Ketik

Saturday, March 31, 2012

My 2 cents opinion

I don't know why? Many of my friends always compare themselves with me..in term of I am doing PhD and they don't, my work progress faster and they are slower, I got better and higher paid job and they don't bla2x..

So now, am talking about the no. 2 issue. Is my work progress well now? Yes! I could proudly said that I am..okay kelu lidah lah nak cakap manglish banyak2 kat sini :p

Mereka kata sebab saya single so saya punya banyak masa..walhal limit masa masing2 sama saja 3-4 tahun. Alasan? Sebab bersuami maka BANYAK masa mereka harus wajib ditumpukan pada rumah tangga BUKAN PhD..okay I'm gonna ask 1 Q...the priority we are here is to get our PhD...no matter what. Kalau ikut boss saya, awak sibuk bercinta ke, sibuk berbaby ke that is shouldn't be an excused. Because according to her, that's your personal life..yes! Buat pertama kalinya saya sangat BERSETUJU dengan beliau :D

Pasal apa? To me...there is 2 type of love. One can bring you forward, open your eyes and broaden your mind and view to moooorreeee approachable thing that your never inspire before. While the other one will move you either backward or being stuck in the middle of no where. Macam yang pernah berlaku pada saya tidak lama dulu. But, since I've learned from the hardest part of my life and being an ambitious naive girl I was never surrender.

Kawan2 lama saya pasti tahu SPM, matriculation and 1st degree saya cuma cukup makan. I am myself can't believe how I come to this level today..Alhamdulillah the will is always there plus rezeki Allah sentiasa tersedia bagi memudahkan penghidupan saya setelah kepayahan.

Okay, saya pun ber'cinta' apa masa 1st and 2nd year...hahahaha hummm syiape erk? But that kind of love even its not promise me a future someday and it never be pun..I diverted it sebagai sumber inspirasi..yang memberi saya kekuatan dan keberanian untuk menongkah sesuatu yang saya SANGAT takut untuk menghadapi dan membuat saya blur akan masa depan saya sendiri. Dari situ saya tiba2 terbebas dari perangkap masa, meninggalkan sudut gelap yang membuat langkah saya terpaku di lantai yang tidak terlihat. Lalu membawa saya ke sini dan ianya tidak habis di situ, justeru cinta yang diterjemah ke sukukata sahabat telah secara berterusan mendokong saya dan menghulur tangan kala saya terjatuh. Dan kini setelah saya benar2 kembali berada di landasan nyata dan sudah bersedia berdepan realiti 'cinta' telah pergi..namun tetap menjadi sahabat sejati saya :)

So, berbalik kepada soal kerana bersuami dan berbaby menyebabkan kita kekurangan masa dan keliru membezakan prioritas. Mungkin ada benarnya..sebab sewaktu ibu saya di sini selama hampir setahun saya juga harus membahagikan masa 40% kepada beliau. But, again....from my 2 cents opinion..it should be the 1 that yang mendorong bukan menekan.

Banyak juga kekurangan org single..contoh: andai kita bermasalah, bersedih, kesusahan..kita tidak punya sesiapa untuk berbagi rasa. Kadang kala sesuatu yang kita tdk mampu lakukan sendiri akan terabai lalu kita terpaksa membiarkan nya berlalu sambil bibir masih terukir senyum menyembunyikan kepedihan dan kesedihan. Yang ini saya yakin cuma org single sahaja yang memahami. Compare to while you surrounded by the peoples you love and love you..everytimes you look at them all your burden will fade away and you feel jaded no more...

Beside..saya punya prinsip kendiri yang banyak orang salah faham atau tidak bisa mengerti. I will never put aside my major priority to gain something that I never know will be mine. I will complete my task one by one. Maksudnya? Contoh...andai saya punya 7 hari seminggu, mungkin 2 hari saya boleh berkerja di luar, setakat separuh hari jer..then separuh hari lagi boleh dtg ofis..mudah katanya begitu... Yup! Bagi org lain mungkin ya..but never for me..as I also never try hihi...Kelemahan saya, saya akan merasa bersalah sekiranya tidak mengutamakan tanggungjawab sebenar saya terlebih dahulu. That's why I was always never have time to do part time job.

