Ketik

Saturday, October 31, 2009

31st Oct 2009: Activiti Baru.....

Baru 6 bulan pindah shared house, ni nak kena pindah lagi. Dalam setahun dah 5 kali pindah...capek deh..skang kena pindah dok luar pula kat Gatton town coz next year Vet School pindah sini, about 170 international student should be entittle for in campus house. So kami diarahkan vacant the house dgn kata lain dihalau keluar...camana neh, excess payment sampai Dec akaq neh..mintak balik!

So, bermulalah aktiviti baru setiap menjelang sabtu..GARAGE SALE!!!..muahaha. Maka transformedlah kita jadi garage sale hunter pula..memula sekitar Gatton, pastu Lowood, Mt. Halen yang sejauh 36km pun sanggup pergi..rajinnnn bangun pagi, kul 6.30 pg dah kuar..kalo hari2 sekolah jam segitu biasanya baru bangun (tidur balik lepas subuh)..selalu berderek 3-4 keta rombongan cek kiah dan pak dollah kg. Gatton Jaya, dipenghulukan En. Anjas Asmara kiter :).

So apa yer yang dicari di garage sale?? Maklumlah kita bukan nak stay lama, takan nak beli barang2 baru, jimat cermat beb skang currency 3.2..so setakat ni akaq dah kumpul 1 set meja kecil 3 beradik dgn $15, cermin panjang $7 (sangat baru berframe-kalu kat kedai $16), meja makan bulat 3 kerusi kongsi dgn Zai $20, set setty kongsi ngan zai $30, katil & tilam $100..double bed wa cakap lu..set pinggan mangkuk bunga2 17 biji dapat dgn harga $1 (sgt cantik & baru), blind panjang leh wat tgok wayang $1, pastu saja suka suki topi inggeris $3, kain layah, kain lapik meja $2...muahaaha..semua barang kualiti beb...kayu tepu lagi, bukan besi hollow ngeh3x. Kalo kat M'sia haram aku nak beli barang bundle & 2nd hand! Busuk, takut org tu ada kurap ke, kayap ke, aids ke kang haru kita :)

Garage sale sebenarnya org buat kalo nak pindah, nak clearkan ghumah, nak buat charity kutipan amal, bagi si hunter pulak biasanya macam kami ni lah student yg nginap sementara, pengumpul koleksi antik/exotic etc...huu kalo jumpa garage sale orang kaya..lumayan tue, sb mereka biasa nak clear barang cos nak tukar selera..harga pun tak berkira...cuma $1-$5 jer. Ha mak2 minah apa lagi, tiap kali menjelang raya kalo nak tukar langsir, setty tu silalah tolak yg lama tu murah2 :)

Dan menarik sekali nak advertise kat sini, garage sale skang dah ada kat SUBANG BESTARI!!!! ....abih la ghumoh akanq clear digadai si McKak nanti....gi lah pakat reramai berkungjung ke garage sale subang hari minggu depan. Tengok iklan dia sini http://izahusni.blogspot.com/ .

Tengok nanti perkembangan budaya ni kat M'sia pula camaner yer?
Minggu depan cari garage sale lagik..cari peti ais & mesin basuh pulak, meja & kerusi study pinjam ngan school..sekali angkut ngan ute school..for FOC! Skang aku sangat cinta kehidupan ini..bila semua murah & freeeeeee

Sunday, October 25, 2009

INFINITY: 25 Oct 2009

Hentikan perMAINan...datangkan keBENARan!!
Ku dah BOSAN, ku dah JEMU, ku mau berHENTI.....
Bukan telah MATI suatu RASA, namun di mana perHENTIan??
Ku cari GANTI pada yang telah HILANG...
Namun tidak ku TEMUI, ku berpaling selangkah, namun ku tidak tahu mana ARAH...
Acapkali ku SINGGAH...pada PELABUHAN sementara
Di hujung CERITA ku tetap tahu...belum ku temukan perHENTIANku...
Hanya untuk seorang AKU!!

Aku merenung MINDA..sebetulnya aku JEMU menjadi cuma ENTITI..
Ku TAHU apa MAUnya aku!!
Sebuah UNITY...bukan EKSESORI..
Bukan juga SUBSTITUSI...
Ya RABBI..dengarkan DOAku berkali2

TIGA perkara menjadi dzat-NYA...
Tidak pada kita, HITUNGlah ia..
Kalau bukan HAQ ia bukan berMAKNA apa2!!
Di KEJAR tidak, dinanti pun JANGAN!!
Tapi BENARkah ia kan HADIR...
Kalau diCARI tidak, datang diTOLAK???

