Ketik

Monday, October 31, 2011

Aspiration 2012

Ahlan wasahlam...

Akak rasa la kan, nak start blog something yg berfaedah lah untuk masa2 mendatang ni. Tengok, bahasa diri pun dah jadi "akak" kannn....selesa la pulak..maknanya terakuilah dah sangat matang ni hehehe...

Rasa macam nak serius menulis topik ilmiah, berinformasi, menarik dan membina. Macam nak menulis buku pun ada rasanya. Nak kurangkan menulis isu2 peribadi dah pasni.

InsyaAllah, bila paradigm dah berubah nanti tak perlu "menyorok" blog lagi. Mudah2an tercapai aspirasi akak nih :)

Friday, October 28, 2011

No stress2

Syukur Alhamdulillah..there are always a solution to every single misery. Now dah dapat pengganti baru.

See, bila kita ada ikhtiar semuanya pasti jaya..biarpun akak terpaksa beralah dengan situasi untuk cuma berapa bulan akan datang. InsyaAllah everything gonna be fine.

Dan mari sama2 belajar dengan akak cemana nak operate pressure bomb nih..nanti nak guna untuk trial leaf water relation..eksperiment terakhir akak :)

Layann....



Adios

Thursday, October 27, 2011

Everybody are restricted to their own capacity

Well, actually am going to confess my thought bout life….Phd student's life. Yess..wonder why not everybody can made it? So many anasir which may interrupt the process. We are an adult. We got other responsibilities to deal with. Yang mana ianya tak sama dengan the process when we were kids. Ke sekolah, kemudian ke universiti…

We should have unusual extremely highly spirited dedication (??) and enormous efforts to do so. So many things happened around us that might distract. The common issue is, we need an inspiration. It could serve by our family, love ones and the rest whoever involves. If am not strong enough, I may not do it. And I’ve already sacrifice so many things before I came here, and now am nearly finish.

Beside that, the core issues here are the management of money, living accommodation, advisors supporting and back home…the company. Now, am facing the similar interruption again and again. To be single, to be alone so many things we have to do by our self. It’s annoying and stressful but I have to face it. At this age, we may thinking of spending our time with our kids, helping them solving their homework..yea at least, in the mind of most normal people.

Glad that am now at the end of the route. Already gather the story to be a thesis and InsyaAllah will go home after submitting everything. But, within 2 months time I have to move again! I hate just to move around again and again. It wastes of time, energy and so on…. I feel upset for my friend that she can’t make it. She has to withdraw her Phd as the entire unsuspected problem due to her health condition. She is the best housemate I ever had..Indeed.

I wish, there are somebody who can continue the contract of my current house since it will end by early Jan. And I can stay with she/them just a few more months before I finish :(. I love that unit so much…But, yea I just keep dreaming and dreaming. To find an outstanding person to share with is not an easy business. Since, am kind of quiet and independent lady. No so berkira and mengamalkan give and take, easy peasy live.

At this age, I don’t really into huha, partying, lepaking, or even gossiping. Well, they may feel that I am about the same age with them and should join them socialised etc.. but no no… as am already tired with my work, at home I just need a rest and sleep…that’s all.

Well, I hope there will be a solution to this matter..I have 2 more months to solve it…and I better ready to ship all my stuffs and send my ma home by end of Dec. Ohh..then, I’ll be alone again..am STRONG!!

and...yea my English is still bad owh?

Wednesday, October 26, 2011

Episod terharu

Selamat pagi wahai sahabat..

Just to express my feeling for today. Pagi tadi sebaik akak melangkahkan kaki di pintu belakang bangunan ni..yang terletak betul2 di sisi lab bawah tu, akak terserempak pakcik technician ...memula heran juge naper pepagi dia dah tolak2 troli basah kat bawah tu. Ingatkan dia shifting apa2 mesin.

You know what? Akak rasa guilty and sesangat uncomfortable, sebab bila akak tanya you buat apa sini pepagi ngan troli basah ni? Rupanya dia baru finished loaded akak nyer de-aerated water!! Waaaa....susah2 jer kan...so akak cakap you shouldn't do that, I can do it by my self and just plan to do so in this morning..uhuks! Terharu sungguhti.

