Ketik

Wednesday, April 16, 2008

Tioman Trip 2008






After several months planning, finally a trip was successfull arranged. Sebagai kepala rombongan Cik Kiah, aku yang bertanggungjawab atas semua urusan termasuk booked bas tickets, booked for 3D2N package for 12 person, arrange rooms, snorkeling trip etc. Petang lepas kerja naik Star LRT di Kelana Jaya ke Pudu. So dari Pudu naik bas by 11.30pm to Mersing, departed at jetty around 5 in the morning, solat subuh dulu then checked in at Panuba site office. Then took a ferry for 3 hours until stepping our foot on the Panuba jetty. Tak banyak melayu or local tourist yang melancong ke sini, yang keliatan ramai omputeh and singaporean saja. Enjoyed beach bathing, snorkel and jungle tracking. Extreamly tired but enjoyable. The greatest memoir were fish feeding and lunch at Salang Pusaka Resort. Chit-chat with nemo and followed a shark by snorkelling. Waktu snorkel, nampak habitat landak laut..nasib duri2nya yang panjang tidak menyentuh kulit. Tapi ada bunyi "chi chit chit" macam alien pun ada. Gamat juga besar2 sebesar peha pelbagai kaler. Truly adventurous. Practising swimming likes doggy and mermaid style..no others can do that except me..he he he... at the final spot (Monkey Bay), kami compete berenang dari laut ke pesisir pantai sejauh kurang lebih 500m. Kendian dah sampai berkubang reramai kat air secetek pinggang. Bergambar lagi! omputeh tengok pun riang, siap difotonya kita2 semua..

TIPS:-
Kalo nak gi Tioman sebaiknya:
1) Kalau tempah online, hanya hotel-hotel saja yang ada commercial web. So rate selalunya more than RM100 per nite
2) Chalet (kepunyaan penduduk kg) selalunya tak punya website..accomodation lebih kurang saja selesanya tapi dengan cost yang jauh lebih rendah RM50-RM70
3) Chalet lebih natures friendly, so sesapa yang suka dengan suasana desa di pulau it will be the best option. Boleh walk-in bila-bila masa saja. Restoran untuk makan juga banyak.
4) Bila dah booked snorkeling trip, jangan konon bermurah hati nak hulur tips coz fees untuk trip tu dah mahal, unless you hire orang kampung tempatan
5) Kalau nak beli cenderahati ke kengkawan atau sanak sedara, ak perlu susah payah ke pekan. Yang ada cuma 1 kedai mini market. Barang yang sama boleh dapat dengan harga jauh lebih murah di tempat anda menetap (mana2 hentian)
6) Boleh nak berkereta/bas untuk ke Mersing. Kalau bawa kereta juga rasanya masih selamat kalau park kat jeti
7) Boleh mancing for free tak macam sesetengah pulau yang hotel/resort kenakan bayaran coz kawasannya tak digezetkan sebagai kawasan ikan pupus.
8) Boleh tempah diving hanya dengan RM100 kalau takder lesen/amatur/baru nak belajar
9) Hati-hati di Mongkey Bay. Batu karang rata-rata dah mati so agak tajam dan boleh melukakan kalau tergesel. Cuba bayangkan kalau terendam dalam air masin dengan kulit melecet!! Euii....perit
10) Sewa kelengkapan snorkeling boleh cecah RM20, kalau ada set snorkel sendiri elok bawa..costnya cuma ~RM12 per set
11) Tak perlu tempah jungle tracking ngan hotel kalau setakat nak gi kampung sebelah. Cuma makan masa ~30 minit saja redah hutan..ada track (kalau berani gi sendiri)
12) Perjalanan feri makan masa 3-4 hr..make sure be ready for sleep :)

