Ketik

Friday, August 31, 2012

Murahati yang teruji...

Kerja tunggang terbalik menangis air mata darah

Dari terbit mentari sampai tenggelam mentari

Berhempas pulas jerih perih tongkah arus badai hidup

Tak miliki apa yang orang lain miliki

Kerana sedikit senang menghulur budi

Simpati pada yang kurang

Borang berisi tandatangan dimateri

Luluslah maka sukalah hati

Kereta tua harga tinggi

Dibantah bak angin lalu

Tak kesah sendiri menentu

Tahun berganti purnama pun berlalu

Girang hati jerih bakal berakhir

Peluh diseka impian pun mula dipeta

Hadiahi diri sendiri membalas peluh dan lenguh2

Girang hati layak memiliki

Seminggu berurusan permohonan dipanjangkan

Terkedu nama dicalit noda

Sejarah digali disangkakan Satria

Berbalas maklumat jurujual dan agensi

Rupa Kelisa yang punya angkara

Tersenarai tarik Kelisa tersadai

Tiga purnama tangguh 3 purnama terlebih terkurang

Impian kini bertukar mimpi siang

Sabar dipupuk hati dipujuk

Nantikan seminggu dua kedepan apa kan jadi

Mungkin langsaikan sisa cuci nama

Dengarnya enam purnama barulah MERDEKA....

Sobs sobs...apakan daya hamba

Marah tidak guna, nasihat pun tidak jadi....



Suap ABC

Ada sesapa nak nyanyikan lagu dan suapkan ABC kat I?? Muehehe....lebih romantik dari citer nustan neh


Wednesday, August 29, 2012

Tokey kopok UQ


Sudah lama tak meniaga..balik baru ni sebab bawak balik beg kosong, makanya sempat borong satu kartun keropok boleh dimakan selalu ni..tak sempat nak borong barang2 lain, padahal ambik luggage 15 kg, bawa cuma 9 kg haish!

So setakat ni dah di-booked 5 paket, kalo dapat 4 paket lagi dah balik modal hihi...tapi modal luggage belum cover nih. Harap by ptg ni terjual 10 paket dapat lah balik semua modal :)


Sunday, August 26, 2012

Raya 2012 & Walimah McKak

Salam syawal semua...saya sekarang sudah di Gatton, kembali sibuk menghabiskan sisa2 minggu di sini. InsyaAllah ujung minggu depan submit thesis dan tamat PhD..

Sangat penat trip balik kg baru2 ni, balik dari office jam 4.30pm bertolak ke BNE (~1 jam) ke rumah kak Tikah sampai jer dah lepas maghrib. Mandi2 terus tidur, esoknya pepagi buta jam 3am bangun dan bergegas ke Toowoong untuk ambik bas AAexpress airport pick-up ke Coolangatta airport Gold Coast (~ 1 jam). Excess baggage 2kg, sib baik tetiba muncul pemuda offer nak tolong bawakan barang. Kali ni saya bawak balik 40kg sebab balik for good nanti limit MAS cuma 20kg. Cuaca kurang baik flight turbulence & jet lag biarpun seat sebelah dikosongkan tapi tak dapat tidur jugak sebab travel siang.

Sampai KL kul 3.10pm dijemput abangde Juki terus balik ke Pulapah N.9. Lepas solat raya esoknya baru balik Kelantan via Pasir Puteh sb singgah rumah mertua abang dulu..sampai kampung sekitar lepas isyak sb banyak menyinggah tepi jalan, beli lemang lah, cempedak lah, rock melon la...memacam yang dibeli.

Tak sempat balik rumah Subang pun....Semalam ambik flight dr KB-KL-Cool, sangat penat juga..dari Toowoong dijemput Kak Tikah, ambik kereta terus balik Gatton lagi. Tergelong2 macam org mabuk bawak kereta toksah cakap sebab ngantuk dan penat sesangat..

