Ketik

Tuesday, November 27, 2012

To be a blogger

Hermmm.....am thinking of stop blogging, coz my writing sometime "berpuaka" and mengguris perasaan orang. The way am release my tensi and heart feeling sometimes comes to me back.

And the way I show my happiness sometimes leading people to misjudge my personality and I become confuse of my own value. I sometime just talking nonsense and try to make jokes, which I later found it stupid and shameless.

My friend always remind me to be careful on what I write here and anywhere..and my friend always advice me that, never trust people...if we can't trust ourself how can we trust others 100%? Who knows someday, what we wrote and what we said will be used by anybody who not happy with us. If we talking/criticised about politics/management there is a chances where our future will be on risk etc..if we talking about people, we never know they maybe right or we maybe wrong and vise versa.

Hermmm...indeed there is no free speech at all..beside our own agenda to just write and release the burden we might face at that moment, we actually have to be wise. Do not express our thought while we still upset or angry...but wait until it cool down, and after a very fair measure...  then we can responses better.

Monday, November 26, 2012

Padang oasis yang indah

Pagi tadi sebelum saya terjaga dari tidur, roh saya telah mengembara ke suatu tempat yang sangat indah. Saya berada di sebuah kolam jernih yang di dalamnya dipenuhi ikan2 yang cantik berenang ke sana ke mari. Di pinggir kolam tersebut terdapat sepohon pokok berdaun rimbun dan sebahagian ranting2 dan daunnya mencecah permukaan air kolam..di seberang sana terdapat rumput tebal nan menghijau serta bunga2 daisy putih. Di sebelah rimbunan bunga daisy ada rumput berbunga kuning keperangan dan terbuai2 lembut ditiup angin yang sepoi2 bahasa. Di sebelah pokok tadi ada jalan yang saya kurang jelas bentuknya tapi jalan bertanah yang bersih. Di pinggir kolam terdapat sebatang kayu mati yang menjadi tempat saya melabuhkan punggung..

Sebentar kemudian roh saya berada di suatu hutan lapang yang sangat menghijau dan lembab. Hamparan rumput tebal berwarna hijau terang dan basah tidak tinggi tidak gondol seperti hamparan rumput mutiara luas saujana mata memandang. Terdapat beberapa pokok2 tinggi berbatang lurus berwarna kecoklatan berselang2..embun melata di permukaan rerumput yang sebahagiannya berbunga kecil. Di sini saya sedang mencari seseorang yang saya tidak pasti siapa.

Kemudian saya kembali semula ke kawasan kolam, saya terfikir untuk merakam pemandangan indah tersebut. Teringat saya tidak bawa kamera lalu saya merakamnya dengan camera handphone. Kemudian saya nampak gambar yang terakam turut merakam susuk tubuh saya sendiri dari belakang yang sedang duduk berteleku di atas batang kayu hampir reput tadi...mengadap kolam...kemudian saya terjaga dikejutkan bunyi saluran air dari rumah sebelah yang membingit..

Setelah terjaga memori saya masih di sana...tempat yang tidak pernah saya sampai atau lihat di mana2 photo. Sangat indah ibarat saya berada di syurga? Kalau itu lah yang layak saya gambarkan. InsyaAllah satu hari saya akan lakarkan pada sekeping canvas. Terlalu sukar untuk mengambarkan keindahannya dengan kata2, dan saya juga tak yakin mampu menterjemahkannya dalam bentuk lukisan.


Apa yang saya nampak adalah kombinasi gambar2 di atas di satu tempat yang tdk diketahui

Saya berharap ini satu dejavu yang mana roh kita telah pergi ke suatu tempat yang kita ingin pergi tetapi jasad kita sendiri tidak pernah sampai....dejavu ini di mana roh kita mengembara bagi memenuhi impian kita...semoga suatu masa kelak saya akan berada  di situ....

Boy in me


Menjadi org bujang banyak kelebihannya. Selain kita jadi kuat mental kita juga jadi extra berdikari dan  kita pelajari banyak ilmu kehidupan...hehe..Tak percaya? Percaya atau tidak, kadang2 org lelaki sendiri tak reti buat menda2 ni semua. Malam ni saya nak cakap pasal ilmu ketukangan. Kalau ketukangan bunyi sangat pro, kita panggil saja ilmu fixing sistem piping kat apartment...hehe.