Tuesday, April 01, 2008

CINTA lagi

Kata orang, untuk dicintai kita harus menyintai. Setelah menyintai tetapi masih tidak dicintai apa yang harus kita perbuat? Sebenarnya kita tidak harus terlalu menguji atau membukti untuk sebuah percintaan. Biarkan saja ia terjadi dan bercambah dengan segala keterbukaan kita terhadap seseorang. Biarkan dia bebas melakukan aktivitinya, bebas melaksanakan rasa cintanya, bebas dengan apa caranya sendiri. Dalam erti kata lain biarkan cinta menjajah hati dengan misterinya yang tersendiri. Kerana biarpun punya rasa tetapi kita sebenarnya tidak punya kawalan terhadap perasaan tersebut. Perasaan marah, sedih atau yang lain-lainya mungkin boleh dikawal, tetapi bagaimana dengan cinta? Mengapa harus kita menentukan bagaimana orang mahu menyintai kita? Bukankah lebih manis sebuah percintaan jika menerima apa yang dianugerahkan kepada kita? Janganlah sesekali terfikir untuk muncul dalam hidup seseorang jika kita tidak berniat untuk berada di sampingnya saat suka dan duka, susah dan senang..janganlah sesekali membuat orang jatuh cinta pada kita kalau kita tidak mahu mengangkatnya kala dia terjatuh, janganlah memberi janji kalau sekadar manis di hujung bibir, jangan menyibukkan diri bertanyakan situasi seseorang jika kita bukan berniat untuk mendengarkan dia....Cinta adalah suatu yang mampu mengangkat bila terjatuh, mampu mendengarkan bila terluah, mampu menyambut bila diberi, mampu memelihara bila ia hadir, mampu bertahan bila ia goyah, mampu melepaskan bila ia pergi dan mampu memaafkan bila ia tergelincir.......Kesempatan tidak datang selalu namun tak kala ia datang janganlah kamu sia-siakan ia.....menangislah kamu bilamana kamu terluka, kerana bersama-sama tangisan tersebut akan ada doamu terhadap tuhanmu...

LOVE STORY

It was touching and drop a tears in my heart
From the very beginning, girl's family objected strongly on her dating this guy, saying that it has got to do with family background, & that the girl will have to suffer for the rest of her life if she were to be with him. Due to family's pressure, the couple quarreled very often. Though the girl loved the guy deeply, she always asked him: "How deep is your love for me?" As the guy is not good with his words, this often caused the girl to be very upset. With that & the family's pressure, the gal often vents her anger on him. As for him.. he only endured it in silence. After a couple of years, the guy finally graduated & decided to further his studies overseas. Before leaving, he proposed to the gal: "I'm not very good with words. But all I know is that I love you. If you allow me, I will take care of you for the rest of my life. As for your family, I'll try my best to talk them round. Will you marry me?" The girl agreed, & with the guy's determination, the family finally gave in & agreed to let them get married. So before he left, they got engaged. The gal went out to the working society, whereas the guy was overseas, continuing his studies. They sent their love through emails & phone calls. Though it was hard, but both never thought of giving up. One day, while the gal was on her way to work, she was knocked down by a car that lost control. When she woke up, she saw her parents beside her bed. She realized that she was badly injured. Seeing her mum cry, she wanted to comfort her. But she realized that all that could come out of her mouth was just a sigh. She had lost her voice.... The doctor says that the impact on her brain has caused her to lose her voice. Listening to her parents' comfort, but with nothing coming out from her, she broke down. During the stay in hospital, besides silent cry. it's still just silent cry that accompanied her. Upon reaching home, everything seems to be the same. Except for the ringing tone of the phone which pierced into her heart every time it rang. She does not wish to let the guy know & not wanting to be a burden to him, she wrote a letter to him saying that she does not wish to wait any longer. With that, she sent the ring back to him. In return, the guy sent millions & millions of reply and countless phone calls. all the gal could do besides crying is still crying.... The parents decided to move away, hoping that she could eventually forget everything & be happy. With a new environment, the gal learnt sign language & started a new life. Telling herself everyday that she must forget the guy. One day, her friend came & told her that he's back. She asked her friend not to let him know what happened to her. Since then, there wasn't anymore news of him. A year has passed & her friend came with an envelope, containing an invitation card for the guy's wedding. The gal was shattered. When she opened the letter, she saw her name on it instead. When she was about to ask her friend what was going on, she saw the guy standing in front of her.... He used sign language to tell her, "I've spent a year to learn sign language. Just to let you know that I've not forgotten our promise. Let me have the chance to be your voice. I Love You." With that, he slipped the ring back into her finger. The gal finally smiled...... Treat every relationship as if it's the last one, then you'll know how to Give. Treat every moment as if it's the last day, then you'll know how to Treasure. Treasure what you have right now, or else you may regret one day...