Hmmm...kesimpulannya, tiada manusia di dunia ini dikurniakan atau merasa cukup dengan kehidupannya. Masing2 mungkin selalu nampak rumput di halaman org lain itu jauh lebih menghijau dr rumput di laman sendiri...hehe I'm not mentioned anyone..sebetulnya kita rata2nya begitu. Dan Allah itu maha adil, Dia memberi dan menguji mengikut kadar upaya individu. Keseluruhan hidup kita sama sajalah dengan sekolah..harus ada ujian, ada peperiksaan yang menentukan gagal atau berjayanya kita. Selama kita rajin dan berusaha sambil tidak lupa memohon belas ihsan dan bersyukur pada Allah, insyaAllah kita akan sentiasa merasa CUKUP.

Saya juga banyak kekurangan namun saya akui kelebihan saya..siapa lagi mahu membahagiakan kita kalau bukan kita sendiri dengan kata lain narcissism itu tangga kejayaan :P

Wallahuaklam, semoga kita semua adalah golongan yang bersyukur...aminn

Thursday, March 29, 2012

Kena bebel

Masuk opis, check email..dapat email kena bebel ngan Daryl...haha atoi...dah la makcik demam, sakit tekak dan flu dan kepala pusing2 *toing2

Sebenarnya tak paham apa maksud dia dlm komen abstract semalam...dia tak explain detail or aku yang blur..maklumla pale tgh pening2 lalat akibat berjangkit virus influenza ngan housemate ler..hmmm

Makanya hari ni berkilas cari vit C 1000..bekalan yang dok ada sudah dihabiskan bonda tercinta. Mahal pulak tu time wit tgh kering nih..semua kena berkira. Time wit ada membazir jerk..haish!

Okeng mau calm down seketika dan fahami balik apa komen dan maunya beliau :p

Tapi rasa macam otak takleh nak berfungsi pula nih :(

Monday, March 26, 2012

I can do it!

Assalamualaikum cinta2 ku...

Makkk...takutnya....frenkly speakong, this is my actual 1st time of presenting paper internationally. Dolu International Rubber Research Conference audiences nya walaupon from all the continent in the globe tapi sumer kengkawan getah..saya ada ramai peminat tempatan dan bukan tempatan ekekekek

Tapi ini, waloupun ket Keyel...tapi nampak tak list kat email kat bawah tu? They are all from all over the globe including Aust, Canada, UK etc...tapi they are all not my pren....aaarrggghhhh ketar lutut makcik! And am the only Malay in that session....arrgghhhh ketar lagik :/

Hmm...InsyaAllah I can do it! Now I've to prepare my slide for final thesis review another 2 weeks..kali ni bukan meeting tertutup lagi tapi dalam dewan kuliah with audiences as well...silalah reramai datang sokong akak, sokong moral pun cukup ler hiks!

Cau cin cau!

Wassalam...

Friday, March 23, 2012

Impian merealisasikan buku jilid biru

Okay I just having meeting with advisor mithali Daryl..bincang semua issues including thesis, final thesis review, extension, papers etc...

So, dah jelas kawan nya itu tdk mau apa2 "ganjaran" kerana menolong review my thesis, so kita offer dia as an author for the journals..great! Am happy now that my writing can at least progress. Now he already half way through, so will work on the next chapter pula...syukur ya Allah...

Berita tak gumbira, travel grant application tak berjaya, tapi I can still go for the conference using RHD allocation money and half of it will be from former CNF's money...Alhamdulillah..plus I can reduce the total estimated value coz MAS offer 15% off for the tix and I can also using my government entitlement to get lower price for hotel room in KL...hmmm. Sayang kalo tak gi sebab dah diterima for oral...siapa tau nanti leh intai2 calon?! Muahahahaha...sengal

Baxter mintak gi Canada pun tak dapat...entah apa criterion dia, katanya if our advisor tdk menyumbang commercial benefit to university, susah nak dapat...buat Daryl meradang..sebab dia pun menyumbang dan ini juga sumbangan namanya...kata Daryl, bukan kata aku :p ...whatever, syukur lah my advisor give me full support..alhamdulillah

Tadi sempat gitau Daryl nak stay kat office lar kalo extension tak lulus sb takyah bayar sewa, takyah bayar bill etc...huhu...sedey mikir ni...sat lagi mungkin akan mula kerja kat ladang ternak ayam or cabut bawang pulak..wallahuaklam.

