Ketik

Saturday, December 29, 2012

Tudung stylista

Sejak dua menjak ni feshen2 tudung bagai2 nan hado kat bumi fana ku Malaysia ini. Butik2 maya ni bertempek2 iklannya kat mana2 website. Bagi yang dah maju sket boleh bukak butik di rumah2 kedai. Kebanyakkan pengusaha butik2 ni muda mudi lps graduate 1st degree. Baguslah, bijak pandai adek2ku sekarang bina kehidupan dgn bertapak dlm bisnes. Macam2 nama ada...fareeda, radiusite, sugar apa ntah, Qish Qish dll.

Turut tergoda dgn promosi maut dari adek, saya pun terbeli..terbeli ya, tudung tipis bermanik radiusite. RM80 ya untuk sehelai kain organza tipis kaler biru nila yang sampai sekarang saya belum pakainya. Antara tak reti pakai atau takder baju sesuai untuk dipadankan. Saya rasa sebab utama ialah tak reti nak pakai, selain tudungnya transparent..huahua..Tetiba teringat komen Paul cikgu english saya kat ICTE dulu..kata dia, pakaian saya tiap2 hari musti mau matching from head to toe...hahahha..cikgu yang sangat romantik dan penyayang sebab setiap ketika akan mention bini dia dalam kelas, sampai ramai gegirls kat ICTE jatuh sinta sama dia, walaupun dia botak. Dia pernah cakap, "I know among you are highly educated and professional, have a degree higher than me..but I'm your (English) teacher" ...kalau tak kerana dia dan latih tubi dari nya tentu IELTS saya tak setinggi tu, antara penyebabnya..

Hokay, berbalik pada kisah tudung. Bukanlah bermaksud mengutuk sesiapa..sekadar pandangan peribadi. Pernah tak anda merasa pelik tengok feshen2 tudung alaf baru ni? Ada yang beruba turban Afrika (Yuna), berupa layah rahib (Najwa Latif dan Hana Tajima), berbelit2 penuh colourfull macam aci junjung teko dari sungai Ganges pun hado...memacam lar hihi. Sekali tengok, rimas pun ada. Susah payah dan gigih putar2 dan kelepek2 tudung tu pepagi sebab nak Nyata jelita katanya. Kalau dulu pakai nama retis untuk lariskan tudung, sampai Mawi pun pakai tudung...sekarang nama2 dengan abjad double e atau bermula Q dijenamakan. Super singkat dan duper jarang plak tu...mahal toksah cakap. Tudung2 saya sendiri pun kurang labuh, tapi nyata dan jelas tudung2 letops yang konon glamer tu sangat tidak menepati syariat untuk dikatakan guna penutup aurat. Material yang jarang, singkat, penuh warna warni striking dan bermanik serta berlabuci lebih kepada perhiasan yang berlebihan semata2. Kasian tengok...macik2 pun pakai tau.

Saya cuma pakai tudung kain "jersey" (nama yang diberi sorang adek kat UQ, Gatton)..tudung "bibik" (nama yang diberi adek saya), yang dibeli di Muaz tekstil Jln TAR, KL. Biarpun tak glamer, tudung ni selesa kerana kainnya tebal, agak menutup dada dan senang dipakai dan dibasuh. Murah pulak tu...kurang dari RM10 sehelai..antara RM5-9 jerk saya beli kat situ. Tapi kalo korang beli di butik2 sekitar jangan haraplah dapat harga tu..paling murah korang dapat RM20 untuk tudung yang sama, ada yang cecah RM50. So...pilihan kan ada, cuma jalan sket jer ke deretan belakang sepanjang lorong tapak pasar malam antara kompleks Chambel dan Semua House tu. Selain boleh beli borong, kita boleh beli antara 10 helai tudung dengan harga yang sama untuk cuma 1 tudung Raduisite..kadang2 sama jer patern dia, cuma ada tambahan brand butik di tudung butik2 tu. Eh! ter-promosi Muaz plak dah heh? Kurang dah pakai bawal sekarang...sebab sangat malas nak gosok pepagi.