Rumah saya dah berusia sekitar 6 tahun, so banyak benda dah mula rosak dan perlu dibaiki atau ditukar baru. Contohnya sistem piping dan plumbing kita ni. Bertahun2 face bowl bilik air dlm bilik utama rumah saya ni dripped. Baru last week saya baikinya SENDIRI. Aha! Terer tak saya? Rupanya kita hanya kena tukar gelang getah dalam kepala paip tu saja. Bila abang2 saya selalu nak mengepau tools box hadiah beli kereta baru (2 dah saya ada sb dah beli 2 kereta), saya takan senang hati beri kpd mereka. Sebab barang2 tu selain sangat comel berbagai bentuk ia sangat berkuasa memudahkan urusan kita seharian. Ce bayang IQ orang yang invent benda ni...saya sangat kagum. Abang saya sibuk jer mengomel koleksi saya termasuk gergaji besi mini (yang sya beli untuk tujuan potong sample pokok Acacia) etc...sib baik set tukul spanar kaler pink kat Wayne dah habis sebelum saya balik ritu, kalau tak saya turut angkut ia balik..hihi

So, sebelum memulakan kerja...dlm gambar 1st tu adalah tools yang saya guna untuk baiki kepala paip di face bowl saya tu...susunnya atas meja solek..dah namanya pempuan hiks! Pempuan yang boyish. So dlm gambar plg kiri dan tengah barisan bawah tu adalah sinki yang siap dibaik pulih. 

Hokey, alang2 bertukang pada ujung minggu lepas saya turut menukar getah penyambung mangkuk toilet dan seal dgn gelang besi. Selain tu tukar kepala paip yang melekat di dinding dgn tiub besi dlm gambar barisan atas paling kanan. Pakai tenaga tangan jerk..sebab saya rimas dulu pakai tiub getah selalu hitam2 dan selalu kena spend masa sental lumut kat paip getah, penat. 

Sekarang saya sedang tunggu org atas fix lantai bilik air tengah diorang. Sebab leaking dan merosakkan siling bilik air dan bilik kecil umah saya. Bila dia baiki saya kena tukar board siling bilik air dan cat semula siling bilik solat saya...disgusting sesangat tengok siling berkerak basah kaler ceklat cenggitu..kotor! I hate it. Dan ini juga akan bakal dibuat sendiri juga. Kalau kita boleh buat sendiri buat apa bazir duit upah orang kan?

So skang, selain menukar bateri kereta dan re-chargenya, saya dah menguasai kepandaian lain pula. Pernah tengok program Home & Garden?? Saya sebenarnya ter-inspirasi dari program tu..bila perantara perempuan dia boleh bertukang kenapa saya tak leh? Suka tengok program The Apartment? Cuba tengok, wanita2 cantik dan stylo boleh renovate rumah dengan sempurnanya...Anda bagaimana? :)

Dan sekarang saya tidak lagi rasa aneh adanya sifat2 boyish ni...sebabnya.....Men's Secret ada menjelaskan nya hahaha....Petikan point 5 disalin dan saya bersaiz 14!

5. She’s a ‘man’ at heart
“I find it cool when she has chipped nails filled with glue trails after a night of working on a project,” a guy friend confessed. The same reason as to why men think we are beautiful when we fix computer bugs, change the bulbs, and lift heavy things without whining. More than a lover, men long for a friend; hence their attempt in finding our ‘boyish’ qualities beyond the delicate appearance.



Tuesday, November 20, 2012

Permulaan

Sebalik kesedihan dan ke-frustration saya semalam sampai tak dapat tidur malam tadi dan pagi tadi pergi mengadap Datuk KP dgn kepala pening hingga saya terlupa banyak point penting ttg PhD saya yang beliau tanya, bila balik office saya terima 1 email.

