Ketik

Saturday, September 27, 2008

Satria Ku


Akhirnya Satria ku terjual juga. Itu pun setelah berbulan2 "lelong", iklan kat internet pun tak jalan. RM13K saja..huhu...tolak hutang bank dapatlah kat aku RM7K. Harga pasaran RM15-16K, kira oraitlah w/pun tak dapat tolak RM18K yang jadi sasaran awal aku. Macam nilah proton. Apa nak buat. InsyaAllah my 2nd car nanti bukan proton lagi. Kalau tak Honda, Toyota pula. he heh..Sayu juga tengok keta tu dibawa pergi beberapa minit yang lalu, abang dealer tu nak bawak balik Ketereh sempena raya. Nampaknya keta aku masih memijak bumi K'tan di musim raya ni :). Nasib baik abang tu gamble ambik dengan harga tu, dekat2 nak raya pulak tu. Kemarin aku survey2 kat kedai mereka cuma nak amik dalam RM10K-RM12K saja. Kalo lepas raya maunya lagi rendah. Keta tu bukan buruk mana, baru 6 taun. Good condition pula tu, maklum aku jaga baik punya..servis tak missed. Tayar+absorber+bateri dan beberapa lagi baru tukar tak sampai setaun.

Monday, September 22, 2008

Buffet Ramadhan


Nilah pertama kalinya berbuka buffet untuk taun ni..tak mahal cuma RM19.99 je satu kepala..haa kalau nak tau, ni buffet termurah kat Klang Valey setakat ini. Bukan di hotel tapi makanan kira standard hotel, cuma yang takdernya kerusi berbalut reben, presentation mungkin tak gah mana dan "dizet" tak sehebat kat hotel nun yang berharga RM70-80 sekepala. Tapi takpa, yang penting dapat kumpul buka puasa bersama adik beradik. Makanannya boleh tahan lumayan best, masakan kampung..ada asam pedas kepala siakap, lemak kuning ikan talang, ikan goreng lemon, udang goreng mentega, keli lemak cili api, pari+kembung bakar, daging paprik, daging rendang, ayam kari, ayam kurma, ayam merah, sayur campur, lemak pucuk ubi, lemak pucuk manis, ulamam, pecal, mee/mehoon/kew tiaw/laksa sup/penang/bandung, sup tulang, nasi minyak, kerang rebus...macam2lah. Umm mana nak carik kan dengan harga RM19.99, sambil makan sambil beramal pulak tu..coz 10% dari bayaran tu disedekahkan ke rumah anak2 yatim..tunggu apa lagi geng?? pergilah makan beramai di perkarangan dewan MBSA Shah Alam..open air lagi, lepas 28hb dah takder dah....
***********************************************************************
Sebelum berbuka tu blehlah buat acara tunjuk2 kueh raya kat Kompleks PKNS..tengok gambar tu, banyak kueh...sedap2 belaka wa cakap..aku pun dah borong 3 jenis kueh makmur kacang hijau, makmur biasa dan badam cookies. Sedap tu...harga macam biasalah dalam RM23-24 sekotak..orait la tu, nak buat sendiri kang kalau 5 jenis, asyik rasa sama..kan sadis?? Sambil tu bleh cari baju raye..hi hi, aku pun setakat ni dah beli 2 kurung batik sutera, 1 kurung biasa, 1 jubah, 1 tudung Turki dan 1 selendang..Nak pakai raya ker sumer tu? Tak ah..buat kerja pun ya juga..Jum ah beramai memakmurkan musim raya..he heh

Breaking Fast With Frens

Khamis 11hb, buat makan2 bukak puasa sama kawan2 kat rumah. Ada dalam 10 orang datang, okeylah walau tak seramai masa kenduri doa selamat dan baca Yassin masa masuk rumah taun lepas..masa tu lebih kurang 80 orang datang, demam akaq 2 hari sebab masak sendiri. Yang penting puas hati dapat kasi orang makan. Untuk bukak puasa ni pun masak sendiri juga tapi menu taklah sebanyak dulu. Asam pedas, sayur kacang panjang+tempe, sambal udang dan sayur campur. Makanan banyak tak berabis dan dapatlah korang sumer tapau buat sahur sorang sikit..he heh. Terima kasih sb datang and this maybe the last kita dapat kumpul makan bersama sebelum aku "tinggalkan" korang untuk beberapa tahun akan datang. Thanks guys for d' friendship..kita kan selalu melancong bersama...hehe.


