Ketik

Thursday, March 28, 2013

Mood

Mood------> malam jumaat:

1. Lari atas treadmill macam tikus gebu berwarna warni sambil pakai blouse batek sampai banjir peluh masin lalu mandi


2. Dengar bacaan surah Al-Kahfi di http://www.quranexplorer.com/quran/ sebab nak baca tak buleh


3. Biar TV dok tengok diri sendiri kat living...bosan ASTRO asek ulang tayang


4. Abaikan mesej bff....biarkan


5. Last but not least-----> skodeng fb potential bakal pak mertua, cuba merakam kembali ingatan yang telah hilang terhadap wajah dan kelibat yang pernah ku kenal 11 tahun yang lalu, yang katanya masih cukup mengenal aku..hasilnya....wii! terakam kembali siapa gerangan, hiks...engko ada? aku pun tak dek! 


Wallahuaklam...




"And of His signs is that He created for you from yourselves mates that you may find tranquility in them and He placed between you affection and mercy. Indeed in that are signs for people who give thought"



"And whosoever keep his duty to Allah He will appoint a way out. (2) And He provide for him from whence he reckon not upon. And whosoever put his trust in Allah He will suffice him. Verily Allah is sure to attain His purpose, and Allah had appointed Unto everything a measure" Al-Talaq 2-3

"Allah is Gentle Unto His bondmen: He provideth for whomsoever He will, and He is the Strong, the Mighty. (19) Whosoever seeketh the tillage of the Hereafter Unto him We shall give increase in his tillage; and whosoever seeketh the tillage of the world We shall give him somewhat thereof, and in the Hereafter his shall be no portion" Asy-Syura 18-19





Wednesday, March 27, 2013

Alhamdulillah

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi...

Hari ini, angan2 saya pada sekitar 20 tahun yang lalu sudah jadi kenyataan..mengimbau kembali detik suatu waktu dahulu saat saya kepenatan yang teramat dan hanya mampu menyeret kedua belah kaki yang sudah tidak berupaya melangkah ketika berjalan kaki pulang dari sekolah sejauh ~ 2 km ke bus stop dan sejauh ~ 4 km dari bus stop ke rumah. Dengan perut yang berkerongcong, seragam basah dan hamis dengan peluh, kelelahan itu menitiskan air jernih di birai mata, hati dan fikiran saya bermonolog sendiri sepanjang2 jalan dan saat itulah saya mula memasang cita2 untuk belajar setinggi mungkin, hendak jadi orang terpelajar, berkerjaya bagus dan seterusnya menebus nasib keluarga yang miskin. Hari ini saya telah menerima surat kelulusan dan tahniah dari Dekan The University of Queensland, Australia..memberitakan secara rasminya saya telah dianugerahkan Ijazah Doktor Falsafah dan memberikan ucapan tahniah yang tak terhingga untuk pencapaian tersebut. Alhamdulillah. Majlis penganugerahan InsyaAllah tidak lama lagi.


Sunday, March 24, 2013

Today's mind therapy

Ermm...am so happy today, sebab dapat menghabiskan duit di hujung weekend yang indah hihi..malas nak menaip pepanjang mari I show off apa aktiviti hari ni.



Luch cajun chicken grill with mash potato dan garden salad kat Bubba Gump e-curve..besar giler portion salad dan main course dia. Drinks pulak free flow...anak2 below 12 makan for free. Untuk habiskan setiap meal terpaksa berenti beberapa kali barang 5 minit untuk ambik nafas dan beri laluan kepada sistem penghadaman untuk saling bertukar shif dengan mulut dan nafsu yang serakah. My friend order desert lagi jawabnya tersadai terkangkang lah sebelum boleh beransur meninggalkan Bubba Gump tu...hahahaha. 



Sudah makan kenyang2 haruslah sambung hunting barang asal tujuan kami shopping today..TREADMILL...iya treadmill, sebab sejak kejadian hari tu I dah tak gi jogging lagi. Fobia terus (apa la makcik pakcik dok nyanyi2 kat astro nun? buruk benar..dah tua2 bawak2 la gi sejid ngaji tambah ibadah..haish! *sayup2 dengar TV kat luar)..dalam dok survey treadmill dengan kesengajaan yang di luar jangkaan kami turut menyambar seat urut OGAWA ni sorang satu..hahaha. Tu free stuff alatan senam untuk kempiskan keboyokan perut tu adalah companion kepada treadmill. Sepatutnya penimbang tapi sebab I dah ada yang lagi canggih dapat measure body mass, bone mass, water mass, kalori uptake dll, so I tukar dengan 2 barang berguna tu. Treadmill next week sampai...yeayyyy!! Kini livingku bakal bertukar kepada gym :)


Then oleh kerana Metrojaya ada bagi voucher RM20 untuk setiap belian bernilai RM150, saya terpaksa dalam rela membeli wedges kaler biru comel ni..comel la kan sebab saiz I berangka 5 jah. Hermm...takder makna kalo kaki saiz 5, tapi baju saiz 12 (42)! Tujuan kumpul voucer sampai RM80 sebabnya nak beli bendalah kat bawah tu dengan harga murah hehe....