Wokey, daripada baca saya menceceh silakan nikmati suasana yang diceritakan gambar2 kat bawah pulak..


Beraya di Pulapah Ayer Hitam



Makan bersama pegawai2 jurulatih polis


Bergambar bersama bakal2 polis..dah tua2 camni pun masih kena ngorat hihi..terkenang zaman muda2 dulu, setiap kali ke Kem Terendak di Melaka tak pernah terlepas dari kena ngorat..berjam kat post masuk baru lepas, ada yang mintak no. phone, ada yang buat date, ada yg tanya memacam personal Q..




Ni anak2 buah saya yang mekap & posing ala2 model kununnya...


Ni Eisya dah  besar jugek


Saya paling suka gambar ni....dengan Yana sebagai subjek




Ni adik bongsu saya (no.8) yang kawen taun lepas yang saya tak balik bersama baby Ilham (A'am)


Ni adik bongsu perempuan (no.7) yang kawen sempena syawal yang lepas


Ni laki dia tengah akad nikah..semua pun dah jadi cougar sebab laki memasing lebih muda 5-7 tahun.



The pengantin baru....


Abande Juki dan abangde Kamal (tak nampak kepala)


Tukang masak jiran2 sekampung


Bacaan doa oleh saudara


The mempelai dan anak2 buah..kenduri sekarang dah ramai kakitangan sebab anak2 buah dah besar2


The pengantin yang dua2 pun sengih nampak semua gusi :p


Statement untuk tdk menimbulkan fitnah:

Saya balik kali ni, return tiket ditaja pengantin..mungkin beliau membayar hutang2nya hehehe..saya bukan menggunakan "duit kerajaan or rakyat" (pesanan penaja bagi mereka yang sangat suka menilai dan menghukum) untuk asyik balik or melancong..dan saya tdk membazir waktu kerana next week saya InsyaAllah dah submit thesis.

And BTW, I never get scholarship for all my degrees except during my primary school day, dapat RM25 per month Biasiswa Kecil Persekutuan. During my 1st degree saya loan JPA dan dah settle bayar semua sejak lama dulu, my master degree was self paid coz saya buat master sambil berkerja as a Graduate Research Assistant. My PhD is sponsor by LGM (the badan berkanun) and am bound to them for 7 years contract.




Thursday, August 16, 2012

Free dan bosan

Hai..kuncu2 ku sekalian...sihat hari ni? mesti semua dah mood raya nih, yer la tinggal 2 hari lagi kan? Betapa sebentarnya rasa masa berlalu, serasa baru semalam Ramadhan bermula rupanya menjelang 3 hari lagi dah pergi meninggalkan kita kembali...semoga diberi kesempatan untuk bertemu lagi di tahun hadapan :)

Neway, terlupa pula nak cerita outcome 3MT kan? Hehahha...malas nak dikenang 3MT sebenarnya sebab saya sgt frust pada hari kejadian. Sampaikan video yang direkod kawan pun saya tak tgok sampai la ni. Insiden tu sangat buat saya frust tertonggeng2...Bukan salah saya, tapi salah teknikal. Saya peserta ke-2, timing dan arrangement tdk diuruskan dgn lancar. Selepas peserta pertama selesai bagi talk, tetiba time saya judges mintak short brief ttg siapa advisors dan berapa lama enroll. Sesudah brief serba sedikit, saya tengok chairman dan tengok timing dah gerak di screen laptop..so saya terus sambung dgn talk saya dah hampir separuh jalan. Tetiba chairman kata, belum start! Cish! terkinja2 saya kat depan audience yang sgt ramai tu...adalah sekitar 100++...patut la saya nampak judges terkebil kebil time saya cakap. Penat say sorry tapi dalam hati "apa pasal nko tak cakap belum start tadi ?!" huuummmm...sesudah itu terpaksa ulang balik, maklum la bila dah ulang mood saya dah tak bagus..tetiba dekat2 nak habis saya ter"pause" sebab hilang memori!!! Dengan tak malu mintak dgn chiarman "err..can I repeat again?"....humm waktu tu dah tau dah tader chances dah aku nak menang waimo cuma kategori people's choice. Sangat kuciwa deng...uhuks! Tapi takper lah dapat certificate ni...dan gambar masuk schools newsletter lagi :)...dan lagi Sohail my friend yg jadi 1st presenter cakap.."I solute your confidence"...hihihi..



