Ketik

Thursday, December 31, 2009

New Year Eve

Hope for a new journey, better prosperity and better life in everything...InsyaAllah



31st December 2009

He he...aktiviti bergumbira dan merelease kebosanan di hujung tahun. Inilah dia Avatar & Sherlock Holmes. Best citer nih, berbaloi-baloi, rugi tak tengok.....





Wednesday, December 30, 2009

30 December 2009: Buhsan

Tinggal sehari lagi nak masuk tahun baru 2010..Kadang2 terasa bosan, sekarang Uni tak beroperasi, orang cuti bermula dari Xmas hinggalah minggu ke-2 new year..memandangkan dah jadi pelajar yang rajin ni, selalu lah lepak kat ofis. Tapi kadang2 bosan juga, sekitar hanya kedengaran nyayian alam dengan jeritan ungas2 yang banyak dan bebas di sini. Uh kadang sepi juga :(

Menjadi orang bujang, jauh di rantauan banyak pros and cons nya..kalau saat blur tak tau nak buat apa. Nak beraktiviti sangat terhad, ih pendek kata tak taulah nak gambarkan dan nak jelaskan macamana. Hanya mereka2 yang senasib jer yang paham perasaan nih..huhu.

Banyak sebenarnya impian yang dah tercapai, tapi ada juga yang masih tak kunjung tiba..tak tau nak komen apa, nak kata apa dan nak ekspresikan bagaimana?

Sunday, December 27, 2009

27th December 2009: My Enthusiasm

Cepatnya masa berlalu, kelmarin dapat peringatan dakwat merah dari Boss berbunyi " 1 year already gone"....Yes, 1 tahun telah pun berlalu. Tetapi PhD ku sebenarnya belum cukup 1 tahun, next March baru genap 1 tahun. Sekarang rasa masa sangat cemburu terhadap aku. Tinggal lagi 2 tahun untuk menyelesaikan tanggungjawab ini.

Dan ya, I promised to everybody and to myself, I'll do my best in my part ..the rest I hope they'll pray for me and I wish Allah will always be with me. In every moment, every effort I did, to achieve victory for everybody. Aku berat hati mengecewakan harapan mereka yang ku galas semenjak hari pertama aku menjejakkan kaki ke sini. I'll remember the killer words from my Boss "prove to them!" in my every heart beat.

So skarang, kebanyakan masaku habiskan di lab dan di ofis. Berkerja 10-12 jam sehari, cuba menanggani "peer pressures" sebaik mungkin, setiap individu berbeza, rezeki masing2 juga berbeza. Aktiviti sosial bersama harus discreen, maaf aku tidak mampu untuk berlama-lama di sesuatu acara. Fizikalku butuh kerehatan kalau di luar waktu kerjaku. Elaunku tidak banyak seperti mereka, aku tiada komitmen lain, dan aku menggalas harapan dan perkenan orang. Makanya jalankan acara hidup masing2 mengikut upaya masing2 seadanya.

Tiada kata rehat selain masa tidur malamku, 2 tahun tidak lama. Pulang nanti berehatlah sepuasnya. Tiada agenda shopping besar2an bagiku, elaunku cukup2 untuk pengajian dan sara hidupku. Tiada side income bagiku, tiada part time job bagiku..merasa agak kerugian tapi mengenangkan priorityku adalah PhD ku..segalanya ku korbankan buat sementara waktu. Kedengaran agak membosankan dan extreem...begitulah tanggungjawab ini sangat besar..bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian....InsyaAllah.

Monday, December 21, 2009

21st December 2009: Temporary or forever?

"People came with laugh, it faded with time.
People know what was happened, it just been ignored..and sometimes people busy looking for, without notice the remaining"

This simple quote makes me happy. The burden I felt just gone. No more heavy breath, the headaches just ended, and I can smile...feel relief. Can sleep in harmony...

Saturday, December 19, 2009

19 December 2009: Berubah....

Pernahkah orang meminta anda untuk berubah? Atau apakah anda pernah meminta seseorang untuk berubah?

"BERUBAH" secara alami adalah berpindah paradigm dari sesuatu yang kurang mantap ke arah sesuatu yang lebih mantap, lebih baik, lebih sempurna. Namun "sempurna" juga tidak berada pada skala yang mampu ditakrifkan secara metrik.

Tak kala orang meminta kita untuk berubah, kita acap kali akan terfikir..kurang baik kah aku? kurang sempurna kah aku? aku telah melakukan segala-galanya yang termampu, malah aku menerima segala yang telah termaktub, namun tidak salah kalau aku masih berusaha bila mana gerak hati mengatakan bahawa aku masih mampu.

Sebaliknya pada si penyuruh. Apakah anda sendiri cukup sempurna? Besar manakah harapan anda? Apa yang pada anda seseorang itu tidak cukup sempurna, kalau anda sendiri tidak pernah mengerti hakikat manusia bukan maksum? kesempurnaan bukan asas pada satu kejayaan. ia bermula berselang seli dengan kegagalan, kelemahan, kekurangan dan kepayahan. Yang dinikmati pada akhirnya bukan kesempurnaan itu sendiri kerana sempurna juga mampu menumbuhkan kebosanan dan kelalaian. Tetapi yang dinikmati dan dihargai adalah pelajaran yang diambil dari proses untuk menjadi sempurna itu sendiri.

Yang harus berubah bukan orang lain! Tetapi diri kita sendiri. Kita yang harus berubah untuk menerima kekurangan, menerima keikhlasan orang lain, mengerti mengapa orang tetap berusaha tetapi bukan mengalah, melembutkan hati untuk menyedari sumber kesempurnaan anda adalah melalui kelemahan diri sendiri lebih2 lagi kesediaan untuk mengakui diri juga tidak sempurna

Wednesday, December 16, 2009

16 Dec 2009: Jejak Sahabat.........



Sekarang ni nampaknya musim menjejak sahabat. Ramai kawan2 lama bercontact kembali. Ada melalui FB dan ada melalui email. Gara2 FB kawan2 lama yang sudah terpisah berpuluh tahun sekarang berkumpul semula. Last week juga seorang sahabat lama masa 1st degree di Jabatan Genetik UKM menghantar email menjejaki situasi dan status saya sekarang..he he dia dah beranak 3..yang jelas semua kawan lama majoritinya dah beranak 3 lah :).



Semua pun minta dibuat reunion..kalau betul jadilah reunion2 itu haiii berapa majlis reunion saya perlu hadir nanti? Alhamdulillah selain berjumpa kembali sahabat2 seperjuangan masa muda remaja dulu, saya juga berjumpa kembali seorang kakak dari tanah seberang yang telah menyepi hampir 8 tahun.



Yang tidak akan pernah berjumpa kembali cuma awe2 donde lama sahaja :))). Walaupun pernah meninggalkan jejak dalam hidup, katakan tidak kepada mereka. Apa saja program berjenama ex dot.dot. tidak boleh lagi diinstall kembali atau berulang kali...membawa virus dan boleh mencelarukan memori yang sudah direformat. Sangat membuang masa dan khudrat kalau berusaha menginstall jenama ex dot.dot yang pirate, tak fix dgn sistem sedia ada blablah (entah apa merepek)





Kata saya, berkawan biar seribu...berkasih biar sejuta...sebab dalam ribuan kawan itu tetap kekal ribuan sebagai kawan. Tapi dalam sejuta kekasih payah untuk mencari cuma satu yang kekal..kecuali kalau anda berkasih dengan Allah dan Rasul-Nya......







Apa pun, yang terjadi telah pun terjadi, saya merasa bersyukur kerana sahabat2 lama saya mencari saya kembali..menjadi bukti bahawa saya ini seorang sahabat yang baik dan kesayangan ramai...heheh..sebenarnya mengutuk diri sendiri..kerana jarang cari kawan :p

Friday, December 11, 2009

11 Dec 2009: MAYA bukan ILUSI

Ih sangat buhsan di kala ini...bukan tadak kerja, kerja melambak. Tapi sebab mata dah berpinar buat correction chapter 2 selama seminggu lebey ghaso nak tenangkan minda ngan shopping plak. Ujung taun ni banyak xmas sale sampai 80% pun dapat.hehe..macam shopping dapat menenangkan minda dop? Kalo pitih habih minda pun mungkin tak tenang gak okey..

