Ketik

Friday, August 26, 2011

I'm a fighter

I've just had meeting with my supervisors....and yeaa....

"We not gonna go against the university's rule or policies, otherwise we all will getting upset. You can complain it to the PGA, not to a technician or who ever else. Our need is similar to your need, but in order to get things happen we not gonna fight for something which has not gonna come out with a better output. We won't fight or winning over something that we know we've already lose. Rather than wasting time on it, we better do what we can with the existing facilities or systems".

Hmmmm....am I stubborn enough? Actually, yes I am......huhu, but as I know myself better than others..I will only satisfied after I was convinced with the logical reason. OMG! That's the critical side of me. But I think its good, because I can express my feeling and my though/principles/believe.....or anything you like

If there is no personel like me who got a ball (mmg aku tadek ball pun sb aku bkn lelaki..hahah) to say...than who else? Siapa kata pengurusan or rule takleh diubah bilamana ada suara2 menuntut hak?? Hmmm...whatever, I just got few experimental sets only, after that I'm done!!!

Now, I'm on Raya mood...don't wanna talk bout it anymore..


Thursday, August 25, 2011

Alhamdulillah



Sangat penat mental dan fizikal aku kala ini...tadi ingat takmo datang opis nak tido je kat umah. Sempat la buat kue2 raya tak comel sikit sebanyak. Terapi minda kononnya. Malas nak datang opis sebab malas nak pikir pasal masalah semalam. Takmo bukak email dan nak lupa sekejap...


Tup2 dapat email feedback proof read manuscript paper...terpaksa la gagahkan diri datang juga opis tengahari ni. Sangat efision makcik Carolyn tu, rasa tak kena plak kalu aku tak reply cecepat kannn....


Dah bukak email terpaksa lah juga baca email2 pasal air tu kan...nah...tengok atas tu, berjela komunikasi dgn pelbagai pihak yang terlibat. Semua supervisor dan semua technician...hambek ngko....dan sekarang, Alhamdulillah dah settle masalah dan aku boleh senyum dan bergumbira di hari raya yang bakal menjelang..hiks!


Hari raya nanti yang kononya will be my last raya kat sini akan disambut dengan meriahnya..dah plan dah open haus kat taman, sesi videografi, panggil semua kawan2 dan orang2 uni yang berkenaan..InsyaAllah liputan besar2an bakal menyusul :)


Till then, SELAMAT HARI RAYA, MAAF DZAHIR DAN BATIN kepada semua!!!


Eh lupa! Tu ada ucapan raya from my boss di LGM juga...Massihhh!......



Wednesday, August 24, 2011

What a shame

Nah...sekarang aku mula terasa seksanya buat Phd..mungkin sebab buat kat obersea? Entah lah susah nak explain key. Mungkin dulu masa master aku buat kat local dan mungkin juga sebab berkat setiap malam solat hajat so master aku smooth jer setaun setengah dah siap. Biar pun tidak lah pandai mana masa 1st degree.


Dulu ingat lagi selalu juga curi2 guna kemudahan dan peralatan orang lain sampai pernah dicop ibarat "Belanda mintak tanah"..caish! Bila aku ngadu ke SV, aku dicop pula manja patut kena selam dalam sungai. Pastu curi2 guna bilik radioaktif Prof Farida Habib Shah yang glamer satu Malaya, padahal aku ada kes ngan makcik tu. Kesnya dia mau aku buat master dgnnya, siap kabel sebesar alam tapi tup2 aku lari ke SV lain, ada di UKM tapi tepon cakap ada di kampung tak jadi datang buat master bla-bla..nampak keter sporty kuning aku nyorok balik2 bangunan...harhar..tapi tak tahan, tetiba aku muncul masa seminar kawan. Dia nampak aku, terus naik atas melenting kat senior cakap kitowang sumer memperbodohkan dia..dengan rasa tanggunjawab penuh berhemahnya aku pi bilik opis dia dan minta maaf. Kan dah cakap aku ni memang budak baik. Tapi apa aku dapat? Dia cakap kat aku "I dah ada 4 student master baru, dan you pun bukannya bagus sangat"...hmmmm rasa cam gekko jer makcik tu kat mata aku time tu. Tapi gekko2 pun mahal makan ribu cicak tu. Ekoran dari tu aku tanamkan semangat srikandi sewaja-wajanya..aku kerja kuat siang malam, solat sunat hajat tak miss. Akhirnya aku siap master selepas setahun mendaftar. Walaupun fee aku bayar sendiri sebab aku tak dapat besiswa macam orang lain. Sib baik SV aku murah hati kasi gaji RM 1300 time tu. Orang lain jadi GRA ada yg gaji cuma RM600 jer. Dan...semua 4 student bagus makcik semua drop. Masa konvo ketua jabatan genetik salam aku nak tak nak, tapi ketua jabatan botani salam aku sangat kejap.