* Mood tengah bercinta ngan Carlos Marin

Tuesday, March 20, 2012

InsyaAllah...ada jalannya

Assalamualaikum cinta2 ku..

Ok..pertama2nya, di pagi hari yang hening ini, daku untuk ke sekian kalinya datang berkhalwat di office. Tiada sesiapa lagi di sini. Tak kala aku membuka email di pagi ini...ahhh penat kecek gini, kecek po kalo lah..

Okay, sebenarnya sy sedang diselubungi tanda tanya. Dalam pada sy dok risau dan sedikit tensi dgn endah tak endah para advisor baru sy itew..email sy tak dilayan, documents saya hantar tidak dibaca malah tidak didownload pun!!!!! Menciiiiiiii.....Cuma Daryl kesayanganku sa-orang yang sgt dedikasi sejak mula dan kini..sehingga semalam saya terpaksa bertegas minta mereka buat review sb nak submit by 2nd April..pastu siap cakap my thesis and papers need to be effectively reviewed! Siap kasi tarikh2 dan minta mereka block tarikh untuk meeting dan due date segala...Haaa...very the demanding makcik...macam nko pulak professor kannn? Haahaha...

Tetiba Daryl meminta sy menghantar chapters thesis kepada seseorang dari luar UQ, dr NSW Dept of Primary Industry dgn pesanan ringkas berbunyi " I'll explain to you in detail on this Friday, he is very kindly consented to help you and me to progress your thesis and papers..."

Apakah???? Hmmmm apakah ini bermaksud 2 org itew akan di sack dr advisory team hamba? Apakah ini bermaksud hamba akan bertukar advisory team sekali lagi? Oh gosh! Jumaat lepas Daryl sngt bengkek juge sebagaimana bengkeknya ai sebab tujuan asalnya menukar team setahun yang lalu konon menyediakan org yang boleh membantu dgn administrative dan writing issues since he is no longer 100% here :,(...waktu itu semua kami dirundung kesedihan

Dengan alasan bukan english native speaker, anak nak kawin, cuti itu ini, sebuk dgn kuliah etc...sy rasa itu bakal melambatkan segala proses Phd saya :(...see, oh para boss ku yang di sinun, sy sudah buat yang sehabis baik di pihak saya..namun apakan dayaku...semua ini tidak hanya bergantung pada faktor saya seorang...kalau mereka benar2 membantu nescaya saya boleh balik bulan depan...tapi.....uhuukks!

Semua chapters sudah didraft...cuma tinggal direview saja...oleh itu, kawan2 ku...pastikan kalau nak sambung belajar cari advisor yang betul2 sgt dedikasi...kalau tak, malanglah bagi mu. Kecuali kamu sangat bijak bistari geliga belaka...eh! tapi kenyataan membuktikan geliga tidak menjanjikan individu berjaya PhD...banyak faktor yang menjadi pemangkinnya...hummm...jadi istiqomah, doa dan solat hajat banyak2 minta Allah permudahkan segala urusan...InsyaAllah ada jalannya..kata Maher Zain :)

Apapun saya tak menyalahkan mereka 100%..maybe sebab ini bukan bidang mereka, maka mereka tidak berapa interested or mungkin sulit nak paham..professional proof-reader pun terpaksa baca documents tu ber-round2 untuk buat correction.

Serupa lah juga ai dulu, waktu memula join LGM...pengurus wilayah selatan kasi briefing pasal ladang segala, ai boleh berdengkur depan dia hahhaha..., pastu amik masa 3 taun nak betul2 paham perladangan dan implementation. Pastu dah seronok outstation, jumpa orang, kasi demo dan ceramah kat agensi2 pelaksana, dah mula ada projek implementation sendiri, kena tukar unit pulak...pastu nak belajar menda baru yang bukan bidang sendiri pulak....sambil berdepan tekanan, hinaan dan expectation org yang maha tinggi...huuu...alhamdulillah jiwa ini sangat kuat sebenarnya..tidak ku tahu ku mampu sekuat itu menghadapi segala jatuh bangun dalam hidup dan kerjaya sepanjang 10 tahun yang lalu...terima kasih ya Allah, bersama ku di setiap denyut nadiku, di setiap tangisan dan esakan ku, seluruh kembara hidup ku hanya Kau di sisi...