Badan pun loteh coz sejak 2 menjak ni tak cukup tido. Skang musim panas, kat Gatton ni suhu menjangkau 42 degree. Hamakhai nak tidur malam takleh, berlengas, rimas, pusing kiri kanan pun takmo pejam jugak..pasang kipas pun tak berkesan. Dok luar kampus eykond tadak..huhu.. jam 3 pagi dah subuh. Jam 4 pagi matahari dah segalah...

Nak mula kumpul dan edjas method setart experiment ghaso belum panas gear lagi..masih dalam tempoh bertenang, sejukkan enjin barang sari dua..tapi apalah sangat xtvt yang boley dibuat di Gatton ni..kang aku gi jadi penangkap ayam atau penuai bawang sat okey gak nih. Buleh nambah modal shopping. Keh keh..tapi tak mungkin la kot buat masa sekarang ni..tapi bila dah dekat nak abis nanti mungkin ya, bila semua kerja lab & thesis dah setel.

Summer gini, ada pulak gang plan nak gi mandi manda air terjun la hapa..tatau ni akan jadi idak lagi.....Nanti plan jugak nak gi nonton AVATAR yang kuar next week..harap jadiklah plan2 ni semua. Study pun minda kena enjoy gak..supaya tak bersimpul segala urat dalam badan..bekalan O2 ke otak pun kena jaga :)

Friday, December 04, 2009

4th December 2009: 13 forbidden Rule for LOVE

Dear Izaqt,

Here I wanna share with you some forbidden knowledge that you should know in keeping your dearest O... interest on you. I am not as successfull as I am in this section of "journey". I also go through so many stages and so many experimentation in this section for the whole of my life. Still didn't found any, which is in the name of commitment to me in a long run a.k.a a companion for life....

Fate will remains as fate, but to keep you alive in "seaching" your own happiness you should work for it. As I said my view is just a little amazing things that I did, for our own passion..to a real one that we didn't own until now...

Just read and follow the link. Cheers

Rule 1: Persuasion – The Secret to Lock in a Lifelong Commitment

Many of you are successful women, stars in your professions, and I bet you have at some point in your life used persuasion to get the job down more efficiently, solve difficult problems creatively, or get someone to do something for you immediately. These are all successful persuasions. But some of these successful persuasions are temporary, short-lived, and in some cases, may only happen once. In fact, most of the time we don't know whether the other person will ever commit to us in the future.


Commitment from a man on the other hand, has to be long lasting. So, what techniques will work on a man continuously without failing? And how should you use them? There are two types of persuasions you can use on a man: (1) The Hard Persuasion, and (2) The Soft Persuasion. Both types have their own unique advantages and disadvantages.


Hard Persuasion
Hard persuasion, as the name suggests, uses techniques that are aggressive, pushy, and in some cases, imposing. Blackmail would be one extreme example of hard persuasion. Advantages of the Hard Persuasion: It can get your results FAST, since you don't need to take time to gently bring the other person to your side. One example is to give a man an ultimatum when other forms of soft convincing have failed to work. It creates surprises!


Next Page

http://www.unforgettablewoman.net/33preview1.html

Thursday, December 03, 2009

3rd December 2009: This Entry is Generate to Answer the Issue Raised by CMU'sofficer Blog




Saya pertama sekali ingin mohon maaf kerana baru berkesempatan menjawab isu yang diketengahkan. Gambar yang ditampilkan dalam blog ini agak berbeza dengan gambar yang dipost oleh d' scientist dalam blog CMU. Kejadian ini juga tidak berlaku di Australia sama sekali tetapi di negara kawan kita yang satu lagi bernaung, Cik Mega Arjuna i.e. California, US.


Saya sebenarnya selama ini bertapa kerana Chapter 2 thesis. Kebetulan sesudah menyiapkan draft pertama..Hooorrraaayyyy! saya excidently menemui sindrom penyakit yang dikenali sebagai "Grapevine Trunk Diseases" sebagaimana yang diminta penjelasan oleh CMU. Maaf gambar ini tidak seseksi gambar kalian tapi infonya sangat berguna. Kejadian excidently ini berlaku kerana rupa2nya physiology dan biochemistry di sebalik kejadian ini ada kena mengena dengan topik yang sedang saya bangunkan untuk projek PhD saya iaitu wounding in woody plant spp.


Berikut penjelasan yang sempat saya petik:-


Symptoms of these diseases include dead spurs, arms, and cordons and eventual vine death due to canker formation in the vascular tissue. In Eutypa dieback, deformed leaves and shoots occur as the pathogen invades spur positions. As cankers develop, yield reductions occur due to the loss of productive wood. The impact of grapevine wood diseases can be significant in older vineyards, and usually becomes more severe as vineyards become older.


In this regard, Botryosphaeria species have also been recovered from cankers, and were determined to be the main cause of canker diseases in some California vineyards. Recent research has also indicated the occurrence of several new fungal trunk disease pathogens of grapevine belonging to the family Diatrypaceae (the same family as Eutypa). These include Eutypa leptoplaca, Cryptovalsa ampelina, Diatrype species, and Diatrypella species.


Eutypa lata
spreads to new pruning wounds by wind-driven and water-splashed ascospores released during rain events. Ascospores develop inside perithecia (fungal fruiting bodies) that form when the fungus enters its sexual stage. The sexual stage develops on dead wood, where masses of perithecia are produced in a black substrate referred to as stroma. The sexual stage develops in regions that receive over 16 inches of rain. It is common to find stroma and perithecia on old grapevines and other types of wood in the North Coast and Delta production areas.



Ascospores infect grapevines through fresh pruning wounds during the dormant season. They germinate, invade xylem vessels, weaken the plant by producing toxins and cause wood decay by excreting cell wall degrading enzymes.Eutypa lata also produces asexual spores called conidia. These are formed inside pycnidia (another type of fruiting body) that develop on wood, but these conidial spores do not play a role in disease epidemiology.



In California, ascospore discharge of E. lata occurs from the first rain of the early fall until the last rains of the spring. Ascospore discharge decreases significantly in late February and remains low to nil by early March. However, ascospore release may occur during rains in March and April if they are preceded by several weeks of no rain and sunny, warm weather. Such releases may occur because perithecia are able to recover in productivity during the dry period, or because spores that would have been released in the winter months are released in the spring simply because they were not released in the winter. This scenario more often occurs in years when there is little rainfall during the winter months. Ascospore release from individual perithecia may occur continuously for approximately 24 hours during periods of rainfall, starting a few hours after the onset of a rain.


Maklumat selanjutnya sila click link di bawah:

Wednesday, December 02, 2009

7 loves


It comes and goes
Alternately
When I chased it away
When I let go it comes

Hours by day, month and year
I'm still here
I do not care anymore
I also do not even avoid

My reconnaissance was wider
I prepare for a jar of HONEY, a grain of SALT, and a piece of THORN
I'll stand by my numb
Hope for no fake at all

Arjuna did not have to fall
The princess does not need to dance
A line of verse may cure the heart
Sweet memories remain alive.........

Thursday, November 26, 2009

RAYA KORBAN

Alhamdulillah...esok seluruh umat Islam bakal merayakan Eidul Adha. Selamat berkorban kepada semua, jangan dilupakan golongan yang memerlukan.


Ni lah kengkawan saya di Gatton...ada bb org tak hadir kerana terpaksa bertugas di luar daerah i.e. En Anjas Asmara dan En. Iswan Budi & isteri


Dah setahun saya di bumi down under ni..hari2 semakin sibuk hingga tak sempat nak update/organize blog lagi. Janji nak upload gambar2 juga tak tertunai.



