Ketik

Tuesday, July 28, 2009


When there is no friend,
When life is on the dead end,
When world is not a paradise,
When your confidence dies,
Tell yourself - Go on, THIS IS LIFE!

When things don't go right,
When there is no ray of light,
And its too hard to survive,
Tell yourself - Go on, THIS IS LIFE!

When there is competition to face,
When you are lagging behind in the race,
When you've lost faith in God,
When you're betrayed by a fraud,
Tell yourself - Go on, THIS IS LIFE!

When others don't respect you,
When you're not amongst the admirable few,
When for a question, you can't find a solution,
When all you're sure about, is confusion,
Tell yourself - Go on, THIS IS LIFE!

When your destination is miles apart,
When you don't know where to start,
When all you see around is pain,
When your hardwork is in vain,
Tell yourself - Go on, THIS IS LIFE!

Even though all this happens
just have faith in self & face the life
with smile,
things will surely change one day
because as said "THIS IS LIFE ...

* Puisi ini diemail oleh Dr. Zainol (my x-boss di CMU). Beliau telah bersara sejak 2004 dan kini terlibat dengan bisness IT di KL.

Thursday, July 23, 2009

~ANGEL~

I sit and wait
Does an angel contemplate my fate
And do they know
The places where we go
When we're grey and old
'cos I've been told
That salvation lets their wings unfold
So when I'm lying in my bed
Thoughts running through my head
And I feel that love is dead
I'm loving angels instead

And through it all he offers me protection
A lot of love and affection
Whether I'm right or wrong
And down the waterfall
Wherever it may take me
I know that life won't break me
When I come to call he won't forsake me
I'm loving angels instead

When I'm feeling weak
And my pain walks down a one way street
I look above
And I know I'll always be blessed with love
And as the feeling grows
He breathes flesh to my bones
And when love is dead
I'm loving angels instead

Everytime when I'm feel down or whenever I'm alone
There will be someone will comfort me
And he is my angel
True friendship that we shared with
I wish it will stay until we die
Even love is dead
My soul is still alive

Wednesday, July 22, 2009

To be single




Tetiba demam pulak akibat keletihan adventure kat entry bawah tu..badan sungguh sakit, selesema dan kahak berdarah lagi. Harap bukan flu babi :(. Nak jumpa doktor pula..

*doktor cakap mungkin flu babi mungkin tak, tapi dinasihatkan untuk menjarakkan diri dari org2 :(

Seminggu dua nih berkumpul sesama kawan2 lama matrikulasi di fb, semua pun dok bincang pasal anak, anak mung berapa anak ko berapa...anak aku? Setiap kali kawan lama baru muncul dalam senarai dengan family sendiri, aku pun jadi ikan termenung. Befday 4 ari lepas terasalah yang aku sudah tersangat tua. Kalau tak kerana bb org wish, aku sendiri pun lupa ;p.

Hari ini kawan lama kat UKM call ajak nak jumpa, hingar bingar suara anak2nya yang 3 orang kat background. Aku nak jumpa pun jadi segan nih. Tu lah kata dia, ari tu tak cakap, leh tolong cari kat Malaysia..hi hi..terima kasih. Takper cooooolllll... siapa tau di simpang sana ada perhentian? Letihnya aku tuhan saja yang tahu :( . Kenapa aku tak cakap "hujung" tapi "simpang"? Pasalnya kalau hujung tu macam kita sendiri dah tentukan semua dah masa depan kita, kita taulah pendekata. Tapi hakikatnya simpang tu coz bila tibanya waktu itu kita akan memulai hidup baru dengan visi dan misi baru/renew yang ditentukan oleh 2 jiwa, am I right?? Kena tanya Shuhada, Linda, Shima dll

http://cmuofficers.blogspot.com bertanya "What women want?"..Jawabku the most important things women want MAYBE a compliment, companionship, togertherness, tolerance, understanding, and acceptance. Something real and meaningful. Subjective kan? Tapi kalau dah suka tu, sebenarnya tak kesah pun semua tu..Yang penting "Sudikah kau menjadi yang halal bagiku".

