Ketik

Friday, September 30, 2011

Mrs. Bean

Suatu hari kak cik sangat mereng memikirkan situasi keewangan kak cik yang meruncing. Tengahari itu kak cik harus membayar sewa rumahnya. Kalau tak, nanti kena bayar extra kata agent rumah sewa. Tak pun agen akan sms reminder "please be advised that your rent is currently 4 days in arrears. Please pay ASAP or contact me. Thank you"- Polan bin Polan, Agen XXX. Kak cik pun mula rasa berASAP kat kepala, kat pungguk dll sebagainya.

Lepas sehari ke sehari kak cik tunggu, duit stipent tak masuk2 jugak...sampailah seminggu lebey. Terpaksa kak cik banjirkan water face tanam hutang ngan member (tak pernah seumur hayat kak cik amalkan budaya ni).

Satu ketika kak cik dah macam cicak kuben, at least cicak buleh putuskan ekor dan lari sembunyikan diri. Tak pun, kak cik mungkin leh jadi tortise buleh khelonq masukkan kepala, kaki ekor dan tangan. Ataupun bergulung2 macam tenggiling, tak pun kamoflag macam agama or pok ko angguk (sesumpah)...taraaa halimunan! Cesh!! Kalaulah kan...tapi tidak. Kak cik meroyan nak gi tangkap ayam la cenggini, petik sayur ke, kais taik ayam ke...buley jugak seratus dua sari...ngee...

Satu petang, kak cik msg sorang teman fb, mintak tolong follow up walhal kak cik tak sure betoi ke member tu ada bau2 pekasam ngan unit yang bertanggungjawab. Kak cik pun msg..."Dear member, wei nko skang kat unit sekian2 kan..buleh tak nko tolong tengok2kan pasaipa stipent aq tak masuk2 lagi nih. Aq da jatuh miskin papa kedana ni wei..tapi kalo nko bukan di sitew takper ahh...nko abaikan jerk la..bubai".

Pastu kak cik call2 la segala mak lampir dan pak lampir yang berkenaan. Call2 tak de sapa pun angkat. Engej je manjang....pedup ah! Selepas dekat 10 kali mendail akhir nya kak cik dapat cakap ngan kuli tukang proses. Kata dia "cek Cik kak stuck kat meja boss, tak kuar2 lagi nih..esok ai pi bank depositkan cek Cik kak". I C....kak cik pun dgn nada clown cakap "Ye ke? Haa tak per ahh...kalo gitu". Padahal dalam hati berASAP.

Semak2 carta organisasi unit pitis memitis tu..aiseh kak cik nampak nama member fb kak cik tadi kat carta teratas. Ooooo...humang belangkas ketam obor2...pekasam cek aq nko yer member!

p.s: Rasa macam Mrs. Bean


Intermission:

Can't believe that am now is compiling results for final chapter!!! Alhamdulillah :)

Wednesday, September 28, 2011

Apa yang ku pikirkan

Tulisan ni dipetik dari DrMAZA. Sangat kena dengan diri dan prinsip sendiri :)......

“Berpisahlah, nescaya kau dapati ganti orang yang kau tinggalkan. Mengembaralah di bumi, nescaya kau temui petunjuk dalam perjalanan itu. Singa jika tidak meninggalkan hutannya, tidak akan garang. Anak panah jika tidak meninggalkan busarnya tidak akan mengena sasaran”. (Fawat al-Fawayat 3/87, Beirut: Dar al-Sadir).

Pergi wahai diri, mencari dan meneliti segala rahsia ilahi di alam ini..luaskan pandanganmu supaya engkau dapat lihat sesuatu dari sudut yang beribu.. kembaralah nescaya engkau akan bertemu dengan sesuatu yang baru.. tentang manusia, dunia dan segala berita..bawalah ia sebagai obor peringatan buat diri dan teman.. berjalanlah mendapatkan catatan untuk masa hadapan.. mungkin ia akan lebih aman dari diari semalam.. himpunkan segala kenangan yang indah dan gundah..bawalah sebagai bekalan dalam merempuh suatu perjalanan yang mungkin sunyi dan kembara yang mungkin sepi..kutiplah segala madu dan penawar untuk luka dan calar..temuilah apa yang kau idamkan... mungkin ia bekalan baru buat suatu permusafiran yang engkau pun tidak tahu..


