Ketik

Sunday, December 28, 2008

Aza's & K. Ya's Befday Party

Birthday party Aza & Kak Ya (kak ke? aku pun tak tau...:p) di rumah Huda last night. Pandainyer Huda masak roasted chicken, cheese potato wedges and m&m cheese cake. Leen pula masak 2 jenis pizza, ayam & daging..hu hu wajib belajar nih! menu tambahan brownie. Pizza tu doh dia agak keras and liat, but who cares? Tetap sedap coz intinya banyak. Hummm... sesudah tamat 3 taun nanti aku tidak boleh tidak kena pandai masak ni sumer :)


Dan pagi ni Kak Tikah (my housemate) dah balik.... Maknanya aku tak tgl sorang lagi :). Tapi muka dia toyo jer, coz tak puas balik Msia 3 minggu n rindu ke Amar (si kenik yang suka tenung muka aku tak berkelip2 dgn matanya yang bulat)

Friday, December 26, 2008

Rice please.........

This is what I called “acara mengosongkan peti”. When stay alone it automatically killed my eating desire. I’ll suffering laziness syndrome with acceptable creativity. But I missed rice too much!! Bad thing is I am not really good at cooking modern recipe of rice rather than typical Malay cuisine. Well I missed petai, jering and other ulams too…..and don’t forget budu! Oh mama…help me!!!

Xmas & Boxing Day

Seronaknyer...shopping time ni..sale gila babas, baru aku paham kenapa masa kat Msia time ujung taun je mereka (x-student oversea laa) sibuk dgn xmas shopping..waktu tu lah nak abiskan bajet dgn membeli segala macam mesin dan bahan kimia..haw haw...jakunnye rasa :,p. Pastu hari ni pula Boxing day lagi maut sale kat sini...potongan hinga 100%??? nasib baik tadak umah sendiri kat sini. Untuk sama2 memeriahkan raya kami pun tak ketinggalan jugak.
mini party at Shadia's apartment, w/pun dgn hanya 6 tetamu kira oraitlah makan sesama rakan taulan waktu2 cengkerik berbunyi :(. Look...Turki becomes naughty without his aunty.
A presents that I got for xmas :), a card from Shadia and a box of chocholate from chinese girl that looking for our house (she'll become the next tenant in Jan)


Wednesday, December 24, 2008

Kehidupan:- Aku dan tuhan

Bila kita hajatkan sesuatu dan kita sudah hampir mencapainya, tinggal kebarangkalian 0.05% di paras kejayaan kita tetap akan merasa kegagalan. Kekecewaan sukar diluahkan. Kepasrahan, akur dan menerima rezeki dan keupayaan kita seadanya adalah resepi terbaik. Bilamana kita merasa ingin berkongsi kisah dengan seseorang, tetapi dia tiada, tidak wujud atau tiba-tiba hilang dari situasi. Bagaimana? Kita akan merasa sangat kecil dan bersendiri dalam dunia ini. Kita tidak mahu lagi bercerita. Kita menyimpannya sendiri dan berbicara dengan tuhan. Tuhan...Kaulah pelindungku, Kaulah yang maha mengetahui segala sesuatu. Kita merintih padaNya sahaja. Semoga Dia memberikan kita kekuatan dan ketabahan. Kita merasa tidak bersendiri lagi. Ada tuhan sedang mendengarkan kita. Membelai dan merahmati kita dengan sifat kasihNya. Kita jadi sedar apa matlamat kita di sini. Lalu kita harus bangkit lagi. Teruskan perjuangan tanpa henti. Lupakan masalah, lupakan simpati orang lain, lupakan ranjau duri yang menanti. Kita membelah arus yang kadang deras kadang beralun kadang tenang. Kita adalah kita sendiri. Kejayaan atau kegagalan kita adalah kita yang menentukan. Bukan sesiapa. Persinggahan2 di pertengahan jalan kehidupan kita adalah ujian, adalah bonus untuk kita menjadi lebih kental. Setiap kesusahan, kesakitan, kekecewaan, kesenangan, kegembiraan dan kebahagian akan menjadi rencah yang memeriahkan lagi kehidupan. Kita tetap kita. Urusan kita dengan tuhan adalah urusan yang paling bermakna, dan kita akan merasa dekat padaNYa.

Tuesday, December 23, 2008

Kecilnya dunia

Tgh2 ralit aku mengemail maklumat akuan ke UPSM untuk urusan pemasukan elaun di bawah teduhan pokok berhampiran Student Union, tetiba seorang wanita mendekati aku, wanita malaysia. Dia tersenyum dan menghulur salam..Ooo datang melancong rupanya...tanya dan berkenalan sana sini, rupa2nya la...anak sedara Pn. Haliza. Eh husband dia yang anak sedaranya..terus dia "mengamit" husbandnya yang tgh tunggu kat dalam kereta. Nak cari survenir katanya...tshirt ka, key chain ka whatever..Eh eh kecilnya dunia ni kan?

Pastu last week Aireen email gitau dia akan datang sambung PhD kat OZ gak...dia nanti kat Griffith dan hubbynya kat QUT...laa..reunion lagi. Sebelum tu dah jumpa K. Ina x-student microb UKM n hubby yg wat PhD kat sini gak...so aku jer yang solo...hu hu hu :)

Monday, December 22, 2008

Buyology

Pernah dengar tak istilah Buyology? haha aku pun baru dgr ari ni. Menurut satu sumber BNET Australia nih, Buyology ni ialah science di sebalik daya beli a.k.a lebih tepat menurut Author Martin Lindstrom whose conducted the world's largest neuromarketing study, dia discovered about the subconscious forces of branding. Jadi sedar tak kita kekadang menjadi mangsa kepada pengaruh di bawah/luar sedar bila kita membeli sesuatu kerana prinsip jenama? Berbelit kah bahasa ni? hehe kekadang org yg menulis ni jugak tergoda dgn adab membeli yang begini. Atau bolehkah kita namakan dia nafsu or self satisfaction or whatever yang patut diterjemah. Bila dah mampu tiada siapa yang melarang. Hakikatnya barang berjenama lebih tahan lama dan boleh pakai lama. Setuju atau tidak? Barang murah selalunya tidak tahan lama tetapi memberikan peluang kepada org yg menyukainya bertukar fashion atau brg berulang kali dalam jangkamasa singkat..so kosnya dah berapa? Mana yang untung, pikir sendiri. Dan branded stuffs tak semuanya mahal bukan? Oh aku sebenarnya tgh tunggu masa nak ke city nih..nak beli perfume yang tgh sale gila amat sempena musim xmas skang. Aku nak cari Estee Lauder yang lama ku impikan serta tak lupa Versace yg aku tengok kemarin. Cuma 15-50 dolar (ikut volume) berbanding harga asal ratusan dolar. Murah bukan? Dan pastinya branded dan harummm...entah apa aku merepek :)

Sunday, December 21, 2008

My 1st Gold Coast Trip

Pepagi sedari jam 7 kemarin aku jalan kaki ke Toowong Train station (15 min). Bas mana ada lagi pepagi buta ni. Berpeluh juga tapi takper angin kuat. Tunggu Shadia dan ank sedara dia dekat 15 minit. Jam 8 lebih kami bertolak, so kami beli tiket daily AUD17.30, so tiket itu akan digunakan untuk segala transport translink sepanjang hari ini hingga habis perkhidmatan. Ni lah bagusnya OZ..kalo pakai kad student dapat konsesi 50%.. berapa kali nak turun naik bas, train or city cat terpulanglah selagi tak penat dan sebelum hari esok menjelang.



Perjalanan selama krg lbh 1 jam setelah tukar train di Roma St, kendian ke Robina tukar bas pula sampai GC. Sesampai perut dah lapar coz blum breakfast. Hi..masalah lagi, kenapa dorang makan kat restoran yg serve BB? tekak rasa loya semacam. Nasib baik tghari makan kat rest Itali yang tak serve BB...lega rasa. Order Ausie's plater 1/2 price menu dapat sekeping besar Barramundi + beberapa ketul calamari + 2 ekor udang + 2 ekor tiram + bb keping honey dew + salad. Kenyang beb sampai terpaksa tapau. Dapat buat makan untuk lunch hari esok pulak. Tapi bila aku minta chili sos aku dikasi sambal lada jeruk :(. Bersantai kat pantai jadi dugong macam mat salleh gak lah, cuma full covered jer..he he..macam alien pulak rasa kat situ. Tengahri Ahmad kawan Shadia datang join kitorang..so stay sampai malam. Sini semayang leh jamak qasar coz jarak GC dari Brisbane ~85km. Sesudah penat lepak tengok org berdansa pula. Jam 9 lebih bergerak ke stesen bas then tukar train lagi...so sampai rumah jam 10.30pm penat nak giler. Takut gak nak tunggu bas sengsorang coz time tu dah kira larut malam kat sini. Nasib baik Shadia n Turki temankan hehehh..Alhamdulillah dapat kawan baik cenggitu, sesudah aku sampai rumah pun dia call tanya samada aku dah sampai blum :). Rupanya si Shadia ada akar umbi Malaysia. Ayah dia hijrah ke Malaysia dan jumpa mak dia yang sheikh asal Penang. Mereka ada sedara mara di M'sia dan selalu melancong ke Msia. Bahasa Melayu pun tau serba sedikit. Dia berenti kerja sebagai director nurse kat Arab Saudi untuk sambung PhD di UQ. InsyaAllah nanti ke Mekah boleh cari dia, krn katanya sedaranya ramai kat Mekah....