Dan sekarang....aku tengah nangis. Aku baru je lepas nangis depan victor. Wat a shame okey...tapi aku dah tak tahan. I'm really upset time ni. Sampai hingus2 aku hembus keluar banyak darah, tu kat gambar tu. Jangan korang pun muntah darah juga nengoknya. Ini ekoran dari masalah nak buat kerja hydraulic conductance lah ni. Tempohari aku sampai pengsan2 buat experiment ni sebab angkut 10L air everyday ke PH lab. Kendian dah dapat lab space yang ada punca DIW, aku sangat happy. Tetiba selepas beberapa bulan, kami diarahkan kosongkan lab pula, sebab nak kasi ke student animal studies. Nak please orang atas la tu, sebab orang atas skang orang animal studies. AKU BENCI POLITIK TEMPAT KERJA.








So skang, kami tader space yang practikal untuk pasang set KH tu yang sah2 teknologi tokong tonggek. Orang dah robotik sana sini gadget high tech, tapi aku sentiasa disuruh buat manual. Ce bayang aku kira vessel dalam 200 stem section manually. Setiap section ada kira2 300-400 vessel, pastu aku kena kira area dan diameter setiap vessel. Vessel tu saiz dia pula cuma 10-50 um..Kerja gila tau tak? Yang boleh disiapkan seminggu aku siapkan dalam masa 3 bulan! Tapi aku buat juga...sebab aku datang sini tujuannya cuma satu. MENGGALAS TANGGUNGJAWAB. Biarpun SV aku takmo buat correction writting aku, dia nak writting yang dah proof read jer..yang mana perlu modal tak kurang dari $100 yer..dorang bukan cikgu english katanya. Padahal SV orang lain cakap "its my responsibility to guide your work and correct your writting" see.....


Pastu sekarang aku kena angkut 100 L air setiap experimental set yang mana aku ada lebey kurang 6 experiment. Pastu aku kena boil air tu buang O2 lagi...manual! Bila request proper facility, balik2 kisah duit. AKU CINTA DUIT. So time nangis2 tadi aku cakap "I'm so upset with all these, we come here, we pay such a huge amount of money, why everytime you guys raised about money"?..then dia cakap iya...mmg, tapi fee tu 60% pergi uni, 30% pergi management then kita cuma dapat 10% tuk R&D.. Cait!!!!!! So what??? 60% tuk uni tu bukan untuk development segala division kat uni ker? AKU BENCI OZ. Nko nak aku buat projek gah2, pastu nko tak provide facilities. Cuma mintak space dan DIW supply je nko bagai papa kedana. Dan lagi nak kerja pula balik2 nko kisahkan odit odit odit..nampaknya benda yang berupa appraisal atas paper tapi bukan quality research yang terikat dengan time frame ni yang jadi priority. I HATE MANAGEMENT. No wonder you are among 100 bestest uni in da werl...with all these craps.




Baik aku suh je company aku sep duit tu tuk benda lain. Alasan antar obesea konon tuk dapatkan advance ilmu dari mat salleh, supaya boley cakap dan tulis mat salleh prang2..Frankly speaking, kat univ Malaysia R&D facilities even far better. POLITIK opis sama jer, peoples attitutes sama jer..cuma rambut dan bulu jer lain warna. Kaler kulit sama jer ngan kaler aku ..pastu pekebun kecil getah kat kampung bukannya cakap mat salleh pun...contoh mak aku, perkataan OPIS jer dia paham..manada generasi muda nak noreh? Jadi nko sebok2 nak hina kalau tak menguasai english dengan betul buat apa? Report2 dalam english tu sampai tak inventionnya ke customer getah kita? Tok sah la cakap downstream sana...Ada ke english yang betul2 perfect kat dunia ni? Cikgu aku kat ICTE kata english is not a perfect language, memasing di setiap penjuru dunia ni manusia cakap english ikut style sendiri..so can you prove me what is the perfect english? Jepun tak cakap english pun maju dan disegani serata dunia. Sekali Jepun kena tsunami satu dunia takut saham jatuh. Ada ka saham dunia jatuh kalau Man U tak menang liga bola? Ada ka kucing kau mati kalau tak tengok siaran langsung William kawen Kate? Sudah2 la ideologi lapuk tak de jatidiri ni...




Aku bangga mat salleh pandai kecek kelate wokey...



Hmm...sekarang aku dah okey calm down sket. Lagi pun aku kan puasa..ish! was2 pula takut batal puasa aku sebab nangis sakan tadi..