Apapun..semoga semua hidup aman damai dan berkat belaka...amiiinnn...

Kepada rakyatkelantan.blogspot @ asrol selamat bertunang tak lama lagi, jangan lupa kakak mu ini :p

Kepada izahusni.blogspot.com cepat2lah conpem dgn gewe Tionghua mu itu :p

Kepada d'scientist cmuofficers.blogspot.com siapa yang kau kenang2 jauh di hati ituh? Misteri sokmo :p

Bersantai kjap dgn lagu di clip video ni....cute, rentak dia sedap gak..macam pilem nustan pun ada. Hueheheehe

Monday, July 20, 2009

Beautiful Gatton

Tersebutlah kisah 3 sahabat, pagi2 jam 8 mengatur langkah keluar dari rumah di Taman Gatton Jaya. 3 sahabat singgah di rumah kaca dan Zai menyiram Cucurbitnya yang cuma 20 pot. Mereka kemudian meneruskan langkah melewati kawasan pembinaan bangunan baru School Vet. Tiba-tiba mereka terjumpa sepohon pokok acacia yang sedang berbunga lebat, sangat cantik kuning emas warnanya. Tetapi camera tidak dibawa pula. Tunggu hari lain lah. 3 sahabat terus mengorak langkah ke post harvest lab, bagi menemani aku (salah sorang) menyiram pokok acacia yang ku tanam. 20 pokok kesemuanya. 1 pokok telah patah dan hampir mati. Gara-gara dimakan dan digigit arnab liar yang warna perang dan lari macam pelesit bila nampak orang.


Perjalanan hampir 1/2 jam. Sambil berjalan mereka cabut dan cium rerumput yang ditanam bagai padi. Luas saujana mata. Hay namanya si rumput. Kelak akan dituai, dikering dan digulung untuk menjadi makanan binatang-binatang ternakan bergelar herbivor (lembu/kuda/lembu susu/kambing etc). Di tengah perjalanan mereka menemui sepohon pokok gondol tidak berdaun.
buah-buah kecil dan keras macam batu memenuhi segenap julai dan ranting. Pokok apa ke nama tidaklah hamba tau.


Sahabat bertiga meneruskan langkah mereka. Bangunan Postharvest dah nampak di depan mata. Tiba-tiba mereka terpesona dengan sebatang pokok unik.
Pokok ini digelar Bottle Tree, yang wujudnya cuma di negara "duduk bawah" ini. Hingga Singapura sanggup berlayarkan sipokok senilai AUD2000 sebatang ini. Itulah istimewanya si pokok.


Setelah berbagai sudut dan sisi digayakan bersama si pokok, 3 sahabat berjalan lagi barang seminit. Lalu mereka mengisi baldi siram pekenama spesifik hamba juga tidaklah arif. Pokok-pokok acacia aku siram sampai habis. Sudahlah berit pertumbuhan juga terbantut. Gara-gara winter mungkin fotosintesis terencat. Aku agak mungkin akibat penutupan stomata yang mengurangkan respirasi untuk menghindar dehidrasi. Maklum saja udara sini keringnya usah dinafi.

Selesai menyiram, 3 sahabat ambil jalan pintas. Hajat nak petik Nona yang dikenal Kastad Epal. Banyak sungguh nona-nona yang dipetik. Hingga aku terpaksa ciluk plastik Jiping. Biar Jiping mencari aku tidaklah hairan. 2 sahabat sungguh asyik sekali. Bila aku tiba mereka sedang riang-ria bermain bunga-bunga warna pink dan putih. Pokok ini kenit saja. tiada daun cuma ranting dan bunga. Dari buahnya kenal lah aku. Rupa-rupanya nectarin kesukaan aku juga.
Aku dan pokok nectarin




Nectarin Blossom I



Nectarin Blossom II




Model Nectarin




Kudup Nectarin


Puas bergaya nectarin 3 sahabat asyik pula pulun buahnya. Buah sangatlah banyak sepokok sahaja tidak nampak daun atau bunga. Cuma buah, sekadar buah semata-mata.



