Antara juadah raya kami yang serba sederhana...

Teringat raya haji tahun lepas..tak pernah nangis pada hari raya selama ni kecuali masa dengar alunan takbir bila memori melayang teringatkan arwah abah dan tok ayah. Tapi taun lepas, di detik dan saat ini saya menangis..bukan sebab muhasabah golongan yang sedang kepayahan, tetapi kerana pertama kali terdampar seorang diri jauh dari keluarga, teman rakan taulan...uh uh sungguh lonely saat iteww...Mujur ada seorang sahabat dekat yang sudi melayan blues anak rantau ini di ketika itu.


Tapi kini alhamdulillah saya dikelilingi ramai sahabat2 seperjuangan yang berteman rapat dan akrab layaknya sebuah keluarga besar di pekan terpencil bernama Gatton.

SELAMAT MENYAMBUT EID UL ADHA

26 Nov 2009......Euro English

The European Commission has just announced an agreement whereby English will be the official language of the EU rather than German which was the other possibility. As part of the negotiations, Her Majesty's Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a 5 year phase-in plan that would be known as "Euro-English".

In the first year, "s" will replace the soft "c". Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy. The hard "c" will be dropped in favour of the "k". This should klear up konfusion and keyboards kan have 1 less letter.There will be growing publik enthusiasm in the sekond year, when the troublesome "ph" will be replaced with "f". This will make words like"fotograf" 20% shorter.

In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be ekspekted to reach the stage where more komplikated changes are possible.Governments will enkorage the removal of double letters, which have always ben a deterent to akurate speling. Also, al wil agre that the horible mes of the silent "e"s in the language is disgraseful, and they should go away.

By the fourth year, peopl wil be reseptiv to steps such as replasing "th" with "z" and "w" with "v". During ze fifz year, ze unesesary "o" kan be dropd from vords kontaining "ou" and similar changes vud of kors be aplid to ozer kombinations of leters.

After zis fifz yer, ve vil hav a reli sensibl riten styl. Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi to understand ech ozer. Ze drem vil finali kum tru! And zen ve vil tak over ze vorld!

Sunday, November 22, 2009

22 Nov 2009: Related to Izaqt tales posting....

Hey sis, is that true that at one stage in our life we just surrender to all the efforts we did before? Try to have a compliment to your views on true happiness. Yes, I did agree. Nothing to worry about, nothing to chase, we just let them go as their wish. To find our own destiny, we just go after the flow. What will happen is nothing to ponder. Finally we thanks to Allah for blessing us in whatever we have.

I have nothing to pursue except for the grace journey while am alive and hope for a great ending after death. I just wanna feel the clear mind and relish the tenders somebody you know whom has offer me. Sometimes I think I found my soul and meet my great company to share with. Without further expectation, but just to enjoy the great moment comes to us. Love is only a word with nothing until we named it and meant it.

I’m starts to believe that nothing wrong to enjoy something that gives us contentment. Both company shared a great amity. The never ending story, to good to lose, its better than have someone declared to you but end up with full of hatred. An intense pain begged you to be erased from your minds. I have simple quote for you.. be ready to love someone who love you, but not the one who you love the most. When nobody around just believe that Allah’s loves are always with us.

Saturday, November 07, 2009

6 Nov 2009: XTVT Sabtu

GARAGE SALE!!!!

Hari ni 5 garage sale kitorang serang...kat Gatton town 4 kat Plainland 1..jauh tu 12 km, siap pakai GPS lagi. Macam biasalah...hehe. Kemarin sebenarnya dah 1 garage sale kena serang kat Lake Apex tapi semua barang2 old fashion. Ntah hapa2 mat salleh ni jual, barang zaman ago-go sumer (gambar bakal menyusul).

Hari ni pun tak banyak yang menarik, kecuali dapatlah selai kain $3 and mug tingkat $10 (mahal gila) tapi sebab suka beli gak...konon nak organize lah (gambar bakal menyusul). Juara hari ni Anjas, beli anjing sekor, seat baby, dan jamban pun dia beli...hahahha...demi Qaisara, puteri intan payung.

Zai pulak beli bread maker $8, pasni takyahlah susah2 beli roti kat kedai lagi...penat tu baca ingredient setiap kali beli roti..bahan penting dalam roti tu yang menjadi pujaan kami selama ni emulsifier 471! takder tu taksah makanan kat sini. Harap2 muncul roti dengan tajuk "Zaiton Bum" pasni...mauhaaha. Senang...hidup bangsa melayu Gatton.

K. Faizah cam biasa la, memburu kain2 dan mainan Fatini, buat anak tino handsome dia yang suka dengan spek mata hitam..Ishk! tak jumpa lagi nih meja study & washing machine neh..meja school besar gabak tak muat bilik nanti.

Best gak, Garage sale hunt ni..leh kenal ceruk mana pun tempat. Tak sangka plak Gatton ada kawasan perumahan elit, banglo besau2 kat area kelab golf sana..selama ni asyik nampak timber house dalam kampus jerk, kesiaannn akanq :p. Asyik gak cerita meredah panorama Gatton, dalam perjalanan nampak macam2 pemandangan menarik, macam kembali ke zaman kanak2 dulu kat Bt. Tungku. Ada satu tu menarik sesangat wa cakap lu...ada takungan air memanjang macam tali air, tapi sebenarnya cetek jer. Oasis ni tercipta akibat bukannya luluhawa, tetapi tumpahan hujan lebat sejak 2 hari yang lalu. Cantik nak cakap nih, time tu nampak sekor bangau putih sedang bertengek minum air, pastu ada tunggul dan pokok2 kayu mati tersadai kat tepi2, pastu ada lagi..lembu2 dan kuda2. Ih sejibik lah macam sketsa kenangan zaman aku jadi anak tarzan dulu..cuma dalam drama kehidupan aku tu takde la kuda, tapi ada kerbau..

Mari mengimbau drama iteww...

Suatu waktu seorang kanak2 perempuan umur lebih kurang 5-6 tahun..di musim bah, mengikut atuknya menjala dan mengangkat pukat di baruh..baruh tu pulak di tengah2 hutan..sunyi sepi. Sementara atuknya menyinsing kain pelikatnya sehingga nampak tutttt..(sensored) meredah air sedalam paras pinggang atuknya, kanak2 comel itu ditinggalkan di celah2 pokok tumbang di tepi pantai..eh pantai pulak...tapi kan mmg cam pantai pun...pasir dia putih bersih saling tak tumpah cam tepi pantai, air pun jernih, leh nampaklah etak2 di dasar dan gondang2 (sejenis siput bersaiz penumbuk kaler hitam) di batang kayu bawah paras air.. dengan telurnya yang kuning berderet melekat kat batang kayu..dulu nenek i shampukan rambut i ngan telur gondang ni lah..biar lebat dan hitam katanya..tapi hanyir siok, dan hasilnya rambut ku tak juga lebat dan tak juga hitam pekat.

Tetiba datanglah sekawan kerbau dari arah kanan..kerana ketakutan dengan rupa kerbau yang ganas dengan tanduk keweh, tanduk cacak macam2, saiz plak uihh besar amat (mmg den takut pun ngan sp kerbau n lembu nih masa kecik2, kucing pun takut akan lari tak jejak tanah sambil meraung tak hengat dunia..apalagi pacat & lintah)..maka meraunglah kanak2 comel itu, tidak didengar atuknya di tengah2 sungai. Kerbau pun terkejut angkat kepala..huhu waktu tu mmg ngeri gila. Penat menangis meraung sambil bersembunyi di celah2 pokok kayu tumbang yang reput bercabang2 tu, akhirnya atuk kesayangan kembali...huhu..sayang tok ayahku yang sampai sekarang pun sering mimpi dia.

