Ketik

Friday, December 30, 2011

Doctor Maya in the making..InsyaAllah

Aiseh, 2 kali dapat email mintak jadi session speaker dan section chair kat CMCB 2012 neh..terasa macam dah terer sangat dah pulak (*walhal kemungkinan besar pegawai2 lain pun dapat email sama?).

mmm...mungkin jemputan ni akan valid dalam 2-3 taun lagi, bukan sekarang...sekarang ai belum doctor :)

Dan kalau nak cakap pun, harus topik fisiology sebab molecular akak dah banyak lupa, lama sangat tinggal lebih 10 tahun..ilmu pun tak updated dah

Citer tu beh sangat

Adoi...dah lama tak tengok citer melayu beh berkualiti..ni baru abis tengok episod akhir, terlambat sari dari orang kat Mesia, ye..sebab dpt tgok kat youtube jer..boleh plak nak nanges tengok ending dia..:,(

Patut lah, semalam kat fb dan twitter ramai yang tensi..

Semalam kat twitter Tentang Dhia trending WW 5th place...amboi fenomena lah tu kan....Bagus2, tahniah, jgan hadap sinetron yang ntahapa2 lagi..hiks2x

Paling suka watak Melly, gila best lakonan mek ntot tu...time jadi jahat, gila2.. sngt ri-el. Second watak Dhia, kalo nangis sedih sampai akak ikut sedey dan nanges sama hihi..

Hmmm...drama kehidupan..begitulah adanye...



Tuesday, December 27, 2011

Boxing Day special 2011

Assalamualaikum...

Wah, hari ni dah masuk kerja..tapi tengok sekolah sunyi sepi cuaca pun suram. Plan nak buat trial hari ni. Tapi badan tak berapa sihat dan minda masih mood xmas dan boxing sale..yippiie!!

Bisul besar berdenyut2 kat atas bahu rasa cam demam nih...apakata kita postpone trial ke esok hari..dan sebelum memulakan kerja akak nak bercerita pasal xmas dan boxing day sale :)))

Wah...punya la senyum sampai ghebeh pipi kann...Semalam akak, mak dan Asri adik undergrad berboxing sakan kat CBD. Memandangkan ujung bulan depan dah nak shipping barang2 balik Malaysia, so sekarang tak berminat dah shopping pakaian. Aim sekarang cuma barang2 dapur branded small kitchen appliances. Harga sini sangat berbaloi2 untuk dibeli bukan sebab value dia dlm dolar maka nilainya jadi kecik..akak tetap guna RM gak...hehehe..mana nak cukup kalau guna elaun tu untuk mende2 di luar skop nih :p. Dolar elaun tu wajib simpan untuk belanja sewa rumah, bayar org proof-read thesis etc.

Dan...walaupun guna RM, nilai dia tetap kecik kalau banding ngan price kat Malaysia dan paling penting senang nak cari kat mana2 outlet utama pun ada macam Kmart, Target, Myer dan Harvey Norman. Cer pergi tgok price kat Harvey Norman Ikano tu..kat situ akak selalunya dulu2 mampu tengok jer..hehe..dan kos shipping pun 1 unit (1 m x 1 m x 1 m) cuma ~$ 130 skang nih. Nah....berbaloi kan? Tapi akak tak lah shopping TV plasma flat screen 50' atau BBQ 6 burner mcm kawan2 lain, sbab barang2 tu besar tak mampu nak angkut dan tranfers sendiri..huhu..ni yang sedey nih :,(

Takper kat Ikano tu ada jer BBQ burner sekitar RM900-6K. Hahhaa...takmo kalah nak jugak tu. Dasar materialistik betul. Rumah pun kecik jer :P.