Ini....I nak try for the 1st time. Kata orang sangat berkesan. Sejauh mana kesannya tatau la kan..kita tengok nanti. So dapatlah set introduction ni dengan price below RM1K. ..yeayyy! lagi. Seronok habiskan duit ni..dah belajar jenuh2 kerja penat2 wajiblah menikmati ya dok? Rugi korang kalo asek dok simpan duit kumpul harta. Mati esok takleh nikmatinya jugek. So sementara masih muda, sihat, mampu, dan solo ni....nak makan apa makan, nak jalan ke mana jalan, nak pakai apa pakai, nak beli apa beli lah...yang penting kita enjoy dan bahagia :)



Okay, ni wajah2 ku pada rawatan sesi pertama. Pitera mask. Nampak tak aging sign kat wajah asli tanpa mekap tu? Herrmm kalo dah namanya rangtua gini lah uhuks! Mana tau kan lepas habis set SK II tu wajah ku transform jadi macam heroin kat bawah ni? Wajiblah peminat berpusu2 kembali seperti di zaman muda rumaja dulu kan hehehe.




Hokay lah, I nak gi ngadap drama melayu pulak...macam best jer lagu tema yang dok berkumandang nun. Key Bai....



Saturday, March 23, 2013

Dreams become reality

On my next birthday I will achieve the most ambitious and sincere dream I had set since I was a kid and I do also hope for the 1 more dream to comes true. I work sincerely hard and pray desperately hard for it.  May Allah give me what I ask for.....insyaAllah!

Tuesday, March 12, 2013

Kekalkan cuma yang indah


Apabila hati berbicara

Mulut terkunci seribu bahasa

Walau sepi yang menyelubungi

Namun hadirnya menyimbah rasa

Walau tidak tampil dengan seribu wajah

Namun dia datang dengan sejuta rajah

Seninya biar bukan sempurna

Tarinya biar tidak indah bertempo

Namun melodinya bergurindam asyik

dan maranya bisa menggegar jiwa

Hanya dengan selembar senyum

Bersulam sekilas pandang

Debarnya hebat meruntun qalbu

Lalu ku simpan rapi dalam lipatan kenangan.... 




* tak tau kenapa selalu berbunga sejak dua menjak ni? lalalala...

Monday, March 11, 2013

This is not good

Okay you got BR1M, KAR1SMA and what so ever...you can dream of stocking your groceries for the whole year for your whole family huh?

Now then, me and my friends in the middle class has to pay multiple huge amount of tax. Now this comes true. If you remember what I wrote before CLICK. The monthly cut so called PCB still can't cater those tax oh? My monthly cut for the last year was already achieved RM 1102 plus RM 382.25 CP 38 (what's the name of this haina?!)...and then when we declare the emolumen by filling the eBE form, then tarraaa....there still some huge amount they ask for. For few years back I wasalways got pay back from the cukai terlebih bayar, but what happen this year?

Homaigad...me and my friends in the scale Q44 just breath the fresh air of having extra money to make life. In KL RM3K is just enough, thus for us the extra K printed on our payslip seems been taken back! Every year the groceries price climb to the steep, the petrol price increase 3-4 times a year and the housing price never plummeted. Every increment doesn't entitle me to own even a terrace.

When I applied for a new IC that been stolen, suddenly I got email telling me that my information (address, phone no. etc) is updated in LHDN. When I got my driving licence replacement, I suddenly got email of updating my info from JPJ...you know what I mean? And these doesn't count desperate propaganda emails downgraded "you know who" that I constantly received before I set them as a spam....  as the GE is knocking hard. Now I wanna say "TERIMA KASIH MALAYSIA".



Wednesday, March 06, 2013

Mata yang sering menipu atau hati yang sering tertipu

Apabila mata bertentang, senyuman ikhlas terlempar lalu berbalas renungan tanpa kata. Namun tiada riak senyum di sana, cuma pandangan tepat yang sulit diekspresi minda. Kemunculan yang tak disangka barangkali sedikit menggugah, namun tiada terkejut. Bijak sembunyi rasa. Dua patah kata lalu terucap, menjemput mendekat. Sekali lagi senyuman terukir bersama lirih ketawa kecil tiada keruan. Keliru. Tangan pun sedikit terangkat melambai perlahan. Pipi memerah terasa hangat. Dari kedekatan balik pemisah cuma sehasta. Apakan daya punggung berlabuh bagai terpaku. Tidak berganjak. Berwajah tenang, sepasang mata terus-terusan melirik pandang. Sekali dua kali lalu berkali-kali. Panjang leher mencuri dengar, bangun berlegar tanpa bicara, tanpa ekspresi. Sedetik hilang fokus dan mula tersalah tingkah. Galau rasa membidik sanubari. Gerangan apa sudah terjadi? Apa maksudnya? Komunikasi sejelas cermin kaca yang membias ini, punya pelbagai andaiannya. Tiada mampu ditebak. Kacau, galau berganda-ganda. Ah! Masalah baru….Ingin menyapa ke matrix sana, namun imej yang membayang bahkan makin memudar. Lalu berteleku lagi cuba kembali ke fana, yang tiada pernah apa-apa….Bingung