Syukur Alhamdulillah...rasanya semua itu telah memperkaya diri ini. Kaya dengan sedikit ilmu yang berbagai-bagai...molecular biology, genetic, statistics, development and field implementation, social skills, management skills, handling people, tissue culture dan sekarang plant physiology...kerana dulu saya hanyalah seorang gadis pemalu jalan selalu tunduk, tidak banyak cakap dan lembik lagi slow selalu kena buli...tapi sekarang saya seorang wanita besi perempuan dewasa yang yakin, sudah jarang menangis, kental dan kebal dengan segala olah....hehehe

Okeng...chapter 6 sudah mari, makcik Carolyn dah email satni..so kena work on this chapter la fulek. Tapi wit tak masyuk lagi...belum boleh bayar beliau. Proof reading mahal wa cakap lu...$30/1000 words. Sungguh beruntung kawan2 yang advisor mereka buat correction writing mereka...

Dan catatan ini mungkin akan menjadi kenangan hamba di kendian hari

Update:

Wah! baru send file satni, beliau dari luar itu sudah download dan reply my email...sukaa!!!!!!! Alhamdulillah :)

Wednesday, March 14, 2012

Boredom

Time bosan2 takder idea untuk writing mula terimbas kenangan lalu..hiiii. Bangunan pun sunyi sepi, tak tau kenapa semua org sudah balik awal. Bilik office ni lagi lah, cuma ai sorang jadi penghuni tetap 7 days a week.

Tetiba teringat zaman menulis thesis MSc dulu. Kalau bosan2 pergi pekena satay Kajang tak pun dating kat Tasik Cempaka. Gi UKM jarang2 jer time submit draft jer. Pastu kalau terover boring lari balik kampung refresh.

Tapi sekarang.....hanya mampu di sini di sini dan di sini saja...Semalam Guta lecturer sini asal Ethiopia tanya, apa perasaan dok sini suka atau tak? Hummm..ai jawab not really. Pasal apa tanya dia lagi sambil menambah "feel lonely?" Yup! Exactly..I cakap I prefer to be with family, you got your family here and your salary is higher here isn't it? Ya..kata dia and I can go back every year. Dia dah 16 tahun di sini, buat PhD sezaman dengan Pak Karyudi dulu..kawan baik katanya.

Well, Ursula pun kemarin ajak ke rumah dia di Brisbane, dia dah pindah ke bandar so ai tadak kawan nak cerita ceriti lagi kat sini :(...Dia ajak untuk girls outing katanya, nak tinggalkan laki dia Mat kat umah huuhu..nak gi Nandos dan tengok wayang sesama, nak gi shopping kat DFO, tapi ai tadak money :(..

So, ai rasa ujung minggu ni nak gi lepak and stay kat umah dia, nak cuci mata dan refresh minda kat city la rasa..untung2 kalau sempat nak gi Wet & Wild main air..InsyaAllah kalau jadi.

Huuu..kalau ada partner kan best, bosan2 boleh rendek...mmg rendek hobi ai pun. Tapi bila stranded kat sini seorang diri terasa macam nak pitam pun ada...cemana nak stay beberapa bulan lagi neh??

Ah ya..tadi terbaca kelayakan IELTS untuk kemasukan 2013 telah diturun band score nya ke 6.5 overall dan minimun 6 untuk semua..cis!! Nampaknya mereka telah menurunkan standard diri, semata2 demi duit. Sistem semester sejak awal tahun ni dah tukar ke sistem quarter, so ada 4 quarter a year. Katanya untuk mengurangkan beban pelajar membayar yuran, tapi tak tahulah jumlah yuran by semester sama tidak dgn quarter, Semalam bayarkan yuran sendiri AU7000 untuk Q2 2012. Akaun email for life pun demi duit kata nya Daryl. Mana tau esok2 kita kaya kita nak derma duit ke universiti..