Dan sempena Xmas dan boxing sale sepanjang minggu ni akak dapat deal price yang sangat best giler best!! Slow cooker Sunbeam dari $90 dapat $40, pressure cooker Breville dari $200 dapat $140, Kambrook rice cooker dari $50 dapat $30...nah, total tak sampai pun RM1000. Sangat puashati..alhamdulillah..dasar pempuan dapur nih. Bagi akak Tefal ke bukan Tefal bukan ukuran, yang penting quality barang. Cuma memasing citarasa yer dak?


Ni sikit je tayang..padahal penuh tu satu bilik barang2 untuk shipping :)
(wah...macam tak percaya dah nak balik)


Oppss...tak lupa parfume CK, FCUK dll...tapi beli CK dan FCUK jer pun, harga sekitar $16-48 jerk..satu hadiah untuk mak ai, dah banyak gaji dia jaga budak hangus sepanjang sebulan yang lepas...hihi...So kengkawan nanti kalau nak melancong sambil membeli hingga terbelah, jemput lah datang Oz yer..dekat jer, 8 jam jer terbang ngan AirAsia. Mas pun kenkadang ada promotion gak. Tapi akak nasihatkan baiklah korang shopping kat Malaysia, tolong tingkatkan ekonomi negara, dengarnya skim gaji baru sangat masyuk..baru negara kita aman makmur dan maju..hahahha so sarcastic!! Jangan dengki plak..ekekekek...

Okay dah..nak buat kerja pula

Chow!

Thursday, December 22, 2011

Nota tercatat di mimpi


Semalam mimpi ku berlabuh mencarimu
Namun jasadmu tiada di situ..
ku mencari dan mencari bayanganmu di mana2
Getir, tetap kabur tanpa tanda..
Tidak sanggup bertanya pada sesiapa
Mereka sepertinya sekumpulan rakan yang akbrab dan mesra
Ku disambut penuh riang dan tertib

Ku mencari dan terus mencari lagi..
Bahkan bayangmu tetap kabur biarpun dalam mimpi
Sedetik aku terjaga...
Maafkan aku terpaksa harus melupakan kelibatmu
Segenap alam, detik masa dan setiap nafas pun tau
Betapa aku menyintaimu tiada galang ganti..

Andai aku mampu mengubah takdir...
Tapi aku hanya pengikut qada dan qadar
Aku arif dengan ketentuanNya..
Aku tidak mau terus tertipu
Oleh perasaan yang tidak abadi...
Oleh momokan harapan nan punah
Walau hanya sedetik saja...

Biar yang ku dakap..
Cuma kenangan yang terindah
Sekadar manisnya secebis cinta..
Yang pernah kita garap bersama
Ku hapusi peritnya sengsara dan pahitnya nestapa
Demi kembara hidup yang menyusul..

Hari ini dan esok pasti bertandang
Tanpa kita rancang..
Tiada peduli terus meninggalkan kita tak terkejar
Dengan berjuta kisah...
Yang bakal dilakar di kanvas masa
Harus dipatri tanpa persoalan..
Jawapan yang pasti
Ku nantikan di penghujung hari...

Mytch Amora; 22 Dec 2011

Tuesday, December 20, 2011

Yeayy..akhirnya

Assalamualaikum sobat2...

Pertama tamanya...YEAYYY!!

Happy sikit rasa hari ni, coz abstract akak untuk present di International Physiology Symposium telah diterima. Baru terima abstract jer pon...hehe belum decide oral ke poster ke lagi. Mintak2 la oral...aminnn. Dan...kat KL jer pon...huhu..Tak kesahlah belum berkesempatan nak gi oversea pown..KL pun destinasi top gak. Sebab akak kat Oz, maka kiranya oversea lah jugak kan. Allocation dia pun value untuk oversea, lebih besar dr value untuk present di Oz or NZ sendiri. Kita jer tak hargai tempat kita sendiri. Ooo...bukan akak tak hargai, sebab KL kan tempat akak makan minum berak kencing jer, dah 12 tahun pemaustatin tetap KL sebelum hijrah ke sini.