Email yang tak tau saya nak jelaskan bagaimana. Cuma ulas bibir saya yang tersengih2 sambil geleng2 kepala tak henti. Antara rasa org meletakkan keyakinan yang terlalu tinggi terhadap saya serta rasa serba kekurangannya diri saya. Kali ini bukan lagi kemungkinan Spam email seperti yang saya pernah post dulu. Tentang jemputan dan perlantikan saya sebagai chairman scientific session conference.

Kali ni saya benar2 dilantik untuk mempengerusikan session perbentangan oral oleh para peserta pada Malaysian Plant Physiology Society Conference 2012 bulan depan bertempat di Langkawi. Tugas chairman ialah duduk di meja atas pentas, memperkenalkan peserta yang akan membentangkan kerja research mereka, mengulas output pembentangan dan menjemput floor mengajukan soalan. Sekiranya tiada soalan dr audience pengerusi seharusnya mengajukan beberapa soalan kalau mampu supaya session tu "hidup". Biasanya chairman ni org yg sangat arif dan sangat senior dlm bidang berkaitan.."otai" bahasa pasarnya.

Saya turut present oral nanti, doa banyak2 jangan pulak slot saya diletakkan as leading paper..hancus! sebab sampai skang saya tak tau nak letak ia di bawah topik apa?? Tambahan ia cuma ttg pokok Acacia holosericea yang Datuk KP kurang minat dan tanya kenapa saya tak buat on rubber? Daryl sendiri pun dah terminated research Acacia.

Merasa diri belum bersedia dan tak layak saya bercadang untuk menolak. Tetapi merasa tidak professional saya lalu menjelaskan kebimbangan saya andainya tidak mampu perform well, since I'd never had an experience before. Tapi saya turut menambah, but if this is a privilege InsyaAllah will try to give my best. Peluang ni too good too loose, sebab selain mencantikkan dan menambah value CV saya, ia turut melatih saya meningkatkan professionalism dan membuat saya bersedia ke arah menjadi senior. Di mana hingga sekarang saya perasan diri masih junior kerana tak banyak sumbangan scientifik saya pada industri.

Benarlah kata2 dorongan Pak Karyudi tempohari...apabila kami bercerita tentang kurangnya saya di mata orang sebelum ini..kata beliau, apabila kita sudah ada Dr. orang treat kita berbeza dan kata2 serta idea kita didengar orang..waimo saya belum pun sah Dr.

Saya mengambil semua ini sebagai satu peluang untuk saya merubah persepsi org terhadap saya dahulukala. Saya berani mengambil tanggungjawab yang ditawarkan di atas demi peningkatan kerjaya saya di masa hadapan. Menjadi "somebody". Saya ingin terus maju dan tidak pandang ke belakang lagi. Semoga kejayaan terus mengiringi saya dan semoga segalanya berkat..aminnn...doakan saya juga teman. Ini baru permulaan....

Enough

For the 1st time I've decided to clean up my fb friend list. I deleted "friend" whose actually not a friend.  Who constantly back stabbing and ruin my relationship with new friends. I really don't understand why certain people are so mean..never stop her wrongdoings and talking bad behind..jealous of me, really love to gossips and always highlight others weaknesses without knowing her own weaknesses...

I also clean up my fb friend list from almost all linking friends, coz am very sad and frustrated of  the dominan 1. We were already hugged, forgiven each other even I was not the 1 who 100% wrong. I just responded to unfair treatments and misunderstood put by others..

I want to be invisible from their radar, leaving all the best and worse behind. Back to my olds friends who are truly my friends. Also, find new friends and new life. This is not an issue of break the sisterhood/brotherhood in Islam. This is the way we keep ourself happy and pushed away -ve influences deep down the cliff.

I kept silence for so long....this is the perfect time to do it. The steering is in my hand and I responsible for my own happiness. It was enough!!

Friday, November 09, 2012

Clear future

Weehuuu! I'm back...seminggu lepas saya sgt bz sangat2. Hehe sangat penat sangat2 pun iya..hari2 travel ke pusat bandar KL, sangat stress sangat2. Dey berapa banyak sangat ni? I wonder how those yang hari2 berulang alek ke tempat kerja yg jauhnya >20km, everyday..jangan tak tau, ramai yang kerja KL tapi tinggal Seremban atau Kuantan. Kalau saya, cukup seminggu fengsang! Udah ler tu..demam dah 3 minggu tak kebah2.