Sketsa dua pula...
Suatu hari, kanak2 comel tadi mengikut atuknya lagi memukat kat dalam omo (singkatan sumur kot?), di musim bah juga, tapi kali ni ada abang dan beberapa sepupu sepapat lelaki...kali ni kanak2 comel dek kerana masih kecil umur 6 taun, lasak wa cakap lu...ikut meredah air..tetiba "lhup!" tenggelam....sempatlah minum air seteguk dua. Sib baik lah tak lemas, kalo tak takder besar bagat cam sekarang neh...rupa2nya dia teredah bekas kubang kerbau...mana nampak dalam air..duh! Banyak lagilah cerita kenangan jadi anak tarzan dulu2...waktu mengail pertama kali dalam "kalbok", berendam dalam air jernih di sungai, naik perahu sambil kutip buah kemunting dan buah apa tikus ntah, kaler putih kecik2...semua tu dalam omo a.k.a kebun tok ayah kat tengah2 hutan...buat novel pun best neh..leh jual hehe..nantilah

Kini kembali ke Gatton garage sale...

Hummm...sebenarnya kemarin kitorang dah pakat nak makan nasik lemak sebenarnya..wahahha..sorry la geng terpaksa bagi2 tugas plak, so jadilah aku masak sambal udang & bilis, linda masak telur, zai & k. faizah masak nasik..huhu..sham masak baklava (pandai sham buat baklava, sedap....) yer jadi garage sale hunter ni mmg penat, turun pepagi tak sempat breakfast..so perut dah lapar kami berkumpul rumah tok penghulu Anjas menjamu nasik lemak pula (gambar bakal menyusul).

Dah kenyang pakat reramai gi majlis perasmian tourism centre pula..takder lah menarik mana, cuma adalah akanq pose ngan kereta2 antik dan lori transformer sket (gambar bakal menyusul)..Akhirnya baliklah sambung packing barang, eh sempat singgah Target sebenarnya..katanya ada sale underware..kit3x Puan gelak kat aku...chaittt! pesal ketawa terkekek2 neh, knp tak pernah pakai underware ker tanya aku..muahaha..akhirnya bukan underware yg dibeli tapi quilt cover (25% sale dapat $30 jer, cantik...).

Hummm...Sok nak pindah umah baru...aduhai penatnyer...ni baru habis packing and sapu and lap & mop apa yang patut...malam ni makan2 lagi kat umah K. Faizah pula...sungguh terisi hari minggu ku..hehe.

Wednesday, November 04, 2009

4 Nov 2009............FEELING

"FEELING"

Does feeling is something really difficult to understand? Something we can’t

measure, predict, and event difficult to describe with words. The real feeling is

when it comes deep from our heart, without being pressured. When we adore

someone/something our unconscious mind lead us to the action. We try hard to

win and comfort. When it far from our expectation we feel down. Gloomy,

moody, careless etc. We leave with hope that we can cure our self and they will

find their happiness. Why it should be like that?

Today’s quote:

sMiLE to tHe wOrlD & tHe wOrlD WilL sMiLiNg BaCk @ YoU”……

Saturday, October 31, 2009

31st Oct 2009: Activiti Baru.....

Baru 6 bulan pindah shared house, ni nak kena pindah lagi. Dalam setahun dah 5 kali pindah...capek deh..skang kena pindah dok luar pula kat Gatton town coz next year Vet School pindah sini, about 170 international student should be entittle for in campus house. So kami diarahkan vacant the house dgn kata lain dihalau keluar...camana neh, excess payment sampai Dec akaq neh..mintak balik!

So, bermulalah aktiviti baru setiap menjelang sabtu..GARAGE SALE!!!..muahaha. Maka transformedlah kita jadi garage sale hunter pula..memula sekitar Gatton, pastu Lowood, Mt. Halen yang sejauh 36km pun sanggup pergi..rajinnnn bangun pagi, kul 6.30 pg dah kuar..kalo hari2 sekolah jam segitu biasanya baru bangun (tidur balik lepas subuh)..selalu berderek 3-4 keta rombongan cek kiah dan pak dollah kg. Gatton Jaya, dipenghulukan En. Anjas Asmara kiter :).

So apa yer yang dicari di garage sale?? Maklumlah kita bukan nak stay lama, takan nak beli barang2 baru, jimat cermat beb skang currency 3.2..so setakat ni akaq dah kumpul 1 set meja kecil 3 beradik dgn $15, cermin panjang $7 (sangat baru berframe-kalu kat kedai $16), meja makan bulat 3 kerusi kongsi dgn Zai $20, set setty kongsi ngan zai $30, katil & tilam $100..double bed wa cakap lu..set pinggan mangkuk bunga2 17 biji dapat dgn harga $1 (sgt cantik & baru), blind panjang leh wat tgok wayang $1, pastu saja suka suki topi inggeris $3, kain layah, kain lapik meja $2...muahaaha..semua barang kualiti beb...kayu tepu lagi, bukan besi hollow ngeh3x. Kalo kat M'sia haram aku nak beli barang bundle & 2nd hand! Busuk, takut org tu ada kurap ke, kayap ke, aids ke kang haru kita :)

Garage sale sebenarnya org buat kalo nak pindah, nak clearkan ghumah, nak buat charity kutipan amal, bagi si hunter pulak biasanya macam kami ni lah student yg nginap sementara, pengumpul koleksi antik/exotic etc...huu kalo jumpa garage sale orang kaya..lumayan tue, sb mereka biasa nak clear barang cos nak tukar selera..harga pun tak berkira...cuma $1-$5 jer. Ha mak2 minah apa lagi, tiap kali menjelang raya kalo nak tukar langsir, setty tu silalah tolak yg lama tu murah2 :)

Dan menarik sekali nak advertise kat sini, garage sale skang dah ada kat SUBANG BESTARI!!!! ....abih la ghumoh akanq clear digadai si McKak nanti....gi lah pakat reramai berkungjung ke garage sale subang hari minggu depan. Tengok iklan dia sini http://izahusni.blogspot.com/ .

Tengok nanti perkembangan budaya ni kat M'sia pula camaner yer?
Minggu depan cari garage sale lagik..cari peti ais & mesin basuh pulak, meja & kerusi study pinjam ngan school..sekali angkut ngan ute school..for FOC! Skang aku sangat cinta kehidupan ini..bila semua murah & freeeeeee

Sunday, October 25, 2009

INFINITY: 25 Oct 2009

Hentikan perMAINan...datangkan keBENARan!!
Ku dah BOSAN, ku dah JEMU, ku mau berHENTI.....
Bukan telah MATI suatu RASA, namun di mana perHENTIan??
Ku cari GANTI pada yang telah HILANG...
Namun tidak ku TEMUI, ku berpaling selangkah, namun ku tidak tahu mana ARAH...
Acapkali ku SINGGAH...pada PELABUHAN sementara
Di hujung CERITA ku tetap tahu...belum ku temukan perHENTIANku...
Hanya untuk seorang AKU!!

Aku merenung MINDA..sebetulnya aku JEMU menjadi cuma ENTITI..
Ku TAHU apa MAUnya aku!!
Sebuah UNITY...bukan EKSESORI..
Bukan juga SUBSTITUSI...
Ya RABBI..dengarkan DOAku berkali2

TIGA perkara menjadi dzat-NYA...
Tidak pada kita, HITUNGlah ia..
Kalau bukan HAQ ia bukan berMAKNA apa2!!
Di KEJAR tidak, dinanti pun JANGAN!!
Tapi BENARkah ia kan HADIR...
Kalau diCARI tidak, datang diTOLAK???

Aku tidak TAHU lagi...mana TUJU,
Haruskah aku menGALAH...
Haruskah aku berSERAH...
Aku pun tetap BUNTU....
DiMANA?......................
BAGAIMANA................
BILA...............................
Apakah hingga HUJUNG nyawa????
.........INFINITI.........

Thursday, October 22, 2009

22 Oct 2009: True Happiness

MONEY may not necessarily be evil but the craving for it certainly is, or so it seems.