Thursday, December 18, 2008

Kasut

Isu kasut...kat OZ pun depa asyik ulang tayang rakaman tu berpuluh kali sambil presenternya terkekek kecil...ayoh mari kita pakat baling pula:-

http://www.kroma.no/2008/bushgame/

BBQ with ICTE's friends

Kelmarin aku gi Indooroopily umah Yazeed coz dia arranged BBQ party for frenzs in ICTE's. Dia dah perap halal meat yang dibeli di Valley tu berapa jam aku pun tak taulah. Katanya Arab's style. Well asal daging halal kira orait semualah. So untuk menambah menu aku bawa setapwer spagetty..sumer kata sedap, sedaplah gamatnyer :). So satu lagi port ditambah dalam senarai. Taderlah aku asyik ke Toowong, Hawken Dr or Brisbane City jer...Si arab Yazeed dan Naseer pulak buat aku terkojut, depa minum beer????? katanya its normal for arab's guy. Nadi awek si Yazeed dari Palestin pun terkebil2 terkojut. Dia bisik ke aku katanya dia juga heran, apasal demo ngaku islam kalo minum beer? Humm...sukatilah, apa nak dikata. Aku pulak oleh kerana tidak berapa sedap hati untuk makan daging yang dipanggang atas BBQ set kepunyaan apartment (kongsi sumer penghuni), makanya aku bungkus daging dan sosej aku dengan kertas aluminium..ha ha..Deigo (Collumbian guy) yang jd tukang bakar ari tu pelik terkulat2 kenapa aku wat lagu tu. Aku kata kat dia aku tak suka daging aku kotor kena arang pembakar tu...charcoal tak baik untuk kesihatan aku, penyebab kanser...hu hu..Aya (Japanese girl) kemudian tanya perkara yang sama, maka terpaksalah aku menjawab seadanya, coz aku suspicious BBQ tu bekas BB...Makanya daging ku yang suci itu dikongsi bersama Nadi..heheh. Kata orang, kalau kita tak nampak benda tu depan mata jangan persoalkan...makan ajer, seperti yang diberitahu Dato' Aziz kat Vietnam dulu. Apapun terserah individulah. Aku pun tak berani cakap. Si Nadi pula w/pun dah citizen OZ dan tak bertudung tapi dia masih berpegang pada norma2 islam seperti mengharamkan alkohol serta menolak budaya tinggal bersama lain jantina satu rumah sebagaimana Yazeed yang tinggal serumah dengan minah jepun. Sekitar jam 4 aku, Sophea (China), Amy (Jepun) dan Song (Korea) beransur balik..then kami ronda2 window shopping kat Indooroopily shopping complex sampai jam 5.30pm.

Pagi ni pulak aku gi balik ke Toowong untuk setup internet wireless kat Telstar. Aku dah bayar AUD 299 untuk device ni, tapi dia kasi standard plan pulak dah..kelmarin kat Indooroopily katanya harga device cuma 100++ saja, so aku amik plan 200MB dengan harga AUD 29.95 per month. Kalo nak half price plan kena jadi existed customer untuk Telstra selama 30 hari katanya, akan dapat balik rebate 299 tu..so aku bayar harga tu untuk apa sebenarnya??? kenapa kawan2 yang lain kata murah saja internet? bulan lepas aku beli 500Mb kat uni cuma bayar AUD 7 saja..jauh lebih murah! Ahhh...aku masih tak paham..apa pun satisfy ke idak aku dah bayar pun harga tu..cit!

Kendian Shadia, kawan dari Arab Saudi call ajak ke Gold Coast Sabtu ni! Muahaahha...seronoknya aku.. Makanya Sabtu ni aku akan ke Gold Coast pula....

Friday, December 12, 2008

Session Break

Ni masa jalan2 ke Museum...sama Yati, Tikah dan Ila (Canberra). Possing dulu dengan segala objek kat dalam tut

Session break going to start tommorow. Many students going back to home country. Me? Ohh..I'm wanna go back to, but the ticket price seem too expensive right know. I wanna travel too..Gold Coast? Sydney? Morroton Island or either Bali? Humm..I'm thinking about it. I'm too worried about tommorow...haaahh...leaving at home alone for 3 weeks also makes me just like I'm in Kota Damansara 5 to six years ago..tense, disaster..

Monday, December 08, 2008

Selamat Hari Raya Aidiladha


Hu hu..sedihnya..ni 1st time aku beraya sengsorang kat negeri orang..kat tanahair mereka raya ari ni...tapi kat OZ katanya esok. Tak taulah, malam kelmarin dulu aku bleh menangis masa my housemate nak balik M'sia..mungkin aku memikirkan aku akan beraya sengsorang??? nasib baik ada yang menenteramkan jiwa yang "parah". Esok katanya ada acara solat raya di student union & pastu katanya ada makan2 kat Gwyet Park..dekat umah aku..sebilangan kecil student arab dah beraya ari ni. Semalam ada beberapa sms wish raya, terubat sedikit rasa keterasingan yang amat ini..hu hu..macamana nak buat?? Aku windu daging korban, & sate & ketupat ma & tapai ma & dll...mengada2 pulak nih..cengeng pun ada. Makcik yg tgh garu telinga tu macam ma pula...





Beberapa minggu sblm ada BBQ PPMQ..join jugak, pasal nak jumpa dan kenal dgn kerabat melayu Queensland..kalo tak pandai bergaul nanti jd kera sumbang...

Thursday, November 27, 2008

Get to know Brisbane




Travel 8 jam dengan Mas kelas ekonomi sangatlah memenatkan. Syukurnya naik airbus, so space agak luas. Seat aku no 2 dari tepi (5 seat dibahagian tengah). Penat giler nasib baik ada screen boleh layan movie, main game dan dengar music. Agak banyak pilihan movie dan drama, tapi sempat layan 3 movie aje i.e Hancock, Indiana Jones dan satu lagi lupa tajuk :)... sesampai di Sydney airport sempat hantar email ke keluarga di Malaysia, men-up-date keberadaanku saat itu. Ralit meronda nasib baik tak terlepas flight yang mau meneruskan perjalanan ke Brisbane. Sebab dia tukar no. flight so aku kelirus..hehe. Tetiba di Brisbane airport dah jam kurang lebih 10 malam. Ada satu lagi family dari M'sia yg akan buat PhD di QT..dijemput oleh president dan SU kebajikan PPMQ...la kedua2nya org kelantan..Brother Zul org Kbg. Kerian & Zarizi org P.Mas :)..keluarga tu pula org trengganu..kecek kelate lah kita. Surprised! first day aku di uni, aku di"interview" dalam bahasa kelate oleh sorang mat salleh..huhu..mat saleh pun kecek klate nge aku, guana aku nak fasih english ni??? Namanya John..pernah jadi cikgu di Sek. Men. Peng. Chepa selama 3 tahun.



yang terburuk sejak 25 tahun? Sepanjang 5 tahun lepas summer memang panas gila..walaupun cuaca agak lembab tapi peliknya hidung aku berdarah..2 days. Maybe masa hari2 panas matahari terik walaupun angin dingin. Minggu last week terkena eyelid infection. Mata bengkak, merah and sakit...or mungkinkah pendarahan hidungku akibat ubat mata???

Yang bestnya kat sini aku berpeluang exercise! Coz kadang berjalan kaki ke kampus selama 30 minit (kalau malas tunggu bas). Makan pula terpaksa masak pagi2. Nak cari makanan halal agak payah, kecuali nandos yang tak sesedap di KL nun :(....Subuh kat sini jam 3 pg, jam 4 matahari dah keluar..so camaner nak tidur? Syukurnya ada chance untuk study pagi2. Beza masa dengan M'sia 2 jam, Indonesia pula 3 jam. Bayangkan sms masuk jam 2 pg...haru, tidur pasti terganggu.

Weekend pertama keluar dengan awek2 M'sia yg buat master dan PhD kat sini seramai 12 org!, lepak kat coffee shop sampai jam 9pm (agak lewat di sini), sambil tengok OZ people menari samba dan berdanza di open area Brisbane city. Ada beberapa restoran halal, mereka claim malaysia tapi masakannya indonesia..lantak aja asal halal.

Monday, November 17, 2008

Ist week am in Brisbane




Actually i have a lot to say, but I've no time due to the bz life as a student. Well aku sekolah lagi..hek hek. OZ ni lebih kurang saja dengan Malaysia..skang summer suhu 20C tapi matahari agak panas terik tapi angin tersangatlah dingin. Right now selalu hujan lebat tapi syukurnya aku tak deman macam kena hujan di KL. Setakat ini dah 2 kali pindah rumah. Hopefully the third time will be the last! Wokey, lain kali citer lebih panjang ttg acara hidup dan aktiviti2 di sini..mungkin bila aku dah ada internet wireless sendiri nanti..hu bila ni nak beli???