Hmmm...mungkin sipemakai tudung pelik2 tadi merasa chanthek, fashionistas, urban dan glamer dgn style tudung tu, tapi hakikatnya sangat buruk dan jelek ya kalau tak kena cara dan gaya. Kecuali kalau kita super jelita macam Lynda model radiusite tu :P

Puisi Cinta Seorang Suami


Syahdu puisi yang ditulis seorang suami yang baru kematian isteri beliau ni...saya cedok dari fb seorang kawan.



Kulepaskan Kau Kembali
(Belangsungkawa buat isteriku Ramlah Rashid)

8 oktober 1976,bersemi cinta di batas rindu
Dia menyatukan kita.Menyemai bahagia
19 dec 2012,terhenti alun samudera
Kau pergi tanpa berpaling.Kembali mengocak ombak
Aku di pelabuhan.Tertinggal menanti noktah sendiri.

36 tahun di perjalanan.Pelayaran tanpa noktah
Kadangkala mabuk sendiri.Merentas 7 lautan
Memunggah karang di pesisiran.Membina pulau-pulau harapan
Terbentang titian.Berganding seiring.Merentas sempadan malam
Di tebal kabus malam.Kau melepaskan tanganku.Pulang sendirian.

Asal tanah.Kembali ke tanah
Ada hidup tak mati-mati.Abadi di dakapan Ilahi
Doaku,damailah kau di taman firdausi
Menyusul aku;tanpa henti.

Yajuk
Bukit jering
26 Dec 2012

Monday, December 24, 2012

Langkawi dan aku...

Peluang gi Langkawi buat pertama kali, diulang pertama kali...ya pertama kali sepanjang hidup yang dah suku abad ni. Saya drive dan untuk sampai Jitra makan masa sekitar 6 jam. Ni 1st time drive jejauh sejak 4 tahun kebelakangan ni. Stamina dah out dan asyik ngantuk saja.

Syukurlah sambil berkerja berpeluang merehatkan minda kononnya kat tempat baru sesambil shopping yang tak berapa sakan. Sebabnya cekelat tak berapa minat dan barang dapur semua dah ada.

Sekarang satu badan krem dan kepala sakit :(, makanya outstation sangat memenatkan. Banyak nak komen sebenarnya..nanti kan merepek2 pula dan merasa tak bersyukur pula. Tapi ini hakikat. Sikap org kita masih sikap masyarakat kelas 3 walaupun negara kita dah ada bangunan tertinggi di dunia dll..kalau dulu bila org asing komen negara kita kotor saya akan marah. Tapi kini, saya turut marah sebab negara dan org kita memang pengotor!

Antaranya..di jeti Kuala Perlis, sebaik habis perjalanan terakhir jam 7pm, sampah memenuhi bawah2 dan atas kerusi menunggu. Bukan selai dua ya. Tapi seluruh dewan menunggu. Padahal tong sampai merata dan sangat banyak. Bila saya jenguk dlm tong sampah, tongnya kosong tak bersampah!

Then bila feri dah sampai, semua pakat berebut naik. Sangat heran dan marah bila tengok lelaki2 muda gagah perkasa memotong barisan dan tak menyempat untuk naik atau turun sedangkan nenek2 pakcik2 tua dan budak2 kecik terkial2 di depan mereka. Sampai ada yang terhimpit ke dinding. Saya sempat membebel "orang muda gagah perkasa dah boleh ke bersabar sikit?" dkt salah sorang yang berkenaan..tapi dia buat bodo tanpa sebarang perasaan! Padahal seat feri cukup untuk semua orang bahkan banyak kosong dan feri cuma bertolak bila semua org telah naik. Jadual feri pula 30 minit sekali.

Dekat hotel pula, sebaik check in masuk tgok bilik agak kotor. Habuk tak berlap dan dinding bilik air berkulat dan berlumut. Padahal nampak jelas kesan lengkungkan di permukaan perabut yang disapu dan yang tak disapu. Boleh dia buat cincai sapu sikit2 jer. Setiap penjuru bilik pula habuk dan kotoran melekat tak bersapu. Homaigad....terpaksa suruh bersihkan balik. Sesudah dibersihkan balik, kesan spray melekit2 kat remote control tak berlap! Bunyi gaya macam banyak songel saya ni kan? Meme lah, saya bayar mahal2 tapi servis cam haram. Sebotol Mr Muscle baru $5 jer..5 ketul span baru $2 jer.