Curious, isn’t it. But the incontestable truth is that money is so powerful that it’s arguably the motivating force that drives our world.

In this respect, money ticks all the right boxes – it rules our lives, makes things happen, gets things moving but it can also be abused.

Indeed, many street vagrants in London are said to prefer money than food nowadays in this increasingly deceptive world.

Yet the latest research that money doesn’t buy happiness for Britons speaks volumes of their stressful lifestyle, particularly in the British capital.
Well, London may have everything that money can buy; the best in fabulous food, divine decor, gorgeous gifts, funky fashion, exquisite entertainment. The list goes on.

But when it comes to happiness, Britain is way behind France and Spain which topped the European Quality of Life Index, compiled by price comparison site uSwitch.com.

The findings may come as no surprise to Londoners, whose city of nearly eight million inhabitants has changed dramatically over the past two decades.
And living in one of the world’s largest and most diverse metropolis has its price, even though their salaries are more than £10,000 (RM56,000) above the European annual average.

For the city’s a bewildering place, especially if you’re a first-timer and trying to fit in with more than 200 communities speaking over 300 languages.

Very often, you find yourself the only one speaking English among your fellow bus or train commuters – the rest are spouting a myriad of foreign languages over their mobile phones or with their companions!

Hence, it’s not so much a question of money but more in terms of living a quality life amid the challenges of a melting-pot environment.

Admittedly, money can buy a certain degree of happiness; you can get a decent meal, pay your household bills, wear your favourite clothes or have a great day out.

Likewise, a hungry, homeless person living on the streets can hardly be happy if he doesn’t have even a single quid to buy a sandwich to fill his stomach.
Simply put, money can buy something that may put a smile on your face or let you do the things you love to do.

Of course, there’s a distinct difference between materialistic and true happiness – the latter coming from within and depending on how you perceive it. But then again, money may not make you completely happy, as you’ll probably be surrounded by fair-weather friends who are simply eyeing your wealth.

In fact, there’re plenty of miserable rich people out there – celebrities, film stars and footballers as financial stability does not necessarily guarantee happiness.

Just as you can be alone but not lonely, the richest people in the world are sometimes unhappy, while the poorest the happiest.

For many, true happiness is being in the company of their loved ones or with genuine friends. After all, this is one commodity that cannot be bought or sold

Source:

LONDON LOG- CHOI TUCK WO
The Star Online

Tuesday, October 13, 2009

13 Oct 2009: Motivation Please......

Feeling bored and eagerly need for refreshing....but how? Baru terasa sunyi dok jauh di perantauan. Tanpa family and just mingle within small group of friends :'(. Ketenangan yang dicari menjauh, kebosanan mendatang...wah3x!

Lamanya tak menulis begini...bulan depan genap setahun saya di sini, dan bulan March nanti genap setahun pengajian PhD ku..Sepanjang setahun di sini ada beberapa pengalaman yang dirasa dan dialami yang mungkin menjadi kenangan kelak..yang paling benci sekali ialah "karen". Di sini banyak karen mungkin kerana cahaya matahari yang langsung tanpa ditapis oleh awan dan kandungan kelembapan dalam udara yang di bawah 50%. Kalau memakai fabric nylon di tengahari terik, maka bersedialah untuk merasa aliran elektrik bila menyentuh besi. Tak kiralah besi tombol ke, besi pintu kereta ker apa... Kadang2 terasa sparks berpindah dari tangan ke besi :). kalo sikat rambut akan dialun melodi spark mengalir dari rambut ke sikat plastik! sangat annoying...

Yang keduanya, pengalaman hidung berdarah. Dalam musim winter saya demam selama sebulan berserta hidung berdarah dan batuk kahak berdarah. Hidung boleh berdarah sebab lapisan nipis dalam hidung kita yang kaya kapilari darah tu pecah dek kekeringan. Letak air dalam bilik tak cukup, so saya akan sumbat kapas basah malam2 masa tidur..hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri...

Ader gak yg syok kat sini...SV baik, nak makan buah melambak2 murah tu..Corelle pun murah..ngeh3x. Bahasa Inggeris? Dalam research kat sini digalakkan menggunakan bahasa yang paling mudah dan ringkas, tujuannya supaya maklumat sampai kepada para pengguna yang sah2 tak belajar tinggi cam kita, terutamanya petani...ha apa maknanya tu? Malas lah nak elaborate..

Kat Gatton ni, selain student cari librarian, librarian juga cari student!..siap datang bilik ketuk pintu tanya masalah skali sebulan :)...setiap school ada librarian memasing..so services sgtlah friendly. Err...tak taulah bila School Vet siap nanti, dah ramai student pula. Tak perlu risau pasal service librarian tu khas untuk postgrad jer :)

Sambung cerita boring...hmmm teman rakan taulan datang dan pergi..sangatlah terasa walaupun banyak kawan tapi sebenarnya sikit sahabat.

Dulu waktu buat master, kalau bosan2 lari balik kampung for refresh. Masa kerja pula bungkus kain baju ke rumah abang kakak main ngan anak2 buah. Sini nak main ngan sapa?? Harunya...ada Fatini and Qaisara tapi anak orang..:p

Balik2 Big Orange beli buah n sayur, balik2 Coles beli minyak n beras..waaa....apa nak buat..

Skang Spring...kat gatton bunga2 lambat keluar, jacaranda baru muncul...nanti saya amik gambar post kat blog neh, supaya lebih berwarna warni lagik.

Okeh nak sambung nulis....

Tuesday, October 06, 2009

Stradbroke Island

The event was on Saturday 3rd, GISA programme as usual. Just a simple escaped on the weekend. Stradbroke Island is located near Moreton Bay ~3 hours from Gatton. We departed from UQG campus at 6.45am and reached ferry terminal by 9 something. When we arrived on the island its already nearly 11am.

1st thing to do was having lunch ala picnic under the trees shadow at the beach. Then photo hunt was began! Its too hot for mandi manda and me worried of sunburned :p

Don't forget our main goal, whales watching...but they were too far. Bersyukurlah event can only observed the semburan air from those whales..

Actually this island suffered severed bush fires before, government gazetted this place as tourism beach few years ago to attract peoples. Extreme decreased in population is happened since people moved to the main land for job and better life. It used to be biology camp for school children because newly species become vigorous quite sometime after bush fire.

Enjoy my shots.....see more pic in facebook


Layang2 spp..beautiful in colour..

Baywatchess...



Bondi rescue....


Ni ferry yang kita naik...~20 minit to reach the island from the main land


GISA's member 2009...


Kami yang excited untuk melompat tinggi!


Waktu menunggu ferry....

Yang nampak bukan whales tapi stingray, very huge stingray (panggang pun sodap)..BTW this island/beach is famous for shark attacks in oz..A group of stingrays are only few meters away from the people as can see in the pic.

Thursday, October 01, 2009

Episod baru

I've got casual job as an official photographer! He he...somebody terpikat dgn photo2ku maka jadilah aku separa profesional buat pertama kalinya. Dengan segala kekurangan dan ilmu yang baru sedikit....sempena CNF open day semalam :)

Ni nak publish lah bberapa gambor yg taklah cantik mana...


Penunjuk arah open day...
Nampak macam ramai, this is what we call "camera trick"

Mereka asyik makan, sib baik tak halal...kalo tak aku & Nini dah bedal sandwiches tu...


participants from industries...industry munga2an dan buah2an lah apa lagi...


Mereka layan poster & life exhibition...

Joe & Jidka yang sedang tersenyum...

Jiping, ah moi dari tanah besar...

Marg Cover, peminat gambor2 yang aku shot...

