Ketik

Sunday, September 21, 2014

Perginya Srikandiku-Ibu tercinta

Jumaat 12 September 2014

10.15am

Menerima msg whatsapp dari adik bongsu di kampung dengan gambar ma tidur meniarap dan video nafas ma yang sesak dan payah.

3.00pm

Menerima sms dan whatsApp mengatakan beliau telah menghantar ibu ke hospital pada tengahari kerana paginya semasa memandikan ma, arwah lemah longlai dan muntah hitam.

Perbincangan beberapa jam sebelumnya untuk kak Ila dan Abg Din singgah di rumah kemudian aku menghantar mereka ke TH Kelana Jaya kerana penerbangan mereka ke Makkah pada malam 14 hb berubah serta merta. Aku mencari2 tiket flight dan Kak Ila merancang untuk balik kg bersama dgn flight dari Subang. Kemudian Kak Ila msg mengatakan dia akan balik dgn kereta, lalu aku terus menelefon Anis minta dihantar ke airport Subang. Nasib baik penerbangan jam 5.30pm masih ada 6 seat kosong. Lalu dalam lebih kurang 30 minit aku packed baju2 ke dalam bag sandang dan terus menunggu Anis di post guard pada jam 4.30pm. Jam 5.15pm tiket firefly kubeli di kaunter dan terus di-check in untuk langsung boarding. Kebetulan pada Jumaat itu aku bercuti selepas balik dari Cambodia pada Khamis malamnya. Cuma sempat berehat beberapa jam sebelum terbang lagi.

6.45pm

Touched down airport KB dan dijemput adik bersama isterinya. Aku terus dihantar ke hospital dan terus menjenguk ma di unit kecemasan. Aku lihat ma terlantar tidak bergerak dan kelopak matanya terkatup rapat. Ku bisikkan ke telinganya memanggil2 "ma" berulang kali sambil mengusap pipi dan mengengam jemari ma. Ku lihat detak ECG ma sangat tinggi 170+ lalu bertanyakan doktor2 dan petugas yang ada di situ. Mereka kata, itu sudah turun.. tadi lagi tinggi. Ma dehidrated teruk dan ada jangkitan kuman di air kencing dan ada kesan stroke. Dalam suasana bilik yang berserakan, bingit dgn tangisan bayi di katil sebelah lalu aku keluar masuk beberapa kali menunggu seorang diri sementara adik ku pulang menghantar isterinya. Lebih kurang satu jam kemudian katil stretcher ma ditolak dan waris dipanggil. Aku menerpa lalu mengiringi ma dibawa ke wad 8 hospital Sultanah Zainab II KB.

Aku memerhati petugas dan nurse mengangkat ma ke katil wad dan jarum ubat dicucuk dikedua2 lengan ma. Lalu ubat berupa dopamine diberi sambil mesin ECG, mesin2 yang monitor BP dipasang. Aku memerhatikan nombor2 dan graph ECG yang tinggi serta graph BP yang turun naik tak stabil dengan perasaan yang tidak mampu ku gambarkan dengan kata2. Doktor meminta izin untuk memasukkan tiub melalui hidung ma dan juga meminta izin untuk diambil darah. Menjelang jam 9pm adikku kembali dengan membawa bag ku tadi dan pada jam 10 pm adik balik semula. Pada jam 11 lebih doktor bertanyakan anak2 yang lain dan minta semua datang. Kerana handphone kehabisan bateri dan dibawa pulang adik untuk caj, aku menghantar msg melalui fb menggunakan laptop. Nasib baik laptop ku bawa bersama.

Sementara menunggu disisi katil ma, sambil mengengam tangan arwah aku menangis beberapa kali. Sayu hatiku memandang wajah ma yang sepi dengan tiub2 berselirat.  Aku uzur jadi aku tidak dapat membacakan surah yassin untuk ma. Tapi aku masih bacakan surah2 hafalan yang menjadi amalan ku yang ku jadikan zikir sepanjang masa, aku bisikkan ayatul Kursi dan ayat2 4 Qul ke telinga ma. Ku kucup pipi ma beberapa kali sambil membisikkan shahadah tanpa henti. Ku bisikkan shahadah mengikut irama nafas ma yang kedengaran payah. Sekitar jam 1 am, kakak sulong ku sampai, aku menyalami dan mencium tanganya dan kakak mencium kepalaku. Aku bangun memberi laluan kepada kakak untuk duduk disisi ma. Kemudian abang2 dan adik ku datang. Lalu mereka membacakan ma surah yassin tanpa henti.

