Ketik

Wednesday, October 31, 2012

Makin sihat

Alhamdulillah, I finally recover..biarpun belum sepenuhnya. Sudah stop ambil ubat hingga siang tadi due to denyut2 kat ulu hati. Am bit worried if taken paracetamol too much will damage my liver. It normally took weeks for our body to discard those substances. 

No more disgusting exudates in my eyes, no more running nose and sore throat slowly gone. The viscosity of phlegm is reduced, coughing infrequently....Alhamdulillah. My temperature become stable and I can swallow food easily... Baru insaf bagaimana rasa hilangnya nikmat sihat buat seketika :)

Tuesday, October 30, 2012

Hibernate

Till now am still sick and stay home for better rest. Since yesterday the doctor just gave me only 1 day MC, so today I sacrifice my annual leave..nothing to loose for body and mind rehabilitation. 

Biarpun mata ku bengkak bertahi, tekak perit tak dapat menelan waimo air liur dan suhu demam terekod tapi doctor tu sgt kejam tak bagi cuti sakit lebih dr 1 hari. Next time I will no longer see him. So, dah amik ubat demam, selesema dan batuk I though I could sleep well last night...even the moon not allowed me to dream. I was woke up by coughing and glued eyes twice, and had to wipe the tahi mata yg extra banyak with cotton buds. This morning I had to open my eyelids using my fingers since they can't open themselves. Luckily I got Refresh Eye Drops-Allergen those I brought back from OZ last month. At least my right eye not totally glued by the yellowish green gels that exuded from the tear glands. Only the left eye was shut. I think I contaminated my eyes with my mining fingers. Mining the nose last few days! So, now everytime I touch my eyes I wash them before touching another part of my body or either way round.  


Since being sick for a week, I now loose 1 kg of my weight. Have no appetite. Last night am craved for Big Apples donut, with all the courages I drove to Terminal 2 Subang Airport and bought 12 pieces of donut. No duren duren but its at least feed my empty stomach.  I wish there is somebody who can bring me back those donuts, but I saw no body around...just me, alone :(  

After 2 bites, I stopped and taken the medicines supplied and the paracetamol keep my throat clear for at least few hours before I'd been woke up at 1.50am. I chewed the Dequadine while asleep. 

Now my temperature drop and I feel quite better. I took medicines again after having breakfast with donuts :)..so, those donuts will be my lunch and dinner for all day long together with chicken soup that I cooked last night. The day before I went to the office after clinic session to distribute the sacrificed meat before off to McD with Anuar, just to find bubur McD.

Hopefully by tomorrow I will cure and back to office. There are few things to settle.   

Wednesday, October 24, 2012

I need TLC

Salam aidiladha buat semua..this gonna be my 1st raya haji home after spent most of it abroad. Well, many have said raya abroad jauh lebih meriah. Beberapa tahun sudah we had kambeng panggang di malam raya. Do I missed it? I don't really know my feeling at the moment, due to my sickness. Tetiba semalam diserang sakit tekak kronik sampai tak boleh tidur dan hari ni saya terpaksa emergency leave sebab demam teruk. Sakit sendi2 dan otot, kepala nyut2, dada sesak dan sakit tekak still kicking me. Sepanjang hari tidur saja...what I really need is TLC huhu...really wanna be pampered coz I can't go to clinic by my self...so tiring and sick :(

BTW, this year saya plan nak buat korban 1 bahagian..again we will celebrate our raya in Pulapol Bahau, sb bonda terchenta sekarang kat sana. Tapi tak tau esok saya mampu drive ke sana ke tak? Otherwise, I will spend my raya alone in subang bestari.


Thursday, October 18, 2012

Kencing bau petai

Dapat bayangkan tak betapa sedapnya sambal udang petai? Haa...ni nak suggest satu tempat makan yang best. Nama restoran dia Bangkok House, kat Sunway Giza sejauh sekitar 5 km dari rumah saya. Semalam bawa 2 orang mat salleh timbalan ketua biotek dan pakar bioinformatic dari TARC (Tun Abdul Razak Research Centre-London) yang datang training sini dari minggu lepas sampai next month. TARC ni branch institute kami yang berpangkalan di UK. Hari2 bawa dorang lunch sesambil test segala restoran sekitar office.