Okay, tadi dah gi rawat si Seca ni...dr jam 8 am sampai jam 10 lebih saya melangut tunggu sambil baca majalah, sempat baca cerita benar kecurangan OZ's footballer dan kisah benar "Secret and Lier"..cari la buku ni kat kedai best sgt citer dia mcm citer penyiasatan makcik apa ntah kat TV tu..tapi kisah benar yang diceritakan oleh empunya diri. Dua2 kisah tu sgt bagus, real life situation. BTW, apa masalah si Seca ni? Sebenarnya, kerana keadaan cuaca yang berubah dan extreme buat dia punya brake switch stopper menguncup dan tak touch antara satu sama lain..jadinya bila parking lampu break terus menyala dan drain the bateri. Humm...waktu hantar tu, ada sorang pakcik pun mengalami masalah yang sama dengan truck dia. So malam tadi saya tak angkat handbrake sebab takut drain bateri dan saya tak dapat hantar workshop rini...tak jadi hantar semalam sebab dah tau apa puncanya slps check kat workshop yang satu lagi. Nasib baik Seca tak lari malam tadi..huhu


Kat sini, setiap workshop specialised dia lain2...so menda yang workshop ni boleh buat, workshop lain tak boleh buat...giteww..cerita dia. Kalau kat Malaysia senang kan? satu workshop jer mastered bagai2 kebijakan..tapi banyak workshop suka tipu pemandu wanita pula...Alhamdulillah kat sini, saya tak pernah kena tipu. Siap boleh mintak nasihat lagi ha..semalam gi mintak nasihat kat Ultratune costing untuk baiki condition yang direport dlm RWC..dia siap bagi advice tak berbaloi untuk buat sebab kos cecah $15K jadi tak berbaloi untuk harga jual kereta $2-3K sahaja. Bila tanya what did he reckon for the reasonable price, dia kasi URL website carsale.oz.com, atau suh gi iklan kat IGA. So, alang2 saya bertanya la jugak camana nak clearkan nama saya kat kereta punya registration tu...panjang lebar dia kasi penerangan..So skrg saya dah decide untuk jual Seca dgn harga $1K tanpa RWC dan unregistered. Sebab kalau with RWC, registered and manual price semasa dia sekitar $2800. Si Seca ni auto dan millage dah cecah 304K, so jual $1K pun dah okay...masalah teruk yang lain tak pernah dialami. 

Jadi sekarang saya sedang sibuk men-convince potential buyer yang kira2 pandai edjas RWC sendiri dan baiki dgn harga yang lebih murah. Harap Seca berjaya dijual dengan $1K...



Wednesday, August 15, 2012

I am NEARLY there!!! Alhamdulillah


Di sini saya kongsikan petikan yang belum diedit....hehe, now I am at the end of my so called "dreams" (tak termasuk dreams yang lain...yang hanya mampu pergi tidur untuk mencapainya ..mesti korang tgh pandang my profile kat sebelah kanan :p)