Puas possing, petik, panjat, makan dan punggah buah nectrin 3 sahabat bertemu pula pepohon limau mandarin dan lokam. Sungguh lebat buahnya menguning comel. Tidak melepaskan peluang 3 sahabat pun punggah limau juga.

Plastik sudah penuh, sudah terberanak dan meneraburkan nona-nona, 3 sahabat pungut juga limau. Tak boleh lepas nih. Sedap manis juga.

Sesudah puas melayani buah dan bunga-bunga, 3 sahabat meneruskan adventure mereka lagi. Separuh jalan 3 sahabat ternampak pohon-pohon bunga matahari yang sudah panen. Warna tidak indah tapi biji tetap ada untuk diketik-ketik para 3 sahabat. Tak lah sesedap mana, kuaci mentah kena panggang dulu baru enak makan sambil tengok TV. Sambil berebut dengan burung 3 sahabat ambil pula kuntum-kuntum matahari, seorang satu untuk ditanam di laman rumah lah kononnya.

Habis memetik, 3 sahabat berjalan pulang. Meredah padang ladang yang kering kontang. Matahari terik di atas ubun-ubun, keringat masam pun menceceh sana sini. Maklum belum mandi pagi, pecah sudah rahsia alam. 3 sahabat cari jalan pulang tapi asyik jumpa pagar kawat di mana-mana. Kona sana kona sini sambil kejar arnab liar. Hati-hati sekali jangan terpijak Brown snake. Kalau tergigit malang maut lah penamatnya.

3 sahabat terus terperangkap umpama siri Prison Break. Masuk pagar, susur pagar, lompat pagar tetap tak jumpa jalan keluar. Kalau nampak pak Guard 3 sahabat pastilah tak tau nak jawab apa. Bukti buah berkarung dipeluk sorang-sorang. Tercicir sana tercicir sini kutip juga. 3 sahabat terjumpa kolam cantik. Di kelilingi pokok teduh tempat beburung mandi manda.

Kerana letih, 3 sahabat mau berpiknik barang sebentar. Sambil makan buah. Zai dah pun menhenyak kan punggungnya, aku ternampak tahi hijau dan masih basah. Untung saja aku ni cerewet kebersihan dan para serangga kecil. Punggung Zai dah tercop tahi hijau aku dan Puan hanya mampu ketawa berdekah-dekah. Kerana tidak jadi piknik dan tidak jumpa pintu keluar 3 sahabat kembali semula ke lubang pangar yang tembus tadi. Merangkak keluar tak ubah macam askar. Menyusur pagar lagi 3 sahabat nampak gayanya. Jalan luar pagar pula penuh onak duri dan reba. Di depan sana mereka ternampak pintu, rendah saja lompat pun lepas. Baru nak lompat, Puan dah dapat buka pintunya. Rupanya pintu pagar tidaklah berkunci.

Selamatlah sudah 3 sahabat. Berjalan lagi dalam 3 km. Duduk berehat sebentar di kerusi kayu bawah pokok rimbun. Datang pakcik setengah baya berkereta biru. Ditegur dalam bahasa melayu orangnya Cina. Rupanya melawat anak orang Singapura. 2 limau dan 1 nona kami hulurkan tanda berbudi. Penat lelah plastik pun dah pecah. Singgah Hall ambil bag pula.Siapa punya tidaklah gua kesah. Di sisi asrama ada sepohon betik berbuah lebat. Petik betik pula kami 3 sahabat. Sebijik sorang lagi tuh. Sesudah petik, sudah-sudahlah tu. Nak jalan terus nampak pula Joe dan aweknya tengah tilik-tilik kereta. Bukan apa, takut dia pelik karang apa budak 3 ekor ni buat hujung-hujung minggu. Kona cari jalan lain rentas taman dan hutan. Terserempat belibis sekeluarga bersama 5 anak kecil kiut. Rentas rumput panjang paras betis. Bau kurang enak pun menyapa lubang hidung. Bau apa lagi kalau bukan kandang babi. Busuk yang alam payah nak bayang. Dekat lagi nak sampai rumah. 3 sahabat rentas padang lagi cari shortcut. Akhirnya jam 11. 30, 3 sahabat jejaklah kaki depan rumah. Hari ini 3 sahabat berkerja sungguh kuat, dari pagi sampai zohor...