Betul lah kata orang banyak pengalaman, banyak pengetahuannya, banyak ranjau banyak pelajarannya, banyak cubaan banyak pengertiannya...tapi untuk menyimpulkan ke sebuah susunan kata2 yang tak mampu untuk diri sendiri ungkapkan, tercuit hati pula dengan lakaran pengalaman dan bait2 kata orang lain yang lebih matang dan berilmu.

Untuk merungkai rasa hati yang segitu, ku lalui pengalaman dan merungkai erti sebuah kembara hidup selama lebih 10 tahun. Namun, benar juga kata para ilmuan.."Jangan menanti atau berharap seseorang yang baik, kerana tiada seorang manusia pun yang tiak pernah berbuat silap dalam kehidupan ini. Kebaikan itu datang dari sebuah kesilapan lalu, yang mana setiap manusia yang waras itu mengambil pengajaran dan pelajaran darinya". Buah hasilnya sangat manis dan indah" :).

Barangkali juga, seseorang itu tidak berubah...tetapi mungkin kita yang tidak sebenar2 mengenali siapakah dia. Siapa seseorang itu pada hari ini, adalah apa yang dilaluinya sepanjang hidupnya, jadi tidaklah layak untuk kita menilai seseorang itu berdasarkan pandangan mata kasar kita pada kelibatnya hari ini sahaja.

Bijaknya kata2 seseorang itu terpaksi pada tingginya ilmu di dadanya dia. Akan tetapi terdapat juga sebilangan kita yang bijak berkata2 akan tetapi hanya saja menonjolkan bodoh sendiri. Kerana apa? Kerana dari sudut ini, kita juga tidak terlepas dari menjadi manusia yang sombong dan iri terhadap orang lain dan diri sendiri. Kita menolak bahkan membidas atau menjeleki orang lain yang lebih berilmu itu lambang ceteknya akal sendiri. Wallahuaklam....

Semoga diri ini, sahabat2 yang setia berkunjung dan sudi membaca bahkan mengikuti perkembangan diri ini sama2 lah kita memantapkan peribadi dan mematangkan personaliti...amiinnn

Elaun lambat masuk lagi

Assalamualaikum...

Hishi, tengah sasau ni sebenarnya....dok pikir mana nak cekau duit nak bayar sewa, nak renew roadtax, nak bayar segala bil, nak makan dan macam2 lagi. Kesnye elaun tak masuk2 lagi. Dah 5 hari lewat. Bukan kali pertama ya, ni dah kali ke-3 kalau tak silap sepanjang pengajian ni. Haru biru jadinyer..so mula la otak kreatif memikirkan untuk buat part time job. Mana nak fokus study lagi...kann...

Dah dapat "warning" arrears sewa pun...arrggghhh!Menciiiiii.....humm gayanye ni kena jolok RM lah dulu :(..konon kalau tak hantar report or lewat hantar report elaun ditangguhkan. Ini report zasssss! dapat email jer terus hantar, pun lewat juge..Apa nak buat????? Di awang2an terasa diri ini.....

Marah sebab tempohari ada antara SV tak benarkan apply tutor, marah juga bila ada SV sesukati jer suh extend you ada gaji katanya...manyak mana sgt gaji kita bila convert dolar tu. Menyesal tak apply tutor subjek kimia tempohari. Arrggggghhh!!!!!

Wednesday, September 21, 2011

Karut marut

Assalamualaikum...