Daryl sedang menyampaikan presentationnya..tentang sea grapes i.e. seaweed yang berbiji2 tuh, yang kalo kat sabah mika makan campur dalam ikan mentah tu..apa nama lupa dah..sedap. Nama lain bg rumpai tu "green cavier". Aramak windu makanan Sabah la fulak, balik nanti nak gi KK lah pekena ikan bakar dan rumpai ni campur ikan mentah pekenama tuh...pastu campur teloq sea urchin..exotic tapi best try

Ni tup2 tau dah bertunang, Sybille baru jerk putus ngan bf aboriginal dia terus kena sambar ngan Baxter..ke putus sebb Baxter? aku pun tak tau. Yang jelas sama sp..Baxter from NZ & Sybille from Germany. Huummm mau jadi semudah ini...

Wednesday, September 23, 2009

Red Dawn

Gatton being covered by red dust today. It started by 7am and I used lamp while working at 9am.

The haze began in Sydney due to dust floating above ground caused by extream drought in the inland areas of NSW and in South of Australia. This is such an infrequent event. Wind speeds were expected to average over 65km/h, but there would be gusts in excess of 100 km/h. Fire alarms set off by the dust gets in, lead to asthma sufferers and other breathing problems, transport chaos and caused havoc in the city, international and domestic flights at Sydney Airport were delayed and had been diverted to Melbourne and Brisbane.

I just stay at home and shut down every windows, wearing mask in the house as well.....a bit scary right now

Thursday, September 17, 2009

Pertama Kali Sambut Aidilfitri di OZ

Tetiba rasa sunyi jerk pulak...ada sesuatu yang kekurangan, kalau kat Malaysia dulu cukup benci kalau menjelang raya..bunyi MERCUN!!. Rindulah pulak bunyi mercun kepom kepam sana sini, kabuum sana kabooommm sini mengegarkan rumah. Kalau time balik naik ketapi atau drive sendiri pun ada gak bunyi mercun. Dimainkan budak2 lelaki kanak2 dewasa sambil drive atau sambil lepak di penyambung gerabak ketapi.

Kadang2 join sama kalo abang bawak balik mercun besau2. Abang saya walaupun polis tapi berkepuk2 beli mercun ke anak jantan dia. Yang kat kampung pun sama, berkotak2 beli untuk anak2 dia..kononnya lah...tapi belah malamnya bapak yang main tak hengat dunia. Anak kecik baby tengah tidur pun tak peduli, sungguh kejam. Kalau kat Kg. Senor tu umah usahawan sawah tu lah paling hebat. Berdentam dentum meriam buluh..berbulu telinga dengar. Bila dah takder bunyi2an yang mengamatkan tu, rasa lain macam pulak..:)

Oh raya di negara orang......

Wednesday, September 16, 2009

Tuesday, September 15, 2009

Raya Dedication to My Angels




Kepada semua sahabat pengunjung, rakan taulan all muslim brothers and sisters in the world..Happy Eid 1430H

* to Linda...I'm sorry I didn't have your photo :). SeLaMaT MenYaMbuT RaYa DipEraNtaUan JuGa....

Monday, September 14, 2009

Flower Festival 2009

After finished lab yesterday I followed my friends to Toowoomba Flower Festival 2009. The festival actually launch by 18th of Sept, so we were very advance in avoiding crowds :). The visit arrange by school and GISA "tak laku" and Daryl looks dissappointed..I did told him I've been there yesterday heheh! and of course better get free from official/education "bussiness" sometimes...


Me playing with flowers..a.k.a playing with my new nikon SLR..absolutely exhilarated! Let's judge an amateur photographer in my brand new outlooks blog :)


The flower blossoms..nice to see, nice to touch and nice to smell... gifts from almighty...a sources of life, most of them are edible and untoxicity spp..if only you have reason to chew


Am die to bring this spp home...very nice, very beautiful, very.......without words..


I'm not sure the spp...but it has unique texture..cracks but still alive..


Yuu...huu...I'm here confusing by the colour


Maple leaves and spring...


The itik spp lepaking at the lake in Japanese Garden, USQ


Kehulu mudik kehilir berderek...inilah keluarga paling bahagia


Playing with the bees....finally I did :)

Thursday, September 10, 2009

Alhamdulillah

Akhirnya jenazah Pak Sasa selamat diurus pada hari kemarin dulu..terlalu sibuk di makmal berkerja 10 jam sehari plus kerja2 menulis pula pada malam hari buat aku tak sempat ikut serta bagi memberikan support ke Risma. Alhamdulillah malam kemarin dulu baca Yassin selepas majlis buka puasa di rumah Budi, malam tadi bacaan doa dan Yassin di rumah Risma pula..akhirnya pecal dimasak juga (terima kasih banyak2 ke ibunya Risma). Tak sampai hati melupakan janji agaknya. Apa pun "Maya tak kisah..." :p lagipun tak bagus makan di rumah si mati. Tapi semalam kira dimaafkan sebab kebiasaan kami di sini selalu bawak masakan masing2 bagi menambah menu tuan rumah. Melainkan malam tadi aku tak sempat masak apa2 sb habis lab pukul 6 pm.

Jenazah sebenarnya dimandikan di hospital, di tempat dan di dalam bilik di mana kami menziarah pada hari ke-2. Menurut Risma, pihak hospital menyediakan semua kemudahan termasuk tadahan air, sabun, tuala dll. Acara mengafan jenazah juga dibuat di situ. Solat jenazah juga di situ di bilik berkarpet. Alhamdulillah walaupun bukan muslim mereka menghormati dan memberikan kemudahan apa sahaja yang diperlukan. Semuanya percuma.

Sekarang jenazah berada di Funeral Centre di Brisbane dan akan diterbangkan pulang pada hari Jumaat ini insyaAllah. Risma sekeluarga juga akan pulang mengiringi. Semoga roh Pak Sasa ditempatkan bersama orang yang beriman dan dimasukkan ke dalam syurga, amin.....

Monday, September 07, 2009

Hari ke-2

Tengahari kemarin aku, Zai dan Puan membantu menghantar dan menemani Risma dan keluarga ke Hospital Toowoomba untuk ziarah jenazah Pak Sasa (nama panggilan Pak Sarifuddin). Risma, ibu dan Aquila dibawa dengan kereta Zai manakala Puan dan Yusuff (suami Risma) dengan keretaku. Hampir sejam menunggu sebelum dibenarkan masuk menjenguk jenazah, ibu sekejap2 menangis...aku merasa simpati terhadapnya lalu aku terkenangkan ibuku sendiri. Bagaimana ya keadaan ma 24 tahun yang lalu sewaktu kematian abah? Aku tak ingat detik itu kerana aku masih kecil.

Aku juga teringat cerita ibunya Risma sewaktu malam kematian.."waktu ibu tinggal berdua sama bapak, Risma bertiga keluar...ibu bilang ke bapak, aduh sunyi sekali pak...beginilah kita nanti di Makasar setelah tiada Aquila. Kita tinggal berdua aja nanti"..Nampaknya sekarang ibu bersendiri. Waktu berjalan aku lihat susuk ibu ini agak kecil, aku lihat kedut2 yang baru muncul di wajahnya. Aku kira umurnya hampir sebaya ibuku. Arwah Pak Sasa 61 tahun.

Dalam kurang lebih jam 3.45pm dua orang wanita OZ keluar. Pegawai khidmat masyarakat (lebih kurang begitulah) dan sorang lagi aku tak pasti. Mereka memberitahu bahawa sekarang kami boleh masuk. "We are allow too?" tanyaku memandangkan kami hanya kawan. Di dalam bilik mayat (jenazah Pak sasa diletakkan atas pelantar separas dada di dalam bilik yang berkeadaan baik dan selesa seperti wad kelas pertama di hospital kerajaan di Malaysia), mereka membenarkan apa sahaja hajat keluarga. Risma dan ibunya membacakan Yassin, sementara Yusuff, Zai dan Aku bergantian masuk menjenguk sekejap. Risma mau Zai menolong mengambil gambarnya bersama jenazah bapanya tetapi kami melarangnya. Puan pula ada pantang menurut kepercayaan masyarakat Cina yang tidak digalakkan melihat mayat. Maka fungsi Puan hari ini menjadi translator kepada Yusuff yang tidak berapa fasih berbahasa Inggeris. Aquila pula macam faham..dia merengek2 "De de bobo" yang bermaksud "kakek sedang tidur".