Friday, September 19, 2008

Motivasi

Baru balik dari ceramah motivasi Dato Dr. Fadhilah Kamsah..lajak sampai pukul satu coz pakcik tu lupa Jumaat. Menarik jugak topiknyer, kalau tengok dari tajuknya yg diemail oleh sumber manusia beberapa minggu sudah macam boring...thats why aku lupa pasal ceramah ni. hehh nasib baik kemarin kengkawan cakap2 masa majlis berbuka puasa kat masjid. Wajibun pulak tu..kang takpesal kena surat tunjuk sebab.

Ingat tadi masa amik kunci keta nak ke dewan, nak capai camera...tapi kendian malu pulak nak kelip2 kat dalam dewan nanti...rugi betul lah..menyesal aku hari ni. Kalo tak, leh tayang kat blog, kasi aura menawan skit. Bole tengok mereka2 sumer berbondong2 pakat tayang tapak tangan..termasuk yang dalam konti, doktor2 dan pengarah2 :)). Hapanyer, sampai pun dewan dah penuh..awal lagi..weh semangat betoi demo ni sumer, sokmo kalo ada ceramah haram nak tengok dewan penuh.

Menguap jugaklah, tapi bukan sebab ngantuk tapi maybe sebab perut kosong bulan pose..ceramah pakcik tu mana dapat tidur, pecah perut dan berair mata lagilah..banyak lawak juge dia yer...tengok kat TV takderlah kelakau mana. Comel pulak tu, dok atas tangan sofa kaki tergantung macam Humtee Dumptee...Ooo, jangan marah Dato. Sambil demo cara "toas" kencing pulak tu..haru biru.

Selalu ceramah/kolokium aku paling malas tulis nota, ni ada la 3 ms penuh bertulis..hi hi. Tajuknye besa2 jer "Keseronokan bekerja". Apa nak seronoknya, dia sendiri pun ingat kat BGA, depan KLCC tapi ghopenya kat Sg. Buloh, dalam ladang getah...haa...tengok. Kalo dia lihat sudut nature musti seronok beb...mana lagi nak cari surrounding hijau dan fresh air kat KL ni?

Antara isi2 yang sempat aku note'kan sepanjang pagi ni yang antaranya dah menjadi amalan aku antaranya:-

# Mawi get paid RM700k annualy per 1 embassador job, then us? setengah tu pun tak sampai kot..kerja susah2 perah minda sampai bubus kepla da...

# To be champion, promotion/bonus etc jgn kita minta, tapi biar orang yang bagi....you deserve for it then you get it. er....ari tu, aku tanak tulis surat rayuan coz aku pun berprinsip gitu, tapi sapa yang paksa aku?? Pengarah & Head....takpa at least aku dapat skang bukan pasai surat tu...I deserved it & it makes me proud..he he...

# Org hebat signature dia msti eja full name? Entahlah..Kalo nama penuh aku dieja untuk sign cantik juge..so orait bole pakai

# Cara untuk ber-TQ kpd Allah ialah dgn do something at your highest capacity, to the best

# Kalo nak maafkan org cakap kepada tuhan, nak minta maaf cakap ke org tu sendiri

# Dunia tak lengkap tanpa kita, when we born seluruh cakerawala vibrate...Ooo baru aku tahu, yang aku pernah dengar bila kita mati, helaian daun yg mewakili roh kita akan gugur

# Wanita paling cantik di usia 40, coz waktu tu inner beauty akan terserlah..Oho..aku tak cantik lagi lah ni...terima aja lah

# Tuhan bertindak sepertimana yang difikirkan oleh hambanya. Apakah ini yang dinamakan bisikan hati? atau jasad berjirim yang sentiasa mengalir dalam badan dan jiwa kita yang bertasbih atas perintahNya lalu diekspresikan dalam bentuk tindakan/usaha dll?

# Kalau tuhan nak beri kebaikan Dia akan mulakan dengan musibah. Kata Dato mari kita pakat doakan Dr. M, Pak Lah, Najib, DSAI, Hadi, dll pakat takbir raya same2 malam raya nanti kat dalam satu masjid, satu saf...tentu rahmat mencurah2 turun ke bumi Mesia...