Sihat ari ni? Akak tak berapa sihat...badan lenguh2 coz kemaren dulu angkat 70 L air lagi plus angkat lain2 barang tuk set-up experiment baru..Sempat jugak "maki" Victor coz dah menyusahkan hidup ku...uhuks!


Dan ari ni dorang akan tolong akak transfer lagi 50 L ke lab bawah nun..tocey2..


Ni halia nama dia...akak amik dari pantry room satni. Ntah sape yg budiman letak kat sitew. Selalu ada benda2 free orang letak kat situ macam lemon, buah markisa, mangga etc..barang pree amik laa...nak beli mau $4 seketul si jahe ni...Apa ada kena mengena ngan tajuk entry daaa...hiks!


BTW, ni nak mintak perhatian belas ehsan kasih sayang..uols akan rasa stress tak kalo tetiba orang yang memangnya ada masalah psikologi tetiba mintak izin nak story mory ngan uols pasal masalah dier? Sebab katanya dia terdengar akak nangis kat tepon malam tadi. Haa...akak baru bangun tito gosok gigi belum, taik mata pun bertempek lagi. Hmm..akak okeng jer kan...maka dengarlah story mory tersobut dan bagi sepatah ribu patah kata nasihat dan motibasi (sebab mulut tengah masam). Pintu bilik akak ditutupnya tinggal kami berdua... dah tentu tingkap segala belum buka. Cadar selimut pun akak belum sempat kemas. Kesahnyer, manada akak nangis malam tadi? Adik akak tepon coz akak suh dia kecek ngan mak akak yang dah macam Rapunzel tu haa...Dia dok pikir akak nangis sebab dia dah gi gossip pasal akak kat member dia. Kecek2 akak ni terlalu independent, akak patut kawin ngan laki OZ, akak tak perlukan lelaki, dia perlukan lelaki.. Hahaha...totally craps. Akak tak tau menau pun kisah tu, dan tak heran pun orang nak cakap apa kat belakang. Takan la akak nak gitau sumer orang kenapa akak tak kawen lagi, cemana akak leh jadi so strong and tough macam sekarang ni?....Bila orang tetiba rasa bersalah dan datang confess rasa lucu pun nan ado. Habis citer, akak gi mandi pastu chow ke Flower festival kat TWB ngan mak. Kalo ikut malas dah nak pegi, sebab tiap2 taun pergi menda sama jerk dok fest2 kan pownn..Memandangkan akak ni anak mithali, takmo mak akak tu buhsan dan termenung dan mencuka jer balik2 tengok akak berbikini lam bilik..tu jer hiburan dia kannn...hahahha. Caish! Opppss...korang caye ke? Huhs jangan kepikir yang bukan2 key..


Kami dok tengok flower parade...



Kami dok picnic makan2 epal dan orange kat Queens Park, TWB...



Daaa...letih lesu membunga, ajak si adik Asri sekali sb boring katanya kalo gi berdua jerk..Okey selesai citer membunga. Soknya akak gi potoketik ngan mak kat field, ladang canola. Puas bergaya konon ala model minah melayu terakhir ngan mak, akak bertapa kat opis siapkan revise summary result coz SV akak mintak cepat, nak menelaah tika off for conference di Perth 2 minggu katanya..menci tul aku tak apply conference ni dulu. Sambil tu, biarkan mak akak layan citer2 and drama2 melayu yang ntahapa2 kat youtube tu kan..ada tahajjud cinta la, kitab cinta la...bla2.. sumer nak islamic kaedahnyer...Ntah ler..