Menjelang subuh 13 September 2014.

Aku minta izin dari kakak untuk pulang ke rumah adik sebentar untuk menyuci dan menyegarkan badan. Rumah adikku dekat saja dalam 20 minit dari hospital. Aku langsung tdk pulang ke rumah di kampung. Selepas mandi dan bersiap aku kembali ke hospital pada jam 10am. Kakak sudah pulang ke Temerloh kerana malamnya beliau harus bertolak ke Kelana Jaya. Adik iparku yang gantikan hantar. Kebetulan adik ku tidak pulang kerana beliau pula sedang due untuk melahirkan anak ke-3. Baby baru selamat dilahirkan sekitar jam 7pm 13 September 2014.

Aku menemani ma bersama abang dan adik bongsuku sepanjang hari. Beberapa kali juga aku menangis sayu melihat keadaan ma dan beberapa kali aku tertidur di kerusi. Nurse bercakap denganku tdk ku dengar. Ku basahkan tuala kecil dan lap badan ma. Aku basahkan tuala lagi dan lagi dan lap wajah ma sehingga hangatnya berkurang. Ma demam. suhunya sangat tinggi hingga cecah 40C. Aku balut leher ma dengan tuala basah. Aku balut seluruh kepala, telinga dan leher ma dengan tuala lalu ku basahkan perlahan dengan air dari botol mineral.  Pada petang hari abang yang di kampung dan adik perempuan ku sampai dari KL bersama keluarga masing2. Menjelang dinihari aku dan adik perempuan pulang ke rumah adik untuk mandi dan berehat seketika.

Malam sekitar jam 10pm adikku menelefon mengkabarkan ma kekurangan oksigen dan doktor telah memasang alat bantuan pernafasan. Kami semua bergegas ke hospital. Aku lihat ma bernafas melalui mulut dan nafasnya sangat berat dan payah. Dada ma berombak ganas dan mata ma yang terkatup rapat sejak hari pertama masuk wad telah terbuka. Ma asyik memandang ke atas. Aku tahu ma sedang nazak. Aku ajarkan ma shahadah sambil menangis tak henti2. Apabila penat kami bergilir membisikan ma shahadah. Aku menangis kian kuat diiringi adik2 ku dan abangku. Sementara abang mengajarkan shahadah, adik2 dan abang bacakan yassin, aku gengam tangan dan lengan ma satu persatu. Bawa ke pipiku. Kelmarin, apabila aku pegang tangan ma, arwah seperti tidak mahu lepaskan tanganku apabila aku cuba melepaskannya. Gengamannya kuat dan menarik tanganku. Tetapi kini tangan ma lemah dan tiada tenaga yang mengengam kembali jari2 ku. Aku hiba, adik beradik ku semua hiba. Aku pandang ma dan aku pandang mesin ECG dan BP bersilih ganti. Menjelang pagi sekitar 3am aku meminta abang2 dan adikku solat hajat bagi memohon agar diringankan beban ma. Agar dimudahkan urusan ma. Aku juga memerhatikan ma yang sedang bernafas kencang dan payah dengan pandangan sayu, kasih, belas dan sakit. Dada ma berombak kuat. Sambil aku berdoa. "Ya Allah...andainya ini saatnya penghujung usia ibuku, andai ini saatnya Engkau ingin mencabut nyawa ibuku, Kau berlemah lembutlah dan hapuskan kesakitan ibuku menghadapi sakaratulmaut ini". Kedua2 lengan dan tangan ma dingin dan basah dengan peluh. Ku usap2 lengan, dahi dan kepala ma. Guruh berdentam dentum dan hujan lebat mula mencurah2 diluar hospital. Aku tadahkan tangan dan berdoa untuk kesejahteraan ma.