Acknowledgements

I would like to express my greatest appreciation to Prof. Daryl Joyce for his enthusiasm and aspiration as my principal advisor for the first 2 years and as co-advisor in the final year of my PhD enrolment. He is my professional development guru. I am thankful to Dr. Madan Gupta and Dr. Dough George for being in my advisory team and read my draft thesis.
I extend my great acknowledgment to Dr. Donald Irving to his passion, inspiring aptitude and patient to proofread and critically reviewed this thesis.  I am deeply appreciated Mr. Allan Lisle and Ms. Hashima (MRB statistician) for helping me discover the greatness of statistical tools in interpreting the scientific data.
A huge appreciation to the Malaysian Rubber Board (MRB), I am lucky to be funded and sent to UQ, Australia. The opportunity given fulfilled my childhood dreams for the highest academic qualification, to be a scientist and contribute to the sustainable rubber industry in the world, the humble industry that feed our family. Financial support from the School of Agriculture and Food Science (SAFS) for my international symposium participation and travel is sincerely thanks.
I show my gratitude to SAFS and former UQ Centre for Native Floriculture (CNF) staffs, Ms. Margaret Cover, Mr. Victor Robertson, and Ms. Bridgitte Pruess. I would like to thank Mr. Brett Jahnke, Mr. George and Mr. Todd for helping me planting the Acacia holosericea and maintaining the trees.  Miss Heidi Robertson andMr. Ross Bourne gave me hand in the laboratory operation is highly appreciated.
I am very much thankful to all my friends especially those from  SAFS; Dr. Kamani, Ursula, Dr. Sarana, Dr. Joey Eyre, Baxter, Dr. Jiping, Dr. Hsiao-Hung Chung, Dr. Robin, Dr. Jitka, Dr. Sybille, Dr. Iftikar, Mr. Sohail, Nini and all my Malaysian friends for their great friendship and hang out.  Special words to Dr. Karyudi for his constant motivation and uphold momentum throughout my PhD voyage.  
I am very grateful brought into this world by my mother Hajah Yam Bt. Hj. Awang and my late father Che Husin.  Her long life motivation, sacrifices, love and infinite encouragement while accompanied me here for almost a year is engraved in my heart and will never faded.  A huge gratitude also goes to my family and siblings for their constant support while I am completing my PhD.
The rough and intricate journey to the PhD is much easier and fun with all these priceless supports. “PhD is not all about destination but the voyage”.   

Seca sahabat ku....

Apa kabar semua? ahahha..tentulah saya "berkomunikasi" dgn pelawat setia saya ye dop? Sebab saya tau sejak blog ni di-private-kan dan sejak bertukar url sudah tak ramai yang tau dan datang sini hihi...shhh rahsia katanya.

Hummm..tader ilmu or exciting things pun yang dipaparkan kat sini. Cuma rini saya nak bercerita pasal teman baik saya selama 3 tahun kat sini. Nama dia Seca dan umur dia sekitar 19 tahun. Banyak sangat bakti dia kat saya. Dia lah yang menemani saya ke mana saja saya pergi..hampir tiap2 hari dia setia bersama saya. Bergumbira pun bawak dia, gi kerja pun bawak dia, melepak merenung langit pun bawak dia. Pendekata dialah teman sehati sejiwa saya selama ni.

Saya cintakan dia, dan saya tau dia pun cintakan saya juga. Buktinya, kurang sebulan lagi saya dah nak balik for good dia sekarang jatuh sakit. Dah seminggu koma, tak dapatlah saya nak bersama dia lagi...saya tak pasti apakah ini detik2 terakhir hayat dia di detik2 terakhir kami bersama? Oh tak mungkin! Sebab dia belum terlalu tua, masih segak bergaya. Body dia masih solid. Sebelum ni dia tak pernah sakit, selama bersama saya sepanjang 3 tahun ni :(..lagi pun ramai orang minat dan dok usha2 dia bila saya berura2 nak balik dah.

Saya sangat sedih...uhuks! Maafkan saya sebab tak jaga awak dengan baik selama ni..huaaaaa!! Saya tau dia tak boleh menangis, dia tak boleh marah dan dia tak boleh nak ucap selamat tinggal kat saya....dia cuma mampu merajuk...dan akhirnya jatuh sakit. Kesian dia, seminggu lepas sebelum dia jatuh sakit, dia membeku dalam cuaca extreme kat Gatton. Seluruh badan dia diselaputi frost, sedangkan saya dengan riang mengambil gambar dia yang membeku dan tayang kat fb..huaaaa!!