Waktu pulang dari hospital jam sudah 5.15pm, perjalanan ke Gatton lebih kurang 45 minit. Sedang elok waktu berbuka. Kami singgah rumah Anjas, kerana kebetulan Anjas buat majlis iftar di rumahnya menu nasi kerabu biru. Aku menyarankan ke Zai untuk membawa keluarga ini bersama kerana sudah tidak sempat untuk menyediakan juadah berbuka lagi. Lagipun biar mereka bersama ramai2 org supaya tidak terlalu terasa kehilangan kalau mereka bersendiri sekeluarga di rumah. Setelah berbuka puasa, aku dan Puan pulang ke rumah no 20 untuk mengambil kuah kacang, rendang daging, ketupat dan puding yang dah kami masak awal2 sebelum ke hospital siang tadi. Sementara Zai ke makmal mengira koloninya.

Dalam kemeriahan kami berbuka beramai2 pelajar Malaysia Gatton, ibunya Risma sekejap2 masih menangis. Aku perhatikan dia sekejap2 termenung sambil mata memerah. Aku cukup faham perasaan kehilangan orang tersayang. Tambah lagi dia berkata "Ibu gak tau tahun ini mau beraya di mana...di Makasar atau di mana, kita beraya di sini aja sama2 ya Ima.." sambil menitiskan air mata setelah merasa ketupat, kuah kacang dan rendang. Yusuff pula cuba untuk tidur sementara menunggu. Kami pulang jam 8.30pm.

Sesuatu yang tidak beres berlaku dalam rencana urusan jenazah esok. Awalnya seperti sudah lancar segala urusan. Rencananya setelah jenazah direlease, pihak komuniti Islam USQ akan membawa jenazah ke masjid universiti untuk dimandi dan dikafankan. Tiba2 kami mendapat berita, dari ustaz bahawa ada beberapa individu tidak bersetuju jenazah di bawa masuk ke kawasan universiti. Dengan alasan yang sangat karut pada perkiraan aku. Kerana itu kawasan kediaman dan mereka tidak mahu penduduk terganggu!. Sedihnya...kenapa masyarakat Islam sendiri bersikap begini? Di negara orang dengan segala keterbatasan kenapa masih ada yang bersikap tidak bertamadun? Bagaimana kalau anda sendiri yang mati kelak? Kenapa masyarakat tempatan sudi menghulurkan segala bantuan dan kemudahan tanpa syarat? Seperti membantu penghantaran jenazah ke hospital, urusan pemeriksaan doktor, urusan mendapat sijil dari court yang semuanya percuma. Disebabkan itu, ustaz yang juga orang Indonesia mahu membawa jenazah ke rumahnya untuk dikafankan. Aku mencadangkan untuk menanyakan kebenaran pihak hospital untuk membolehkan urusan mandi jenazah di hospital. Alhamdulillah pihak hospital memberi kebenaran tanpa banyak soal.

Memandangkan sedikit urusan yang tidak lancar dan jenazah sudah masuk hari 3, aku meminta Anjas membantu membelikan kain kafan kerana kebetulan dia tahu kedai kain di kawasan ini. Anjas yang juga seperti kami, masih muda dan tiada pengalaman bertanyakan berapa meter kain untuk dibeli dan sebagainya. Aku mencadangkan menelefon orang2 tua di kampung. Sementara Zai menelefon ibunya di kampung untuk bertanyakan hal ini. Semoga urusan mandi dan kafan jenazah hari ini berjalan lancar.

Aku sempat bertanya Zai yang menjadi kawan baik Risma sejak dulu. Kemana perginya semua kawan2 senegara Risma yang ramai2 datang berbuka puasa di rumah Risma dua hari sebelum malam kematian? Bilangan mereka melebihi bilangan pelajar Malaysia di sini. Tetapi kenapa tidak muncul menghulurkan bantuan bagi urusan jenazah? Tidak ada yang bertanya apa yang diperlukan keluarga Risma. Katanya segala urusan akan ditanggung pihak insurance, tetapi mereka hanya akan mengambil jenazah yang telah dimandi dan dikafan untuk diterbangkan pulang dan urusan pengkebumian di Bandung saja. Urusan2 yang tidak kurang pentingnya di sini harus diselesaikan dulu. Jadi mana perginya mereka yang ramai pada malam berbuka tempohari?

Katanya Pak Sasa dilindungi insurance dan tuntutan sebanyak ~ USD 40 ribu telah diluluskan. Semoga hal ini juga berjalan lancar. Setakat ini keluarga Risma tidak terbeban sangat kerana masih ada kawan2 yang membantu. Bersama2 lah kita mendoakan segala yang terbaik hingga selesai pengkebumian kelak.....

Sunday, September 06, 2009

Al-Fatihah

Waktu berbuka puasa kemarin my housemate gitau Risma ngajak berbuka puasa di rumah malam besok (mlm karang), kerana ibunya mau masakan pecal untuk kami (hatiku merasa kurang senang kerana pecal itu aku yg minta, tapi sebenarnya aku cuma bergurau dgn ibunya)...setelah berbuka Budi pula menjemput berbuka nasik lemak di rumahnya, dan sejurus selepas itu Anjas pula menghantar sms ngajak berbuka nasik kerabu biru di Skinner St..waahhh aku merasa sangat senang nih. Nampaknya semua idamanku bakal terhidang buat iftar besok :)

Tiba-tiba, selepas beberapa minit azan isyak berkumandang di laptopku..my housemate Zai memanggil2 dgn cemas dari luar bilik, menerpa bilikku dan gitau ayahnya Risma sakit. Lalu aku terus capai sweater dan mengenakan tudung dan kami terus bergegas ke rumah no. 23.

Sesampai saja aku nampak Pak Sarifuddin terbaring kaku di katil. Pucat, matanya terbuka sedikit, tangan dah disilangkan ke perut dan dadanya tiada ombak pernafasan langsung. Dalam hati aku berbisik "sepertinya bapak ini sudah tiada nih"..Risma dan ibunya sekejap2 menangis, mereka buntu dan mati akal. Dalam tergesa2 itu Zai dan mbak Purwati yg sudah sedia datng terlebih dahulu terus ke klinik di Gatton. Aku terus ke kamar mandi dan mengambil wudhu. Mau bacakan surah Yassin.

Dalam setengah jam kemudian security datang bersama paramedik on call. Mereka memberikan CPR kepada Pak Sarifuddin. Tekanan mereka ke jantung Pak Sarifuddin sangat kuat dan keras, aku merasa ngeri pula, pasalnya bapak itu kurus saja. Tambah perutnya membusung gara2 pembengkakan pankreasnya yang sudah tidak berfungsi. Bapak ini sakitnya agak kronik kerana dia ada leukimia juga. Baru sampai di Gatton dalam 3 minggu. Hajat anaknya Risma mau terapi untuk kesembuhannya..untuk makan yang bagus2 di sini, merehatkan fikiran dan sebagainya.

Hampir sejam mereka bertungkus lumus merangsang jantung dan diberi suntikan drug dengan bantuan pasukan paramedik dari Queensland seramai 3 org yang baru datang. Tiada response dan akhirnya Risma dipanggil dan diberitahu yang segala usaha tidak berjaya dan nasihati Risma dan keluarga untuk melepaskan bapak dgn rela hati..Risma meluru ke bilik ke arah ibunya yang sedang mendukung Aquila (2 yrs old) yang waktu itu ditemani aku. Risma terkulai jatuh dan ibunya menangis memanggil nama Pak Sarifuddin...sayunya aku. Apa yang mampu aku buat cuma memeluk dan menenangkan ibunya saja.