Tuesday, November 04, 2008

Aku dan persediaan ke OZ

Hi..Am back. Sekadar meneruskan coretan basa basi sementara tgh "bebas" skarang nih. Kemaren aku pegi renew lesen for 5 yrs kat JPJ Shah Alam. Actually lesen memandu tu tamat tempoh taun depan, so skang tempoh expirednya dah jadi 2014. Coz katanya, kalo tak renew selama 3 taun lesen akan burned dan terpaksa amik test balik or maybe kena wat rayuan ke JPJ. Malaslah nak pikir benda tu sumer, so aku renew jer ke maxima. Lagipun katanya kat OZ bleh pakai lesen memandu M'sia untuk drive di sana. Tips ni tadak saper gitau, nasib baik dah survey2 soal jawab OZ di ruangan PPMQ. Nak cari JPJ tu bukan senang, maklum kat S.A banyak roundabout yang selalu buat aku sesat :,p...terpaksalah tepon Rizal dari masa ke semasa. ODW balik kete kehabisan minyak pulak dekat Terminal 3. Nasib baik dah dekat ofis dan belum habis waktu kerja. Called Nuar lagi mintak tolong belikan minyak..haru betul dapat boss cenggini..ngeh2. Last week dah sekali habis minyak dlm LGM. Lepas tunggu dekat sejam Helmi lalu, sebelum tu dah call Salina. Tunggu Udin datang bawak botol segala...dekat kul 6 baru settle masalah minyak..aku sebenarnya tak aware coz meter minyaknya tak hidup (kete pinjam tu...). And today aku masuk ofis coz nak call banyak parties untuk beberapa masalah yang belum selesai. Termasuklah dokumen excess baggage dari travel agency yang aku minta dihantar ke pentadbiran, kemudian pesan diambil si Mega (nasib baik dia call masa dia dlm perjalanan ke BGA) kerana untuk mengambilnya sendiri di KL menyebabkan aku kecut perut takut kete mogok lagi, called bahagian kewangan berkenaan elaun 3 bulan pertama serta beberapa claim yang belum dapat (cheknya pun kirim ke orang yang tinggal di quarters, krn tak sanggup ke KL lagi). Dan lagi called Syarikat Takaful Malaysia Shah Alam bertanyakan cek aku yang tak sampai2 sejak terminate polisi bulan sept lepas. Aku dirujuk ke HQ, tapi bila tanya customer service katanya dokumen termination belum sampai ke sana..haru biru, so terpaksa wat lagi sekali tapi kali ni deal terus dengan HQ..kalau tak, hangus ler duit aku tu..sedangkan kete dah terjual lama. Hari ni jugak terima reminder dari bank mengatakan kete dah tak bayar installment 2 bulan..nampaknya abang dealer tu belum langsaikan hutang kete tu lagi???

Kawan2ku

video

Saturday, November 01, 2008

One Night at The Street




By 8pm we gathered at LGM Lodge to fetch Priyo (Adi Nugroho) and Titik (Widyasari) for dinner at Santai Restaurant, Dataran Sunway, sek 11 Kota Damansara. We did enjoyed Thai Cuisine i.e. Tom Yam soup, mango salad, fried fish (3 taste), baby kalian with salted fish and rojak. Wallah! The price quite cheap. Then we moved to Mutiara Damansara, booked movie tickets for six then “mojok” (lepak) at The Street for a while. By 11pm moved back to Cineleisure for “My Bestfriend Girls”. Ow.. what a stupid movie. All of us felt to sleep during the show..heheh. That was extremely joyful, for the 1st time we got mojok on the stairs of Cineleasure. Watching for people walking around in Halloween costumes, with a red thorns, wrapped face likes mummy, carried tongkat syaitan with 3 red thorns, bat girl/man and many more. Night clubs full with people and music explosion everywhere.

Thursday, October 30, 2008

Syukran Ya Ukhti

Skrng dah mula cuti...rasa macam free jer hidup nih. Dah takyah pikir kerja dan hal2 yg sewaktu dgnnya. Tinggal lagi nak settlekan beberapa perkara ttg duit, akaun bank, lesen dan lain-lain. Bank in LUTH ma kat DU lagi, tapi kena tunggu orang hantar perabot pulak dulu..janji sbelum kul 12pm, 12.45 baru sampai. Alhamdulillah sblum berangkat ni, bb perkara sempat dilaksanakan. Termasuk jumpa, bermaafan dan bergumbira bersama sahabat2 baik ku sekelian. Masa IRRDB conference ari tu bb kawan yang jarang jumpa pun sempat bergambar kenangan bersama..katanya lepas ni akan lama tak jumpa, he he..macam aku pergi tak kembali pula. Dlm pada tu sempat melayan Pak Karyudi selama 2 minggu dia di KL, krn training di ASM...maka jadilah aku supir nyetir untuk beberapa malam sekitar KL, Mutiara Damansara, Kota Damansara, farewell diner etc...for the last "kopacque" lah kononnya. Terima kasih semua. Nanti jemputlah berlibur ke Gold Coast!! Last week ada warehouse sale Metrojaya kat Stadium Melawati Shah Alam. Untung dapat beli hadiah kawin untuk kawan2 rapat; Aleen, Shu & Shima...70% less tu..serta tak lupa nambah koleksi handbag dan minyak wangi. Nak wat camaner, kendurinya bulan depan tapi hadiahnya dikasi bulan ni.. hi hi...Semoga berbahagia dan berkekalan sepanjang hayat hendaknya. Sepanjang bulan ni jugak banyak betul rumah terbuka raya..walau tak semua sempat pegi cukuplah dapat pegi rumah kawan2 terdekat saja.

Tuesday, October 28, 2008

What Brings People Together: Emotional Needs


Affection
Affection is the expression of care. It symbolizes security, protection, comfort and approval -- vital ingredients in any relationship. When one spouse is affectionate toward the other, the following messages are sent:

1) You are important to me. I will care for you and protect you.
2) I'm concerned about the problems you face and will be there for you when you need me.

A simple hug can say those things. And there are many other ways to show our affection: A greeting card or an "I love you" note; a bouquet of flowers; holding hands; walks after dinner; back rubs; phone calls; and conversations with thoughtful and loving expressions. All of these can effectively communicate affection.

Affection is, for many, the essential cement of a relationship. Without it, many feel totally alienated. With it, they become emotionally bonded. If you feel terrific when your spouse is affectionate, and you feel terrible when there is not enough of it, you have the emotional need for affection.

Sexual Fulfillment
When you married, you and your spouse promised to be faithful to each other for life. You agreed to be each other's only sexual partner. You made this commitment because you trusted each other to meet your sexual needs, to be sexually available and responsive to each other. The emotional need for sex, then, is a very exclusive emotional need. If you have this need, you will be very dependent on your spouse to meet it. You have no other ethical choices.

But in most marriages, one spouse, usually the husband, has a much greater need for sex than the other. This tends to create a significant conflict if his need is not being met as often as he would like or the way he would like it to be met. That's why it is very important for you and your spouse to understand which one of you has the greatest need for sex, and how you can meet that need frequently and effectively for each other. Without that understanding and skill, you are likely to join the majority of marriages where the need for sex is not being adequately met.

Most people know whether or not they have a need for sex, but in case there is any uncertainty, I will point out some of the most obvious symptoms.

A sexual need usually pre-dates your relationship with each other, and is somewhat independent of your relationship. While you may have discovered a deep desire to make love to your spouse since you've been in love, it isn't quite the same thing as a sexual need. Wanting to make love when you are in love is sometimes merely a reflection of wanting to be emotionally and physically close.

However, one dead give-away for having a sexual need is sexual fantasies. If you have imagined what it would be like having your sexual need met in the most fulfilling ways, you probably have a sexual need. The more the fantasy is employed, the greater your need. And the way your sexual need is met in your fantasy is usually a good indicator of your sexual predispositions and orientation.

The need for sex and the need for affection are often confused with one another. To help you sort them out, think of it this way: affection is an act of love (hugging, kissing, hand-holding, etc.) that is non-sexual and can be shared with friends, relatives, children and even pets with absolutely no sexual intent. However, if your affection tends to have a sexual motive, it is a symptom of your need for sex, not your need for affection.

If you tend to feel happy and contented when you make love, and you feel frustrated when you don't make love often enough or the way you want to make love, you have a need for sexual fulfillment.

Conversation
Unlike the need for sex, conversation is not an emotional need that can or should be met exclusively in marriage. Our need for conversation can ethically be met by almost anyone. But if it is one of your most important emotional needs, whoever meets it best will deposit so many love units, you may fall in love with that person. So if it's your need, it's crucial to your marital happiness that your spouse is the one who meets it the best and most often.

The need for conversation is not met by simply talking to someone. It is met when the conversation is enjoyable for both persons involved. Good conversation is characterized by the following: (1) using it to inform and investigate each other, (2) focusing attention on topics of mutual interest, (3) balancing the conversation so both have an equal opportunity to talk, and (4) giving each other undivided attention while talking to each other.