14 September 2014.

Menjelang subuh nafas ma mula kendur, tidak selaju dan sepayah sepanjang malam tadi. Sementara abang ku pergi mandi dan solat aku menemani ma. Ku terus bisikkan ke telinga ma kalimah shahadah satu persatu, pendek2 mengikuti irama nafas ma. Supaya ma senang ikut. Kelopak mata ma terus terbuka tetapi hanya memandang satu arah sahaja. Ku lintas didepan ma juga gerak2an bulu mata ma dengan harapan ma akan response kepada ku. Hampa....ku tahu waktu itu Allah sedang tayangkan segala amalan ma dan gambaran kesudahan ma di akhirat sana. Nafas ma semakin kendur. Tuala basah ku letak pada dahi dan kepala ma, ku balutkan seluruh wajah ma, bawah telinga dan leher, juga ku tekupkan pada bawah ketiak ma. Dengan harapan dapat menurunkan suhu badan ma. Pagi ini suhu ma sudah menurun ke 38 C. Lengan dan tangan ma tetap dingin dan lembab tapi tidak lagi bermanik peluh. Kaki2 ma sudah melurus dan pucat tanpa darah.

Detak ECG dan BP semakin menurun hingga 50 dan turun naik dengan pertambahan ubat yang silih berganti. Ubat2 ma sudah maksima. Oksigen juga sudah maksima. Doktor2 muda masih ingin mengambil darah walau ku tegah. Katanya kuman sudah menjangkiti darah ma. Ku lihat air kencing ma sangat kotor. Ada keladak2 dan najis ma juga hitam. Air disedut keluar dari perut ma juga hitam, ada serpihan darah. Doktor kata ma ada kesan ulser perut. Entahlah, selama ini najis ma keras dan kuning seperti biasa. Aku menangis dan menangis tanpa menghiraukan orang2 sekeliling yang datang melawat pesakit-pesakit lain pada hari itu.

Ada beberapa esakan pada penghujung nafas2 akhir ma. Ada manik jernih berbening di penjuru mata ma. Ku seka ia berulang kali. Adakah ma menangis kerana kesakitan sakaratulmaut atau apakah ma menangis kerana akan meninggalkan kami semua? Aku bisikan ke telinga ma lembut..."Sabar ya ma...sikit saja. Tuhan sayang ma, sebab tu Dia uji ma dengan kesakitan". Ku cium pipi ma berkali dan air mata ku mengena pipi ma, sedikit basah dan ku sapu ia.

Lengan ma kesan tusukan jarum ku lihat sudah membiru dan ada titik darah. Aku bengang dan bertanyakan nurse apa2 ubat. Sudahlah dilarang ambil tetap dicucuk dan dikorek2 juga. Apabila aku mengatakan jangan kerana aku tahu macamana rasanya apabila dia tidak pandai ambil, tidak kena pada urat dan jarum besar. Doktor muda yang degil itu tetap menyucuk2 dan memutarkan2 jarum. Entah dari mana datangnya doktor baru graduate yang sdg houseman ship itu. Kawannya tadi sudah ku larang terus tidak jadi ambil. Tetapi tiba2 muncul doktor perempuan muda berbaju kuning itu. Degil mengatakan dia sudah cucuk urat yang betul dan dia juga tahu. Sudahlah tidak diletak kapas dan ditinggal begitu sahaja. Gila ke orang sudah nazak tapi masih mahu diambil 3 botol darah?! Lalu nurse yang serba salah menyuruhku dapatkan ais untuk menuam kesan lebam. Aku minta abang yang kebetulan keluar menghantar isterinya untuk belikan ais, Ku ambil kapas di atas telapak tangan ma yang menutup kesan jarum yang cuba diambil darah lalu ke tekup kesan darah dan lebam di lengan ma. Apabila ais sampai ku tuam2 kesan lebam dengan ais.