Beberapa malam sudah kidney saya sakit berpintal2, serasa something tersumbat kat salur yang kecik then dok push nak keluar..bukan poo poo lar..tapi batu tu, humak sakit sampai terfikir jam 3.30am cenggini cemana la nak gi spital sendiri. Dah berura2 nak call jiran mintak antar gi spital. Sib baik la tak berapa lama kendian sakitnya hilang..iya, saya belum sempat gi urology. Next week apply cuti 3 hari baru nak gi, plus service kereta buat pertama kalinya..hehe.

BTW talking bout travel to work ni, semalam saya usha2 reward point maybank card. Cari smart tag sebab katanya tgh promo. Tak jumpa smart tag, saya jumpa byk rewarding point for bicycle. Waulaweh...dah lama ni sebenarnya berura2 nak jalan kaki jer dtg kerja. Ikut jalan tengah2 ladang germplasm sebelah rumah tu..cuma 3 km jarak dia dari rumah ke office. Tapi banyak yang tak galakkan saya jalan kaki sebab bahaya katanya. Pernah ada penoreh kena rompak..adoi payah tul la nak buat benda baik ni, pulak tu jalan tu ditutup dan pintu pagar yg sebelah office kitorang ni di-lock...so kena tawaf ikut akademi Hevea dan jalan depan...dah jadi dekat 5 km, plus jalan perumahan saya tu extremely pack kalo waktu puncak.. Banyak tul constraint kan? Hihi...nak seribu daya tanak seribu dalih. So, saya cadang nak claim la reward basikal tu...manatau lambat laun saya dapat "kekuatan" untuk berbasikal datang office. Selain dapat hirup udara segar di tengah2 kebun getah (jgn ada nyamuk sudah), leh la exercise...nak trim body katanya.

Hurmm...apa kah perkerjaan saya yang asek ke pusat bandar KL this week? Actually kami ada SEAC meeting, yaktu penbentangan new proposal and on-going/terminated project for this year. Sama jer objective dia dgn zaman Dr. Wan Rahman jadi TKP P&I dulu, cuma sekarang telah dijenamakan semula oleh KP baru dan diangkat ke peringkat yang lebih prestige dan gah giteww. Kalau dulu TKP P&I every quarter buat division meeting dan setiap RO bentang proposal/on-goint project internally..i.e. among us only dan selalunya meeting consumed duration of 14-15 hours a day..cer ko bayang meeting start at 8am then finish at 10 or 11pm..perghh! Time tu saya baru joint MRB. SEAC sekarang objective sama cuma format berbeza, sebab meeting dibuat kat hotel2 5 star *prestige katanye..dan ada external panel from various field expertise and from various countries in da world. Means panel penilai dan "pelulus" tu adalah kalangan expert globally.

Panggil entertainer dan penyanyi lagi...waimo Stacey and Jozan 2 malam lepas sangat la tak entertaining and tak funny langsung sesangat2..dey thamby tadak ke yg lebih genius sket nak panggil??? You waste RM15K x 3 for these nonsense talks/songs. Tema nya scientific dinner and anugerah industry tapi ...ermmm elok la panggil Ustaz Azhar Idrus kalo payah sangat nak dapat yg sesuai. Pemenang anugerah IP pun cuma RM3K and RM250 for papers authorship...what a jerk world we live in. Marilah kita pakat tukar profession....

So, apa your view ttg new system dan new research environment ni? tanya bakal x-boss saya..hii* ni nak kena elaborate kendian. To me, this is a good system coz the research work is monitor properly, well prepare and well manage. The ROs especially new ROs gain benefit in term of clear direction, focus works and its seems that "mentoring" system that long time suffered is successfully achieve now. There will be no more "vacum space" for the senior to down graded the junior. I said I really like it and its a very good approaches.

