Ketik

Wednesday, July 27, 2011

Update terkini

Waduh capek banget deh...hihi naper plak cakap seberang nih? Ya benar sangat penat lani, kejar masa dan kerja nan bertimbun2 tak larat dah wei..ni rehatkan fizikal dan mental sekijap dengan berceritera kat sini. Dah lama tak update blog kan? Maklum sgt bz bercampur kurang rajin.

Buat mengubat kerinduan..huhu, ade ke yang rindu kat akaq nih? Macam tader jer...hisk! * sambil pikiran menerewang sejenak.
Dalam pada dok bz sakan ni sempat akaq menyakan kan diri belajar buat kek dan para desert. Terpengaruh dengan master chef la ni. Dah sekarang master chef pun tak sempat nak nonggol.





Ni dia...cekelat kek sempena befday sendiri..uhuks! Dah makin tua, kerut2 pun dah timbul kat bawah mata...dan moran ataw org kita panggil gula aisin campur mix fruits then bake..pekenama pun tatau..sukatilah mau letak nama apa? jula juli merah jambu manis menawan pun sodap gak..hahaha




Dah tu, la ni ada ibunda tercinta menemani di sini, maka haruslah menyempatkan diri meluangkan sepenuh masa di hujung minggu bersamanya. Kalau tak kebosanan lah mak Yam. Kalau kadang2 Sufi datang kuranglah bosannya dia. Samping tu dapat gaji, hehe gaji dia 25 dolar sehari tu...pastu tanya kita nak buat hapa ngan gaji dia..meh sini kalo tok sir.. hihi. Bukanlah men-orang gajikan ibunda tersenta, buat teman dia seharian di rumah je, tak selera makan nasi katanya dok sorang2 kat umah...hmmm. Tapi aku lah yang selera bukak puasa nanti sebab skang ada kawan hehe..kalo tak huuuu...tak mau cerita lah.



Tengok tu dia posing kat ladang sayur..korang mana mampu? Hihi...mau jer ku petik sayur2 nan subur dan segar dr ladang tuh. Tapi ari tu sabtu, tader org kalo tak dah ku minta buat masak..mahai tuh brokoli yang terlebih matang dan panjang2 tuh, 3 dolar seikat 4 batang kat Coles dan rakan2.



Dah cerite mak, ni citer akaq puler...wawiwu, sempatlah gak memain poto2 kat tepi tasik di sebalik senja nan merah..tp yang ada modelnya akaq tu pastilah ibunda yang snapkan, bek tu lah ada yang tader kepala, ada yg tetiba sekerat badan jerk or punggung saja..hahhaa






Santek kan.....





Dah mau sambung kelija plak...salam windu muaxxxss!

Tuesday, July 19, 2011

Terima kasih

Yesterday was my born day in calendar Masehi and it is wonderful knowing that I'm surrounded by so many generous and warm hearted people. Terima kasih atas doa2 dan tanda ingatan sahabat dan saudara. Untaian doa juga ku panjatkan semoga kembara hidup kita semua sentiasa dilindungi dan diiringi rahmat Al-Muhaymin…aminnn

Terima kasih juga buat sobat ku yang terbaik kerana mendoakan kelancaran study dan lebih2 lagi mendoakan jodoh yang baik yang dapat membahagiakanku dunia akhirat di hadapan Ka'abah sana. Wish you a prosperity and happy life dunia akhirat juga.

To my ma, adanya dia di sisi di sini di saat2 aku berjuang dengan segalas ilmu dan tanggungjawab ini sangat disyukuri dan dihargai.....

I am bless to have all of you in my life

Sunday, July 03, 2011

Buah2an dan FB

Haha...akak baru jer last week terasa nak post pasal isu tetek kat fb, dan2 sorang member dah buat entry blog pasal tu ari ni. Tapi sebab sendiri terasa malu, so lupakan niat.

Kenapa yer???? Pempuan2 suka sangat tayang2 buah2an (panggil buah2an jer pasai malu) kat fb dan lelaki2 pula suka sangat menambah koleksi buah2an tersebut dalam friend list. Kawan ku pun termasuk. Errrkkk! Jijik tau tak...dua2 pun aku jijik bek yang menayang bek yang menge-add.

Mulalah kita pikir memacam kat mereka. Gediks tak malu sungguh kann...kalo individu tu kita respect, mula kita rasa individu tu sebenarnya lain macam jerk. Lain macamana, sendirilah fikirkan.

Pastu buah2an tu pula kalo tengok senarai friend list dia ribuan tuh. Komen2 kat gambar pula, komen2 gatal dan gediks..yark! Padahal bukan gambar sendiri pun..aku rasa tuan punya account sebenarnya macam apa ntah. Penuh dgn komen2 dan gambar2 gersang hahaha...

Selalunya kalau aku baca post para ustaz yang bercakap pasal godaan nafsu di fb, aku akan cakap "Erkkk...apalah sangat fb tuh, takan la boleh pancing napsu sampai berselingkuh, zina bagai. Pandai2 lah gunakan fb untuk hal yang baik"..Nah, bila berpaling pada isu buah2an tadi baru lah pikir balik "Oooooo....mmg patut ustaz marah". Aku yang tengok pun jijik.