Pastu, ada sekali saya stuck tak dapat keluar dari lif sebab semua yang nak masuk berebut2 masuk. Di tangan sorang2 beg shopping besar2 belaka. Padahal yang nak keluar ni cuma sorang dan yang nak masuk ramai! Can't believe mereka tak boleh tunggu kita keluar dulu baru masuk dengan sopannya. Macam takde minit dah tunggu. Takde pilihan saya pun terjah keluar langgar mereka semua! Tanpa sepatah kata, sebab kalau saya buka mulut maunya pakcik2 makcik2 tu semua saya maki..huhu

Dekat cafe hotel pula, tergamak ada yang merokok! Sudah ditegur budak hotel pun masuk balik sambil pegang puntung rokok yang berasap2. Sudahlah tak sayang nyawa sendiri dgn orang lain sekali dia nak bunuh :(.

Okey, selang masa yang ada sempat lah gi naik cable car ke gunung mat cincang ke apa? Hoh..sejarah dah lupa. Mak saya join gak, sebab mak saya dah tua dan tak berapa sihat budak jaga pintu suruh duduk kat tempat menunggu dan kami beratur panjang adalah dekat 30 minit. Bila dah dekat mak saya dan adik yang meneman datang lah. Eh! pakcik kerek kat belakang panggil budak bertugas dan kononnya report mak saya dan adik potong line. Padahal semua orang nampak mak saya jalan berpimpin dan macam siput sedut dibawa adik ke depan kami. Sedangkan dia sendiri masa memula masuk line berbual2 ngan anaknya yang potong line masa beratur beli tiket dan dia siap cakap "kena buat camtu, kalau tak kul 4 karang baru kita leh masuk" Berbulu sungguh saya ngan pakcik bongkak tu dah la perut gendut dia asek digesel2 kat kita..meluat sungguh.

Dah dekat atas pula, masa nak turun ternampak gumpalan pampers kat atas lantai betul2 di muka pintu cable car terbuka sambil bergerak. Mulia jer najis tu landing kat situ. Tak boleh gamaknya cari tong sampah or simpan jap pastu buang dalam tong sampah ke hapa. Sangat memalukan! Dah lah pelancong asing pun ramai.

Pastu sempat gi Island hoping jap. Kat jeti tetiba perut memulas sebab mmg dah 2 hari cirit birit. Akibat makan kerang rebus kat gerai atau kari ayam kat hotel tak pasti pula. Satu2nya toilet yang ada dimangga rapat! Then tanya makcik kat kedai situ cakap takder toilet. Saya terpaksa gi ronda kat hotel TNB kat situ..pun semua toilet dimangga! Terpaksa tahan sakit doh..Tiba kat Tasik Dayang Bunting makanan kami diserang monyet! Orang2 yang ada sekitar pula masing2 dok amik gambar macam makanan kami dan monyet tu bahan pertunjukan atau ada acara monyet feeding kat situ...tanpa sorang pun tolong usir monyet jantan yang garang tu! Iya menatang tu garang bila kita hambat dia nak terkam kita. Ku cari2 sesiapa penguasa tempatan yang bertugas tak dak. Lempar batu baru lari. Bila monyet dah lari, kami gerak sikit nak naik tangga dan nampak orang LADA, sorang tgh mundar mandir dan sorang tgh briefing pelancong. Padahal kami terjerit2 histeria tadi. Naik dua tiga anak tangga tetiba terbau hapak dan hanyir....rupanya toilet! Bayaran masuk 50 sen! Terpaksa bayar gak. Dah orang bayar mahal, takan nak beli clorox sebotol tak leh?

Kat tasik pulak, saya gatal pi sewa jaket dan terjun ke air..nak berenang ke tengah tak dapat sebab kaki saya asek disedut ke bawah pelantar. Tasik 10 meter dalam dan saya terkial2 nak naik balik tak dapat. Tapi takde life guard! Mujur ada sorang abang dan sorang kakak ni tolong angkat saya naik.. Terpaksa 2 orang sebab saya ni debab hahaha....Mak saya dah panik nak terpa ke arah saya yang terkial2 dalam tasik dan adik terpaksa tarik dia dgn kuat sebab dia mati2an nak gi tolong saya walaupun saya kata saya ok..adeh..rupanya2 jaket saya terlalu kecik dan saya pula gi terjun tempat yang takder tangga. Tadi yakin benar yang diri ini boleh berenang2 dengan bergayanya...hampes.