Pastu akak balik dekat maghrib, tetiba member semalam tanya akak, ada ker akak story mory percakapan semalam coz dia gi market dia terdengar orang dok cakap pasal tu katenyew...haish! Akak mula rasa tak sedapati dan unsecure okey..bukan unsecure sebab akak gi gossipkan dier, sebab akak takmo peduli dah hal2 remeh temeh ciptaan minda terganggu tu. Tapi unsecure dengan erti kata "takut"! Sebelum ni dia dok story orang gossip dia, dia distance kan diri, dia tak pergi lagi kedai orang tu, dia balik nangis2 akak okey lagi (sedangkan semua perkara tu tak wujud). Bila kini akak yang diwatakkan dalam momentum gangguan psikologi dia akak rasa macam posisi akak sgt merbahaya. Apalagi meninggalkan mak akak sengsorang kat umah. Akak tanya saper orang2 tu? Dia tak kenal, then akak pun tak kenal.."mungkin ada orang curi dengar percakapan kita semalam kot"..kata dia...mak aih. BP akak mula naik mendadak, muka memerah, tangan menggeletar. Mula la akak cakap macam bertih jagung non stop tanpa noktah. Sah2 la dalam english kan...huhu. Sapa laa gigih sangat nak datang hendap kat umah kita yang tertutup bagai nih..


Mak ai pose remaja kat ladang canola...hiks



I yang memang remaja sokmo....ekhe khe..



Akak kata, there are no such a things like that, its ridiculous, I just spent my time wit my mum, I wanna live happily, I wanna enjoy my life to the fullest, we are socializing creatures, please don't create problems, people have thy own bisnes, this is un-necessary stress, please stop bother what people outside is talking about, it's not nessecarily about you, we can't control what others behaviour, if you keep continuing your negative thinking towards others its totally wrong! I feel save in this house since what was happened to me last year was very hard, now my mum is here, you are here, we don't have problem with renting payment anymore, we can tolerate better. Even you are Kristian, but I feel better coz I think you are mature and yes you are much more mature then me in term of age. Your situation is improve, you are more happier and my situation also improve. I can now focus on my study bla bla bla......dan panjang lebar lagi. Pastu dia cakap dia rasa akak jauh lebih matang dari dia dari segi dapat overcome stress, more strong...bla bla blah. Terlanjur pulak akak "bergossip" jugek kat sini kannnn... Tau kan betapa depressed nye akak sebelum ni, hinga terpaksa memaksa mak akak datang dok sini sesame. Then she promised not to story mory her physicological problem lagi.. mmmm...watever. Maybe akak terlebih response, bila dia cuma nak pastikan penyakit dia, dan akak pula tetiba rasa berdebar semacam sebab dah mula diwatakkan dalam kisah2 siri goss-ip whispering tu. Haish! Akak kasian jugek kat dia, tapi akak takmo lagi depresi2 dekat2 nak habis ni..Semoga Allah melindungi dan merahmati akak.



Then semalam ada pula member LGM sesedap lidah jer kata "amboi senang sangat you skang, asek jalan sana jalan sini, dah habis kerja ke? dah habis tulis ker?...Mak aihhh...tulung la kengkawan, jangan maen fitnah2 camtew lagi. Mana bukti akak asek jejalan?, perlu ke akak jelaskan kegiatan kerja akak hari2? Perlu ke akak jelaskan pesta membunga tu yg cuma 45km dr rumah yang akak gi hari Sabtu. Perlu ke akak jelaskan sesi potoketik akak di ladang canola tu cuma kat ladang kampus ni? Perlu ke akak jelaskan pastu akak bertapakur kat opis ari Sabtu, Ahad bawak mak sekali?Haish malasla layan korang ni sumer dah..pastu akak kena serang ngan boss sampai bertali2 air mata cam dulu..Pikir logik sket kengkawan..akak ni manusia bukan robot. Kalau yer pun akak datang ngan duit jabatan, akak tau tanggungjawab akak, amanah yang akak pikul ni..takan akak nak releasekan minda keluar dari opis dan lab kejap picnic kat tasik or taman2 tu pun jadik masalah? Kalau tadak modal jangan maen hentam, fitnah dan bawa2 cerita tak matang remeh temeh. Dah penat melayan semua tu....tak usah lah korang nak C.A.R.E (cari alasan rasuk emosi) akak sampai tahap tu.....uhuks! Kang aku sumpah jugak jadi sang kelembai...