Kalau kita renung2kan memang benar lah tantra alam..aku rasa sepanjang pengalaman hidup aku sesuku abad ni..kalo kita dibuli oleh Bos/pakwe/kawan dll yang menjadi erti yang sangat mendalam pada kehidupan kita, bila kita maafkan dia kita akan rasa senang, redha dan bahagia. Tapi kalo kita berdendam kita sengsara sepanjang hayat. Dulu bila sedih dan marah apa yang mampu aku buat ialah beristigfar dan ratib..biarpun air mata berjela dan tidur dalam esakan aku akan rasa damai yang sangat mendalam..dan rasai kasih sayang abadi dari Allah. Perasaan marah hanya membinasakan diri sendiri dan mengundang sakit jasmani dan rohani. Sekarang baru paham...

Bila org mengeji dan memburukkan aku di belakang, aku akan doakan orang itu lembut hati, dan minta agar Allah menyimbahkan sinar damai ke wajah dan peribadi aku supaya semua orang sayang dan suka aku...ayat2 seribu dinar ke jampi serapah tak penah amal.. Pernah ada orang tanya, kalo aku ni pakai ilmu apa??? aku hanya mampu tersengih, tapi dalam hati aku jawab "ada...ilmu geografi, ilmu biologi, sejarah dll.." heheh. Masa x-boss kat unit lama condem dan buli aku gila maut, bila org mengadu ke aku "ketakwarasannya" aku kata boss baik, aku kasi dia kad raya..walhasil dia belikan aku hadiah dari Cambodia, ngee..katanya dia hanya beli hadiah untuk org yang rapat ngan dier jer..heheh, aku jadik conpius..niat aku yang sebenar ialah untuk "balas dendam" dan ekpres rasa ketidakpuasan hati tapi nah...tengok, maka benarlah kata bidalan "api disiram air, padamlah ia" maknanya "org buat dajal ke kita, kita buat baik ke dia". Maka apa dia nak rasa lepas tu suketi dia lah..yang jelas dia dah rasa gumbira, coz hormon ceria dah merembas so dia senang ngan kita kan?

Setiap malam, aku akan renungkan balik segala peristiwa dan hikmah yang pernah terjadi dalam hidup..ada yang menginsafkan, mengembirakan, membanggakan dan tak kurang yang memeritkan. Tapi alhamdulillah, yang perit2 dulu telah menjadi suatu yang sangat indah kini. Apa yang menitiskan air mata dahulu, boleh mengundang ketawa kini. Kita harus memaafkan orang sebelum tidur setiap malam, ya semoga Allah memberkati hidup.. Sesungguhnya kita berubah dengan peredaran masa. InsyaAllah dari yang kurang baik kpd yang lebih baik.

Kata Dr. Fadzilah lagi, org mata besar tergolong dalam kategori "dua alam". Coz lahir antara 18-23hb bulan ganjil?? Tapi sp dua alam yang baik, bukan tak baik...nabi pun sama. Sp ni, boleh mempunyai peribadi fleksible ikut situasi. Normally, bersifat bersendiri, banyak fikir, suka dok kat rumah, kurang bersosial, lembut, sejuk bla blah..tapi dalam pada tu, senang bergaul/bercampur dgn org, cekap, cerdas, tegas bla blah...dan....so "lolong" ni...yang jadi bahan kutukan dan gelaran masa kecik ni sebenarnya punya maksud yang sangat menyenangkan...hi hi..romatis, caring, peka kepada other peoples need...muahahah sukenya dan perasannyer ..Errmm kenapa ya ramai org suka bab tilik nasib & peribadi?? Pakar motivasi memang sentiasa cakap yang baik2 dan pandai mengambil hati audience, baru jual liur namanya.

Sstgh orang mungkin pandang org2 macam aku ni beruntung dan berjaya..ada yang minta didoakan di mekah supaya anak2nya "berjaya" macam aku. Eh! Benarkah aku "berjaya"?? Kenapa aku tak pernah rasa aku berjaya?? Untuk berada di tahap ini, bukan sedikit ranjau aku dan org2 yang mungkin "berjaya" lalui..berjayakah kita kalau kita masih "menangis" merenung hakikat kelebihan dan kekurangan kita? Bila kita merasakan kita sebenarnya bukan sesiapa, kita hanya punya khudrat dan usaha, doa dan akhirnya pasrah..dengan segala keterbatasan upaya dan kebetulan? Wallahuaklam. Semoga aku tidak tergolong dari kalangan org yang lupa. Amin....

Wednesday, September 17, 2008

An email From Kartini

Mari kita pikir POLITIK, REFORMASI dan lapar dahaga sejenak dengan nama jepun ni.