Dah la dia dah tua...hishi. Actually, sejak kejadian menangis air mata darah tempohari, nampaknya semua orang sanggup lakukan apa saja demi akak :p. Victor, pantang minta something terus beli..tak pakai duit allocation akak pulak tu..Heidi pun cakap jer nak apa, sudi buat dan2 tu jugak.

Hmmm...so moralnya, mungkin kita ni kena tingkatkan komunikasi dengan mereka. Sebab mereka sebenarnya tak tau keperluan kita? Agaknya..tapi dalam kes transfer air yang sikit tadi, actually akak pun boleh buat sendiri...lain la kalau air dalam tong besar 25 L tu, nak angkat 3 tong sehari..itu mmg cari nahas.

So, sebaik tengok situasi yang mengharukan tadi, sepantas kilat dalam kepala akak ni muncul, nak kasi apa la kak Ross ni? Selalu Brett yang tolong kat field akak kasi nasik sebungkus sebagai upah setiap kali dia tolong something.

Well..maybe before I go back for good I should give them a special token from Malaysia sorang satu :))

Monday, October 24, 2011

The reason why I love GOOGLE

Sejak Netscape selalu buat hal pepagi bila nak launch internet connection, akak telah beralih selera ke Google Crome. Bukan ketinggalan zaman tapi kan komputer opis so tak berapa rajin or ada masa nak meng-install memacam.

Tapi semenjak install Google Crome, akak tak akan berpaling lagi hahhaha...best gile menda ni..features and application dia sangat2 user friendly, widgets products pun cute belaka. Ni sebahagian appliacation yang sempat install pagi ni..Background pun tak jemu nak mandang dah..comey jer


Ha, sesapa yang ada anak yang kecik2 kenit umur tak sampai 3 taun dah pandai godek komputer dan internet, macam anak2 buah akak tu..silalah install mendalah ni. Banyak untuk education pun ada..akak selaku student pun install lah google books, weather, thesaurus, pdf converter dan serba makneko lagi.

Ni, kalau tak termampu nak kawal site apa yang anak2 kita dok skodeng bolehlah kita pakukan application ni kat dekstop internet launcher home PC kita tu. Ni akak pun baru tengok ni, camana proses ovulation terjadi. Ohh...gitu rupa telur yang kita hasilkan tiap2 bulan tu yer..sebelum ni, kata sejak kita lahir lagi telur tu dah terhasil, akan masak dan terbebas keluar apabila peningkatan hormon oestrogen berlaku setiap bulan. So kalau umur menopous 45 tahun, rata2 kita cuma ada stok telur 540 biji lah. Kalau tak tersenyawa, maka akan terbazirlah telur2 itu..haish ada ka idea gini..Dalam video ni dia cakap telur hanya terhasil dan matang setiap bulan.



So, takde alasan lagi tak tau camana nak beri pendidikan seks ke anak2 kecik dan remaja kan? Cikgu cikgi boleh jer tayang video2 education ni kat sekolah.


Ni weather channel, bukan lagi icon cenonek un-attractive kat menu bar tu. Akak boleh tengok forecast kat Gatton, kat KL, ha...kalo2 nak gi melancong mana2 negara pun boleh jer tgok forecast direct kat sini. Boleh lah sediakan payung sebelum hujan. Kat BB toksah citer arr...weather forecast application saja ada 2, dictionary, thesaurus bla2...sama jer memacam application install. Zaman gadget ni zaman mudah segala2nya.



Kalau dah penat ngadap kerja jer seharian, ptg2 malam2 boleh main angry birds nih..Haa..sapa tak suka angry birds?? Tak pun call Eisya, sembang ngan dia..orang bagi salam "assalamualaikummm" Dia jawab "Ayyaaammm..." hihi..comel sungguh Eisya..sampai opis pagi pun masih tergiang2 "ayyammmm" dia hihi...

Friday, October 21, 2011

The sickening world

Bush, Saddam, Hosni Mubarak, Muammar Gaddafi, Benazir Bhuto, Osama Laden, Radovan Karadzic, Shimon Peres, Obama, Najib, Anwar, Mahadhir..you name them!! All I hate about the politics and the world..these kind of person, these kind of rebellious, these kind of live. These kind of war. Stupid people that shouldn't born in this peace and beautiful planet. Including their people who though they are god, easily put other people to their death. And they are muslim. SHIIITTTT!! for all these un-civilized human being.