Bukan saya sengaja biarkan dia koma lama2...saya dah usaha bagi "kejutan jantung" kat dia berkali-kali. Tapi dia sedar kejap jer, pastu koma balik. Hari ini, setelah buat appointment dengan pakar saraf barulah saya boleh bawak dia gi klinik pakar saraf tu..itu pun setelah dibagi kejutan pagi tadi...dia masih berjalan dengan lancar walaupun tengah sakit :(..

Esok dah buat appointment dengan pakar electron pula, tapi saya sanggup merayu dengan pakar electron tu untuk bawa dia rini jugak selepas diperiksa pakar saraf tu. Sebab saya takut dia koma lagi pagi esok susah lah nak bawak gi klinik lagi...huhuu..so, nasib baik pakar electron izinkan saya bawa petang ni dan biarkan dia di warded semalaman sebelum dapat diperiksa dan dirawat esok..Alhamdullillah...harap dia kembali sihat dan tidak terlalu bersedih kerana saya akan meninggalkan dia tak lama lagi. Saya yakin, kerana saya akan serahkan dia kepada sahabat baru yang insyaAllah akan jaga dia dengan lebih baik.

Saya tak boleh bawa dia balik, sebab sekarang saya tengah cari teman baru hihihi....







Haish! Dia sebenarnya adalah kereta Toyota Seca saye.....uhuks!


Friday, August 10, 2012

Goody bag


Sejak dua menjak ni banyak sgt event kat Gatton n kat UQ sendiri..kat town saja rasanya sekitar 5-6 kali dlm taun ni. Ada fun fair, ada horse riding, drag racing, fun run for cancer dan memacam lagi. Tapi satu habuk pun tak menjoinkan diri apatah lagi jenguk, cuma pandang sambil lalu pergi balik uni-rumah jer..kuar jam 6am balik jam 6.30pm, sebuk katanya. Memang tak mingle ngan locals langsung. Dunia hanya rumah-kereta-opis-kereta-rumah..huuuuu

Dan tu goody bag kat atas tu nasib jer semalam OTW balik dr ofis Daryl dan ulang alik cari Madan dan Leanne terdengar org nyanyi2. Pastu ku cari2 punca nyayian tu, rupanya ada event kat depan hahaha...hari selasa lepas pameran segala yang berkaitan dgn pet...bertapa kat opis sampai tak tau segala peristiwa di luar bangunan. Dah banyak kali juga terlepas event dan terlepas goody2 bags..bermakna nilah goody bags yang pertama (rasanya) yang paling banyak hadiah kat dalam ku dapat. 

Commenwealth Bank ada kasi yo-yo, botol air dan pen. UQ union kasi bag smiley pink penuh dgn hadiah termasuk sun glass, Styrofoam cube, cekedish dan kondom..Haa apa ku nak buat ntah ngan kondom tu? Tiup buat belon kasi Aisyah anak my housmate ke? hahahha..naya kalo org tak tau mana punca kondom tu tetiba ternampak kat bag I..apakah? Haish! Tidak.....

BTW skang dah mula urus nak jual kereta dah. Kat sini nak jual kereta bukan senang main jual jer. Kena ada report RWC..Road mendapa condition ntah? So kena hantar auto engineering "workshop"...workshop haa...semalam asek sebut bengkel2 masa tanya pempuan kaunter kat auto electrical..patutlah dia cam blur jer..haha ntahnye camana leh tersasul gi tibai cakap bengkel siap buat pronunciation bengkle lagi hahahha..cish! So bila dah ada report tu baru org nak beli kereta kita yakin. Tapi kereta tu banyak pula org tanya2 tak sangka plak ramai yg minat :). Setakat ni dah ada 5 org yang bertanya...kalau conditionnya bagus boleh lah jual mahal sket $1K ++ ker..walaupun beli dulu $3.2K tapi xleh la jangkau $2K kot sebab kereta lain yang jauh lebih baru dan selesa pun org jual sekitar $2K jah. Kat Malaysia mana dapat beli kereta terpakai $400-$3K kan? Haaa...tu dia.