Conversation fails to meet this need when (1) demands are made, (2) disrespect is shown, (3) one or both become angry, or (4) when it is used to dwell on mistakes of the past or present. Unless conversation is mutually enjoyable, a couple is better off not talking to each other at all. An unpleasant conversation not only fails to meet the emotional need, but it also makes it less likely that there will be an opportunity to meet the need in the future. That's because we tend to prevent our spouse from meeting our needs if earlier attempts were painful to us.

Men and women don't have too much difficulty talking to each other during courtship. That's a time of information-gathering for both partners. Both are highly motivated to discover each other's likes and dislikes, personal background, current interests and plans for the future. But after marriage, many women find that the man who would spend hours talking to her on the telephone, now seems to have lost all interest in talking to her, and spends his spare time watching television or reading.

If your need for conversation was fulfilled during courtship, you also expect it to be met after marriage. And if you fell in love because your need for conversation was met by your spouse during courtship, you risk falling out of love if that need is not met during marriage.

Do you have a craving just to talk to someone? Do you pick up the telephone just because you feel like talking? If you see conversation as a practical necessity, primarily as a means to an end, you probably don't have much of a need for it. But if you use conversation "just to talk," and enjoy conversation in its own right, and are frustrated when you haven't been able to talk to someone for a while, consider it to be one of your most important emotional needs.

Recreational Companionship
Before you were married, chances are pretty good that you planned your dates around your favorite recreational activities. That's because when it's an important emotional need, recreational companionship can often deposit enough love units to trigger romantic love. And since you wanted your relationship to flourish, you probably chose activities that you both enjoyed.

But you may have made the mistake of doing whatever the one with the greatest need for recreational companionship wanted to do. Most couples whose marriages begin the way together did make a crucial mistake -- they go their separate ways. He joins his friends in recreational activities he enjoys most and leaves his wife to find her own recreational companions for activities that interest her. That's a formula for marital disaster. If someone else of the opposite sex joins either of you in your favorite recreational activities, you are at risk to fall in love with that person. Besides, if you are not together when you are enjoying yourselves the most, you are squandering an opportunity to deposit love units.

Fortunately, if we took the path that led to marital fulfillment. We exchanged activities that only we enjoyed for new activities that we both enjoyed. We remained each other's favorite recreational companions after marriage even though most of our recreational activities changed. And it's a good thing, because recreational companionship is definitely one of my most important emotional needs.

Think about it for a moment in terms of the Love Bank. How much do you enjoy these activities, and how many love units would your spouse be depositing whenever you enjoyed them together? What a waste it would be if someone else got credit for all those love units. And if it were someone of the opposite sex, it would be downright dangerous.

Who should get credit for all those love units? The one you should love the most, your spouse. That's precisely why I encourage couples to be each other's favorite recreational companions. It's one of the simplest ways to deposit love units.

The need for recreational companionship combines two needs into one. First, there is the need to be engaged in recreational activities and second, the need to have a companion. To determine if you have this need, first ask yourself if you have a craving for certain recreational activities. Then ask yourself if the activities require a companion for fulfillment. If the answer is yes to both questions, include recreational companionship on your list of emotional needs.

Honesty and Openness
Most of us want an honest relationship with our spouse. But some people have a need for honesty and openness -- it gives them a sense of security and helps them become emotionally bonded to the one who meets that need.

Those with a need for honesty and openness want accurate information about their spouses' thoughts, feelings, habits, likes, dislikes, personal history, daily activities and plans for the future. If their spouse does not provide honest and open communication, trust is undermined and the feelings of security can eventually be destroyed. They cannot trust the signals that are being sent and feel they have no foundation on which to build a solid relationship. Instead of adjusting, they feel off balance; instead of growing together, they feel as if they are growing apart.

Honesty and openness helps build compatibility in marriage. When you and your spouse openly reveal the facts of your past, your present activities, and your plans for the future, you are able to make intelligent decisions that take each other's feelings into account. And that's how you create compatibility -- by making decisions that work well for both of you simultaneously.
But aside from the practical considerations of honesty and openness, those with this need feel happy and fulfilled when their spouses reveal their most private thoughts to them, and feel very frustrated when they are hidden. That reaction is evidence of an emotional need, and if that is the way you feel, include honesty and openness as one of your most important emotional needs.

Physical Attractiveness
For many, physical attractiveness can be one of the greatest sources of love units. If you have this need, an attractive person will not only get your attention, but may distract you from whatever it was you were doing. In fact, that's what may have first drawn you to your spouse -- his or her physical attractiveness.

There are some who consider this need to be temporary and important only in the beginning of a relationship. Some feel that after a couple get to know each other better, physical attractiveness should take a back seat to deeper and more intimate needs. And I've even heard some suggest that those with a need for physical attractiveness are immature or spiritually weak -- even subhuman!

But I don't judge important emotional needs, and I don't think you should either. The question you should ask is, what need when met deposits the most love units? If it's physical attractiveness, it should not be ignored. For many, the need for physical attractiveness not only helps create a relationship, but it continues on throughout marriage, and love units are deposited whenever the spouse is seen -- if he or she is physically attractive.

Among the various aspects of physical attractiveness, weight generally gets the most attention. Almost all of the complaints I hear regarding a spouse's loss of physical attractiveness are about being overweight. And when diet and exercise bring the spouse back to a healthy size, physical attractiveness almost always returns. However, choice of clothing, hair style, makeup, and personal hygiene also come together to make a person attractive. Since attractiveness is usually in the eyes of the beholder, you are the ultimate judge of what is attractive to you.

If the attractiveness of your spouse makes you feel great, and loss of that attractiveness would make you feel very frustrated, you should probably include this category on your list of important emotional needs.

Financial Support
People often marry for the financial security that they expect their spouse to provide them. In other words, part of the reason they marry is for money.

But there are others who marry before financial security becomes much of a consideration. Yet, as years go by, if a spouse is unemployed, underemployed, the other spouse can become very frustrated and unhappy. The need for financial support seems to develop after they have been married for a while, especially after children arrive.

It may be difficult for you to know how much you need financial support, especially if you were recently married or if your spouse has always been gainfully employed. But what if, before marriage, your spouse had told you not to expect any income from him or her. Would it have affected your decision to marry? Or, what if your spouse could not find work, and you had to financially support him or her throughout life? Would that withdraw love units?

You may have a need for financial support if you expect your spouse to earn a living. But you definitely have that need if you do not expect to be earning a living yourself, at least during part of your marriage.

What constitutes financial support? Earning enough to buy everything you could possibly desire, or earning just enough to get by? Different couples would answer this differently, and the same couples might answer differently in different stages of life. That's why this need can be difficult to meet -- it can change over time.

Like many of these emotional needs, financial support is sometimes hard to talk about. As a result, many couples have hidden expectations, assumptions and resentments. How much money does your spouse have to earn before you feel frustrated about his or her paycheck? Your analysis will help you determine if you have a need for financial support, and if so, whether or not this need is being met.

Another point to remember is that when an important emotional need is met, love units are deposited in very large numbers. In other words, if someone were to meet this need for you, might you fall in love with that person? Does a person's income or wealth make him or her more attractive to you? And are those without money unattractive? If so, you probably have a need for financial support.

Domestic Support
The need for domestic support is a time bomb. At first it seems irrelevant, a throwback to more primitive times. But for many couples, the need explodes after a few years of marriage, surprising both spouses.

Domestic support involves the creation of a peaceful and well-managed home environment. It includes cooking meals, washing dishes, washing and ironing clothes, house cleaning and child care. If you have the need for domestic support, when your spouse does some of these things, you feel very fulfilled, and when it is not done you feel very annoyed.

In earlier generations, it was assumed that all husbands had this need and all wives would naturally meet it. Times have changed, and needs have changed along with them. Now, many of the men I counsel would rather have their wives meet their needs for affection or conversation, needs which have traditionally been more characteristic of women. And many women, especially career women, gain a great deal of pleasure having their husbands create a peaceful and well-managed home environment for them. But on average, men still express this need more often than women.

Marriage usually begins with a willingness of both spouses to share domestic responsibilities. Newlyweds commonly wash dishes together, make the bed together, and divide many household tasks. The groom welcomes the help he gets from his wife, helping him do what he's been doing alone as a bachelor. At this point in marriage, neither of them would identify domestic support as an important emotional need. But the time bomb is ticking.

When does the need for domestic support explode? When the children arrive! Children create huge needs -- both a greater need for income and greater domestic responsibilities. The previous division of labor is now obsolete. Both spouses must take on new responsibilities -- and which ones will they take?

At this point in your marriage, especially if you do not have children, you may find no need for domestic support at all. But if you find yourself very appreciative of your spouse's cooking, cleaning, washing and childcare, and are very frustrated when they are not forthcoming, make sure that domestic support is on your list of important emotional needs.

Family Commitment
In addition to a greater need for income and domestic responsibilities, the arrival of children may create in you the need for your spouse to become active in the moral and educational development of the children. I call that need family commitment. As is true for the need for financial and domestic support, if you do not have any children just yet, you may not sense this need. But upon their arrival, a change may take place that you didn't anticipate.