Belum pun sempat hancur ketulan ais yang pertama. Ubat dopamine habis dan ECG ma menjunam. BP juga menjunam. Ma terus bernafas melalui mulut. Ada desahan pada nafas ma. Sisa suara ma yang terakhir. Selama hampir 2 tahun ma tidak bercakap. Kehilangan suara. Hanya sesekali ma bersuara, itu pun untung kalau dapat dengar dan untuk berkomunikasi lanjut tidak dapat. Kami merindui suara ma sesangat.  Nafas ma sekejap laju dan ECG mula naik kembali apabila dopamine ditambah. Kami semua menangis, termasuk mertua adik ku yang baru tiba. Kelopak mata ma mula tertutup dan nafas ma terus perlahan hingga ECG menunjukkan nombor 0 dan line ECG mendatar dengan bunyi yang datar....akhirnya ma pergi tepat jam 4.05pm pada 14 September 2014. Pada usia ma 68 tahun 11 bulan 6 hari. Aku menangis tersedu2 dan dipeluk adik iparku. Semua yang ada menangis. Serasa ingin ku pergi bersama ma kerana belum puas aku berbakti dan menyantuni ma.

Jenazah ma dibawa pulang pada jam 7.30pm i.e. 3 jam selepas ma menghembuskan nafasnya yang akhir, setelah semua urusan dokumen2 selesai. Aku bawa pulang kereta adik dan adik bawa pulang kereta abang sementara abang naik ambulance bersama jenazah ma. Sambil drive pulang kampung aku menangis lagi di dalam kereta. Sesampai di kampung aku lihat ada lampu di kuburan dan ada wakaf serta liang lahad sudah digali. Semua nya sudah diuruskan oleh abang sulung ku yang telah pulang terlebih dahulu. Itu bakal rumah baru ma....bisik ku di dalam hati. Di samping kuburan ibu ayah dan kakak2 nya lain. Kuburan abah ke depan sedikit, bersama kaum kerabat Allahyarham. Ma bakal bertemu suaminya yang telah terpisah sejak 29 tahun yang lalu. Ayahnya yang telah pergi dahulu 14 tahun yang lalu dan ibunya yang telah meninggalkanya sejak 16 tahun yang lalu.

Kami adik beradik yang mandikan jenazah ma. Kak di kepala, Juki di badan, Liase di punggung dan aku di bahagian kaki. Kami kagum dengan keadaan jasad ma yang putih bersih kekuningan. Kulit ma yang berkedut kerana tua kini kembali terik. Tiada kesan penuaan dan wajah ma juga berseri2 tenang seperti sedang tidur nyenyak seperti selalu. Jenazah ma juga lembut sahaja tidak keras. Tangan dan kaki ma masih boleh digerak2kan bebas. Tukang mandi jenazah memuji-muji kecantikan dan keelokan jenazah ma. Ku usap2 perlahan2 paha, betis dan jemari kaki ma. Badan ini tidak akan ku mandikan lagi untuk selamanya selepas ini. Peluang menjaga ma sepenuh masa di rumah ku di Subang Bestari selama sebulan setengah pada bulan Jun yang lalu mengamit kenangan. Hajat ingin mengambil ma kembali pada Oktober kerana jadual kerja ku tidak lagi ke luar negara atau berkursus di mana2 tidak kesampaian.

Jenazah ma selamat dikafan pada jam 9pm dan dibawa ke surau di depan rumah untuk disembahyangkan. Sebelumnya kami semua diberi peluang mengucup wajah ma buat kali terakhir termasuk anak2 saudara dan cucu2 saudara ma. Aku menghantar kepergian ma meninggalkan rumahnya untuk kali ini dengan pandangan mata yang sayu. Pergi yang tak akan kembali lagi. Meninggalkan semua...anak2, rumah pusaka, harta yang sepicing dua. Semoga timbangan amal ma sarat ke kanan..aminn.

Menurut abangku jenazah ma selamat dikebumikan pada jam 10 atau 11pm malam 14 September 2014. Kami menyegerakan semua urusan. Hanya kakak ku dari Sabah yang tidak sempat bertemu kerana baru sampai di KLIA 2 dan terpaksa transit ke KB. Kakak sulong ku pula sedang ingin berlepas ke tanah suci Makkah bagi menunaikan haji dan adik ku baru keluar dari labour room.