Pastu kena make sure supaya nama kita clear kalo tak naya kalo apa2 jadi. Pengajaran buat saya...sebab sekarang kereta satria yang jual kat Malaysia sebelum berangkat dulu dah cipta sejarah buruk. Orang yg beli dulu tak settlekan instalment selama 6 bulan sebelum budak yang nak beli tu diluluskan loannya..kereta masih nama kita dan loan kita masih aktif masa tu so skang sebab rekod dah buruk nak buat loan kereta baru masalah la fulak...sedihhh! Selepas 4 tahun baru dapat tahu akibatnya. Pasni nak buat loan rumah lagi...huaaaa!! Camane nak settle tu?? Sekarang satu jer option..resit jualan. Ntah ada ke tak resitnya lupa, seingat saya dulu saya dibayar RM7K harga jual kereta tu RM15K, so hutang bank RM8K org tu jelaskan dengan baki harga jualan. Harap2 saya masih simpan resit terima RM7K dulu, itupun kalo ada resit?? Lupa dah...Ya Allah tolonglah mudahkan segala urusan ku.....Mazda 3 menari nari dalam mimpi dan jaga ku..Hokaloh...huuuuu


Thursday, August 09, 2012

Raya

Dah tengok dah iklan raya taun ni? Mujurlah dimuat turun si Akbar kalo tak pun tak tengok lagi..Best juga iklan tu, produk Petronas yang satu2nya bukan karya arwah Yasmin Ahmad..tambah terkesan sb situasi latar belakang dia ada la sikit kena mengena dgn org yang merantau ni :)..Walaupun raya tahun ni buat pertama kalinya akan disambut bersama kaum keluaga setelah 3 tahun beraya di bumi down under...pasti tahun ni tambah meriah sebab ahli keluarga makin membesar dgn pertambahan anak2 buah..anak sendiri kalau ada rezeki insyaAllah..

Kita layan Raya 2012 advert.. ni, hero pun sangat hensem tue


Monday, August 06, 2012

Life lesson no 2

Right now am thinking just to say something....how I learn a lots from my life experiences. The most important lesson that none of any school or university can teach.

People comes to our life in every occasion and every condition. Some come with blessing and many others come to give us a lesson. I am not easily remember peoples name or an event, except those who leave their autographs in my heart. Who share their love and care, offer me hands and their heart without returning expectations.

I wonder why so many people are really enjoy to be judgemental, misunderstood or sometime talking bad behind. Not only makciks loves to gossip like what we always see in Malay drama. But also, office or PhD's holder community. Human will remains as a human. No body is perfect.

I never ask others to change, and I never get it why many certain people feels like they are truly right and shameless asking others to change. Deep in my heart, I will sometime thinking...am I engaging with something really bad? am I not nice enough? am I too harsh and not behave well? misconduct? But, at the same time I will study that person. Is she/he is well behave? Are they indeed a good person themselves? Mostly not..this is not about backfire, but something we learn from the mistake.

The principle is to accept the mistake and improve ourself. But not up your self by down grading others. Some people cant just accept mistake/weaknesses, so they will create situation to portrait other as bad. To them those people should change. But they actually diverting the issues of self conflicts by blaming others or down grade other in order to gain their self esteem. Lack of self esteem in these kind of person lead them to cover their weaknesses by put others down.

