Ketik

Tuesday, March 30, 2010

30th March 2010: PhD candidature

Alhamdulillah...akhirnya pada hari ini, tarikh ini aku telah confirm..bermakna telah setahun juga progress berjalan lancar. Tak senang nak senang nih. Setelah berkerja keras siang & malam membanting tulang & memerah minda akhirnya sedikit rasa lega pun bertandang..hehe..confirmation ni ibarat 20% PhD telah complete...I guess..but its actually really hard. Petanda perjuangan baru bermula! Walaupun telah banyak data2 terkumpul, tetapi PhD bukan sekadar data belaka.

Time interview, when I mentioned that I was working with TC in MRB, the chairman said..oh! come join us, and forget about them..this person should work with us. Ha! Ha!.....indeed i'd love to if the only consideration I have is $$$, but....uh I don't know...they also comment that I did a great job, well done! and the only constraint I have is English! Again...I hate to hear this..but its not a big deal actually because my co-advisor already praised me and said positive thing about my lit. rev, the topics etc...he said my lit review is excellent, the english also good...hihi...well, after several corrections


Sekarang kepala yang dah lama tak beruban pun mula nampak nih selai demi selai muncul..oh oh! Pengumpulan acid lactic pun bertimbun2, dan alangkah baiknya kalo dapat massage..seingat aku, kepala aku pernah banyak uban masa umur 17 dulu...waktu stress dgn SPM. Masa tu jugak rambut berbuah merah!


Next milestone ialah menyiapkan beberapa eksperiment seberapa daya sebelum dapat cuti dan balik kampung tak lama lagi...hoorayy!! Apalagi refreshing yang paling afdal kalo tak berkumpul sesama ahli keluarga. Jumpa mak, adik beradik & kengkawan terchenta...dan kepala pun makin sarat merancang pelbagai aktiviti. Termasuklah menimbang permintaan ma untuk ke Sabah..Huumm apa ya yang special boleh dibuat di sabah selain shopping brooch, mutiara & makan seafood? nak panjat gunung...tak larat ah.



dan pastinya aktiviti pusing2 macam gasing2 seperti di bawah bakal berulang...!!


Sunday, March 21, 2010

20th March 2010:-Trip to White WaterWorld & DreamWorld

Disebabkan keinginan nan melonjak untuk mereleasekan stress, tersebutlah kisah lalu menyertai aktiviti jejalan bersama keluarga Pak Abu & Kak J. Seharian menghabiskan masa bermain roller coaster, the claw, etc...sehingga termuntah. Menjadi budak sekejap. Gayanya kepala pun jadi semakin pusing heheh..







Dah lama tak main cyclone nih, pertama & terakhir kali waktu di Genting bersama geng CMU officers beberapa tahun sudah. Neway, thanks to Jiping cos willing to carry the experiments without me :) Muahs thanks buddy..




Selainnya takder lah menarik mana...yang penting kita telah menarikkan diri sambil menghabiskan dolar berbelanja di Harbour Town, dan yang paling penting dapat memiliki jam tangan Fossil ke-2 nih sesudah yang pertama berusia hampir 4 tahun dan dah calar balar :)..pastu 2 jeans Esprit buat ganti yang lama 2 yang dah tembus kat punggung! Gara2 pemakaian yang sangat komprehensif



Thursday, March 11, 2010

11 March 2010:- Gosh! I don't want to be part of this statistic...but I already in!!! & it is not my intention....

More getting married later or not at all


KUALA LUMPUR: Fewer Malaysian men and women want to tie the knot now compared with 10 years ago.

A recent survey by the National Population and Family Development Board on trends between 2000 and 2007 indicated that the average marriage age of marrying Malaysians would increase to 33 years by 2015 or they may choose not to get married at all.

Universiti Malaya’s Associate Professor Tey Nai Peng said the average age at first marriage for men and women had increased from 25.5 and 22.0 years respectively in 1970 to 28.6 and 25.1 years in 2000.

Also, the number of those who had never been married between the ages of 25 and 29 years had more than doubled for women from 13% to 29%, and rose from 32% to 54% among men, he added.

“Although marriage behaviour varies widely across the various ethnic groups and regions, the general trend is one of rising age at marriage and non-marriage at all,” he said during the consultative forum on population strategic plan research conducted by the board here yesterday.

Tey noted that education and career considerations had expanded women’s horizons, giving them opportunities which competed with marriage.

“Traditionally, women tended to marry men with at least the same level of education. But with higher educational levels, more and more women are now having difficulty finding compatible partners,” he said.