Killed people, let peoples live in poverty, starvation, deforestation, painting the world's stream to the mud colours, dumping the rubbish everywhere..

What should we do to cure from these disgusting diseases????

Latest, Muammar Gaddafi: The death of another dictator

http://www.guardian.co.uk/world/2011/oct/20/muammar-gaddafi-dies-city-birth?






Tuesday, October 18, 2011

Life is extreem..indeed

Hola! Como estas...

Adik2 abang2 kakak2, mari ku bawa mengembara ke alam astabaleste sekijap.

Ada kerja tapi bosan? Ada kerja tapi tak puas? Ada kerja tapi asek mengular? Ada kerja tapi asek cilok barang2 opis wat balik pakai kat umah? Ehe...jangan tak ngaku, ramai yang buat ni kan?

Tadak kerja tapi malas? Tadak kerja tentunya tadak motivasi? Tadak kerja tapi melepak? Macam2 lah.

Ni buka sini tengok apa pekerjaan mamat ni. Mencabar kan? But still interesting. Ai pandai ghukah dinding jerk. Tu pun takleh sampai puncak..ekhe khe




Dah!! Pi wat kerja nu..jangan asek membelog jerk :p

Friday, October 14, 2011

Hidup adalah safari

What we have now is what we planned a very long time ago. I'm talking base on my own experiences. When I was a kid and still in primary school, I was always thinking of being somebody in the community, I want to pursue my study to the highest level in overseas, I will be married to a good and wealthy man and have a happy family, live in a beautiful mansion bla-bla....Lets the intro be in English, but I would like to keep my good skill of BM as my major language.

Hidup ini adalah sebuah safari. safari atau kembara yang terkadang meriah, terkadang sepi. Acapkali berlari tapi tidak pernah lepas dari tersadung akar dan terpaut duri. Rebah, berdarah lalu sembuh dengan masa dan terus berkelana lagi. Walau kita dikelilingi senyum tawa, tangis nyanyi para pendamping semasa, namun kita tetap seorang individu. Individu yang lahirnya sendiri dan matinya kelak juga sendiri. Kita insan yang memikul amanah dan beban sendiri. Sebagai hamba dan khalifah pada yang Esa.

Walau mungkin kedudukan kita sekarang dicemburui rakan-rakan. Walau orang banyak mungkin melihat kita sebagai individu berjaya dalam hidup. Kita punya karier berprestig dan mantap. Kita punya pendapatan stabil, kita punya rumah sempurna untuk diam, kita mampu menyantap makanan yang enak-enak. Di zaman kecil, kita cuma menjamah nasi berlauk ikan kering berulam pucuk ubi cecah budu. Sekali sekala kita mencicipi enak ikan kembung atau selar. Jarang-jarang kita hirup nyamannya laici kaleng.


Sepanjang safari hidup, kita disapa bahagia derita, bertemu dan berpisah, bertandang lalu dijemput pulang. Semua itu mendewasakan kita. Menjadi sebuah pelajaran di medan maya bekalan kita di masa mendatang. Bentuk pelajaran yang tidak akan pernah kita dapatkan dari mana-mana sekolah atau pusat pengajian tinggi. Semua insan itu lahirnya baik, tetapi tidak semua insan itu berkembangnya sentiasa baik, bahkan tidak semua insan itu berakhirnya jahat. Begitulah perjalanan hidup kita.

Semakin banyak belajar semakin kurang berilmu kita. Kerana dari situ kita tahu sebenarnya sangat banyak yang kita tidak tahu. Banyak benda baru yang terhampar buat kita bila kita rajin safari. Antara sengaja atau tidak, antara terpaksa maupun tidak. Pandangan dan prinsip kita itu tidak selamanya benar. Ia berubah dan berkembang sejajar dengan semakin meluasnya kembara hidup kita. Kita kutip segala kerikil tajam. Kita gilap segala batu kabur. Kita tampal cermin yang retak. Kita sambung dahan yang sekah. Biar berparut dan tempang, namun itulah harga sebuah kehidupan.