Haa...kembali to x-boss tadi..since I was very angry of people gossiping me wanna go back to my previous unit just because of I wanna do physiology work. I was very upset by judgemental remarks by certain individu which is not clear or doesn't exist at all. Maybe its just a trauma of my past experiences?   Indeed my juniors and support staffs from the previous unit confide in me and informally asked me to join them back and guiding them, I said nothing...except I wont favour for narrow minded of certain support staffs that played stupid games while I was there a very long time ago. I do agree that they were no longer exist, some were already retired and some were moved to another places. Nowadays, the peoples there are new people, new generation and I do believe there is also new conducive environment.

Since, now there is no unit barrier I feel more belonging..I feel like the administration team is listening to my whispers. Just a night before I expressed my argument, my wounded heart of why should we limit our knowledge goals, why I can't do what I'd developed during my PhD courses. I don't want to under shadow by others and I want to bring forward my own expertise. Heading forward to be a centre for excellent we are now under steering committee ..few programs were re-invent leading by different seniors and we can do what ever we wanna do, we even can master few different research works under different programmes. Sounds like I am the happiest RO! Hip hip hoorey! Many were surprised but not me and said they feel like a bomb was just thrown.  Now I can do physiology work, I can carried out with transcriptomics studies, TC and I can even do post-harvest technology...Tamak sungguh!! Indeed, I am very exciting and can see my future very clear now. Tak rugi saya develop multi-field, Molecular Genetic for my 1st degree, Biochemistry & Post-harvest Biotechnology for my masters degree and Plant Physiology & Post-harvest Technology for my PhD.

I do hope this new system will be the platform for me to shine, janji takder politics kotor yang caras me kat mana2 kelak...lets pray for the better future.



Sunday, November 04, 2012

Home sweet home

Fuh...nyaman terasa kembali berada di rumah sendiri. Sejak balik bulan 7 ritu dah mula melengkapkan rumah kesayangan saya ni. Selama 4 taun tinggal org lain duduk tak banyak beli barang. Cat lama wajah lama tapi eksesori2 baru, dulu taste lain sekarang taste lain hehe..saya cadang nak tukar kaler bilik utama..nak cat hijau lumut certain dinding, biar sejuk dipandang kala buka mata pagi2.


Ini ruang living saya, masa banyak dihabiskan sini. Tengok TV, makan, main internet dan macam2 lar. Bilik yang dijadikan office ntah ke mana officenya. Jadi bilik solat  fully occupied. 



Bean bag dan Eye curtain tu fly from OZ key...masing2 AU10 sebijik dan 15 jer sebidang. Satu lg bean bag dah kasi hadiah ke abang. Kalau kat KL eye curtain tu mau RM200++ kan? Lace belakang baru beli tadi kat Giant Kota Damansara, tetiba plak labuh dia tak sama..hantam saja lah. Kalau tak kerana excess baggage sebenarnya nak beli lagi 1 set eye curtain ritu. 

Payah tul nak cari bean kat KL ni, ptg tadi jumpa 2 bag harga RM11 setiap satu. Kalau kat sana mana2 kedai pun ada, $9 setiap satu yang kuantiti bean dia bersamaan 2 bag yang saya beli kat Giant tadi. Jangan tak percaya...ada kawan saya siap shipping lagi bean ni berkotak2 dari OZ..hahaha, sampai abang kastam pun suspect semacam sebab pasaipa kotak2 tu besar bagak tapi ringan jerk. Saya tak buat  la kerja tu...membazir jerk sebab shipping dia kira meter cubic bkn berat. So, mana la saya nak cari bean lagi untuk isi 2 lagi set bean bag sofa+ottoman dan stream chair+ottoman saya ni? Murah jerk stream chair tu cuma AU10 dan sofa tu AU24. Kat sini sekarang nampak ada banyak gak yang bunjut macam kat atas nun tapi tak tau  berapa harga dia?





Ini pula ruang depan pintu tempat pakai kasut dan melaram depan cermin sebelum melangkah keluar rumah dengan jangok dan bergaya ala2 model kih3x....



Opps! tak lupa, ruangan makan walaupun cuma digunakan kala mana bila ramai ahli keluarga lain datang check in jerk. Tetap sama macam dulu, time tu selera saya klasik dan antik. Yang bertukar cuma table cloth tu. Sib baik...kalau belum beli ritu, pasti set meja makan ni kontemporari selari dengan selera saya yang dah upgrade :p..Err..sebenarnya saya dah offer kat adik saya, sebab saya nak jugak beli yang kontemporarinya design, tapi dia tak mau plak. Huhu...nafsu tul kan?