Tapi takpa, pasni bila dah balik KL masih ada peluang nak gi present conferences kat oversea. Terdekat bulan Ogos nanti di Brazil, insyaAllah LGM pun sentiasa beri peluang kita mengembangkan kerjaya dan professionalism. Alhamdulillah.

Dan hakikatnya, dari pengalaman2 sebelum ni, sebenarnya conference di Malaysia lebih besar expectation orang dan nampak lebih "gah"..haha apa taknya, semua nak kena berkot formal smart attire belaka. Speaking kurang betul kena hentam bagai nak rak, tak leh jawab soklan pun kena bambu bagai nak lemari. Hahaaa...perasan sungguh kita ni kan? Hahaa..cer pikir, suhu Malaysia yang 30-32 darjah tu pakai kot ber'tie..paling sejuk kat dalam dewan conference pun cuma 15 darjah.

Pasni akak nak gi conference kat KL tu pakai kemeja + blazer + jeans jer...tadak sapa nak marah pon, kan akak mewakili UQ, Australia. Hihiiii...Alangkah indahnya kalau gi kerja nanti pun macam sekarang jer pakai dia. Jeans n T-shirt. Harus kah akak dapat surat tunjuk sebab nanti.

Kat negara luar, dorang gi conference pakai T-shirt ngan jeans jer or khakis jer. Ada yang cuma bercelana pendek ngan kemeja lengan pendek jer. Presenter taraf profesor pun baca script jer, bila sesi soal jawab mengelabah berpeluh jantan pasal tak paham dan tak boleh nak speaking..huhuhu..ini kisah benar. Terutamanya presenter dari China or Jepun. So, KL pun KL lah..tetap gah di mata dunia heheh. Symposium tu pun taraf A kelas dia....

Monday, December 19, 2011

Aku hanya ingin cinta yang halal



Haram-haramkah aku
Bila hatiku jatuh cinta
Tuhan pegangi hatiku
Biar aku tak jadi melanggar
Aku cinta pada dirinya
Cinta pada pandang pertama
Sifat manusia ada padaku
Aku bukan Tuhan

*
Haram-haramkah aku
Bila aku terus menantinya
Biar waktu berakhir
Bumi dan langit berantakan

**
Aku tetap ingin dirinya
Tak mungkin aku berdusta
Hanya Tuhan yang bisa jadikan
Yang tak mungkin menjadi mungkin

Reff:
Aku hanya ingin cinta yang halal
Di mata dunia juga akhirat
Biar aku sepi aku hampa aku basi
Tuhan sayang aku
Aku hanya ingin cinta yang halal
Dengan dia tentu atas ijinNya
Ketika cinta bertasbih
Tuhan beri aku cinta
Ku menanti cinta

Friday, December 16, 2011

Hudud lagi

Hehe...filem pendek by vloger matlutfi yang buat video Kpop 1malaysia yang lawak bermakna tu..


Wednesday, December 14, 2011

Jangan persendakan hukum Allah

Aiseh man....zaman sangat "advance" sangat kot negara dan masyarakat kita sampai sanggup permainkan dan fitnah2 liar demi kuasa, kedudukan dan harta dunia. Gunakan apa saja channel untuk menghalalkan yang batil.

Bukan nak puji tapi kat Australia ni, sorang menteri tersebut "F" words masa pidato pun kena sack. Silap manage peruntukan pemasangan sistem penebat haba yang mengakibatkan kebakaran SEBUAH rumah sahaja digugurkan jawatan sbg menteri, naik kan tax mining pun PM dipecat/berundur secara terhormat..ini orang kafir..

Biarpun sangat simple dan masih konventional dalam banyak perkara, tetapi pendatang tidak buat onar dan tidak "BERKUASA" di sini. Berbeza sungguh, macam barah yang makin bernanah dan membusuk, jelak nak hadap...