Dan tak lupa ada benda menarik, AusAid dan lain2 scholarship mula iklan dah, tarik tutup by May. So sesapa yang teringin belajar ke Australia boleh lah memohon cepat. Kalau ada anak kecik bukan alasan. Sebab mula tahun ni juga universiti membenarkan bawa anak ke lecture hall, dan certain lab. Demi keselamatan anak2 katanya. Banyak kes penculikan dan orang jahat di luar sana. Student pun kadang2 susah nak cari childcare. Ada pun mahal AU50 sehari. Untungnya kan kalau ada anak kat sini...selain dapat menguasai bahasa OZ dengan baik, anak2 juga sejak awal dah didedahkan ke alam akademik kat universiti..

Till then, adios!

Monday, March 12, 2012

Duniaku detik ini :p

Assalamualaikum cinta!

Semangat membara untuk memulakan revising next chapter, Chapter 4! Yes..part of it akan dipresent di conference as an oral presentation..yippii! Setakat ni takder lagi kawan2 sini present oral di International Conference..rata2 poster..except sorang tu. Kamani pernah tapi in Australia..Hee harus percaya akan kemampuan diri sendiri..Tak salah memotivasikan diri, bukannya mendabik dada.hehe

Tapi, sebenarnya oral lebih tricky dari poster, sebab bila dah dipresent di mana2 bermakna paper tu dah tak valid untuk dipublish di mana2 peer reading journal. Oral kita kena expose lebih banyak info compared to poster. Poster simple jer dan tepek2 kat wall, untung ada org nak baca dan tanya memacam ter-expose lah, kalau tidak jadi gambar bisu di situ. Tapi oral akan buka broader view..hiii...bererti kena pandai olah content ni nanti. Takpe, Daryl ada sedia membantu bila2 masa. Nantikan application travel grant lulus ke tak jer..4 hari lagi resultnya..mudah2an lulus...aminnn.

Bunyi macam tak pernah present kat conference jer kan? Kesian...hahaha, pernah lah zaman2 masters dulu selalu present, tapi sejak kerja baru sekali diberi peluang present di International conference, Vietnam..tu pun results orang..tak hero larr...huhu. Then dah ada focus R&D pun tak dibenarkan publish mana2...aset negara, wajib simpan lam peti besi katanya...huuu..Ilmu dan penemuan R&D kalau kita tak report, tinggal dimakan ulat kertas je la, sebentar lagi dah ada org dapat penemuan baru, dah tak valid lagi...membazir dana, tenaga dan usaha jer..itu pendapat peribadi ai..haish! Biarlah mereka dgn polisi mereka, asal promotion jalan, gaji jalan...sudeyyy...walaupun jiwa memberontak sakan..hahaha

Plus kemampuan english beta dibawah tahap competency katanya...sgt tidak membangun fitrah giteww..eepp, rakan taulan seangkatan ku, jangan jadikan itu budaya kita okay...ingat kita tidak berasal dari bijak bestari sejak lahir, kita mengalami evolusi ilmu, pengalaman dan kematangan mengikut zaman. Kalau pandai sgt apasal nak buat slide power point pun kena suruh budak2 buat? Muahahhaa!*byk betul pengalaman mengajar professor dan ketua2 bab ni..dan lagi, saya pejuang tegar Bahasa Melayu :))

So, now rasa2 nya those 2 big and complex chapters macam dah complete dgn latest info dan knowledge...so akak mau mulakan tengok balik tambah tokok chapter yang penuh warna warni colorful dan cantik ni...anatomy work dgn results microscopy yang menjadi kekaguman senior electron "microscoper" * sukati aku cipta vocab sendiri..ngee..katanya kalau dah doctorate or professor dah boleh cipta vocab dan term sendiri kan...hahaha, tadi kata pejuang tegar BM

Aduyai, mahkota di atas pun dah makin renggeh dan ada yang bertukar kaler ke putih..camaner ni??? Apakah potion yang dapat membantu menumbuhkan, melebatkan dan menghitamkannya kembali..hummm permanent head damage tul lar :(

Till then, adios!