Akuarium belum upgrade lagi, belum ada masa nak singgah kedai akuarium ah soi yang dulu2 suka cubit pipi dan picit hidung saya kat tepi jalan depan LGM tu. Dia kata saya cantik, sebab tu suka cubit pipi saya...haish! Untung2 sekali sekala dapat beli ikan hiasan dengan harga diskon. Buat masa ni ikan2 baru belum dibeli...dulu sebelum/setelah balik kerja dan ujung minggu saya selalu sembang ngan ikan2 comel saya. Nampak jer saya datang dekat dorang akan masing2 hurung dan galak lompat sana sini dlm aquarium tu...Nanti sok kalau rajin saya serbu kedai dia, harap tak tutup sebab dulu hari Ahad selalu tak meniaga. Sambil nak cari pokok hidup setinggi saya nak letak sebelah aquarium. Errk, air aquarium tu sebenarnya bersih cristal clear, tapi semalam saya excidently tabur terlebih pellet ikan. serta merta dia tukar kaler sebab ikan yg cuma 3 ekor tu tak habis makan semua. 


Bilik tidur walaupun cantik *ngee...tapi takleh lah tempek kat sini, privasi katanya..Ehehe...Oky doky ya cik2 manis, puan2 jelita, dan pakwe2 hensem ...malam2 minggu ni buat apa lagi kalau tak layan tenet sambil tengok movie kan? Jum layan transformer dulu...cau cin cau..



Friday, November 02, 2012

Berbicara tentang materi

Eii...saya cemburu tgok kawan2 semua dah beli rumah besar. Materinya saya mungkin mampu untuk beli juga, tapi saya risau....sangat risau. Kalau saya mati cepat siapa nak langsaikan hutang harta2 saya tu? Hutang rumah makan puluhan tahun, sampai pencen pun belum habis bayar. Ambik insurance Takaful Malaysia? Iya..boleh, tp bila saya dah tak ada, siapa nak mewarisi harta2 tu? Saya takde anak. Mak saya bukan orang KL, itu pun dah tak mampu urus diri sendiri. Adik beradik saya semua sudah ada kehidupan sendiri.

Plus saya tak sure penghujung kerjaya dan hidup saya akan berkesinambungan ke mana? Saya ada kurang lebih 30+ tahun lagi hayat khidmat jadi kuli. Kalau boleh saya tanak habiskan 30+ tahun tu selamanya jadi kuli. Itu pun kalau umur saya panjang. Keinginan untuk kembali ke tanah tumpah darah masih ada... jauh di sudut sanubari. Jadi petani pun takpe lah asal boss.

Hii....rumah pangsa 3 bilik, 2 bilik air pun tak habis saya gunakan. Nak kemas habuk2 atas perabut, kusi meja pun tak sempat. Dapur pun jarang masak. Dok solo nak masak pun malas. Makan sorang baik beli jer. Nak beli pun bukan payah, bukan macam masa dok obersea lagi..serata ceruk ada kedai makan siap. Kalau umah besar mewah, dok sorang..pun takder bezanya. Mengundang lebih besar marabaya mungkin ya. Senang orang nak rompak, bunuh etc...eeiirrkk nauzubillahiminzalik.

Takper lah..buat masa sekarang, selagi saya solo rumah pangsa keluasan 720+ meter square ni cukuplah. Saya ada "penjaga" kiri kanan atas bawah...hihi..at least jiran saya ada nombor telepon saya dan saya ada no. telepon dia. At least jiran saya tau nama saya dan di mana tempat saya berkerja. At least adik beradik saya sering datang bertandang walaupun terpaksa tidur di ruang tamu..saya rasa rumah kecil sarang burung saya sekarang memadai buat saya untuk saat ini. Kurang2nya saya tak buang duit bayar rumah orang untuk sewa. Alang2 rumah saya pun makin naik tinggi nilai semasanya. 

Kalau ada rezeki saya kedepan hari, insyaAllah saya akan miliki juga apa yang orang lain miliki....