Also, there is not a big deal when other people doesn't like you..but its a disaster if we ourself don't. That's why we are being slaved by so call love. It also not an issue of how others treat you..its theirs, but how you cope with it is a matter. How you treat yourself also count. Never feel reluctant to gain something for your own good and rejoice it while you have some. But remember to share, only with those who appreciate it. Then you will not regret of having so much fortune to be born in this world... 

Wednesday, August 01, 2012

Andaiku bercinta lagi



Dlm dok buat kerja sambil layan youtube tetiba terjumpa lagu ni..melodi dia macam lagu2 popular 90an. Ada macam wings, macam Melissa dan semuanya..lagu2 zaman puberty blues :)

Layan!!

Terkilan

Ok seriously semalam saya frust tertonggeng2...sebabnya hajat nak beli kereta Mazda 3 neo sedan kat sini dah tak boleh jadi kenyataan. Kereta tu kena berpolisi insurance (REGO a.k.a roadtax) Oz selama minimum 9 bulan baru boleh ship balik Malaysia..padan muka ku, last minit baru nak berhajat :'(

Kenapa nak beli sini? Sebab seriously harga dia 1/2 lebih murah dr kat Malaysia..mana2 kereta pun..campur kos shipping pun masih jauh lebih murah. Ada AP student pula..sangat terkilan tak guna. Padahal sejak taun lepas dah usha2 Mazda 3 tu..Skang tgh berura2 kena beli kereta, so semingu lepas dah siap survey Honda City, Honda Jazz, dan Mazda 3..sekali kawan cakap "Maya tak layak..." memula dia kata sebab saya tadak duit..sepetang. Then  baru dpt tau condition kat atas tu. Terus tadak mood sepanjang petang bawak ke malam.

Kalau saya nak teruskan juga hajat berkereta Mazda 3 neo kat Malaysia harga dia RM100K+++, kalo buat loan interest 4 selama 5 tahun dgn d/payment seminimun RM10K, sebulan RM1800++. Total semua saya dah rugi sekitar RM40K. Korang tau RM40K tu memacam boleh buat. Saya boleh buat banglo kat Pasir Mas....:'(. Sampai pencen pun saya masih tak mampu nak pakai Honda..kecuali Honda cup CDI tayar dua yang byk berjasa seluruh adik beradik tu. Yang memacu permulaan hidup 4 dari kami..kejap lagi kena kasi anugerah jasa sepanjang zaman.

Nampaknya dah takder rezeki, sekarang hanya mampu berangan supaya PR menang GE..katanya nak hapus cukai kereta..kalo camtu 1 undi bertambah untuk kalian...akhirnya saya terjatuh dari Istana Pagar Ruyung.. hah!..tanahair tetap tanahair..kerajaan bukan tanahair. Sesapa pun govern, ada aku kesah? Ya kesah kalo benda yang mengadilkan dan agih samarata kemakmuran saya sokong belaka..tetapi segala alasan untuk kepentingan sendiri tak boleh diterima. Saya bersama org2 yang ingin maju ke depan..hiks! Tapi kalo dorang tak tunai manifesto penggal depan tukar plak..wahhaaa!.

Saya kena datang oversea lagi nanti nih..tak kira la untuk berkerja ke berkawen ke :p..Tapi ke lain negara pula...semata2 nak beli kereta dan sebagai membalas dendam saya kena beli Mercedes or kereta2 mewah berCC besar yang lain!

Update:


Okay...setelah baca blog ni, sebenarnya AP pun bukan free cukai 100%! Ikut kadar harga dan tahun manufacture kereta. Mamat ni kena cukai RM 36, 126. Ermm campur tolak darab bagi semua walhasil final price jadi hampir serupa..penat lelah urusan shipping documents dan administrative segala..aduyai..So, sekarang hati saya kembali tenang..REGO sini pun setahun dah AU700+ kalo kena beli 9 bulan awal, so beli di Malaysia sajalah kalo setakat Mazda, sambil memajukan ekonomi negara sendiri..sib baik road tax kita murah jer...I love my country! :D