Evidence of this need is a craving for your spouse's involvement in the training of your children. When he or she is helping to care for them, you feel very fulfilled, and when they are neglected you feel very frustrated.

This is not just child care -- feeding, clothing or watching over children to keep them safe. Child care falls under the category of domestic support. Family commitment, on the other hand, is taking a responsibility for how the children will turn out, teaching them the values of cooperation and care for each other. It is spending quality time with your children to help insure happiness and success for them as adults.

But the need for family commitment is not met by just any form of training. It is only met when the training is enthusiastically approved by you. It can all be ruined if your spouse uses training methods and objectives that violate your standards. Your participation and agreement regarding training methods and objectives are essential before this need can be met.

We all want our children to be successful, but if you have the need for family commitment, your spouse's participation in family activities that guarantee that outcome will deposit so many love units that it will trigger your feeling of love for him or her. And your spouse's neglect of your children will threaten that love.

Admiration
If you have the need for admiration, you may have fallen in love with your spouse partly because of his or her compliments to you. Some people just love to be told that they are appreciated. Your spouse may also have been careful not to criticize you because criticism may hurt you deeply if you have this need.

Many of us have a deep desire to be respected, valued and appreciated by our spouse. We need to be affirmed clearly and often. There's nothing wrong with feeling that way. Even God wants us to appreciate Him.

Admiration is one of the easiest needs to meet. Just a word of appreciation, and presto, you've made someone's day. On the other hand, it's also easy to be critical. A trivial word of rebuke can set some people on their heels, ruining their day and withdrawing love units at an alarming rate.
Your spouse may have the power to build up or deplete his or her account in your Love Bank with just a few words of admiration or criticism. If you are affected that easily, be sure to add admiration to your list of important emotional needs.

*****************

From Married Builders

Friday, October 24, 2008

Finally visa had been granted! After 2 months..just because of the gallstone in my kidney. Tarra!…my dreams becomes true. But deep in my heart I feel sooo sad. Betoi ka aku nak sekolah lagi?? Syndrome jiwang chrome datang bertandang. Few days ago felt gloomy. To spice it up, someone said tonight actually wants to have a dinner with me, but had another business discussion. Halllo…if so why clarify to have dinner? Uhuks! nyampahnya gue..but then call me back for dinner, muahahaha.. I love it! milestonenya tetap gue...“geer”…waste karan jer solaced. Then today everybody took leave because of Divali on Monday and I’ve no idea where to go??? Starting from next week I’ll on leave..yeee..haaa…!!!

Thursday, October 16, 2008

Farewell Party in TC Lab


15th

My staffs arranged a farewell party for me, inviting head (New VK :)), and their come to be boss, Badrul Ezam that will be took over my duty in TC lab while I'm on study leave. TQ my dear assistances that together brings a pot luck for the party. Ada nasi lemak, meehoon sup, rojak buah Kak Miah, my favorite ever after ..I'll missed it soon...:,(, cocktail Nuar yang spesel, and all the kuehs..

Thanks also for helping me brings up my dignitities, makes people respected on me due to promissing results that you guys generated in the TC works. Proven to the others that I'm not as bad as they thought, that wiped away all the negatives speculations during my movement to this unit. May Allah repay back His rewards to you guys. Enermous appraisal from me to Hj. Jafri, Annuar, Jamnah, K. Zainon, K. Salmiah, Mala, Shanti, Jeya, Palani and Gopal.

Open House



12th
Invited friends for a simple open house, I'd prepared lontong, meehoon/mee goreng, meehoon soto, rendang ayam, kuah kacang, spagety, and ordered Samuri's Satay Kajang about 200 sticks.


Friday, October 10, 2008

IRRDB Conference on the go....




Extremely busy, from now until next week we are involving with IRRDB Rubber Conference in One World Hotel, Bandar Utama. Since I’m still around, I will be involved as a secretariat for registration and rapporteur as well. About 90 papers will be presented, and there are 300+ participants from country members. Starting from Sunday onward we will be on duty. At first I’m planning to fetch Priyo et al. at LCCT, but then let Yati & Ani to help them out, check in for Lodge etc and I hope to meet them by night. I’m supposed to fly by 18th but then my visa still delay due to the medical report that only posted to the embassy on 6th. Bad news, I got stone in my kidney lead to the blood cell detection in the urine. Until now I’m not really sure about that. Alternatively I may postpone again to the next month, but I pray for 18th. I’m not even had a chance to take an unrecorded leave a week before fly. How the others got chances for a leave a month before?? No need to write a report? Doing research, development or administrative works??


13th-14th:-

Busy with registration and rapporteuring works..there are 8 sessions for overall.


13th night:-

Dinner at Ruby Hall


15th:-

Field trip to Malacca, Felda Tun Abd. Ghaffar, Bandar Hilir and Putrajaya


17th:-

BBQ dinner by Dato Aziz for secretariat, Board members, Fellowships, and OIC training participant


Wednesday, October 08, 2008

Good Day

Pagi ni, plan nak run gel PCR product untuk ETR1 aku yang pertama kali dapat sejak 6 taun lepas, tetiba ada meeting pasal netted house, then bos suruh ke HQ seatle new design dgn architech coz latest design costly about RM4.3M, exceeding our budject. Finish discussion I decided to drive back to office. The time was around 12 somethings. Suddently kereta pinjam tu tersengguk2 kat jalan Duta near to Penchala Link exit. Lori trailer kat belakang dah hon2 pula..alamak..camaner ni?? first time aku mati keta sorang2 kat highway (selain mati keta bersama Hj. Jeff kat Yong Peng last year)..hu hu..panas terik pula tu. Tekak terasa kering semacam. Al kisah berentilah kat tepi tu, jenuh cari signal emergency tak jumpa! Called abang dealer tu, nak cari formen dulu, ishk..lama ke ni kena tayang muka kat tepi highway ni? Aku menceceh panas la hapa la..saje jer mengada2 :), Called Nuar lah, minta dijemput. Adalah beberapa bijik keta berenti jauh di depan pastu jalan balik...ishk bukan nak tolong aku..amik no plat la tu wat beli nomor ekor...siot. Dalam setengah jam sampailah abang tu ngan mini cooper Mr. Bean dia, dia suh aku dok dalam keta dia "ada aircond" kata dia..perli la fulak :), aku terus tercegat tengok dia sobek keta pinjam tu sana sini, dia bawak ke Shell berhampiran. Merasalah aku bawak mini cooper tu kejap, budak tol tegur "lawanya kete...!" ha ha ha..aku cakap "kete pinjam..dah la pagi tadi nak isi minyak pun kena mintak tolong orang bukak penutup tank! berapa taun kete tu tak dipakai tak tau laa..uhuks! Aku cakap "kete pinjam.." jugak :) Humm takder makna bawak h/bag prada, pakai kasut Calvin Clien...keh keh keh..

Lepas 20 minit kat Shell Nuar dan Asyraf pun sampai, so balikler ngan demo tu..kete pinjam tu tersadai kat Shell, harap2 petang ni sampai kat umah aku dengan keadaan yang baik! minyak tak sampai katanya.....

Tuesday, October 07, 2008

Penat

Penat nyer...kemaren cuti bukan leh rest, kuar shopping baju ma & barang cek mek molek nak wat open house lagi, kat umah salin air & cuci akuarium sampai banjir satu rumah :(, pastu tunggu owang antar keta (pinjam 2 minggu) kul doblas lebey baru sampai, basuh pakaian manual pulak dobaldi, kul 1.15 baru tido2 ayam, tiba2 jam mana pulak menjerit kat living bangun lagi g tutup, 2.30am ada pulak calling2 mengacau kat h/pon, malas layan..tup2 tidur hanya 3 jam..pastu kat opis siapkan Q report, sesudah siap tang tgh wat summary, tersave full report ke summary pulak....dari 10ms dah jadi 1ms camane ni??? wat lah balik macam pak pandir. Dari masuk opis jam 8am sampailah skang aku pulun report tu.. Nasib baik ada tekno ni leh copy paste mana yang boleh dicopy paste, nasib baik jugak ada print copy 1st draft. Haruu....perut pun sengal2 nak tgu maghrib. Mata aku dah terjojol sebesar telur resakse, baru betul lolong.

Monday, October 06, 2008

SELAMAT HARI RAYA!!! Eh...dah raya ke-6 rupanya, kejap jer masa berlalu. Dua hari sebelum raya dah balik dah..& today I'm on emergency leave coz last night travel from kampung dari 10am-3.30am (17hrs!), sebabnya traffic jamped gila maut. Plus singgah rumah tok sedara etc (dapat duit raya RM50!...malunya gue tak terkate :), eh bukan duit raya tapi buah tangan dari pakcik sedara maklum nak gi jauh pasni katanya..) Raya bagi rangtua mcm besa lah, dah jadi tukang hulur duit raya sejak bertahun2 dulu lagi. Yang paling penting dapat kumpul adik beradik dan anak2 buah, dapat solat sunat raya & jumpa sedara2 yang jarang2 jumpa, maklum sumer dah dewasa kerja merata2. Selain tu dapat tunjuk bakat masak rendang, kuah kacang, and lontong. Taun ni ana masak 2 rendang yakni rendang kerang dan rendang daging burung puyuh. Untuk lontong buat sayur lodeh + sambal telur puyuh..yum yum. Pastu menu wajib mama ana ada tapai pulut dan ketupat pulut "arun". Malangnye eh biskut raya ketinggalan pulak kat KL.