Malam Tahalil dan ratib untuk ma juga dihadiri oleh ramai orang, malam pertama dan kedua sekitar 70 orang dan malam ke-3 sekitar 50 orang (kerana hujan). Yang datang melawat semasa kepulangan jenazah dari hospital juga memenuhi ruang rumah. Malah yang hadir semasa pengebumian pada lewat malam itu juga sangat ramai. Sehingga beberapa hari kemudian juga masih ramai saudara mara yang datang berkunjung. Jauh dekat. Rezeki ma nampaknya. Dimuliakan di hujung perjalanannya. Biarpun semasa hidupnya ma tidak ramai kawan dan jauh dari perhatian dan peduli saudara mara, namun perginya ma diiringi oleh ramai taulan. Alhamdulillah, syukur...


SELAMAT JALAN BONDAKU....SEMOGA BONDA TENANG DAN DAMAI DI SANA..KU POHON ALLAH LUASKAN LAHADMU DAN JADIKAN IA SALAH SATU DARI TAMAN2 SYURGA BUATMU...SEHINGGA KITA SEMUA DIKUMPULKAN KELAK DI DALAM SYURGA-NYA...AMINNN YA RABBALALAMIN.

Wednesday, September 03, 2014

Tamarillo killed me!!

Last week I was involved in organizing an International Conference on Plant Physiology in Bali, Indonesia. The conference hosted by Malaysian Society for Plant Physiology and Indonesian Coffee and Cocoa Research Institute.

It was the best conference ever, because my friends from MSPP were all very outstanding, charming, and sporting. As a secretary, all my stresses and tiredness of 4 months faced the hassles faded away.

During our trip to Kintamani, I saw this tamarillo fruit which is commonly known in Indonesia as terung Belanda. It is popular as a juice. So, I bought 1/2 kg of it, costed me IDR 5000 and brought back home. Unfortunately, after consumed 2 glasses of the juice made up from 4 fruits in ~500 ml water, it caused me diarrhea until today! It has been 4 days already and all kind of medicines I took including activated charcoal, pil chi kit teck aun, honey with habatussauda, the pills for diarrhea prescribed by a doctor, 100+, young coconut water, hurix sto-mach-8...all doesn't work! I have to rub gamat oil because it kill me!! Now, this fruit will be a forbidden fruit for me forever. Ironically, I couldn't find any bad side effects of this fruit online.

Tuesday, June 10, 2014

Time to move on

I am now in the state of making my long time planning comes true. If the same frustration doesn't ease in the near future I will confident enough to start my project. Without fear without worry. Because all of these self esteem recognition goals are just something/entity which are not eternal.

I want to do something I have a passion for. Not doing something not me. Something that I was always forced to mastered. Most of them I have to self learning and sacrifice huge amount of my time and energy. Count in tears and pride.

I pray to Allah to be by my side and give me strength as always. It is good if I have some shoulder to cry on when I was in up-side down of my struggles. But without fear without worry, I must do it now! Otherwise I will not achieve my goals till the end.

Tuesday, April 15, 2014

Good stuffs to share with

Bulan lepas tercatatlah dalam sejarah misi Jepun re-visit . Percutian selama 5 hari yang sangat productive. Antara tempat yg sempat dilawati termasuklah Roppongi, Asakusa, Tokyo Skytree, pergunungan Fuji, Tokyo Disneyland dan banyak lagi. Hari2 berjalan dan menjelajah kawasan sampai betis, kaki semua sengal berdenyut2. Tercepat 2 minggu dari spring, masih berkesempatan main salji di penghujung winter. Sakura pula baru keluar kudup. So tiada aksi2 berbunga2an di sini..akibat merujuk takwim musim yang ketinggalan zaman di internet :'(

Kalau ke Jepun antara tarikannya haruslah makanannya...ini antara hasilnya.