So semalam saya makan nasi putih berlauk kan somtam betik dan sambal udang petai ni..banyak sangat petai dia macam gambar kat bawah ni (curi dr blog org). Tapi gambar ni sambal ayam petai ya...sesaja nak buat liur korang meleleh..terutamanya yg sedang merantau di oversea tu..haha..now its my turn untuk makan sepuas2nya..ngeee...somtam dia juga sangat sedap sesedap somtam yang selalu saya makan di sempadan siam. Biarpun sangat pedas sampai lebam bibir saya nak habiskan. Petai tu pula tak busuk sangat, bau sikit2 jer tapi tak hancing...salut! tak tau cemana dia masak? sambal dia pula kaler hijau bukan merah cam dlm gambar, mungkin dia pakai cili hijau. To your surprise 2 org mat salleh tu rupanya dah pernah makan petai ni time dorang masuk hutan mana ntah...tapi petai mentah. So dorang pun terpikat dgn sambal petai saya tu..beberapa hari lepas dikasi lina test tapai pulut kat restoran Mak Uda Subang Bestari, dan2 tu dorang mintak ragi untuk bawak balik dan buat tapai pulut sendiri, ..untung groceries shop sebelah ada jual ragi tapai...sorang angkut 2 jibik..hihi. Oh! Restoran Mak Uda Pantai Timur juga tak kalah authenticnya...kena la ngan lidah saya org pantai timur gak. 


Dalam dok cari gambar sambal udang petai Bangkok House tetiba saya terjumpa video ni...rupanya dah masuk JJCM...huummm. MMg sedap lah, uols patut try makan kat sini...esok saya nak gi lagi time rehat panjang tengahari Jumaat sok. Hehehe...korang nak kirim rasa boleh, tapi nak kirim perut tak boleh sebab perut I cepat sebu. Dah sebu otomatis jadi boncit macam org pegnan 5 bulan. Hahaha...tunggu esok paginya baru agak kempis balik :p



Then, kepikir minggu dpn kibar bendera plus nak raya haji..so, plan nak tunda gi spital terpaksa dibuat hari ni. Dah makan petai semalam risau pulak urin bau petai. Hiiii.....jatuhlah reputasi I! Manatau, yang check nanti doktor lelaki hensem bujang? Kang dah terlepas chances nak usha..hahhaha. Sib baik urin tak bau dan malangnya yang check doktor pempuan khe khe. Tak nampak bayang sorang pun doktor lelaki. Haii...apa dah jadi?? Bidang profesional ni sudah kepupusan kaum XY kah? Apa korang buat ha? Kenapa malas belajar? Kenapa jadi mat rempit? Kenapa jadi gay? Opss! eh...hakikat pun muehehe.

Tapi agak kuciwa ngan aktiviti berhospital rini. Bukan sebab takder peluang ngorat doktor...tapi...alahai..letih la waktu menunggu saja 3 jam. Apa taknya, kes demam dan batuk pun masuk emergency dan trauma. Padahal segenap penjuru dinding bertempek poster jenis2 kes yang dirawat/tak dirawat depatment ni. Baby2 sakit pun semua masuk sini..dorang takder pediatric unit ke? Dah dapat masuk doktor muda2 plak tu. Bila tanya uols semua ni doktor pelatih ke? Katanya tak.  Dah kata sakit ditendang dek batu tu kat kidney saya, doktor senior yang supervise pulak syak saya pegnan! Wadahek la doktor. Saya kata saya single not married, dia siap ceramah saya, "this is not an issues of single or not married, you know what I mean" katanya. Chaish! Tengok orang la doktor! Huu positive sajalah..saya kata "ya ya..I know what u mean"..Dia gasak saya balik "boleh percaya ni?" sambil doktor muda yang macam pelatih tu sengih2 kambeng..."Sure lah" tekan saya...so akhirnya saya dibenarkan x-ray. Or maybe dia takut kalo pegnan effect baby? Sukati enko la labu...uols tak leh buat ultrasound ke? tanya saya.. nak tanya jer, x-ray boleh detect ke?  * dalam hati mengomel tak pesal2 juta2 cell aku mati nanti. Tapi terpaksa percaya lah dorang lebih arif sebab dorang doktor manusia, I ni bakal doktor pokok jer..huhu.