Cukup dahulu buat kali ini....

Salam safari :)


Thursday, October 13, 2011

Back to the future

Salam, pertama sekali, perasan ke tak? Tajuk entry selalu dalam english dan isinya caca marba campur2 english + melayu + bahasa ntahapa2. Takpa la...namanya "new media"..hahaha. Perasan entah bila, blog ku ini bertaraf media alaf baru. Penuh dengan cerita peribadi, jiwang crome dan sekali sekala gossips itu benar lah :).

Ni, belum dapat inspirasi tuk mulakan pembikinan slide tuk kuliah jemputan esok petang. Co-ordinator dah minta by 8.30am esok. Haish! Malas betul, rasa nak touch-up slide mid-term review tempohari jer la.. compress kan ia dari 15 slides ke 5 slides. Lagi pun presentation mid-term tu dah cover 80% of my PhD projects. Sat lagi la kecutkan dia. Hehe...compress makna nya "kecut" kan? kan?

Berbicara tentang "kecut". Satni baca Bajet 2012. Antara hal yang sangat menarik ni, umur pencen dah naik jadi 60 tahun. So total umur akak berkhidmat dengan badan berkanun jadi 36 tahun. Tolak 3 1/2 tahun berkelana ke Australia so jadi 32 1/2 tahun. Dan hakikatnya, sampai la ni, akak tetap berstatus budak sekolah. Tapi sekolah tinggi la yer..hehe. Cuma 8 tahun dalam perkhidmatan hingga kini. Tu pun rasa macam masih junior, belum banyak ilmu, belum banyak kemahiran, dan belum banyak pengalaman. Nak dinobatkan sebagai scientist pun macam sejauh sawah dari pantai.

Umur sekarang setaun lebih tua dari umur penghuni syurga yang dikatakan muda itu. Tetapi sudah terasa jasad ini semakin mereput. Segala engin2 dalam badan menuju kemerosotan. Makan kambing sikit kolestrol naik dan sakit kepala berhari2. Makan durian terlebih sikit sudah demam. Makan udang sikit sendi2 jadi sengal. Kurang minum air sikit kidney menyucuk2 urin pun dah macam apa :(. Kerja kuat sikit lenguh2 dan bisa2 seluruh jasmani....bayangkan macamana bila dah 60 tahun nanti?

Bila mikirkan diri sendiri, uniplet dan tak berzuriat...ya, baguslah dapat kerja sampai umur 3 dekad (umur kebanyakan orang dulu2 jadi arwah). Tak perlu bimbang tidak berpendapatan dan tiada waris untuk menyokong dan menjaga kebajikan diri sebelum menutup mata..huuu syahdu pula tulis perenggan ni. Tapi, cuba pula fikirkan sudut yang satu lagi. Kalau sekarang, produktiviti jasmani sudah mula menyusut, akan kah masih tegap gagah perkasa menjelang 60? Produktiviti minda juga semestinya makin menyusut. Mampukah mencurahkan jasa kepada organisasi.



Rupa pun dah ganyut tak cantik lagi.....


Dalam dok fikir arah ke situ, bisikan kalbu pun ada tergiang2. Nak mulakan bisnes. Banyak segala macam bisnes boleh dibuat. Tak perlu bisnes silicon macam Steve Jobs, Mark Sukamamamburger atau berterbangan macam Tony Fernades. Tak mampu diri ini. Cukup sekadar bisnes yang menawarkan sesuatu yang menjadi keperluan hidup seharian para manusia. Services atau bahan pangan yang menjana tenaga dan menggerakkan jasad manusia. Tengok lah nanti macamana. Matlamatnya untuk menjadi boss kepada diri sendiri, yang merasa puas dan selesa dengan keupayaan diri sendiri bukan kuli yang selalu dibuli, dicemuh, dimarahi dan dipandang rendah.