Ma + anak bujang + cucu








Telur puyuh yg bakal disambal +
kerang yang bakal direndang







Xcident la apa lagi....







Suasana bulan puasa di Pasir Mas, ramai yg berjual juadah makanan di tepi2 jalan. Ada ayam golek, buah
dokong etc. Yang specel kat K'tan ni bubur chaco, air tuak nyior, nekbat, pengat pisang, sotong sumbat, kerabu sare, buah tanjung, kue taik itek, akok lemak dan macam2 lagilah..yang aku pun tak kenal nama.

Ada jugak pokok nyior pakai no.plat tu hah..bukan sa, tapi berkeliling batang dari pucuk ke pangkal..hu hu..





****
Sesuatu yang kurang enaknya di musim balik raya ni, kalo singgah mana2 masjid toilet kotor.. Hu ya Rabbi, toilet tadak kunci, toilet tak pam, pampers melimpah kluar dari tong sampah bersepah2, modes + tisu terselit celah2 bata.. Busuk ya alam tok sah kecek, mentaliti gapo ghoyat bui. Wahai umat manusia penghuni bumi M'sia, lestarikanlah alam sekitar kita :,(

Saturday, September 27, 2008

Satria Ku


Akhirnya Satria ku terjual juga. Itu pun setelah berbulan2 "lelong", iklan kat internet pun tak jalan. RM13K saja..huhu...tolak hutang bank dapatlah kat aku RM7K. Harga pasaran RM15-16K, kira oraitlah w/pun tak dapat tolak RM18K yang jadi sasaran awal aku. Macam nilah proton. Apa nak buat. InsyaAllah my 2nd car nanti bukan proton lagi. Kalau tak Honda, Toyota pula. he heh..Sayu juga tengok keta tu dibawa pergi beberapa minit yang lalu, abang dealer tu nak bawak balik Ketereh sempena raya. Nampaknya keta aku masih memijak bumi K'tan di musim raya ni :). Nasib baik abang tu gamble ambik dengan harga tu, dekat2 nak raya pulak tu. Kemarin aku survey2 kat kedai mereka cuma nak amik dalam RM10K-RM12K saja. Kalo lepas raya maunya lagi rendah. Keta tu bukan buruk mana, baru 6 taun. Good condition pula tu, maklum aku jaga baik punya..servis tak missed. Tayar+absorber+bateri dan beberapa lagi baru tukar tak sampai setaun.

Monday, September 22, 2008

Buffet Ramadhan


Nilah pertama kalinya berbuka buffet untuk taun ni..tak mahal cuma RM19.99 je satu kepala..haa kalau nak tau, ni buffet termurah kat Klang Valey setakat ini. Bukan di hotel tapi makanan kira standard hotel, cuma yang takdernya kerusi berbalut reben, presentation mungkin tak gah mana dan "dizet" tak sehebat kat hotel nun yang berharga RM70-80 sekepala. Tapi takpa, yang penting dapat kumpul buka puasa bersama adik beradik. Makanannya boleh tahan lumayan best, masakan kampung..ada asam pedas kepala siakap, lemak kuning ikan talang, ikan goreng lemon, udang goreng mentega, keli lemak cili api, pari+kembung bakar, daging paprik, daging rendang, ayam kari, ayam kurma, ayam merah, sayur campur, lemak pucuk ubi, lemak pucuk manis, ulamam, pecal, mee/mehoon/kew tiaw/laksa sup/penang/bandung, sup tulang, nasi minyak, kerang rebus...macam2lah. Umm mana nak carik kan dengan harga RM19.99, sambil makan sambil beramal pulak tu..coz 10% dari bayaran tu disedekahkan ke rumah anak2 yatim..tunggu apa lagi geng?? pergilah makan beramai di perkarangan dewan MBSA Shah Alam..open air lagi, lepas 28hb dah takder dah....
***********************************************************************
Sebelum berbuka tu blehlah buat acara tunjuk2 kueh raya kat Kompleks PKNS..tengok gambar tu, banyak kueh...sedap2 belaka wa cakap..aku pun dah borong 3 jenis kueh makmur kacang hijau, makmur biasa dan badam cookies. Sedap tu...harga macam biasalah dalam RM23-24 sekotak..orait la tu, nak buat sendiri kang kalau 5 jenis, asyik rasa sama..kan sadis?? Sambil tu bleh cari baju raye..hi hi, aku pun setakat ni dah beli 2 kurung batik sutera, 1 kurung biasa, 1 jubah, 1 tudung Turki dan 1 selendang..Nak pakai raya ker sumer tu? Tak ah..buat kerja pun ya juga..Jum ah beramai memakmurkan musim raya..he heh

Breaking Fast With Frens

Khamis 11hb, buat makan2 bukak puasa sama kawan2 kat rumah. Ada dalam 10 orang datang, okeylah walau tak seramai masa kenduri doa selamat dan baca Yassin masa masuk rumah taun lepas..masa tu lebih kurang 80 orang datang, demam akaq 2 hari sebab masak sendiri. Yang penting puas hati dapat kasi orang makan. Untuk bukak puasa ni pun masak sendiri juga tapi menu taklah sebanyak dulu. Asam pedas, sayur kacang panjang+tempe, sambal udang dan sayur campur. Makanan banyak tak berabis dan dapatlah korang sumer tapau buat sahur sorang sikit..he heh. Terima kasih sb datang and this maybe the last kita dapat kumpul makan bersama sebelum aku "tinggalkan" korang untuk beberapa tahun akan datang. Thanks guys for d' friendship..kita kan selalu melancong bersama...hehe.


Friday, September 19, 2008

Motivasi

Baru balik dari ceramah motivasi Dato Dr. Fadhilah Kamsah..lajak sampai pukul satu coz pakcik tu lupa Jumaat. Menarik jugak topiknyer, kalau tengok dari tajuknya yg diemail oleh sumber manusia beberapa minggu sudah macam boring...thats why aku lupa pasal ceramah ni. hehh nasib baik kemarin kengkawan cakap2 masa majlis berbuka puasa kat masjid. Wajibun pulak tu..kang takpesal kena surat tunjuk sebab.

Ingat tadi masa amik kunci keta nak ke dewan, nak capai camera...tapi kendian malu pulak nak kelip2 kat dalam dewan nanti...rugi betul lah..menyesal aku hari ni. Kalo tak, leh tayang kat blog, kasi aura menawan skit. Bole tengok mereka2 sumer berbondong2 pakat tayang tapak tangan..termasuk yang dalam konti, doktor2 dan pengarah2 :)). Hapanyer, sampai pun dewan dah penuh..awal lagi..weh semangat betoi demo ni sumer, sokmo kalo ada ceramah haram nak tengok dewan penuh.

Menguap jugaklah, tapi bukan sebab ngantuk tapi maybe sebab perut kosong bulan pose..ceramah pakcik tu mana dapat tidur, pecah perut dan berair mata lagilah..banyak lawak juge dia yer...tengok kat TV takderlah kelakau mana. Comel pulak tu, dok atas tangan sofa kaki tergantung macam Humtee Dumptee...Ooo, jangan marah Dato. Sambil demo cara "toas" kencing pulak tu..haru biru.

Selalu ceramah/kolokium aku paling malas tulis nota, ni ada la 3 ms penuh bertulis..hi hi. Tajuknye besa2 jer "Keseronokan bekerja". Apa nak seronoknya, dia sendiri pun ingat kat BGA, depan KLCC tapi ghopenya kat Sg. Buloh, dalam ladang getah...haa...tengok. Kalo dia lihat sudut nature musti seronok beb...mana lagi nak cari surrounding hijau dan fresh air kat KL ni?

Antara isi2 yang sempat aku note'kan sepanjang pagi ni yang antaranya dah menjadi amalan aku antaranya:-

# Mawi get paid RM700k annualy per 1 embassador job, then us? setengah tu pun tak sampai kot..kerja susah2 perah minda sampai bubus kepla da...

# To be champion, promotion/bonus etc jgn kita minta, tapi biar orang yang bagi....you deserve for it then you get it. er....ari tu, aku tanak tulis surat rayuan coz aku pun berprinsip gitu, tapi sapa yang paksa aku?? Pengarah & Head....takpa at least aku dapat skang bukan pasai surat tu...I deserved it & it makes me proud..he he...