01. Yang pemarah - KEiJI CACIMAKI
02. Yang suka berjimat - SAYORI SUKAMURA
03. Yang bisu - KIETA TADASORA
04. Yang suka makan nasi - NANACHi KASIBANYA
05. Yang suka layan blues - APO NADIKATO
06. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI
07. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARA
08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI
09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI
10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA
11. Yang tua - TARAGIGI PADANMUKA
12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI
13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI
14. Yang Lembab - AYUMI SIPUTBABI
15. Yang suka BERSUMPAH - SAIIFOO BAUKARI

This Morning Event

This morning I woke up by 5.15am for sahur then took a bath and ready to make my day for fasting. I put mc-up, groomed very well, but I found that it was too early around 7am. Not to be rushed, I switch on the TV and heard that today is Nuzul Quran and Selangor is on holiday….I was looking for calendar but nothing to prove, so I finally sms my friend and comfirm! It is holiday…wakakaka…. Izaqt Tales told "bule lah dapat anugerah pekerja cemerlang...." eeh..for those who read this blog, dont laugh at me...

Woay! There are free tickets for balik kampong from TV3, for 3 top destination; Kota Bharu, Terengganu, and Johor. Just need to answer an easy questions about TV3’s programs. Tapi kalo balik ngan bas camaner nak jalan2 kat kampong nanti? Patah kaki laa…hermmm…forget it.

There are interesting phenomena in politics also, should we believe in the issue of 16th Sept???? (it was delayed already). DSAI said he already got secure support from more than 31 MT that will enable him to form new government. PM and Najib said it was dream. Zaid initially ask for Muhyidin resignation/set out for not agreed with PM’s power transition planning, then suddenly he talk about ISA that lead to his resignation (agenda?). Some leaders from component party of BN submitted their resignation letter also due to unhappiness with the races gimmick. Raja Dr. Nazrin advice leaders from both sides to stop quarrel etc…will they stop creating worries and burden to nation? Well, whoever becomes PM, he should provide prosperous to the nation...and I'd prefer DSAI..heheh. Err...kat Mesia ni takder ke sistem pemilihan President macam kat US yang Obama tengah fight sekarang ni? At least lebih bermaruah dari harap lompat si katak lompat.

Tuesday, September 16, 2008

Believe in Destiny

What should we do if everything goes wrong? Err..or maybe not on track but a little bit astray. We plan for perfect path, we pray for it, we invest in a huge efforts, we console ourselves with the though that we did our best, finally we let it be just it should be and we promise ourselves not to thwart much. Not to feel upset or annoyed of being unable to change or achieve things to the best. Thy said God promised for better, He knows the best for us. It maybe not meant for us, or not at this moment, but when? We never know. Sometimes it came in a different way, different appearance or might be in a situation that we never presume before. It’s true, it wasn’t materialized as we anticipated, but when thy come we may feel comfort and our pain obliterated just like that. We may feel the “touch” of God, His love, His contemplation. Those make us become stronger and continue our lives in meaningful admiration and appreciation.

Monday, September 15, 2008

Ding Dong

There are a number of unclear evidence might come into my condition now. I’ve not yet completed my medical check-up for a visa application. My car? No buyer at the moment, or I should sell it to the 2nd hand car dealer…I’ve no change to take un-recorded leave entitle for 1 week due to the DNA screening for field planting that must be completed within a limited time-frame. I have to submit a quarterly report before 24th , I’ve to confirm the ticket by 20th, and etc…

There will be events also after raya, that for sure I’ve no chances for joining. There are Bio-Malaysia Exhibition just a week after raya, IRRDB Conference in the second week after raya…and the worst-case is, I’ll fly within raya time..I got headache…


I did emailed my future SV Prof. Daryl Joyce to up-date him my status, and with his kindness warm hearted he offered hand to assist me in everything regarding to seatlement. I think I'll get good supervision under him. Makes me eager to start school again as soon as possible.

Wednesday, September 10, 2008

Meeting with Director

From 2.30pm until 5.30pm today UBians had a special meeting with Director Dato Dr. Kamarul at HQ in BGA, KL. Our boss presented development projects in UB and four others those a project leader had presented about their projects including me. I'd presented my TC works for modern clones RRIM 2000 series and Latex Timber Clone. Muahahha....KP asked, whose gonna take over my project since I will on study leave InsyaAllah next month. He expressed that I'm working on modern clones and there will be a lot of efforts should be carried out rather than do it on lab scale. Humm..I'll maybe shut down my memory for TC for a while since I'll do a research on different subjects. The subjects that quite similar to my MSc degree..and I hope I'll mastered on that field as much as I can. May Allah bless me.