Maka inilah pertama kali aku ikut membantu "mengurus" kematian tanpa kehadiran org2 tua. Kawan-kawan muslim dari Malaysia, Indonesia, Pakistan, dan Egypt serta presiden GISA juga ada bersama malam tadi. Semua datang menghadiahkan bacaan Yassin. Malam tadi apa yang dapat aku tolong cuma menyelimuti mayat dengan kain pelikat dan masakkan sahur buat mereka sekeluarga. Setelah kematian, paramedik membantu memanggil polis untuk urusan selanjutnya. Dapatlah belajar prosedur2 mengurus kematian di luar negara. Presiden GISA juga turut menguruskan kutipan derma kilat.

Pasukan paramedik bertanya bagaimana pihak keluarga mau menguruskannya. Setelah dijelaskan serba ringkas urusan mayat secara islam, mereka menyerahkan untuk pertimbangan keluarga. Kami ikut membantu menghubungi Pertubuhan Islam di Queensland tapi nombor telefon di website semua tidak aktif atau salah. Sulit juga. Ada yang menelefon kawan2 dari Toowoomba dan Brisbane bertanyakan imam yang dapat membantu menguruskan mayat. Maklum kami semua walaupun cukup dewasa tapi belum cukup pengalaman dalam hal2 seumpamanya.

Alhamdulillah setelah semua jalan buntu tidak dapat menghubungi pihak pertubuhan islam, akhirnya kawan dari Egypt memberitahu kawan mereka dari Pertubuhan Islam di Brisbane boleh datang segera. Kawan2 dari Indonesia juga sudah dapat menghubungi ustaz di Toowoomba. Akhirnya setelah urusan insurance (bapak ini dicover insurance lawatannya), dan yang lain2 selesai akhirnya kata putus dicapai untuk menghantar jenazah ke hospital Toowoomba untuk dapatkan sijil pengesahan kematian. Yang bagusnya di sini perkhidmatan penghantaran ke sana percuma kerana polis telah membantu mendapatkan kenderaan Gatton Community. Tergantung keluarga juga untuk post-mortem atau tidak. Mahu dikebumikan di sini atau dihantar pulang. Tapi kebanyakkan keluarga mahu jenazah dihantar pulang ke Daerah asal Pak Sarifuddin, Bandung...sekarang tergantung kosnya dulu.

Kasihan Risma, menelefon sana sini memberitahu adik beradik dan sanak saudaranya di Makasar. Setiap telefon saja menangis. Begitu juga suami dan ibu. Ibu asyik bercerita detik2 sebelum kematian Pak Sarifuddin. Katanya sesudah buka puasa dan diberi minum jus beet root mereka solat berjemaah bersama. Sesudah itu, ibu beritahu yang besok malam mahu ajak kami (zai, aku dan Puan) berbuka bersama, kasihan anak2 itu mereka juga sendirian di sini jauh dari emak ayah...ibu mau masak pecal kerana Maya mau makan :,(.. aduhai (aku sebenarnya bergurau saja). Ibu sudah anggap anak2 semua seperti anak2 ibu juga...beritahu dia kepada suaminya. Pak Sarifuddin setuju saja. Kemudian minta untuk tengok berita di internet kerana beberapa hari lepas ada gempa kuat di Jakarta. Ibu keluar bilik memanggil menantunya untuk bawakan laptop, bila kembali Pak Sarifuddin sudah terkulai di kerusi..ibu menjerit2 memanggil Risma dan menantunya, Risma menelefon zai sambil menanggis2....

Sekarang jenazah Pak Sarifuddin masih di hospital Toowoomba...
Mari kita sedekahkan al-Fatihah buat Allahyarham Pak Sarifuddin. Semoga rohnya damai di sana. Alhamdulillah Allahyarham meninggal di malam ke-15 Ramdhan. Meninggalnya juga senang dan tenang, walaupun di negara orang dan tanpa sanak saudara yang lain...al-Fatihah

Saturday, September 05, 2009

Gimme Break

Before I've decided to publish this post, am thinking of some consequences/issues may raise up. I'm sickening of people's eyes on my every moves, and am asking why others ok and why me is not ok? In other words, do you wanna tell me that be under the certain roof you should stay under the coconut shell and pretend to perform or function to the highest level? Oh pellleassseee...no body paying for my happiness. If its the safety issues...or if there somebody who really care for me...hey, I pay for my insurance ok? and I used my own money...is that clear? The most important thing is am using my weekend dude! If not, I was using my annual leave..ok?! Please don't say that certain people worrying me selling ideas or intelligences to other colleagues from other country...it's the most ridiculous reason I've ever heard.

This is the lessons that you gain from your experiences. From travelling and knows others cultures and way of life are something that we can't learn from any school in the world. I've learned to appreciate Allah's creations, I've learn to be a person....Now gimme break. A gateway to a real lesson in live.


This is Water Metropolis (Osaka-Japan), that my friend and I got a promotion ticket with Jetstar Airlines. It cost us ~$400 for return tickets, and 3 night stay at 3 star hotel cost us $100 only. The rest we spent $ 700 for eating, shopping and transportation..

It's nice to be here with my Japanese friends accompanying us. I met them during my English course in ICTE-UQ. They are Ruriko and Yuki...


They looks fashionable right?...yeah! They still young, just 21 yrs old and just got their key for life (at 20 for Japanese). They are in their final year study in university.


This is the most attracting key chain we found! A boy with his xx exposed by running after a dog..:). Actually this is an identity for the restaurant selling speciall rice. We can see the boy was struggled to keep his food away from the dog.

One of the beautiful spot in a park near to Kyoto famous temple. I forgot the name of this park :p...



Me trying to get the best shot by hiding behind the trees..heheh. Well the photo remains as the best shot I've ever had...my friend took it with my supervision :)..just by using my nikon coolpix!


There..we were having a marvelous escaped together...




Japan for me is the heaven for foods. I'd love them so much! It's not a problem to find food here since they mostly eating seafood with rice. Pork is very rare here....I enjoyed the sushi soooo much! Its different from the sushi I've had in Malaysia or OZ..its natural taste of Japan..fresh and raw. But I chose for boil except for some that stimulated saliva dropping...especially for the syrimp, sea urchin and salmon eggs (what the hell of their name?? caviar or what?). I've already missing the green tea ABC..and last night my friend prepared for it! The homemade gree tea ice-cream...



We were lucky in Kyoto. We got opportunity to see Geisha life!..Initially we didn't even know that they are Geisha, I though who the hell these laddies with full white powder covered face? Finally we found out that they are odds scenary to see Geisa/Maiko life nowadays...Owwnn...I wonder why so many papparazzi along the street in that area..For those who still have no idea whose Geisa is..they only served a rich selected man. They talk in old Japanese language, they've learn to be in well manner and perform well in serving customer especially how to pour a tea. Only introduced customers can go for them...In the pic Uncle Roberts being chasing by the Geisha! hehe.. he gave us a pic of Geisha performed dances that he got 2 months ago :)


And the couple below is the most loving couple I'd met..to ignore the less romantic Japanese people :) Uppss!

Am fell in love with the scenary of various trees here! The leaves are so greeny, light green and...oh! you can see from the pics. Imagine if be there during spring..it must be marvelous with the flower blooms everywhere...

This is Hanging Garden, where I found a garden in the city. They planting vegetables, herbs, paddy and every spp of trees here..nice

From the top of Hanging Garden we can see the whole Osaka..
My friend and I loose ourself on top of the Osaka city!
Then this is the real "human-trafficking" in this real world..fast and furious in the JR Osaka Subway...we lost for the 1st and 2nd day here...always confusing where to go and which one is our route to hotel :). There 6 train services link together here..just like KL Central but more busy and more happening. These pics were taken during our last day on the way to airport. We were surprised and have no idea what to do and where to go. People everywhere....so we just stand still and spent our time to take a pic of them...wahahha