Half boiled or 1/4 boiled eggs a.k.a "telur gediks" yang sedia dimakan. Sudah masak dan berkupas disertakan ketchup manis. Ini namanya breakfast on the go!


Bowl sashimi! I love it with slightly burned salmon. See the gold caviar at the top? Hermmmm...yummylicious. Interestingly the ginger pickle have no added colour. 


This is Soba mee....ermmm sedap jugak dgn rasa shitake dan seaweed nya..come together with capsicum and large prawn tempura and hot lemon tea..slurrp it in winter at 10 C...what can I say?


Keledek bakar! Selalu kan cartoon/drama Jepun makan ni? Dibakar dengan batu2an hitam macam buah berangan tu menghasilkan rasa yang sangat sedap dan manis tulen.


Ini open tiket shinkansen train..bullet train yang terlaju in da world tu lah...


Shasimi again! Kali ni makan raw pula..ada shrimp, scallop, red snapper, squid, tuna, salmon dan edible flower plus wasabe.. mmg sedap lah kecuali red snapper tu yang keras liat dan hanyir..tapi licin juga piring tu heheh..

 Ni tempura udang king saiz, bersama sayur2 macam pumpkin dan eggplants. Sedap, gebu dan ranggup.


Apalagi...posing ler, dekat Tokyo Disneyland dan pengunungan Fuji. Rupanya bukan sepanjang masa gunung ni diliputi salji. Ada musim2 yang saljinya dibuat. Entah macamana buatnya untuk open area camtu, pembenihan salji la kot. Satu lagi fakta, kat sini perempuan adalah dilarang dari bermain ski. Fuji princess akan cemburu, menyebabkan malang dan tiada bunga masa spring katanya. No wonder bila datang sini sunyi jer...tak macam Perisher kat Australia. Orang Jepun memang gila kerja dan kurang bersuka ria outdoor. Mereka juga suka judi vending machine. 

Orang dia suka berjalan, menggunakan public transport (train terutamanya) dan basikal. Rasanya bukan sebab gaya hidup sihat. Ini kerana menurut tourist guide ke Fuji kami, untuk ambil lesen memandu saja kena hadir kelas selama 3 bulan, fees sangat mahal. Untuk miliki kereta mereka perlu mempunya garage sendiri, otherwise kena bayar sewa parking bulanan semahal USD 3000 per month. Itu polisi sengaja kerajaan untuk mengurangkan jumlah kenderaan bermotor di jalanan terutamanya kawasan2 bandar metropolitan. Parking basikal turut berbayar. Kalau salah maklumat ni, saya tak bertanggungjawab hihi, pasalnya kat luar bandar banyak jer kereta nya. Kesian, pengeluar kereta terbesar tapi rakyatnya sendiri tak mampu nak berkereta. Kita mampu nak ikut trend ni??

Lagi fakta, org Jepun semaju mana pun mereka, kartun tetap di hati. Tua muda lelaki perempuan. Ada ke pakwe or laki korang sanggup beli, bawa dan pakai anak2 patung, topi kartun, riben rambut macam mamat dengan awek kat gambar atas tu? Haha..you will be so sweet to do that.


Kami, rombongan mak limah...hari last kami sempat ke masjid dan bersolat di sana. Selainnya solat kami merata2 di atas tomb di kawasan shrine, di taman2 dan kerusi menunggu di station2 train etc.



Wednesday, February 19, 2014

Be GloCal

Assalamualaikum,

After hibernate for so long, been busy with my everyday hectic life...indeed! ...here we go! today I would like to share something that I think very beneficial for me as a researcher. "International Class Scientist" I must say! :p 

I like this social media so much...its not facebook, instagram, twitter or equivalent..these all can be categorized as budak bawah umur nya social media...lololo

This is RG stand for Research Gate, the place we can meet scientist from all over the world and from all field of expertise. I invite my plenary speaker for International Conference for Plant Physiology 2014 (coming soon in Bali) from this site. Now, I got solutions to my studies problems via this site as well! Currently, I am very confuse with my TC lab set-up and know what? I got an answer from an expert in this field directly at my finger tips here! Scroll down the attached screen captures below and enjoys!