And today, I finally booked flight ticket. But with a bad news…there is no ticket on 3rd, while on 4th there is no fare price offered, so he booked me on 5th with fare price. What??? Just because of fare price I've to rush my time?? It’s not fair…uhuks! Hence, bare in mind that I’ve not yet granted for a visa ..another problem :(

Monday, September 08, 2008

Marital crisis? Blame it on male genes

Swedish researchers said what women have suspected all along: that marital woes can often be attributed to men's genetic make-up, according to a study linking a common male gene to relationship problems

The gene variant, which is present in four of 10 Swedish men, can explain why some men are more prone to stormy relationships and bond less to their wives or girlfriends, a team of researchers at Stockholm's Karolinska Institute said. "There are, of course, many reasons why a person might have relationship problems, but this is the first time that a specific gene variant has been associated with how men bond to their partners," Hasse Walum, one of the researchers, said in a statement.

The team found that men who carry one or two copies of a variant of the gene often behave differently in relationships than men who lack the gene variant, called allele 334. "The incidence of allele 334 was statistically linked to how strong a bond a man felt he had with his partner," the statement said.

Men who had two copies of allele 334 were twice as likely to have had a marital or relationship crisis in the past year than those who lacked the gene variant, it said. Their wives or girlfriends also noticed the difference. "Women married to men who carry one or two copies of allele 334 were, on average, less satisfied with their relationship than women married to men who didn't carry this allele," Walum said. He stressed however that the effect of the genetic variation was relatively modest and could not be used to predict with any real accuracy how someone would behave in a future relationship.

The study surveyed 550 twins and their partners or spouses in Sweden. Martin Ingvar, a professor of neurophysiology at Karolinska Institute, said the results were "very exciting." "These are original findings which shed light on the fact that all of our behaviours are influenced by both nature and nurture. Even complex, cultural social phenomens such as marriage are influenced by a person's genetic make-up," Ingvar said. The gene in question controls the production of a molecule receptor for vasopressin, a hormone that is found in most mammals. The same gene has previously been linked to monogamous behaviour in male voles, a mouselike rodent.

The researchers said they hoped greater knowledge of the effect of vasopressin on human relations could also help understand the causes of diseases characterised by problems with social interaction, such as autism.

*Source:- Scientific Journal, National Academy of Sciences (PNAS).

Friday, September 05, 2008

Student Visa

I went to Australian embassy but they told that I had to apply online which means I should apply offshore, I've no idea with the system. Is it a new system or it already applied long time ago? I've never been in OZ before, then I loaded an application online and it cost me AUD 450. In consequently, I need to sit for a medical check-up, and I went there yesterday at private centre paneled to OZ immigration department Lifecare Diagnostic Centre Sdn. Bhd in PJ. The medical check-up cost me RM150. But my urine test found to be negative. The doctor said it was due to my menstrual time??? That’s means my ovum is on its journey to the fallopian/womb…heheh. Oh God. I need to repeat my urine test again. Since the chance to be positive is only within a “free” moment, it seems that I have to wait after the third week of this month. The doctor said it must be 7 days before/after period. I’m worried that I have no enough time to settle the visa since it might take at least a month to approve. If so, I need to cancel the application and need to re-apply in OZ. But I’ve already paid..I did cry then. But at least I’ve already claimed it just after finished the test yesterday. Sounds very-very punctual huh? Then, this morning someone from human resource called me to ask for a ticket booking. Hi hi…I’ve not event booked a ticket also. Well I’m waiting until 12th for a very specific reason.

Then, I’m planning to visit my staff that warded in Selayang Hospital this morning due to kidney stone. But, just a few minutes before there, he sms that he will be discharged today. Heemm..why so many people got kidney stone lately? Last month Pak Karyudi (in his uriter), then last week Zue (being warded for a week in Pusrawi), and know Hj. Jeff…the disease for wealthy man..hi hi. Morale of the story; take balance of our food consuming.


9 sept 2008

Pn. Latifah from Human Resource called me to ask for a panel clinic that I done my medical check-up, coz it was'nt our panel!! She told that if I do it at our panels, there is no need for me to pay anything. The problems was during I applied for the visa, they proposed me that centre! just after log out I found that there were other clinics also in M'sia..the nearest is in the Damansara Utama. I've no intention to check wheather our panel was in the list! Well it was my fault..I'm suppost to ask it first. Right now I'm still waiting for my "time" for urine test. I wonder why its so stringent?? Last year I do my urine test just a day before that "time" they still got result..Actually what happened? Should I change my panel so that they can do it faster?? Arghh..!! I'm in dilemma.