Wassalam..


Thursday, March 08, 2012

InsyaAllah

We not born to satisfy all people's will, but ourself and when people judging us it won't define us, but themselves.....

When somebody never satisfy with us, it's because of their low self esteem, illogical expectations....

Do things because we love and enjoy it, to express it and never do things to impress others

Gain our own deed, so that we will never regret and loose hope

Be precise on whatever we plan, so marvellous outcome will be in hand...InsyaAllah

Tuesday, March 06, 2012

Alhamdulillah berkesan

Alhamdulillah, teguran akak tempohari berkesan..baru sejuk hati dan kembali ke fitrah namanya :)

Ke-stress-an tahap patah belakang pun tak terasa sangat bila terima soft reminder lagu ni..tak lagi macam kebiasaan sekian suku tahun selama 2 tahun kebelakangan macam click sini..



Terima kasih mengambil peduli teguran saya, bersama kita kreatif, inovatif dan progresif

Harapan hamba

Semua orang pun nak habis cepat dan balik awal. Jarang ada org nak stay bersengkang tenaga dan minda lelama mengadap segala ni. Beban yang pasti habis. Sampai masa dan ketika selesai. Selesai cepat bukan ukuran quality kerana jangkamasa 3 1/2 ke 4 tahun adalah tempoh normal program PhD bidang sains.

Constraint bukan setakat pada kita. Hendak tak hendak kita terpaksa hadapi. Macam akak, semua lab work dah selesai, draft chapters hampir lengkap. Tapi hakikat bahawa peranan advisor tidak boleh ditolak tepi. Mereka ada kesibukan dan tanggungjawab lain termasuk teaching class, grant application, meeting sana-sini oversea innersea. Student post-grad pula bukan cuma kita. Setiap kali meeting kami macam anak2 manja, merayu advisor untuk baca document yang masing2 kami email. Advisor pula try convince yang dia cuba sedaya upaya untuk cover semua, beri perhatian pada semua studentsnya waimo cuma tengok application form atau bincang progress. Belum kira tuntutan kemanusiaan yang lain, umpamanya anak nak berkahwin, cuti xmas dan cuti ujung/awal tahun.

Orang sini tak menuntut kita kerja macam robot macam tempat kita. Setiap outcome dihargai dan dipuji. tapi tak lupa, setiap kelemahan ditegur dan dipandu juga..tidak hanya dipersalahkan seumur hidup. Begitu, budaya penggalakkan semangat yang kita nak.

Setiap org kerja ikut priority. Yang patut didahulukan didahulukan. Yang kemudian dikemudiankan.Maka jadilah bila kamu sudah end of the route, kamu pula masih ada masa..so yang end of the route diutamakan dulu.

So, I sangat berharap ada yang mengerti dan sudi memberi sokongan walau sekadar sokongan moral umpama bertanya kabar status.

Semoga tidak ada yang melukai perasaan ini lagi ewahhh!

Adios!

Kembali ke fitrah

Assalamualaikum

Saya yakin kita semua sangat terpaut kepada sesuatu yang alami. Apa antara yang alami dalam kehidupan kita? Sekian banyaknya asbab yang membawa kita ke suatu situasi di mana kita merasa lebih senang dan tenang. Pasti tak kurang antara kita yang sering mengeluh kepenatan bekerja sepanjang masa, mengamuk andai terperangkap di trafik jam. Masakan ada istilah samseng jalan raya sekiranya stress bukan punca segalanya. Betapa ramai anak2 hanyut terbiar menuruti pengaruh rakan sebaya. Berapa ramai ibu bapa mengeluh tidak dapat meluangkan masa bersama anak2, bayaran pengasuh yang mahal, keperluan harian yang semakin melonjak harga di pasaran, pencemaran udara yang kronik dan sebagainya..

Justeru, tidak kah kita sabagai khalifah di muka bumi ini merasa bertanggungjawab bagi mengembalikan fitrah alam dan kehidupan ke asalnya. Demi kesejahteraan kita dan generasi mendatang.