# Org hebat signature dia msti eja full name? Entahlah..Kalo nama penuh aku dieja untuk sign cantik juge..so orait bole pakai

# Cara untuk ber-TQ kpd Allah ialah dgn do something at your highest capacity, to the best

# Kalo nak maafkan org cakap kepada tuhan, nak minta maaf cakap ke org tu sendiri

# Dunia tak lengkap tanpa kita, when we born seluruh cakerawala vibrate...Ooo baru aku tahu, yang aku pernah dengar bila kita mati, helaian daun yg mewakili roh kita akan gugur

# Wanita paling cantik di usia 40, coz waktu tu inner beauty akan terserlah..Oho..aku tak cantik lagi lah ni...terima aja lah

# Tuhan bertindak sepertimana yang difikirkan oleh hambanya. Apakah ini yang dinamakan bisikan hati? atau jasad berjirim yang sentiasa mengalir dalam badan dan jiwa kita yang bertasbih atas perintahNya lalu diekspresikan dalam bentuk tindakan/usaha dll?

# Kalau tuhan nak beri kebaikan Dia akan mulakan dengan musibah. Kata Dato mari kita pakat doakan Dr. M, Pak Lah, Najib, DSAI, Hadi, dll pakat takbir raya same2 malam raya nanti kat dalam satu masjid, satu saf...tentu rahmat mencurah2 turun ke bumi Mesia...

Kalau kita renung2kan memang benar lah tantra alam..aku rasa sepanjang pengalaman hidup aku sesuku abad ni..kalo kita dibuli oleh Bos/pakwe/kawan dll yang menjadi erti yang sangat mendalam pada kehidupan kita, bila kita maafkan dia kita akan rasa senang, redha dan bahagia. Tapi kalo kita berdendam kita sengsara sepanjang hayat. Dulu bila sedih dan marah apa yang mampu aku buat ialah beristigfar dan ratib..biarpun air mata berjela dan tidur dalam esakan aku akan rasa damai yang sangat mendalam..dan rasai kasih sayang abadi dari Allah. Perasaan marah hanya membinasakan diri sendiri dan mengundang sakit jasmani dan rohani. Sekarang baru paham...

Bila org mengeji dan memburukkan aku di belakang, aku akan doakan orang itu lembut hati, dan minta agar Allah menyimbahkan sinar damai ke wajah dan peribadi aku supaya semua orang sayang dan suka aku...ayat2 seribu dinar ke jampi serapah tak penah amal.. Pernah ada orang tanya, kalo aku ni pakai ilmu apa??? aku hanya mampu tersengih, tapi dalam hati aku jawab "ada...ilmu geografi, ilmu biologi, sejarah dll.." heheh. Masa x-boss kat unit lama condem dan buli aku gila maut, bila org mengadu ke aku "ketakwarasannya" aku kata boss baik, aku kasi dia kad raya..walhasil dia belikan aku hadiah dari Cambodia, ngee..katanya dia hanya beli hadiah untuk org yang rapat ngan dier jer..heheh, aku jadik conpius..niat aku yang sebenar ialah untuk "balas dendam" dan ekpres rasa ketidakpuasan hati tapi nah...tengok, maka benarlah kata bidalan "api disiram air, padamlah ia" maknanya "org buat dajal ke kita, kita buat baik ke dia". Maka apa dia nak rasa lepas tu suketi dia lah..yang jelas dia dah rasa gumbira, coz hormon ceria dah merembas so dia senang ngan kita kan?

Setiap malam, aku akan renungkan balik segala peristiwa dan hikmah yang pernah terjadi dalam hidup..ada yang menginsafkan, mengembirakan, membanggakan dan tak kurang yang memeritkan. Tapi alhamdulillah, yang perit2 dulu telah menjadi suatu yang sangat indah kini. Apa yang menitiskan air mata dahulu, boleh mengundang ketawa kini. Kita harus memaafkan orang sebelum tidur setiap malam, ya semoga Allah memberkati hidup.. Sesungguhnya kita berubah dengan peredaran masa. InsyaAllah dari yang kurang baik kpd yang lebih baik.

Kata Dr. Fadzilah lagi, org mata besar tergolong dalam kategori "dua alam". Coz lahir antara 18-23hb bulan ganjil?? Tapi sp dua alam yang baik, bukan tak baik...nabi pun sama. Sp ni, boleh mempunyai peribadi fleksible ikut situasi. Normally, bersifat bersendiri, banyak fikir, suka dok kat rumah, kurang bersosial, lembut, sejuk bla blah..tapi dalam pada tu, senang bergaul/bercampur dgn org, cekap, cerdas, tegas bla blah...dan....so "lolong" ni...yang jadi bahan kutukan dan gelaran masa kecik ni sebenarnya punya maksud yang sangat menyenangkan...hi hi..romatis, caring, peka kepada other peoples need...muahahah sukenya dan perasannyer ..Errmm kenapa ya ramai org suka bab tilik nasib & peribadi?? Pakar motivasi memang sentiasa cakap yang baik2 dan pandai mengambil hati audience, baru jual liur namanya.

Sstgh orang mungkin pandang org2 macam aku ni beruntung dan berjaya..ada yang minta didoakan di mekah supaya anak2nya "berjaya" macam aku. Eh! Benarkah aku "berjaya"?? Kenapa aku tak pernah rasa aku berjaya?? Untuk berada di tahap ini, bukan sedikit ranjau aku dan org2 yang mungkin "berjaya" lalui..berjayakah kita kalau kita masih "menangis" merenung hakikat kelebihan dan kekurangan kita? Bila kita merasakan kita sebenarnya bukan sesiapa, kita hanya punya khudrat dan usaha, doa dan akhirnya pasrah..dengan segala keterbatasan upaya dan kebetulan? Wallahuaklam. Semoga aku tidak tergolong dari kalangan org yang lupa. Amin....

Wednesday, September 17, 2008

An email From Kartini

Mari kita pikir POLITIK, REFORMASI dan lapar dahaga sejenak dengan nama jepun ni.

01. Yang pemarah - KEiJI CACIMAKI
02. Yang suka berjimat - SAYORI SUKAMURA
03. Yang bisu - KIETA TADASORA
04. Yang suka makan nasi - NANACHi KASIBANYA
05. Yang suka layan blues - APO NADIKATO
06. Yang suka belajar - ASHIKO ULANGKAJI
07. Yang kerap bikin kacau - WAKASI HURUHARA
08. Yang sangat kedekut - MATIMATI TAMOKASI
09. Yang suka sangat tidur - ICHIBAN TIDOMATI
10. Yang suka mengintai - HINTAI AKOSUKA
11. Yang tua - TARAGIGI PADANMUKA
12. Yang kena tinggal bini - SUSAHATI BINILARI
13. Yang suka merempit - SAJA CARIMATI
14. Yang Lembab - AYUMI SIPUTBABI
15. Yang suka BERSUMPAH - SAIIFOO BAUKARI

This Morning Event

This morning I woke up by 5.15am for sahur then took a bath and ready to make my day for fasting. I put mc-up, groomed very well, but I found that it was too early around 7am. Not to be rushed, I switch on the TV and heard that today is Nuzul Quran and Selangor is on holiday….I was looking for calendar but nothing to prove, so I finally sms my friend and comfirm! It is holiday…wakakaka…. Izaqt Tales told "bule lah dapat anugerah pekerja cemerlang...." eeh..for those who read this blog, dont laugh at me...

Woay! There are free tickets for balik kampong from TV3, for 3 top destination; Kota Bharu, Terengganu, and Johor. Just need to answer an easy questions about TV3’s programs. Tapi kalo balik ngan bas camaner nak jalan2 kat kampong nanti? Patah kaki laa…hermmm…forget it.

There are interesting phenomena in politics also, should we believe in the issue of 16th Sept???? (it was delayed already). DSAI said he already got secure support from more than 31 MT that will enable him to form new government. PM and Najib said it was dream. Zaid initially ask for Muhyidin resignation/set out for not agreed with PM’s power transition planning, then suddenly he talk about ISA that lead to his resignation (agenda?). Some leaders from component party of BN submitted their resignation letter also due to unhappiness with the races gimmick. Raja Dr. Nazrin advice leaders from both sides to stop quarrel etc…will they stop creating worries and burden to nation? Well, whoever becomes PM, he should provide prosperous to the nation...and I'd prefer DSAI..heheh. Err...kat Mesia ni takder ke sistem pemilihan President macam kat US yang Obama tengah fight sekarang ni? At least lebih bermaruah dari harap lompat si katak lompat.

Tuesday, September 16, 2008

Believe in Destiny

What should we do if everything goes wrong? Err..or maybe not on track but a little bit astray. We plan for perfect path, we pray for it, we invest in a huge efforts, we console ourselves with the though that we did our best, finally we let it be just it should be and we promise ourselves not to thwart much. Not to feel upset or annoyed of being unable to change or achieve things to the best. Thy said God promised for better, He knows the best for us. It maybe not meant for us, or not at this moment, but when? We never know. Sometimes it came in a different way, different appearance or might be in a situation that we never presume before. It’s true, it wasn’t materialized as we anticipated, but when thy come we may feel comfort and our pain obliterated just like that. We may feel the “touch” of God, His love, His contemplation. Those make us become stronger and continue our lives in meaningful admiration and appreciation.