Dah sudah x-ray, akhirnya tader result! kang dah cakap tadi..seriusly saya frust. Doktor tu kata, batu renal saya maybe terbentuk dari komposisi kimia yang tak dapat dikesan x-ray. Hummm..see..4 taun lepas pun saya dah telah berliter2 ubat yang diberi bekas staff saya tapi batu tu tak pun dihakis. Buat saya kencing berasid ada lah. Bau kencing macam bau acid hidroklorik. Kemudian saya dirujuk ke department surgery. Depend on dorang la nanti nak buat ultrasound ke apa..kata dia. Ni satu hal lagi. Tanya mana department surgery kat MA bertugas serta staff berbaju hijau..apa ntah? Dorang tak tau dan suruh saya tanya guard?? Kalau jumpa guard mmg awal2 saya dah tanya..

Terpaksa keluar pintu B pergi pintu A. Dah jumpa surgery department tetiba dorang rujuk saya ke Selayang pula (surat kat bawah)..sebab katanya HSB takder pakar. Pakar pun selalu ada kat Spital Selayang...dorang pun konpius, sebab katanya kes ni patut rujuk ke Selayang terus. Emergency department tak baca email agaknya, kata dia..terpaksa lah minggu depan saya gi temujanji pakar urology kat spital Selayang pula..seharian berurusan dari jam 10am-5pm, status renal colic tak tau apa citer...padahal every 10 min saya rasa kidney ditendang2 benda tajam tak tajam tumpul tak tumpul..senak. Inilah dia kisah, nak service free katanya :/. Aii sudahlah mengomel...sedarlah now, I'm truly back to Malaya uh uh..tetiba marah kenapa premium insurance HLA saya tak cover sakit ni? Membazir jah beli insurance tu dah lebih 11 tahun..nanti nak tukar. Boleh gi private, biar mahal skit tapi puashati. Bersepih hatiku macam pecah tiga nya screen mac book ni :'( *pun belum ada masa nak gi tanya pasal claim warranty kat Apple Low Yatt.


So, saya akan pergi Selayang pula next week. Harap2 status sakit saya ni terbongkar dan batu parasit tu dapat dibuang segera.




Wednesday, October 17, 2012

Saya bakal dibedah?

Horradio! Kurang rajin plak nak hapdeq blog skang nih...busy katanya hihi. Bukan busy dgn kerja sb time sekarang ni masih tempoh mengadaptasi dengan kehidupan "baru", sistem baru dan segala2 sistem lama yang sudah terdomant sekian lama dalam sudut otak yang tersorot. Urusan untuk settle down sedikit demi sedikit disempurnakan.

Acara mengemas dan membersihkan rumah sampai pengsan..bebudak tu duduk rumah macam warehouse tinggal. Ada tayar vespa, enjin lambreta, payung pasar malam, baju2 zaman saloma, aquarium busuk macam air longkang, paip drip.. segala macam lah...dah berguni2 baju2 lama hantar welfare.

Ni nak habaq, urusan membeli kereta baru sudah selesai yiippii! Sujud syukur. Tu nampak manual M3 tu lebih tebal dari thesis aku. Nak khatam ni baca sambil tidur. Sambil tengok TV takleh sangat sebab sambil tu jugak berlayar internet. Akhirnya mata kat laptop, telinga dengar TV hahaha..sebab dah ada astro beyond katanya, so selalu jam 1 ke 3 am baru tidur hiks! Baik dengar radio jerk yer tak? Nak2 skang sudah tinggal sendiri sb adik2 yang bersimbiosis kat rumah I dua2 sudah laku dan keluar menjalani penghidupan masing2. Tinggal I sorang jer yang belum laku2 * tetiba nyanyi lagu cari jodoh