Kita mungkin merasa megah dengan bangunan2 batu kaca menceracak membelah angkasa, tapi kita tetap merindukan dan pulang ke kampung. Kita pasti rindukan siulan unggas mergastua. Kita pasti dahagakan air yang sejuk lagi jernih dari punca alam dengan nikmat mineral azali, udara yang segar dari hasil respirasi pepohon yang hijau meranum. Kita pasti galak mengumpul harta, konon bekalan anak cucu cicit esok sampaikan kita tidak punya peruntukan untuk memenuhi keperluan mental dan fizikal sendiri. Kita mungkin sentiasa mengapai awan namun kita pasti mau menjejakkan kaki ke tanah. Kita mungkin terleka, terhibur dan gembira dengan nikmat dunia yang sementara, tapi bila tersungkur kita tetap menadah tangan ke langit memohon belas sang Khaliq. Kita pasti mau mengejar segala kesenangan hidup di dunia namun kelak kita tetap kembali ke tanah.

Jadi, apalah gunanya kita rakus menjarah muka bumi membiarkan segala punca nafas, darah dan tulang kita mati kontang tidak berakar? Setandingkah segala label organik yang kita cicipi? Setandingkah dengan fitrah sebenar kita?

Apa yang ingin saya sampaikan, masanya belum terlambat untuk kita selamatkan punca fitrah kehidupan kita ini. Kita mulakan dari semudah2 perkara. Amalkan kebersihan. Jangan membuang sampah sesuka hati, jagalah kebersihan tandas awam terutamanya surau2 dan masjid2. Lestarikan sungai, tidak meninggalkan atau membuang sampah merata2 di pusat2 libur seperti di air terjun, taman-taman atau pantai. Kurangkan pengunaan kenderaan bermotor, pelihara hutan kita, aplikasikan sistem penapisan sisa buangan perindustrian melalui teknologi nano kejuruteraan maupun secara tentera biologi, Hindari pengunaan racun perosak di tanaman pangan dan banyak lagi kalau hendak disebutkan semua tidak termampu di sini.

Dan yang paling penting pastinya kita sendiri. Kembalilah ke fitrah....

Friday, March 02, 2012

How to send big files

Assalamualaikum...kembali ke screen!

Okay sepanjang ni sgt bz revise 2 chapter final research tu, skang dah released sebab chapter 6 dah finalised dan hantar ke advisors..hehe cam biasa ni finalised kat I, nanti lepas advisor review bakal ada dekat 10 drafts mendatang...pfff!

Ni nak share service CloudStor..pebenda tu? Haa...ni Kamani yang ajar setelah diperturunkan ilmu oleh Rick.

CloudStor ni gunanya kalau kita nak send file besar gila amat saiz bagat punya >100 MB pun buleh (tak tau maximum saiz dia)..waaa! sangat happy! tak perlu lagi nak pecah2 file, nak reduce saiz ilustrasi dan sebagainya...yeaa! Dan dia link terus ke email kita. Bila dah send dia juga hantar notification ke email kita...


Tapi..untuk makluman, CloudStor ni hanya untuk university2 di Australia saja...hahaha..anda mampu? Dan tidak semua university dicover oleh CloudStor! Sekali lagi anda mampu?? Hihihi..Alhamdulillah...tak mau riak, jahat!


Ni notification dia...tapi jangan noti2 send file noty pulek..

Okay, dah dekat maghrib..nak balik dah..

Ironi:

Kalau akak siap awal tapi dorang tak kasi balik, akak plan nak gi coti2 dunia weeehoooo! tadi Daryl tanya bila you mau balik lagi taun ni? Wah dia ingat I kena wajib balik tiap tahun ker? Lupa ke I ni pelajar yg paling dedikasi..tak cuti, tak malas, 24/7 kalau boleh nak dok opis ngadap kerja..tapi kasian kat body ni kena rehat jugak..

So I cakap "I will not going anywhere coz I don't want to put everything on hold , I will just go back for IPS (If grant approve) and for good kelak aje..lagi pun mak I baru balik 2 minggu lepas dan I takde baby kat kampung untuk balik tengok..huuu..

So morale of the mory...don't put me on hold with unnecessary reason macam anak lelaki nak kawen la, sibuk apply grant etc...wah! sungguh determined I ni...

Cau Cin Cau!!