Ketik

Wednesday, March 25, 2009

Aku pelajar

Adus! kerja dah mula melambak dah ni. After 1 week enroll have to present review paper, next Friday. First task have to present background PhD to the research group. The luckiest author has been selected is Leon et al. 2000; Wound Signal in Plants.

Deliver review of review article? Clever! After ~7 years being an officer and not to mention almost forget about the student life he he…I felt dizzy. Owh…another tasks I’ve in my list; 5 pages of proposal with at least 20 references should be on my SV’s desk within a week. One more….an introduction for thesis about 5 pages as well but with an extra quote to gain 10 pages?? Hu hu….well I’m a student now!

Sunday, March 22, 2009

Welcoming Party


Ni acara makan2 kat umah Hisham, kira2nya sempena kedatangan aku dan Budi. Tak ramai, campur 2 dr Singapore & family Fahri (indon) jadilah ramai skit. Fahri ni bkn spt A2C :) coz dah berkeluarga.



Lepas makan2 acara berenang lah pulak kat Gatton Pool Club. Tengok2 diorang saja coz 1st time aku harus survey2 dulu...pasni agaknya akulah juara kolam renang tuh..heheh



Pelangi berkembar...indahnyer ciptaan tuhan

Skodeng burung


Yesterday evening we gather to the greatest spot in UQ-Gatton. It seems that Gatton looks like haunted village or just likes MRSM in Kuala Krai. By the way the sight seeing is just very nice and peace. Wild animal every where especially for the fowl (unggas/mergastua), tinny insects and we can even have spider web on top of the car or side mirror with just a few second park under the roof/house. The nature here is very reserve that I believe well enough for our health. We can skodeng the burung even closer when we just hide behind the cottage.

The yellowish sunset sparkling over the lake is also looks quite dramatic as we can see the glorious reflections on it. Its more dramatic to capture the flying birds under the clouds during maghrib time.

Thursday, March 19, 2009

Behind d'window


............UQ, Gatton campus.........

"Finally am here" I said. "Finally you are here..tadda!"...Said Daryl. After collecting house keys in a security office, the first thing I recognised….“I can smell cattle” Kata aku sambil kembang kempiskan hidung. “Yes.. it might be a cattle or horses or pigs or sheep” Sahut Daryl. Muahaha...akhirnya aku menjejakkan kaki di bumi Gatton.

On my way I’ve seen a mountains, padang ragut saujana mata memandang..betul ker padang ragut? I’m not so sure. Gatton is very rural and remote area, taklah remote sangat.. heheh. Setelah dihantar ke rumah and angkut segala barang naik, yes! Bilik aku punyai tingkap dengan panorama padang sejauh penglihatan. “Great..I like it…terrific view”. Tenangnya di sini. Jauh dari kesibukan kota which I dreamed for since I was settling down in KL for so long.


I’ve to share with 2 other peoples. Yang satunya from Irish tapi sudah stay kat OZ for quite a long time. Semangat kuat makcik nih, dah umur 62 masih belajar, hampir sama umur ngan ma..hek hek. Sorang lagi Noura from Vanuattu (Betul ke eja tu??) near Fiji Island.

Err…macamana kalo 3 tahun “bersunyi” begini? Oh! Itu bisa diatur…sebabnya part of my job will be in St. Lucia. Means I have to travel within 2 campuses to complete my study here. Jam 12pm aku dicadangkan ikut meeting di fakulti. Meeting tu macam kolokium kat MRB, tapi in a small group where postgrad students present their work to the peers under the same supervision. Makanya…aku diperkenalkan kepada semua. On that day I also got a key for my office, humm share with Nini (Malaysian). She is almost 1 month here.


..............my office space....akhirnya aku mendapat meja agak moden setelah bertapa di meja besi era British sekian lama..rayuan sentiasa ditolak mauahaaha..Shu, Lina & Linda harus faham

2nd day ke Gatton town beli some groceries. Nasib ada kawan yang ada kereta. Malaysian community kat Gatton kurang lebih 7 orang saja termasuk aku. And today follow induction session yg mana student baru diberi penerangan ringkas safety regulation etc yang berkaitan kerja2 makmal and everything here…

Lepas ni tak taulah sempat tulis blog lagi ke…..