Aku tidak TAHU lagi...mana TUJU,
Haruskah aku menGALAH...
Haruskah aku berSERAH...
Aku pun tetap BUNTU....
DiMANA?......................
BAGAIMANA................
BILA...............................
Apakah hingga HUJUNG nyawa????
.........INFINITI.........

Thursday, October 22, 2009

22 Oct 2009: True Happiness

MONEY may not necessarily be evil but the craving for it certainly is, or so it seems.

Curious, isn’t it. But the incontestable truth is that money is so powerful that it’s arguably the motivating force that drives our world.

In this respect, money ticks all the right boxes – it rules our lives, makes things happen, gets things moving but it can also be abused.

Indeed, many street vagrants in London are said to prefer money than food nowadays in this increasingly deceptive world.

Yet the latest research that money doesn’t buy happiness for Britons speaks volumes of their stressful lifestyle, particularly in the British capital.
Well, London may have everything that money can buy; the best in fabulous food, divine decor, gorgeous gifts, funky fashion, exquisite entertainment. The list goes on.

But when it comes to happiness, Britain is way behind France and Spain which topped the European Quality of Life Index, compiled by price comparison site uSwitch.com.

The findings may come as no surprise to Londoners, whose city of nearly eight million inhabitants has changed dramatically over the past two decades.
And living in one of the world’s largest and most diverse metropolis has its price, even though their salaries are more than £10,000 (RM56,000) above the European annual average.

For the city’s a bewildering place, especially if you’re a first-timer and trying to fit in with more than 200 communities speaking over 300 languages.

Very often, you find yourself the only one speaking English among your fellow bus or train commuters – the rest are spouting a myriad of foreign languages over their mobile phones or with their companions!

Hence, it’s not so much a question of money but more in terms of living a quality life amid the challenges of a melting-pot environment.

Admittedly, money can buy a certain degree of happiness; you can get a decent meal, pay your household bills, wear your favourite clothes or have a great day out.

Likewise, a hungry, homeless person living on the streets can hardly be happy if he doesn’t have even a single quid to buy a sandwich to fill his stomach.
Simply put, money can buy something that may put a smile on your face or let you do the things you love to do.

Of course, there’s a distinct difference between materialistic and true happiness – the latter coming from within and depending on how you perceive it. But then again, money may not make you completely happy, as you’ll probably be surrounded by fair-weather friends who are simply eyeing your wealth.

In fact, there’re plenty of miserable rich people out there – celebrities, film stars and footballers as financial stability does not necessarily guarantee happiness.

Just as you can be alone but not lonely, the richest people in the world are sometimes unhappy, while the poorest the happiest.

For many, true happiness is being in the company of their loved ones or with genuine friends. After all, this is one commodity that cannot be bought or sold

Source:

LONDON LOG- CHOI TUCK WO
The Star Online

Tuesday, October 13, 2009

13 Oct 2009: Motivation Please......

Feeling bored and eagerly need for refreshing....but how? Baru terasa sunyi dok jauh di perantauan. Tanpa family and just mingle within small group of friends :'(. Ketenangan yang dicari menjauh, kebosanan mendatang...wah3x!

Lamanya tak menulis begini...bulan depan genap setahun saya di sini, dan bulan March nanti genap setahun pengajian PhD ku..Sepanjang setahun di sini ada beberapa pengalaman yang dirasa dan dialami yang mungkin menjadi kenangan kelak..yang paling benci sekali ialah "karen". Di sini banyak karen mungkin kerana cahaya matahari yang langsung tanpa ditapis oleh awan dan kandungan kelembapan dalam udara yang di bawah 50%. Kalau memakai fabric nylon di tengahari terik, maka bersedialah untuk merasa aliran elektrik bila menyentuh besi. Tak kiralah besi tombol ke, besi pintu kereta ker apa... Kadang2 terasa sparks berpindah dari tangan ke besi :). kalo sikat rambut akan dialun melodi spark mengalir dari rambut ke sikat plastik! sangat annoying...

Yang keduanya, pengalaman hidung berdarah. Dalam musim winter saya demam selama sebulan berserta hidung berdarah dan batuk kahak berdarah. Hidung boleh berdarah sebab lapisan nipis dalam hidung kita yang kaya kapilari darah tu pecah dek kekeringan. Letak air dalam bilik tak cukup, so saya akan sumbat kapas basah malam2 masa tidur..hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri...