Monday, September 15, 2008

Ding Dong

There are a number of unclear evidence might come into my condition now. I’ve not yet completed my medical check-up for a visa application. My car? No buyer at the moment, or I should sell it to the 2nd hand car dealer…I’ve no change to take un-recorded leave entitle for 1 week due to the DNA screening for field planting that must be completed within a limited time-frame. I have to submit a quarterly report before 24th , I’ve to confirm the ticket by 20th, and etc…

There will be events also after raya, that for sure I’ve no chances for joining. There are Bio-Malaysia Exhibition just a week after raya, IRRDB Conference in the second week after raya…and the worst-case is, I’ll fly within raya time..I got headache…


I did emailed my future SV Prof. Daryl Joyce to up-date him my status, and with his kindness warm hearted he offered hand to assist me in everything regarding to seatlement. I think I'll get good supervision under him. Makes me eager to start school again as soon as possible.

Wednesday, September 10, 2008

Meeting with Director

From 2.30pm until 5.30pm today UBians had a special meeting with Director Dato Dr. Kamarul at HQ in BGA, KL. Our boss presented development projects in UB and four others those a project leader had presented about their projects including me. I'd presented my TC works for modern clones RRIM 2000 series and Latex Timber Clone. Muahahha....KP asked, whose gonna take over my project since I will on study leave InsyaAllah next month. He expressed that I'm working on modern clones and there will be a lot of efforts should be carried out rather than do it on lab scale. Humm..I'll maybe shut down my memory for TC for a while since I'll do a research on different subjects. The subjects that quite similar to my MSc degree..and I hope I'll mastered on that field as much as I can. May Allah bless me.

And today, I finally booked flight ticket. But with a bad news…there is no ticket on 3rd, while on 4th there is no fare price offered, so he booked me on 5th with fare price. What??? Just because of fare price I've to rush my time?? It’s not fair…uhuks! Hence, bare in mind that I’ve not yet granted for a visa ..another problem :(

Monday, September 08, 2008

Marital crisis? Blame it on male genes

Swedish researchers said what women have suspected all along: that marital woes can often be attributed to men's genetic make-up, according to a study linking a common male gene to relationship problems

The gene variant, which is present in four of 10 Swedish men, can explain why some men are more prone to stormy relationships and bond less to their wives or girlfriends, a team of researchers at Stockholm's Karolinska Institute said. "There are, of course, many reasons why a person might have relationship problems, but this is the first time that a specific gene variant has been associated with how men bond to their partners," Hasse Walum, one of the researchers, said in a statement.

The team found that men who carry one or two copies of a variant of the gene often behave differently in relationships than men who lack the gene variant, called allele 334. "The incidence of allele 334 was statistically linked to how strong a bond a man felt he had with his partner," the statement said.

Men who had two copies of allele 334 were twice as likely to have had a marital or relationship crisis in the past year than those who lacked the gene variant, it said. Their wives or girlfriends also noticed the difference. "Women married to men who carry one or two copies of allele 334 were, on average, less satisfied with their relationship than women married to men who didn't carry this allele," Walum said. He stressed however that the effect of the genetic variation was relatively modest and could not be used to predict with any real accuracy how someone would behave in a future relationship.

The study surveyed 550 twins and their partners or spouses in Sweden. Martin Ingvar, a professor of neurophysiology at Karolinska Institute, said the results were "very exciting." "These are original findings which shed light on the fact that all of our behaviours are influenced by both nature and nurture. Even complex, cultural social phenomens such as marriage are influenced by a person's genetic make-up," Ingvar said. The gene in question controls the production of a molecule receptor for vasopressin, a hormone that is found in most mammals. The same gene has previously been linked to monogamous behaviour in male voles, a mouselike rodent.

The researchers said they hoped greater knowledge of the effect of vasopressin on human relations could also help understand the causes of diseases characterised by problems with social interaction, such as autism.

*Source:- Scientific Journal, National Academy of Sciences (PNAS).

Friday, September 05, 2008

Student Visa

I went to Australian embassy but they told that I had to apply online which means I should apply offshore, I've no idea with the system. Is it a new system or it already applied long time ago? I've never been in OZ before, then I loaded an application online and it cost me AUD 450. In consequently, I need to sit for a medical check-up, and I went there yesterday at private centre paneled to OZ immigration department Lifecare Diagnostic Centre Sdn. Bhd in PJ. The medical check-up cost me RM150. But my urine test found to be negative. The doctor said it was due to my menstrual time??? That’s means my ovum is on its journey to the fallopian/womb…heheh. Oh God. I need to repeat my urine test again. Since the chance to be positive is only within a “free” moment, it seems that I have to wait after the third week of this month. The doctor said it must be 7 days before/after period. I’m worried that I have no enough time to settle the visa since it might take at least a month to approve. If so, I need to cancel the application and need to re-apply in OZ. But I’ve already paid..I did cry then. But at least I’ve already claimed it just after finished the test yesterday. Sounds very-very punctual huh? Then, this morning someone from human resource called me to ask for a ticket booking. Hi hi…I’ve not event booked a ticket also. Well I’m waiting until 12th for a very specific reason.

Then, I’m planning to visit my staff that warded in Selayang Hospital this morning due to kidney stone. But, just a few minutes before there, he sms that he will be discharged today. Heemm..why so many people got kidney stone lately? Last month Pak Karyudi (in his uriter), then last week Zue (being warded for a week in Pusrawi), and know Hj. Jeff…the disease for wealthy man..hi hi. Morale of the story; take balance of our food consuming.


9 sept 2008

Pn. Latifah from Human Resource called me to ask for a panel clinic that I done my medical check-up, coz it was'nt our panel!! She told that if I do it at our panels, there is no need for me to pay anything. The problems was during I applied for the visa, they proposed me that centre! just after log out I found that there were other clinics also in M'sia..the nearest is in the Damansara Utama. I've no intention to check wheather our panel was in the list! Well it was my fault..I'm suppost to ask it first. Right now I'm still waiting for my "time" for urine test. I wonder why its so stringent?? Last year I do my urine test just a day before that "time" they still got result..Actually what happened? Should I change my panel so that they can do it faster?? Arghh..!! I'm in dilemma.

Tan Sri A. Samad Ismail Dies

National journalism laureate and freedom fighter Tan Sri A. Samad Ismail (84) died Thursday at the Pantai Medical Centre here at 5.58pm because of lung infection. Abdul Samad, who began his journalism career as a reporter with Utusan Melayu in 1940, is synonymous with the history of the profession in the country.

Born in Singapore, Pak Samad was warded after experiencing difficulty in breathing. His demise just days after the nation celebrated its 51st indenpendence anniversary is all the more touching because Pak Samad was among the national delegation to London in 1956 for the independence talks for Malaysia.

Pak Samad was also heavily involved in anti-colonial activities during British rule and also when the Japanese invaded Malaysia through juxtaposition with Kesatuan Melayu Muda. He was responsible for drafting a Perlembagaan Rakyat together with Pak Sako and Ahmad Boestamam. He spent time in and out of jail for this and was also a vociferous proponent of the national language and literature.

His behind-the-scene contributions were not small either, especially during the time Indonesia gained its independence and in the normalisation of ties between Malaysia and the republic after the Confrontation (when the two countries were at the brink of war in 1963).

He leaves behind wife Puan Sri Habibah Hamid and 10 children including bloggers and ex-journalists Nuraina and Maria. He would be buried after Friday prayers today.
*may Allah blessing him among those belongs to paradise

Wednesday, September 03, 2008

Juadah

Ari ni nak masak apa?? Kempunan nak makan patin gulai tempoyak tak dapat nih...sebabnya on the way balik dari Temerloh kemarin dulu tak dapat beli ikan tu. Stok yang dijual kat tepi jalan sebelah Sg. Pahang tu kebetulan habis..hu hu, dekat 15 minit kami tunggu budak jual tu tangkap kat sangkar di sungai..tak larat tunggu kami balik je tangan kosong..haru bonar. Singgah Tesco pun tak dapat belanja, sesak dengan orang2 belanja sempena start puasa, troli habis maka kami pun hanya mampu bimbit seikat daun kunyit, kailan dan sabun basuh. Berangan nak beli kurma dan ikan best2 punya, terpaksalah lupakan hajat lagi. Pastu kemarin mengidam nak bakar anak terubuk tapi takder pulak kat pasar malam nih..hu hu haru lagi..Finally beli jer bapak terubuk sama kepala snapper (ikan merah). So petang ni nampaknya tercapailah hajat nak buat sup kepala snapper, Alhamdulillah...bapak terubuk tu nanti esok buat masak asam pedas tumis Melaka..humm meleleh dah liur nih! Aih, baru jam 1.40pm...3 jam lagi baru habis ofis hour..He heh..betapa syoknya kerje sini, bulan posa tiap2 taun balik kul 4.30pm.

Facts:-
*Patin gulai tempoyak adalah identiti bandar Temerloh, Pahang
..Patin fish cooked with fermented durian is best known as an identity to Temerloh
*Patin Sg. Pahang (Temerloh) lebih sedap coz bela dalam sungai
..Patin fish from Sg. Pahang is more delicious due to their living in the real habitat)
*Patin ada beberapa jenis; tapi patin buah yang paling sedap
..There are several patin, but patin buah (fruit) is the most popular