Macamana cara supaya kita kembali tulus, jujur, berjiwa murni? Tak sanggup melihat resaksa makin berkembang biak bagaikan sel kanser. Ultraman takder kat negara kita nak tolong bantai dan lawan :p

Renung2kanlah jika kita seorang insan yang bijak dan berhati mulia...






Rasulullah s.a.w bersabda: Aku akan menjamin sebuah rumah di dasar syurga bagi orang yang meninggalkan debat meskipun dia berada dalam pihak yang benar. Dan aku menjamin sebuah rumah di tengah syurga bagi orang yang meninggalkan dusta meskipun dalam keadaan bergurau. Dan aku akan menjamin sebuah rumah di bahagian teratas syurga bagi orang yang membaguskan akhlaknya. (H.R. Abu Daud:4167)

Adik2 Comel

Hmmm...sudah lebih seminggu tak update blog...sebuk sesangat nih :)...ni saja nak share suara2 emas adik2 comel cantik manis ni.

Tak salah kot sekadar nyanyi dalam kelas atau aktiviti sekolah, besar nanti jangan jadi penyanyi yer...bakat2 camni penting untuk perkembangan kendiri anak2, didik mereka jadi lebih outstanding, lebih trampil dan lebih yakin diri..jangan kita negative thinking dulu :). Anugerah Allah ini kalau disalurkan ke arah yang benar insyaAllah tak mendatangkan mudhorat..

Adik2 ni nampak sangat innocent kan....





Till then,

Adios

Tuesday, December 06, 2011

The sickening schoolist

Peristiwa setaun lepas berulang kembali..tak lepas bernafas rasanya. Baru satni balik rumah sebab polis datang nak ambik report.

Malam kemaren dulu, around 12.45pm akak ada terdengar bunyi benda berat langgar dinding. kebetulan tidur di bilik sisi lawn. Pastu bunyi grill pintu depan dihempas kuat. Sebenarnya grill tu mmg kuat bunyi dia kalau ditutup dari luar. Terkejut juga, sebab baru nak tertidur selepas dapat BBM di phone then lepas tu bangun ke toilet. Kebetulan grill tak berkunci rupanya, coz my housemate keluar Jumaat lepas, balik Mexico withdrawn dia nyer PhD :(. Kunci ditinggal kat dalam dan akak selalu keluar ikut garage. Saish! Menyesal gak check pintu jer, tak check grill lepas Jumaat lepas. Tapi alhamdulillah, at least pintu berkunci. Kalau tak, tak tau apa jadi lah malam semalam...

Memula rasa hairan juga, then pikir maybe rumah sebelah penghuninya balik?...Then, pepagi kemaren waktu keluar ke uni nampak 3 bins kat depan unit 3 dan grill jiran unit 5 tertutup. Petang semalam waktu ambik serai yang ditanam di garden bed baru perasan yang my wheely has gone! So ari ni tak payah tolak wheely ke depan untuk kutipan. This morning akak check grill unit sebelah yang dah tertutup tapi tak kunci!...so, sah lah bukan penghuni sebelah yang balik pepagi buta dah dekat nak subuh. Subuh sekarang kul 3.15am. So, skang tak sure samada unit sebelah masih berpenghuni atau tak, coz selalunya lelaki2 oz tu datang bermusim jer. Maybe time ada kerja area sini agaknya.

So, skang dah called agent dah report polis...harap kejadian kecurian laptop setaun lepas ..klick sini dejavu tak berulang lagi..haru lah kalau hilang mac pro baru beli bulan Jun lepas..mak pun takut dok umah sengsorang siang hari...nak ikut ke opis juga..huuu kesian gak, tapi kalau dia dok opis pun nanti muncung dia akan jadi sedepa...kebosanan.

Harap2 musibah2 seumpama tak berulang lagi...budak2 nakal ni, aku sumpah juga kau jadi kodok baru tau nak sembunyi dalam singki jer...tak pandai nak sopek dan curi rumah orang...grrrrrrr