Ader gak yg syok kat sini...SV baik, nak makan buah melambak2 murah tu..Corelle pun murah..ngeh3x. Bahasa Inggeris? Dalam research kat sini digalakkan menggunakan bahasa yang paling mudah dan ringkas, tujuannya supaya maklumat sampai kepada para pengguna yang sah2 tak belajar tinggi cam kita, terutamanya petani...ha apa maknanya tu? Malas lah nak elaborate..

Kat Gatton ni, selain student cari librarian, librarian juga cari student!..siap datang bilik ketuk pintu tanya masalah skali sebulan :)...setiap school ada librarian memasing..so services sgtlah friendly. Err...tak taulah bila School Vet siap nanti, dah ramai student pula. Tak perlu risau pasal service librarian tu khas untuk postgrad jer :)

Sambung cerita boring...hmmm teman rakan taulan datang dan pergi..sangatlah terasa walaupun banyak kawan tapi sebenarnya sikit sahabat.

Dulu waktu buat master, kalau bosan2 lari balik kampung for refresh. Masa kerja pula bungkus kain baju ke rumah abang kakak main ngan anak2 buah. Sini nak main ngan sapa?? Harunya...ada Fatini and Qaisara tapi anak orang..:p

Balik2 Big Orange beli buah n sayur, balik2 Coles beli minyak n beras..waaa....apa nak buat..

Skang Spring...kat gatton bunga2 lambat keluar, jacaranda baru muncul...nanti saya amik gambar post kat blog neh, supaya lebih berwarna warni lagik.

Okeh nak sambung nulis....

Tuesday, October 06, 2009

Stradbroke Island

The event was on Saturday 3rd, GISA programme as usual. Just a simple escaped on the weekend. Stradbroke Island is located near Moreton Bay ~3 hours from Gatton. We departed from UQG campus at 6.45am and reached ferry terminal by 9 something. When we arrived on the island its already nearly 11am.

1st thing to do was having lunch ala picnic under the trees shadow at the beach. Then photo hunt was began! Its too hot for mandi manda and me worried of sunburned :p

Don't forget our main goal, whales watching...but they were too far. Bersyukurlah event can only observed the semburan air from those whales..

Actually this island suffered severed bush fires before, government gazetted this place as tourism beach few years ago to attract peoples. Extreme decreased in population is happened since people moved to the main land for job and better life. It used to be biology camp for school children because newly species become vigorous quite sometime after bush fire.

Enjoy my shots.....see more pic in facebook


Layang2 spp..beautiful in colour..

Baywatchess...



Bondi rescue....


Ni ferry yang kita naik...~20 minit to reach the island from the main land


GISA's member 2009...


Kami yang excited untuk melompat tinggi!


Waktu menunggu ferry....

Yang nampak bukan whales tapi stingray, very huge stingray (panggang pun sodap)..BTW this island/beach is famous for shark attacks in oz..A group of stingrays are only few meters away from the people as can see in the pic.

Thursday, October 01, 2009

Episod baru

I've got casual job as an official photographer! He he...somebody terpikat dgn photo2ku maka jadilah aku separa profesional buat pertama kalinya. Dengan segala kekurangan dan ilmu yang baru sedikit....sempena CNF open day semalam :)

Ni nak publish lah bberapa gambor yg taklah cantik mana...


Penunjuk arah open day...
Nampak macam ramai, this is what we call "camera trick"

Mereka asyik makan, sib baik tak halal...kalo tak aku & Nini dah bedal sandwiches tu...


participants from industries...industry munga2an dan buah2an lah apa lagi...


Mereka layan poster & life exhibition...

Joe & Jidka yang sedang tersenyum...

Jiping, ah moi dari tanah besar...

Marg Cover, peminat gambor2 yang aku shot...

Daryl sedang menyampaikan presentationnya..tentang sea grapes i.e. seaweed yang berbiji2 tuh, yang kalo kat sabah mika makan campur dalam ikan mentah tu..apa nama lupa dah..sedap. Nama lain bg rumpai tu "green cavier". Aramak windu makanan Sabah la fulak, balik nanti nak gi KK lah pekena ikan bakar dan rumpai ni campur ikan mentah pekenama tuh...pastu campur teloq sea urchin..exotic tapi best try

Ni tup2 tau dah bertunang, Sybille baru jerk putus ngan bf aboriginal dia terus kena sambar ngan Baxter..ke putus sebb Baxter? aku pun tak tau. Yang jelas sama sp..Baxter from NZ & Sybille from Germany. Huummm mau jadi semudah ini...