Tan Sri A. Samad Ismail Dies

National journalism laureate and freedom fighter Tan Sri A. Samad Ismail (84) died Thursday at the Pantai Medical Centre here at 5.58pm because of lung infection. Abdul Samad, who began his journalism career as a reporter with Utusan Melayu in 1940, is synonymous with the history of the profession in the country.

Born in Singapore, Pak Samad was warded after experiencing difficulty in breathing. His demise just days after the nation celebrated its 51st indenpendence anniversary is all the more touching because Pak Samad was among the national delegation to London in 1956 for the independence talks for Malaysia.

Pak Samad was also heavily involved in anti-colonial activities during British rule and also when the Japanese invaded Malaysia through juxtaposition with Kesatuan Melayu Muda. He was responsible for drafting a Perlembagaan Rakyat together with Pak Sako and Ahmad Boestamam. He spent time in and out of jail for this and was also a vociferous proponent of the national language and literature.

His behind-the-scene contributions were not small either, especially during the time Indonesia gained its independence and in the normalisation of ties between Malaysia and the republic after the Confrontation (when the two countries were at the brink of war in 1963).

He leaves behind wife Puan Sri Habibah Hamid and 10 children including bloggers and ex-journalists Nuraina and Maria. He would be buried after Friday prayers today.
*may Allah blessing him among those belongs to paradise

Wednesday, September 03, 2008

Juadah

Ari ni nak masak apa?? Kempunan nak makan patin gulai tempoyak tak dapat nih...sebabnya on the way balik dari Temerloh kemarin dulu tak dapat beli ikan tu. Stok yang dijual kat tepi jalan sebelah Sg. Pahang tu kebetulan habis..hu hu, dekat 15 minit kami tunggu budak jual tu tangkap kat sangkar di sungai..tak larat tunggu kami balik je tangan kosong..haru bonar. Singgah Tesco pun tak dapat belanja, sesak dengan orang2 belanja sempena start puasa, troli habis maka kami pun hanya mampu bimbit seikat daun kunyit, kailan dan sabun basuh. Berangan nak beli kurma dan ikan best2 punya, terpaksalah lupakan hajat lagi. Pastu kemarin mengidam nak bakar anak terubuk tapi takder pulak kat pasar malam nih..hu hu haru lagi..Finally beli jer bapak terubuk sama kepala snapper (ikan merah). So petang ni nampaknya tercapailah hajat nak buat sup kepala snapper, Alhamdulillah...bapak terubuk tu nanti esok buat masak asam pedas tumis Melaka..humm meleleh dah liur nih! Aih, baru jam 1.40pm...3 jam lagi baru habis ofis hour..He heh..betapa syoknya kerje sini, bulan posa tiap2 taun balik kul 4.30pm.

Facts:-
*Patin gulai tempoyak adalah identiti bandar Temerloh, Pahang
..Patin fish cooked with fermented durian is best known as an identity to Temerloh
*Patin Sg. Pahang (Temerloh) lebih sedap coz bela dalam sungai
..Patin fish from Sg. Pahang is more delicious due to their living in the real habitat)
*Patin ada beberapa jenis; tapi patin buah yang paling sedap
..There are several patin, but patin buah (fruit) is the most popular

Ramadhan Al-Mubarak

Marhaban ya Ramadhan
Bulan dimana nafas kita menjadi tasbih, tidur kita menjadi ibadah, amal kita diterima dan do'a kita diijabah,

Sungguh cantik kain pelekat, dipakai orang pergi ke pekan.
Puasa Ramadhan semakin dekat, silap dan salah mohon dimaafkan
Berharap padi dalam lesung, yang ada cuma rumpun jerami,
harapan hati bertatap langsung, cuma terlayang di blog ini.
Sebelum cahaya surga padam, Sebelum hidup berakhir,
Sebelum pintu taubat tertutup, Sebelum Ramadhan berakhir,
saya mohon maaf zahir dan batin....

Taqqobalahu Minna Waminkum, Taqoballahu Ya Karim,
Marhaban Ya Ramadhan
Allaahumma baariklanaa fi Sya'ban wa ballighnaa Ramadhan Aminn.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan
"Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:
* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.
Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali.
****
Yang mendo'akan adalah Malaikat dan yang mengaminkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat. Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T. Insyaallah.
Selamat Berpuasa.
****
Muchimas gracias for those sms Do'a and apologize me during 1st night of Ramadhan 1429H