is underneath his belt, then I asked why he is not married yet? When he told me that he was alone since he was a kid. His parents was dead and his grandpa raised him, but only for a while before he dead. He doesn't have any siblings and family.. what he got only money to own a good life, living in Condo and wearing designer shirts. Then I realise...I wonder why the way of his tot is so narrow and he doesn't have good manner too (terlalu bias untuk tangkap muat). When I said money is nothing, but knowledge worth more (I remember what my bro in law's argument..I'll talk about this later)..then he refused and said money is everything, without money we can't go to school etc..then I kept silent.

Back to money matter I've reminded by my bro in law. Indeed! for people like me at this stage maybe money is not everything. But for people who are suffered money is EVERYTHING. They will do anything for money. I maybe see the MLM, the fb business, the so called FOREX (at ground level), and many more including ragut, rompak, pecah kereta, yang tolong orang tipu orang etc..are just ridiculous jobs to make an instant money and I hate them!. Why don't go to school, study hard like me and become somebody that can make HALAL money. Okay, now it comes to "setiap orang ada bahagian rezekinya memasing dan kadang2 rezeki mereka melalui kita"...insaf lah hamba dan sedekahlah walau sebiji kurma.

Back to this full of conflicts guy....I now surrender that I can't make up my mind to his level. I pity him, but I pity myself more. To be someone not me is just a dejavu. History will never be repeated and I am a stupid girl if I fall into the same hole again. First of all...I wonder why I always fall for those kind of guys. Maybe I have to start looking for "budak jahat" who actually will treat women better and understand the meaning of live better. Tapi betul ke ada lelaki perfect camtu? Most men I've met was about the same...even they are a PhD holder. Even they are 50's but they still behave like 20's...

Apa yang perlu saya pegang sekarang.....Percaya dengan kata hati yang pertama, dan yakin apa yang dihijabkan Allah itu sememangnya petanda Dia melindungi kita...Allah help me........




Tuesday, May 21, 2013

Otak kanan ku ingin berkerja

kebelakangan ini saya asyik berfikir untuk menggilap kembali kreativiti saya dalam menulis bahan-bahan ilmiah dan pemikiran kritis. Terasa otak kurang berkerja setelah tamat PhD. Bahkan blog juga semakin sunyi dari penulisan-penulisan berwacana.

Saya pernah titipkan di blog ini suatu waktu dahulu, bahawa selama menyambung Masters dan PhD saya banyak menggunakan otak kiri dalam menjana, menaakul, menganalisis dan menginterpretasi data dan idea. Sebelumnya pula saya banyak menggunakan otak kanan bagi menghasilkan karya-karya berunsur seni seperti melukis/mewarna, fotografi, menulis puisi, script bahan cerita dan drama.

Setelah keletihan membanting tulang dan memerah otak kiri, secara alami saya mahu kembali mengasah otak kanan pula. Saya bosan berehat terlalu lama. Kenalkah anda dengan Rohidzir Rais (38 tahun), DrMAZA (42 tahun), Habib Ali Zaenal (39 tahun) dll...mereka generasi saya dan mereka sangat aktif menulis, menerbitkan buku dan menyampai ilmu. Saya cemburu. Justeru, saya tidak ingin bercita-cita terlalu tinggi, tapi InsyaAllah saya sedang dalam usaha ke arah itu. Naskah sudah dimulakan.

Semoga aspirasi  saya ini tetap segar dan bernafas. Suatu hari saya mahu lihat buku tulisan saya berada sekurang-kurang di rak buku bercermin di ruang tamu saya. Doakan saya....

Wallahuaklam.

Monday, May 20, 2013

Di mata mereka aku lebih muda dari usia?