Dengan itu, cabaran untuk berada di tahap ini tidak mudah dan tidak ringan yer kengkawan..segala jerih perih terpaksa dihadapi dengan tabah. Belum kira lagi "harapan" or expectation orang kat Malaysia. Kalau kau tak convince dorang dengan "politik" korang...sorry to say...you will be BAMBU+ed all your life time.


Tuesday, August 23, 2011

Lailatulqadar





Assalamualaikum...



Hari ni sudah hari ke-23 Ramadhan, nampaknya persinggahannya akan kembali meninggalkan kita. Selepas 11 bulan baru berjumpa kembali. Ketika menantikan ketibaannya kita merasa sangat gembira dan teruja. Ibarat menantikan kehadiran orang yang kita cintai...itulah rahmat Ilahi. Datangnya ia bersama berjuta rahmat dan kiafiat. Bulan penghapus dosa2 lalu, bulan mendekati lagi kepada pencipta, bulan penentuan takdir, bulan seribu satu rahsia kebahagian yang dijanjikan kepada setiap hamba yang bertakwa.



Kini, ia bakal pulang. Sedih pula mula terasa. Bagaimanapun tidak bererti perginya ia menjauhkan kita dari cinta Ilahi. Sepanjang 10 malam terakhir Ramadhan, ayuh tingkatkan amal ibadah melebihi kadar biasa. Alhamdulillah hikmah berada di kejauhan, bersendiri mampu menyediakan diri untuk berkhalwat mengadap dan berbicara pada Dia. Dapat berterawih berjemaah bersama ibunda tanpa tertinggal melainkan uzur. Dapat bertadarus dan mengajarkan cara-cara dan fadilat solat2 sunat. Dapat bangun malam dan berteleku di sejadah malam bersama. Alhamdulillah.



Serba sedikit terasa nikmatnya. Terfikir kala di kelilingi orang banyak, tumpuan tidak seberapa. Lebih banyak terleka dengan bermacam kehendak dan keperluan duniawi. Di waktu2 begini, sibuk membeli belah persiapan raya, buat kueh yang bukan pun dimakan. Sibuk untuk perancangan pulang kampung. Apabila berkumpul selalunya malam2 10 terakhir berlalu tanpa pengisian. Sesungguhnya setiap segala sesuatu itu ada hikmahnya....



Dan, di 10 malam akhir inilah syafaat Allah taala sampai. Berbondong2 para malaikat turun ke bumi. Waktu itulah segala ketentuan hidup insan bagi tahun berikutnya dibawa. Antaranya senarai siapa yang bakal mati, siapa berjodoh dengan siapa, untung nasib dan musibah setiap hamba...Namun begitu jangan kita keliru untuk hanya beribadah pada malam al-qadar sahaja. Seperti mana tulisan GentaRasa. Pencarian malam ini berterusan sepanjang hayat. Berpunca dari amalan sepanjang hayat kita. Ia malam di mana hati dan peribadi kita terdidik untuk berubah menjadi lebih baik..wallahuaklam. Oleh itu hidupkan 10 malam yang akhir ini, semoga kita mendapat kekuatan untuk bangun malam sekurang2nya, untuk memohon keampunan dari dosa2, untuk memanjatkan doa bagi segala hajat..



InsyaAllah, semoga hatiku dan hati mu mendapat suluhan rahmat Rabbul Jalil



Aminnn.....



Thursday, August 18, 2011

Bilakah cinta itu menjadi mudhorat?

Cinta itu menjadi mudhorat apabila kita cuma bercinta untuk test mengetest atau mengisi masa lapang atau sekadar untuk feeling2 berkasih.

Cinta itu menjadi mudhorat bila ianya tidak bermatlamatkan ibadah dan sunnah yaktu nikah, membina keluarga dan masyarakat...nikah itu kan menyempurnakan iman seseorang hamba.

Sekiranya sesebuah hubungan itu tidak menjurus kepada pembinaan rohani, pengangkatan martabat insani, membina pertanggungjawaban terhadap tindakan dan keputusan, menjinakkan nafsu amarah, mendidik sabar dan mencetuskan konflik kejiwaan....maka wajiblah ianya diputuskan. Tiada istilah dosa memutuskan silaturrahim di sini.

Memutuskan silaturrahim hanyalah salah apabila akibat darinya menjauhkan kita dari kebaikan. Menjauhi kemudhoratan adalah wajib. Supaya terpelihara kita dari lagho, dari penyakit hati, dari kemaslahatan dunia dan akhirat, dari fitnah syahwat dan fitnah hawa nafsu yang menjerumuskan kita ke lembah hina.

