Ketik

Thursday, November 27, 2008

Get to know Brisbane




Travel 8 jam dengan Mas kelas ekonomi sangatlah memenatkan. Syukurnya naik airbus, so space agak luas. Seat aku no 2 dari tepi (5 seat dibahagian tengah). Penat giler nasib baik ada screen boleh layan movie, main game dan dengar music. Agak banyak pilihan movie dan drama, tapi sempat layan 3 movie aje i.e Hancock, Indiana Jones dan satu lagi lupa tajuk :)... sesampai di Sydney airport sempat hantar email ke keluarga di Malaysia, men-up-date keberadaanku saat itu. Ralit meronda nasib baik tak terlepas flight yang mau meneruskan perjalanan ke Brisbane. Sebab dia tukar no. flight so aku kelirus..hehe. Tetiba di Brisbane airport dah jam kurang lebih 10 malam. Ada satu lagi family dari M'sia yg akan buat PhD di QT..dijemput oleh president dan SU kebajikan PPMQ...la kedua2nya org kelantan..Brother Zul org Kbg. Kerian & Zarizi org P.Mas :)..keluarga tu pula org trengganu..kecek kelate lah kita. Surprised! first day aku di uni, aku di"interview" dalam bahasa kelate oleh sorang mat salleh..huhu..mat saleh pun kecek klate nge aku, guana aku nak fasih english ni??? Namanya John..pernah jadi cikgu di Sek. Men. Peng. Chepa selama 3 tahun.



yang terburuk sejak 25 tahun? Sepanjang 5 tahun lepas summer memang panas gila..walaupun cuaca agak lembab tapi peliknya hidung aku berdarah..2 days. Maybe masa hari2 panas matahari terik walaupun angin dingin. Minggu last week terkena eyelid infection. Mata bengkak, merah and sakit...or mungkinkah pendarahan hidungku akibat ubat mata???

Yang bestnya kat sini aku berpeluang exercise! Coz kadang berjalan kaki ke kampus selama 30 minit (kalau malas tunggu bas). Makan pula terpaksa masak pagi2. Nak cari makanan halal agak payah, kecuali nandos yang tak sesedap di KL nun :(....Subuh kat sini jam 3 pg, jam 4 matahari dah keluar..so camaner nak tidur? Syukurnya ada chance untuk study pagi2. Beza masa dengan M'sia 2 jam, Indonesia pula 3 jam. Bayangkan sms masuk jam 2 pg...haru, tidur pasti terganggu.

Weekend pertama keluar dengan awek2 M'sia yg buat master dan PhD kat sini seramai 12 org!, lepak kat coffee shop sampai jam 9pm (agak lewat di sini), sambil tengok OZ people menari samba dan berdanza di open area Brisbane city. Ada beberapa restoran halal, mereka claim malaysia tapi masakannya indonesia..lantak aja asal halal.

Monday, November 17, 2008

Ist week am in Brisbane




Actually i have a lot to say, but I've no time due to the bz life as a student. Well aku sekolah lagi..hek hek. OZ ni lebih kurang saja dengan Malaysia..skang summer suhu 20C tapi matahari agak panas terik tapi angin tersangatlah dingin. Right now selalu hujan lebat tapi syukurnya aku tak deman macam kena hujan di KL. Setakat ini dah 2 kali pindah rumah. Hopefully the third time will be the last! Wokey, lain kali citer lebih panjang ttg acara hidup dan aktiviti2 di sini..mungkin bila aku dah ada internet wireless sendiri nanti..hu bila ni nak beli???

Tuesday, November 04, 2008

Aku dan persediaan ke OZ

Hi..Am back. Sekadar meneruskan coretan basa basi sementara tgh "bebas" skarang nih. Kemaren aku pegi renew lesen for 5 yrs kat JPJ Shah Alam. Actually lesen memandu tu tamat tempoh taun depan, so skang tempoh expirednya dah jadi 2014. Coz katanya, kalo tak renew selama 3 taun lesen akan burned dan terpaksa amik test balik or maybe kena wat rayuan ke JPJ. Malaslah nak pikir benda tu sumer, so aku renew jer ke maxima. Lagipun katanya kat OZ bleh pakai lesen memandu M'sia untuk drive di sana. Tips ni tadak saper gitau, nasib baik dah survey2 soal jawab OZ di ruangan PPMQ. Nak cari JPJ tu bukan senang, maklum kat S.A banyak roundabout yang selalu buat aku sesat :,p...terpaksalah tepon Rizal dari masa ke semasa. ODW balik kete kehabisan minyak pulak dekat Terminal 3. Nasib baik dah dekat ofis dan belum habis waktu kerja. Called Nuar lagi mintak tolong belikan minyak..haru betul dapat boss cenggini..ngeh2. Last week dah sekali habis minyak dlm LGM. Lepas tunggu dekat sejam Helmi lalu, sebelum tu dah call Salina. Tunggu Udin datang bawak botol segala...dekat kul 6 baru settle masalah minyak..aku sebenarnya tak aware coz meter minyaknya tak hidup (kete pinjam tu...). And today aku masuk ofis coz nak call banyak parties untuk beberapa masalah yang belum selesai. Termasuklah dokumen excess baggage dari travel agency yang aku minta dihantar ke pentadbiran, kemudian pesan diambil si Mega (nasib baik dia call masa dia dlm perjalanan ke BGA) kerana untuk mengambilnya sendiri di KL menyebabkan aku kecut perut takut kete mogok lagi, called bahagian kewangan berkenaan elaun 3 bulan pertama serta beberapa claim yang belum dapat (cheknya pun kirim ke orang yang tinggal di quarters, krn tak sanggup ke KL lagi). Dan lagi called Syarikat Takaful Malaysia Shah Alam bertanyakan cek aku yang tak sampai2 sejak terminate polisi bulan sept lepas. Aku dirujuk ke HQ, tapi bila tanya customer service katanya dokumen termination belum sampai ke sana..haru biru, so terpaksa wat lagi sekali tapi kali ni deal terus dengan HQ..kalau tak, hangus ler duit aku tu..sedangkan kete dah terjual lama. Hari ni jugak terima reminder dari bank mengatakan kete dah tak bayar installment 2 bulan..nampaknya abang dealer tu belum langsaikan hutang kete tu lagi???

Kawan2ku

video

Saturday, November 01, 2008

One Night at The Street




By 8pm we gathered at LGM Lodge to fetch Priyo (Adi Nugroho) and Titik (Widyasari) for dinner at Santai Restaurant, Dataran Sunway, sek 11 Kota Damansara. We did enjoyed Thai Cuisine i.e. Tom Yam soup, mango salad, fried fish (3 taste), baby kalian with salted fish and rojak. Wallah! The price quite cheap. Then we moved to Mutiara Damansara, booked movie tickets for six then “mojok” (lepak) at The Street for a while. By 11pm moved back to Cineleisure for “My Bestfriend Girls”. Ow.. what a stupid movie. All of us felt to sleep during the show..heheh. That was extremely joyful, for the 1st time we got mojok on the stairs of Cineleasure. Watching for people walking around in Halloween costumes, with a red thorns, wrapped face likes mummy, carried tongkat syaitan with 3 red thorns, bat girl/man and many more. Night clubs full with people and music explosion everywhere.