Mudah2an cita2 itu tercapai sebelum menjelangnya 60 dan sebelum menutup mata sebagai uniplet...aminnn

Wednesday, October 12, 2011

Let's Have a Real Good Time

Baru jerk selesai eksperiment..yeaayyyy! Selepas mendemamkan diri malam tadi. Can't wait to submit ke SV then cecepat run for daun pula sebelum bulan Dec. Nak kejar masa sebelum dia bercuti panjang xmas sampai ke Jan. Kalau tak sapa nak ajar makcik operate pressure bomb tu kan. Cam biasa, sini Dec-Jan sekolah ibarat tutup, tinggal beberapa kerat staff yg terlebih rajin jer.

Eh! belum habis experiments? Yer...sebab system my SV ni lain dari system org lain. Kami di bawah supervision beliau semua very organise. Sebelum kita mulakan kerja2 lab, kita wajib tulis pre-schedule dalam past tense dulu lengkap intro dan M&M. Dah lepas 2-3 kali saringan, dia dah lulus baru leh mula kerja. Dah mula kerja, setiap experiment at least kena ulang 2 kali. Untuk pastikan ianya re-producible. Dah siap kerja analysis semua data, generate segala grafs dan tambah dalam pre-schedule as results dan juga discussion, then jadilah sebuah chapter thesis atau manuscript journal paper. Sedia dikritik oleh peer dan para SVs. Habis satu topik, siap dan lupakan, mulakan topik baru..gitu caranya kerja kat group makcik ni...and now makcik tgh berhempas pulas completekan final topik. InsyaAllah bulan April kalau tak de aral dan diizinkan Allah makcik balik. Toksah komen2 jeles atau sarcasm. Sampai turn you alls rasalah sendiri okay....

And now, harus prepare slide tuk lecture ke student master pula. Waaahhh...kelasss kan? Tetiba dah jadi lecturer jemputan :). Sib baik dah biasa bagi lecture ye dop? Dolu2 kat MRB pernah gaklah bg lecture ke pegawai2 FELCRA, RISDA & FELDA..dah lama benar tinggalkan dunia tu. Tercakap banyak pula tapi slide belum pun buat lagi, nak lecture lusa...hiks
Kena rehat dulu ujung minggu ni, kembalikan energy badan yg selalu sengal2 ni. Cadang nak jogging ujung minggu nanti.

Till then mari dengar lagu ni and ....adios!



Friday, October 07, 2011

Retro Maya

Gini lah ghupa akanq time mendedahkan aurat...cantik kannnn....agaggaa. Terpedaya dengan Mr. Superman lah ni..hehe

Thursday, October 06, 2011

Beban hampir akhir

Freaking exhausted...currently am carrying 2 experiments in one time. Macam tak pernah pulak..Masa 1st year dulu lagi la 3 experiments sekaligus satu2 masa. But this final topic totally kill me, coz it involve huge amount of water consumption. I need to transfer 70 L water each time plus another 70 L autoclave batches. Autoclave bukan nak steril tapi nak de-aerated kan ia. That is the only way, atawa I need to boiled it pakai kendi lektrik bawak dari rumah.

I need to speed up every thing since now is October and by end of this month I'll finish this bloody task and will never never never do it in my future and the rest of my life ever after. Sangat gagah perkasa kan? My best skarang tak berapa best friend, told me that I'm kind of person who manage to do whatever and complete my work to my best! Tahan banting. Demikian juga menurut my SV, hardworking and dedicated katanya...indeed, I'm killing my self..hmmmm. Kalau nampak sorang wanita comel dok tolak and tarik troly kat belakang bangunan ni, aku lah tu...

After completing this task, I'll move to the leaves pula. More simple as I need to use pressure bomb and collect the sap within 1 minit only. Unlike this one, collecting out-flow within 1 hr. Then I'll finish everything and can focus on writting. Then I can go home....hooyeehhh! And got extra title in front of my name...ngee..amiinnn

Start kerja jam 7.30am sekarang jam 2.30pm, I wanna go home and take a nap. Badan tua tak larat kerja berat...


Monday, October 03, 2011

Salah aku

Assalamualaikum

Argggghhh...kan, bagi salam dulu sbelum nak tunjuk frust..

Frust sungguh krn tersilap manage

Frust sungguh krn tidak mempergunakan masa lapang jadi masa emas

Frust sungguh krn tak pandai ambik peluang

Frust sungguh krn.....

Ahh..pasti ada jalannya nanti

Semoga dipermudahkan Allah segalanya