Ah...okeng la...da abis menagih kasih dah..Akak nak sambung kelija plak. Bukan selalu ada masa nak menulis pepanjang kisah2 semasa ni kan?? Hehehe



Cau cin cau....

Friday, September 16, 2011

Alhamdulillah syukur

Alhamdulillah...

Baru sahaja selesai meeting dengan supervisor. Beliau sangat happy dengan summary results terkini dan menyuruh mula menulis untuk Chapter yang last ni..:), so terasa sangat2 lega dan happy sekarang. Cuma ada lagi beberapa set eksperiment untuk melengkapkan data set dan mengukuhkan argumentasi.

Chapter 4 sudah dimanuskripkan dan dihantar untuk penilaian. Chapter 3 harus cuma untuk revise dan perkemaskan lagi. Dan ini Chapter 5 sudah boleh tulis...hooyyeehhh!

Kalau tiada aral, dalam 2-3 bulan lagi siap semua eksperiment then boleh concentrate on penulisan sahaja. Alhamdulillah juga thesis ku dalam bentuk journal paper. So, lebih mudah dan cuma sekali tulis sahaja untuk journal sekalian thesisnya.

InsyaAllah dengan izinNya, sekiranya bulan April ini siap...PhD ku cuma 3 tahun 1 bulan sahaja...amiinnnn Semoga dipermudahkan segalanya.

ISA...Mimpikah ini?

Wau...statement awal yang keluar dari mulut bila aku mula baca teks penuh perutusan PM sempena Hari Malaysia

Jujur, aku sangat terpesona dengan ketinggian bahasa, kebijaksinian wacana dan wahana dan berdoa penuh harap semoga ianya benar, ikhlas dan jujur demi kesejahteraan bangsa kita yang berdaulat. Err..siapa yang tulis tu? hahaha..ada lagi curiga hati nih.

Dan...4 perkara di bawah yang paling memukau. Alhamdulillah, kiranya kita tidak sombong, zalim, tidak berasa superior, merendah diri dan mengakui buruk baik sesuatu amalan atau perlaksanaan maka inilah yang dirasa oleh rakyat2 marhaen seperti hamba. Rakyat marhaen yang memberi amanah kepada kalian merasa senang hati..

Ni sebahagian petikannya...

13. Sebetulnya lagi, sebagai sebuah negara demokrasi berparlimen, kuasa untuk menentukan parti politik mana yang akan membentuk kerajaan sama ada di peringkat Persekutuan mahupun di peringkat negeri terletak secara mutlak tanpa kekecualian di tangan rakyat. Setelah lebih lima dekad kemerdekaan negara dan hampir lima dasawarsa pembentukan Malaysia, kita dapati bahawa, pengalaman, kematangan serta kebijaksanaan rakyat negara ini dalam memilih kerajaan demi menentukan halatuju masa depan yang mereka dambakan tidak boleh dinafikan oleh sesiapapun jua.

14. Bahkan, saya sering mengutarakan bahawa era kerajaan mengetahui segala-galanya dan memiliki monopoli terhadap kebijaksanaan sudah melewati tempohnya. Revolusi dalam bidang teknologi maklumat, kemajuan komunikasi dan kecanggihan pengangkutan telah membuka persaingan serta perbandingan secara meluas lagi dinamik dalam pasaran idea.

15. Kontemporari ini, taraf serta akses rakyat kepada semua peringkat pendidikan semakin meluas seiring dengan korpus pengetahuan yang dimiliki. Disamping itu, pertumbuhan ekonomi yang mapan, pengurangan kadar kemiskinan dan inisiatif kejuruteraan sosial serta keberkesanannya, telah berjaya meningkatkan taraf hidup serta mewujudkan kelas menengah yang besar. Mutakhir pula, keutamaan kehendak dan keperluan rakyat Malaysia telah mengalami perubahan yang besar berbanding empat atau lima dekad yang lalu.