Jadikan cinta suatu jambatan untuk membina peribadi yang zuhud. meningkatkan keimanan, menundukkan kesombongan dan menenteramkan rohani dan jasmani.

Jadi..janganlah merendah diri sebaliknya berbanggalah bila tidak bercinta di luar nikah. Justeru cinta di dalam ikatan yang halal itu lah yang afdal. Jangan cuba-cuba untuk menguji cinta bila hati sendiri belum ada ketetapan matlamat. Manfaatkanlah peluang dan anugerah cinta, sekiranya ia hadir supaya kita dapat berbahagia dan tenteram sepanjang hidup...wallahuaklam.




Friday, August 05, 2011

Lelaki mendapatkan Bidadari di Surga, wanita mendapatkan apa ?

Bagi laki-laki yang masuk surga akan disediakan Bidadari-Bidadari.

Bagaimana dengan perempuan/wanita yang masuk surga, apakah mereka disediakan yang serupa? Atau apakah para perempuan itu akan tetap menjadi istri-istri suaminya seperti pada waktu di dunia.


Menurut Syaikh Muhammad bin Shalih Al-Utsaimin

Para wanita akan mendapatkan pria ahli Surga, dan pria ahli Surga lebih afdhal dari pada bidadari. Pria yang paling baik ada di antara pria ahli Surga. Dengan demikian, bagian wanita di Surga bisa jadi lebih besar dan lebih banyak daripada bagian pria, dalam masalah pernikahan. Karena wanita di dunia juga (bersuami) mereka mempunyai beberapa suami di Surga. Bila wanita mempunyai 2 suami, ia diberi pilihan untuk memilih di antara keduanya, dan ia akan memilih yang paling baik dari keduanya

Fatawa wa Durusul Haramil Makki, Syaikh Ibn Utsaimin 1/132, yang dinukil dalam Al-Fatawa Al-Jami'ah lil Mar'atil Muslimah

Syaikh Abdullah bin Jibrin ditanya:

Ketika saya membaca Al-Qur'an, saya mendapati banyak ayat-ayat yang memberi kabar gembira bagi hamba-hamba-Nya yang beriman dari kaum laki-laki, dengan balasan bidadari yang cantik sekali. Adakah wanita mendapatkan ganti dari suaminya di akhirat, karena penjelasan tentang kenikmatan Surga senantiasa ditujukan kepada lelaki mukmin. Apakah wanita yang beriman kenimatannya lebih sedikit daripada lelaki mukmin?

Jawaban:

Tidak disangsikan bahwa kenikmatan Surga sifatnya umum untuk laki-laki dan perempuan. Allah berfirman: Sesungguhnya Aku tidak menyia-nyiakan amal orang-orang yang beramal diantara kamu, baik laki-laki ataupun perempuan (Ali-Imran:195)

Barangsiapa yang mengerjakan amal saleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik (An-Nahl:97)

Barangsiapa yang mengerjakan amal-amal saleh, baik laki-laki maupun wanita, sedang ia orang yang beriman, maka mereka itu masuk ke dalam surga dan mereka tidak dianiaya walau sedikitpun (An-Nisa':124)

Sesungguhnya laki-laki dan perempuan yang muslim, laki-laki dan perempuan yang mu'min, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam keta'atannya, laki-laki dan perempuan yang benar, laki-laki dan perempuan yang sabar, laki-laki dan perempuan yang khusyu', laki-laki dan perempuan yang bersedekah, laki-laki dan perempuan yang berpuasa, laki-laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar(Al-Ahzab:35)

Allah telah menyebutkan bahwa mereka akan masuk Surga dalam firman-Nya:

Mereka dan istri-istri mereka berada dalam tempat yang teduh, bertelekan di atas dipan-dipan (Yasin:56)

Masuklah kamu ke dalam Surga, kamu dan istri-istri kamu digembirakan(Az-Zukhruf:70)

Allah menyebutkan bahwa wanita akan diciptakan ulang. Sesungguhnya Kami menciptakan mereka dengan langsung, dan Kami jadikan mereka gadis-gadis perawan (Al-Waqi'ah: 35-36)

Maksudnya mengulangi penciptaan wanita-wanita tua dan menjadikan mereka perawan kembali, yang tua kembali muda. Telah disebutkan dalam suatu hadits bahwa wanita dunia mempunyai kelebihan atas bidadari karena ibadah dan ketaatan mereka. Para wanita yang beriman masuk Surga sebagaimana kaum lelaki. Jika wanita pernah menikah beberapa kali, dan ia masuk Surga bersama mereka, ia diberi hak untuk memilih salah satu di antara mereka, maka ia memilih yang paling bagus diantara mereka.