Sejak dua menjak ni sering aku mengalami situasi di bawah:

1. Di office kawan lelaki yang 9 tahun lebih muda dari ku sering menyebut "cik adik" kepadaku bila diriku terlebih aksi atau tersasul tingkah * rasa nak tampar pipi sendiri

2. Jiran ku yang kelihatan sebaya dengan ku bersama anak perempuannya yang kira2 4-5 tahun satu lif dengan ku, apabila ku menegur anak tersebut ibunya menyuruh anaknya "jawablah soalan kakak tu"...hati ku menjerit luluh "aku bukan kakak aku aunty....." * meleleh hingus

3. Sewaktu hadir kursus umrah bersama kakak sulong yang lebih tua 9 tahun, kawannya di sebelah bertanya "ni siapa, anak ke?".....* aku pun terus landing tanpa rasa

4. Sewaktu terserempak dengan jiran berlainan level di depan lif lalu beliau bertanya tentang adik bongsu ku yang lebih muda 6 tahun.. "abang awak tu kat mana sekarang?" Lalu aku terkebil2 abangku yang manakah pernah bermaustatin di rumah ku?

Apakah erti semua ini? Apakah kerana SK II? Ha ha...

Sebenarnya SK II macam tak berapa nak berkesan kat muka ku. Mungkin kulit lebih terik dan kurang kusam tapi bintik pigmentation akibat UV tinggi di OZ tetap tak hilang :( . Macamana nak hilangkan?

Tuesday, May 14, 2013

Panggilan Kaabah


Count down for another 2 weeks..can't wait to be His guest. Just found out that DrMAZA will also be there during that time..Interesting :)

Sunday, May 12, 2013

What to do


Seriously saya tak tau budak ni pakai seluar ke pakai apa? ke dia recycle seluar dia masa umur 8 tahun atau pinjam seluar adik dia tak? Dia tutup apa pun tak pasti...oh kecik lagi..no3x..cacat2 budak ni pun dia kaya raya dan budak2 perempuan seluruh dunia menjerit dan menangis histeria kerana dia, dari budak pra sekolah hinggalah budak baru baligh. Awek plak Selena Gomez yang comel. Nko ada? Aku pun takde. Muahaha...nak gi makan mekdi or window shopping pun takder sapa nak diajak...sadis sungguh! What to do.....

Wednesday, May 08, 2013

Lelaki Kelantan ternyata HENSEM

Tak habis lagi ye isu post-GE13? wall fb dan akbar tempatan masih panas terutamanya sindiran2 pedas dan berpuaka dari pihak yang menang..menang dengan tidak bergaya dan tidak bermaruah katanya, manakala pihak yang kurang menang keluar dengan pelbagai bukti...ada fakta ada auta.

Apapun tak nak lagi lah cakap pasal GE13, apa yang saya pasti dan perasan justeru nak highlight kat sini ialah: Calon2 MPs samada dari Pas atau BN di Kelantan (Kecuali Pok Him) semuanya hensem2...hi hi hi...kat Selangor tak hensem kat Pahang pun tak hensem...3 negeri tu jer la pun yang saya nampak di jalanan dalam pemaustatinan saya di Shah Alam dan balik Kelantan melalui Pahang, ke saya ni cuma nampak yang hensem saja? :)

Tak percaya? mari percayakan diri....



p.s:

Marilah senyum dan ketawa tak perlu kata apa2

Monday, May 06, 2013

GE13

Malas nak komen lebih2...ang follow la cerita2 di fb, paper2 dan semua cenel audio video. Saya bukan org yang pakar tentang politik plus kalo komen or tulis lebih2 silap gaya kena pelingkup hahahha...apa yang saya nak tulis cuma...

"MALAYSIANS BELUM MATANG"

Nota kaki saya berjari lima:

1. Dakwat di jari saya hilang lepas saya basuh pinggan mangkuk....hahaha
2. Saya mengundi buat kali pertama dalam hidup..tapi saya tidak berhingus huhu

Wednesday, May 01, 2013

Hari ni balik ngundi

Orang luar yang beranggapan Kelantan miskin dan tak maju itu org yang disempitkan mindanya oleh media perdana yang hanya menagih $$$$$$..