16. Melangkah lebih jauh, mentadbir negara yang terzahir dari saat kemerdekaan dikudratkan oleh kehendak rakyat, kerajaan kini akan terus komited menjunjung sistem Demokrasi Berparlimen, Raja Berperlembagaan, kedaulatan undang-undang, falsafah persekutuan serta prinsip imbang dan periksa di antara ketiga-tiga cabang kerajaan.

Semoga segalanya semakin membaik dan telus..

Wednesday, September 14, 2011

MERDEKA lah yang sebenar-benarnya!

I like this article too much!

http://tukartiub.blogspot.com/2011/09/fakta-sejarah-hingga-hari-kiamat.html?zx=dcb096545f766417

SPM dulu, satu2nya subjek yang aku dapat A1 adalah sejarah..LOL. Aku hapal dan khatam buku sejarah tingkatan 5 berkulit cekelat tu. Dan satu2 nya classmate yang aku minat-tak paham lagi istilah ni time tu- tiap2 hari pinjam nota sejarah aku. Jiran kat kampung yang mengulang di ZABA ntah ke berapa kali pun pinjam nota2 kecik sejarah aku gak. Kawan sekelas yang dok sebelah meja masa exam SPM pun tiru jawapan aku...hahaha..sungguh tak aci tau cikgu yang jadi pengawas exam masa tu asek2 gi tengok kertas jawapan aku, pastu asek2 pegi gitau kawan tu..essei kertas sejarah aku pasti lah 100% apa yang tertulis dalam buku teks. Tapi takpe lah, aku sedekahkan ajer.. lagi tak acinya Add math dia dapat A1 aku tak tiru pulak yer, hasilnya aku dapat tonggeng C6 jerk! haish...

Moralnya di sini, this is what will always happen in reality..dulu, kini dan selamanya. Di sekeliling pun hidup kita selalu dimeriahkan dengan kehadiran manusia2 begini dan begitu. Yang berjuang dengan khudrat, darah dan nyawa akan sentiasa dilabel pengkhianat, pelampau, terrorist dan sebagainya. Yang "bijak", "panjang akal", petah bicara akan sentiasa naik dan diherokan..tak kiralah di zaman mana pun di bidang mana pun. Asal saja alasan itu sedap dan berselera bagi mereka.

Pernah tak korang pikirkan kenapa kisah2 Tok Janggut, Mat kilau, Dato Bahaman dll tidak ditonjolkan sangat dalam buku sejarah? Kisah2 mereka cuma diceriterakan sebagai penderhaka dan tergantung di mana2. Pernahkah korang terpikir macam yang aku dulu selalu pikirkan. Istilah DARURAT itu apa pengertiannya?

Pengalaman pernah masuk kawasan bekas komunis Malaya di Daerah Ketari, Pahang masa mula2 kerja dulu tetiba berlegar di fikiran. Masuk bagi ceramah dan demo teknologi upstream industri getah. Mereka semuanya berbangsa Cina dan kebun2 luas berpuluh hektar jauh ke dalam hutan sana. Bila diberitau bekas komunis, rasa gerun pun ada tengok wajah2 mereka yang tipikal tanpa senyuman mendekati bengis....

Siapa pula sebenarnya Panglima Salleh di Muar, Johor di era Onn Jaafar? Era kebangkitan pejuang2 melayu sebenar yang rata2 mendapat pendidikan di Timur Tengah..Ibrahim Yaacob dll.....renung2kan

Alif min nun wau = UNTA

Wordless Wednesday



Tuesday, September 06, 2011

Raya di rantauan

Assalamualaikum wr.wb...

Seperti yang dijanjikan, ini entry raya untuk tahun 1432 H..sebok tak sempat nak citer panjang, so layan video kat bawah yer...oky doky...





Amacam? Hebat tak kitowang? hehe..

Wassalam!