Issues like migration, urbanisation and modernisation had also resulted in women having more autonomy in making decisions, including in those relating to marriage, he pointed out.

Tey said the younger generation was becoming more self-centred, with modern women having high expectations and becoming choosy when it came to finding mates.

Board director-general Datuk Aminah Abdul Rahman said current marriage trends were contributing to the rapid decrease in fertility rates for Malaysians.

“The changing role of women is the main reason for their infertility. They are getting married later now or not at all as they build a career alongside men to become equal breadwinners,” she said on recent data showing that Malaysians were now having fewer babies.

She said more focus should be placed on ways to increase the percentage of marriages instead of blaming any gender.

AmazinG KiD



Sunday, March 07, 2010

6th march 2010: Stanthorpe Carnival

Dalam kesibukan belajar sempat merehatkan minda sejenak dengan menyertai aktiviti GISA untuk julung2 kalinya untuk tahun 2010 ini. Seawal 6.45 pg kami bertolak dari pekan Gatton dengan menaiki chartered bus. Perjalanan mengambil masa selama kira2 2 jam. Alkisah 2 buah bus penuh membawa para pelajar international UQ melalui jalan yang berliku2 umpama liku2 penuh pancaroba di Bukit Putus N. Sembilan. Pemandangan kiri kanan tidaklah jurang dalam atau hutan tebal, tetapi hutan tropika dengan gunung2 batuan, padang rumput nan menghijau luas saujana mata memandang dengan latar belakang gunung2 mencecah gemawan...

Perjalanan sangat memenatkan kerana malam sebelumnya saya cuma tidur kurang lebih 3 jam..tidur terganggu dek aktiviti memasak bekal oleh ahli2 rumah yang lain. Yang bermelodikan bunyi2an ketun ketan dan pintu dapur yang dihempas2 pada jam 1pg. Di atas bas mau melelapkan mata, tetapi tidak berjaya. Di samping bas yang bergoyang2 menari2 mengikuti irama jalan yang meliuk lintuk, terdapat juga melodi suara2 kuat bersembang...aduhai....

Bagaimanapun, sesudah sampai di destinasi dituju kami bergumbira riang memetik buah2 apple, membeli jus, melawat winery dll...



Pertama kalinya berpengalaman memetik di ladang epal...bermacam apple terdapat di sini, royal gala, pink lady, red delicious, dan granny smith. Tetapi aktiviti menikmati apple sedikit terganggu dek hujan sepanjang hari. Buah2 pula dipenuhi siput babi dan tahinya..di sini anda boleh makan sebanyak mana yang mampu for FOC. Diberi sebuah beg plastik, maka petik dan pilihlah sendiri semau dan seenaknya..harga sekilo AUD 2.



Pemandangan dalam barn jus apple, summit winery (kilang memproses wine), ladang apple dan mesin lama pemprosesan wine.


Di summit winery dengan berlatar belakangkan ladang anggur. Hujan tidak bagus untuk tanaman anggur..akibatnya 2/3 hasil anggur dijangkiti kulat dan tidak dapat diproses menjadi wine.


Selepas lawatan ke ladang, kami lepak2 pula di tapak karnival melihat org2 berkostum dan pasukan pancaragam berarak..seorang ahli perarakan bertanya "what are you stupid people standing here in the rain?" saya pun mejawap " to see the stupid people in a stupid costum in the car try to attract people under the rainy day" he he..orang OZ mmg suka buat lawak bodoh dan membodohkan..tetapi mereka mesra..

Friday, March 05, 2010

5 March 2010:- Penat


Dush! Sangat penat....

Everyday I've struggle with statistics...
Everyday I date with my PC...
Everyday I write...
Everyday I analyse...
Everyday I am busy with my works/study
Everyday I reach office by 8am...
Everyday I go home by 7pm...
Every night I've sleep by 12pm...
Every morning I wake up by 5am...


Ahai..alangkah indah....

If;

When I stay late, there is someone accompany me...
When I feel tired, there is someone will massage my muscle pain...
When I feel stress, there is someone who can entertain me...
When I want to share my day, there is someone I can talk to...
When I want to relax, there is someone I can lay my head on...
When I feel down, there is someone who can comfort me...
When I gain a glory, there is someone I can share with...
When I wanna cry, there is someone who can make me smile...
When I wanna laught, there is someone I can laughing with...
When I am in worst situation, there is someone I can confide in..
When I am not perfect, there is someone who can complete me...
When I wanna walk, there is someone who can hold my hand...

If only....I've someone.....