Sunday, March 08, 2009

Liburan Family


Kami sekeluarga berlibur ke Elefant Sanctuary Kuala Gandah petang ni. Bersama ma, keluarga Kak Ila (kak sulung) dan Jukiey (abang no.3). Sampai kul 5pm tempat tu dah tutup..so cuma bleh melawat tengok2 jer laa, hujan lagi..tak buleh main ngan gajah2 tu. Budak2 kecik sumer happy jer, so orait lah tu.



On the way balik singgah umah abang sepupu pula. Tgk budak2 main teringat zaman kecik2 main tanah kat kampung heheh...apa pun malam sok dah nak balik Brisbane Uhuks! Tak puas nih balik 2 minggu.

Sunday, March 01, 2009

Memoirs in Bali

Day 1:

Take off by 9.30am from LCCT. Kos trip ni plus hotel RM590/2 pax..berbaloi dari 25-28hb. Sesampai di Denpasar, porter tak kejar kami coz pakai tudung i.e ala2 muslimah setempat. Lama beratur di check out pasalnya sepasang mat salleh tawar menawar tuk bw liqour masuk. Claim 1L tapi bw 4 botol, mana tak haru? Last sekali dia kasi "present" 1 botol ke peg custom tu, lepaslah...kami pun tak jenuh tunggu kat belakang dia :). Hotel&Resort Puri Dewa Bharata yang kami stay tu aku tak tau berapa * tapi besar dan selesa.


Seluruh bandar banyak sculpture dan objek2 unik

Hotel Puri Dewa Bharata












Sebaik hantar barang ke bilik dan solat kami take tour by foot ke pekan Seminyak sampai petang. Jenuh cari restoran halal u lunch akhirnya jumpa gerai nasi padang. Tour hari 1st buat aku pening coz rata2 berhala sana sini dengan payung kuning (mcm Ayah Pin pun ada) & tahi anjing merata2..




Malam study pamphlet yg dikumpul dr airport siang tadi. We decided to rent a car with driver. kalo amik ngan hotel agak mahal IDR550K utk 8 hrs. So kami cari sendiri dpt yang serendah IDR350K sekali dgn driver 10 hrs, free & easy. Maknanya destinasi kami tetapkan sendiri. Kalo sewa mobil drive sendiri leh dpt serendah IRD150K/day..kalo tau jalan boleh...

Day 2:

Jam 9pg bapak supir jemput di hotel. Pak Dewa org Bali beragama Hindu. So destinasi kami yang pertama ialah water sport kat Pantai Nusa II. Survey sana sini, bincang sikit sebanyak akhirnya kami tempah diving plus foto. Kos dia RM224/2 pax (termasuk foto & video). Bagi aku murah. Kat Tioman tempohari RM1K kalo amatur tanpa lesen.
Tapi sebenarnya cuma aktiviti fish feeding kat dasar laut...tak gerak jauh pun.



Ni kumpulan penyelam amatur yang bergaya







Diving la...seronok tu

Habis diving ~ 1 jam, kami gerak ge Tanah Lot. Dalam perjalanan lewat Ubud, Monkey forest, perkampungan Bali, sawah2 padi dll..tak payah singgah semua, coz kat sini destinasi commercial so sumer berbayar. Lagipun tengok sambil lalu pun dah cukup. Kami cuma singgah di kilang silver dan lukisan. Aku beli cincin (IDR120K) dan sepasang subang (IDR180K) serta 2 buah lukisan (AUD104). Nasib baik dlm beg ada currency AUD untung RM8.50. Kalo pakai credit card kena charge lg 3% rugi RM7.50..IDR pula tggl 600K nak simpan untuk belanja makan minum tgh jalan.





kalo tak kerana d'scientist pesan aku tak singgah kat galeri lukisan nih :)..paling murah lukisan IDR400K (saiz cenonek)...bagi aku mahal tuu...