Sekian al-kisah ceritera 3 sahabat....

Saturday, July 18, 2009

Islam in nation

Dari satu blog provokasi antara 2 negara islam berjiran saya menemui komentar pelawat yang berbunyi begini:-

1."Buku Sejarah tingkatan lima menyajikan cerita karut tentang penemuan negara baru. Dalam bab tersebut dinyatakan Francis light yang menemui Pulau Pinang, SALAH!! orang melayu Kedah yang menemui mat salleh tak basuh berak tu".

2. "Singapura ditemui oleh Raffles. KARUT!! Orang melayu Johor yang menemui dia". Hakikatnya orang melayu telah wujud di Tanah Melayu sebelum para lanun itu melabuhkan kapal mereka lagi.

3. Sejelasnya para penjajah seperti James Brook, Cristopher Collumbus, dan suku sakatnya yang menjejakkan kaki di Asia Tenggara itu sesungguhnya para lanun pencari harta karun (kekayaan bumi lain). Menariknya sampai sekarang sikap mereka tetap sama. Menuai kekayaan bumi lain demi kepentingan dan kekuatan ekonomi mereka. Mereka konon menjelajah membawa pencerahan ke negara2 belum bertamadun. Peralihan dari zaman gelap.

Idea bernas pekomentar tersebut layak dimartabatkan. Rewrite silibus buku-buku sejarah sekolah kerana jiwa dan hala pemikiran anak2 zaman ini sudah jauh terkedepan. Kemukakan sejarah yang benar dan membina. Bebaskan minda dari terus dijajah oleh tinggalan kolonial. Alhamdulillah PPSMI akhirnya bakal dimansuhkan.

Main idea is, mari kita sesama umat Islam bersatu. Kelemahan dunia Islam adalah kerana kita tidak bersatu. Ketepikan semangat kenegaraan dan ras. Pertahankan agama dari musuh2 Islam. Perbalahan antara negara2 sesama Islam adalah tindakan yang sangat tidak cerdik bahkan merugikan.

Tuesday, July 14, 2009

Green

This afternoon meeting on Green Policy by OZ in Queensland area. Presentation delivered by whom I do not know, maybe he been introduced while I'm not in, "I was late..again" :). This is the 3rd times they talking about green aspiration mentioned Singapore as a model of urban green park. Overall look at OZ's sorrounding environment is not mesmerizing since the land is considered as unfertile and dry. Trees are very few and almost scattered everywhere.

Why Singapore is being an idol is out of my thought, but in my perception I believed they adore Singapore policy to green their inland due to the limited sources Singapore has had, which is they are equal in limitation of natural resources.

At this point, I ponder over my country which has abondane resources in term of forest, water, oil, treasure etc. But it was just like over fed creatures, who are gifted with so many things but they never know how to appreaciate them. Our country is well green, higher humidity content in our air, with huge amount of trees. We are about to ignore of carbon sequestration. There are massive deforestation everywhere. Our rivers turns to yellow and shallow. Doest it still legal business by somebody/no body/anybody or ?

Believe me, I can only experienced cleared forest every where while landed in KLIA/LCCT area. Let's be honest with our land, our self, our people, our future generation and our life. We need a space to breath and only the trees can absorb CO2 and release O2. Let's be green, lestarikan our environment, our rivers, our forest. Let's re-cycling and composting as much as we can. Stop using plastic, do not litter, and plant trees every corner of our land.

Peace Malaysia!!!