Dah settle semua urusan, ni urusan mama tercinta masih gitu2 jah. Sangat sedih sebab beliau sekarang sudah tidak sihat lagi. Tidak seperti dulu. Jasadnya ada, tapi jiwanya tiada bersama kami. Terasa sangat kehilangan dan rindu bonda kami yang dulu2..yang boleh dibawa bercerita, curhat, bergurau senda dan gaduh2 sayang. Scan otak beliau sudah mengecut dan several pembuluh darah tak berfungsi. No wonder bonda kami tak dapat berfungsi dengan sempurna. Saya rasa sangat menyesal bawa dia ke OZ dulu, walaupun sebelum pergi dah ada tanda2nya...sebab dia sangat stress dan kesunyian....tapi apa nak buat? Sekarang hanya mampu berdoa pada Allah supaya dipelihara kesihatan dan keselamatan. Tak boleh tinggal dan biar dia buat sesuatu sendiri takut accident. Nak bawak tinggal sama pun tak boleh sebab rumah apartment lagilah tak sesuai..bahaya. 




Ah oh ih...sudah la bermuram durja dan bergelak ketawa...hidup itu sangat indah dan damai bila kita positif hihii...neway, sebab semua urusan dunia dah settle satni saya gi klinik. Dapatkan reference letter kat atas tu..Saya dirujuk ke Hospital Sungai Buloh...Aramak! nampak tak emergency surgery tu???? kecut hati ku. Selama hidup tak pernah di"surgery" hokey. Ke hospital pun bilang ngan jari pun tak habis jari. Urrmmm...next week la I gi spital tu, sebab kalo gi esok kang tak pasal2 kena tahan kat spital, tak dapat nak hantar kancil ke Temerloh, dan tak dapat nak jumpa bonda I. Katanya nak datang rumah ngan abang ujung minggu ni. So, nak entertain mak dululah. Paling2 kalo next week gi spital, dan la beberapa hari sebelum balik lagi untuk raya haji :)...semoga dilancarkan Allah segala urusanku..aminnn.. dan semoga "surgery" tu cuma pakai laser jah...aminnnn

Thursday, October 11, 2012

Back to work

Apa citer sobat2 setia safarihati? As many already aware that am now back to work, just report duty in the last 3 days..Dlm masa 4 tahun ni banyak menda dah berubah..terutamanya sistem kat tempat kerja. Terganga bila dibrief kawan. Semua terms yg seakan2 asing dan terasa spt budak baru appoint to her 1st work hahaha..Funny and awkward moment when many of them didn't recognise me and tenung tak berkelip dan ada jg yg terkebil2..sapa lah agaknya perempuan cun yang hulur salam dan tegur dorang..huhu serius sedih bila ramai yang dah tak kenal diriku.

Ada kawan2 yang dah berhenti or pindah kerja tempat lain dan ramai geng seangkatan sdg menyambung study overseas. Yang paling haru, diriku sendiri juga sudah lupa banyak nama! Tak berani nak quote nama takut tersalah sebut. Ramai juga officers baru pangkat adik2 yang hebat2 belaka.
Dalam seminars when I asked the question many were asking either am a new officer homaigad...ada yang renung I tak paling2 buat I rasa tersangat la asing...well, ada juga yang kenal dan mengusik2 comel, cantik, tembam, sunburn etc, ada jg yang panggil doktor or tanya shall em call me doktor...but I told em not to call me doktor la, panggil mcm sediakala jah...especially yang lebih tua tu...I do respect em as before and still have a feeling of friend to em no matter who they are, especially support staffs coz I'll keep myself down to earth as usual :)

So now, am didn't get back to my previous room yet since our boss truly love her room and dont want to occupy HOU office.

And good news is I succeeding approach the lowest interest rate for my new boyfriend...instead of 2.59 to 2.48! even from the same bank (different branch)...Alhamdulillah...with all the hassle regarding sitos and summoned from the bank.. I manage to own my dream car..I'm soo fortunate.