Sampai Tanah Lot dah sekitar jam 6pm..tunggu sunset sampai jam 7 lebih. Kat sini tak susah cari surau rupanya, coz kita blh jamak qasar kat Ubud. Pass masuk dpt local price sbnya Pak Dewa nyamarkan kami org Medan heh heh.






Pemandangan kat sini cantik gila maut, ramai pelancong dari barat, local, Cina dan Jepun. Sempat menikmati dinner ala2 romantis kat situ dgn iringan group nyanyi lagi. Kos dinner agak mahal IDR670K/2 pax..kira2 RM80 sekepala. Ajak pak supir makan sekali. Kang pengsan supir aku, camana nak balik Seminyak? Muahaha...Awalnya dia tolak dgn segan silunya. Mungkin polisi kerjanya, atau mungkin dia reluctant coz kemahalan makanan kat situ..dia ngaku alergi, so cuma makan nasi dgn sayur kangkung. Nak paksa makan lauk tak buleh lah pulak, dah kata alergi. Tak tau aku betul ke idak. So kami amik hidangan siakap bakar, udang dan clamp bakar, ketam masak merah, sayur kangkung goreng, sup dan mix juice. Malangnye camera kehabisan bateri tak dpt snap gambar makanan tu..hu hu!


Kalo honeymoon kat sini, kritikal romantis nih...


Alkisah perjalanan kami dah sampai 12 jam, so extra charge IDR40K/hr..tambah lagi IDR80K plus tips uth Pak Dewa sikit. Kami sampai hotel kurang lebih jam 9pm. Puas hati jalan nih.

Day 3:

Hari last sambung jejalan sekitar pekan Seminyak utk beli survenir. Kali ni ke arah selatan pula. Rupanya kat sini belah utaranyanya majoriti Hindu dan belah selatan majoriti muslim. Baru jumpa banyak restoran halal. Tapi hakikatnya belah utara lebih maju coz banyak international restoran dan hotel serta resort2 5* kat sana. Penat jejalan, lps lunch kami sewa motor IDR50K/day. So dari hotel terus ke barat menuju pantai Seminyak. Kat sini kami spend masa ~2jam..skodeng bule2 berjemur heheh..tgk org surfing sambil kutip remis (apahal datang jejauh cari remis????)




Penat kat pantai kami gerak ke bandar Denpasar. Nak cari gedung branded yang nampak 1st day hari tu, tapi end up dengan masuk Galeria pulak...luas juga gedung beli belah ni, ala2 mutiara Damansaranyer area gitu..high class jugalah. Barang2 pun lumayan mahal. Kesimpulannya Bali bukan tmpat utk shopping tapi tempat utk libur dan enjoy the nature. Kami sempat beli sport shoes 80% less...mmg murah.


Jaki Jipang Seminyak Pulau Bali.....

Perjalanan balik ke hotel makan masa hampir 2 jam..kami sesat! sebab tak cam simpang masuk ke Seminyak, Seminyak pula luas dgn jalan2 yang bercabang sana sini. Hampir sama jer sumer. Deretan kedai memanjang. Kaki tangan dah naik lenguh, janji ngan mamat Roy (Org Perbadanan N. Selangor) tuk dinner jam 7pm, kul 7.45 baru sampai hotel..muahahaa!! Suasana dah gelap amat, dah masuk isyak pun..rabun malam lagi, tak jumpa cari jalan pulang hi hi..

So jam 8.30pm kuar ngan mamat tu dinner ke restoran seafood. Mahal juga nih, makan 3 gulung smoke salmon, 3 keping pan cake bersaiz duit samah, and cheese sos dah IDR45K. Baik aku makan nasi padang...hik hik, tak kenyang langsung! Org tu dah sewa van sepanjang hari & malam ajak makan bersama...nak tolak kesian pula :p..ajak lagi double seating, sorry yer...kami capek, besok jam 3.30am dah kena berangkat ke airport..Banyak tempat yg tak sempat lawat, maybe next time bleh spent time lama skit so bleh cover sumer.