Dah balik ke darat, dgn pakaian basah2 semua, tapi takder air paip nak mandi atau basuh! Padahal kita bayar mahal2 takan LADA takleh sediakan batang paip untuk orang bersihkan badan, takleh nak cover bil air? Takleh bayar syarikat angkut taik yang dah penuh???. Kena tunggu baju kering baru leh naik kereta dan balik. Tak kan nak naik kereta yang disewa tu dgn pakaian basah masin kan? Kereta baru umur 2 bulan jah. Kereta kita pun sayang, ni kereta sewa kena la jaga jugak. Karang kalo kita dapat kereta buruk rosak kita jugak meroyan.

Adoilar....area cenang pulak asek bau taik dan longkang. Pengalaman kat Langkawi sangat tak menyenangkan. Sungguh menyayangkan pulau lagenda kita tidak dilestarikan sebaiknya.

Sinopsis saya tentang Langkawi...I hate Langkawi & I hate orang2 yang buat Langkawi kotor dan jijik. Biarpun papan tanda "Jadikan Langkawi Bersih" serata ceruk pekan. Saya rasa no more Langkawi for me :(

BTW...kat tempat cable car tu ada taman yang bertemakan Korea dan bendera Korea sana sini. Bila amik gambar saya tengok gambar saya balik sambil merepek *lagi..."aku ni kat Malaysia ke kat Korea?" Segala2nya nak Korea..dari feshen pakaian, gaya mekap, makan, seni pertahanan diri, muzik dll..Kita nak promote Langkawi ke Korea sebenarnya???

Aih!....Cukuplah meroyan untuk kali ni, saya nak tidur sebab penat sesangat. Sok nak masuk kerja dah. I do hope suatu hari orang kita jadi lebih bertomak ninah juga pembersih dan negara kita pun bersih.


Thursday, December 20, 2012

Gambar Konferensi

Yehaahi....am now in Langkawi. Baru balik dari makan malam dan island discovery. Discovery sb kami sesat OTW balik dr dinner di pantai Chenang. Mata ngantuk tp saya gigih update blog :p

Today kami selesai 2nd day of the MSPPC conference, dan semua kami juga dah selamat deliver speech memasing..kami 4 bersaudara dr same division. Tak mampu nak nulis banyak2 saya upload gambaq jer la no..


Kami sdg menerima sijil penyertaan....camna gambar saya overtiming pun tatau la, my friend yang shoot


Gambar tgh present cuma ada saya ngan sorang kawan jerk..1 takde gambar sb sy sdg ber"duty" as chairperson for her session dan sorang lg poster lupo plak nak shoot.


Madam chairperson dan aksi2 nya...hoho, dapat token of appreciation you..sila jeles sbnya...
saya dapat sekotak ferrero rocher 30 jibik hehe..mahai no cekelat nim. Walaupun org kata cekelat n brg2 kat sini worth to buy sb duty free, but saya still rasa mahal...harga corelle berlipat kali ganda dgn harga sets corelle yang dah saya punya imported from oz. Tapi tefal dan vision mmg comparable lebih murah kat sini dr oz, boleh lah beli kalo ada bajet lebih.


Ni ferrero rocher saya, jemput makan. :)....



Tuesday, December 04, 2012

ISO yang memening


Woohoo! Am now in Penang for IQA ISO workshop. Actually, when my colleague forwarded to me the email regarding this workshop I ignored it. Coz my name wasn’t in the list and I thought I am no longer an auditor for the institution. Plus, I saw the names in the list aren’t my friends in the previous auditor list.

I planned not to check for my statuses coz am thinking of “silent death” and retire as an auditor…penat dan pening kerja auditing ni. I was appointed as an auditor for Q since 2004. But, since the last 2 years, there was an “appoint yourself” policy by filling the application form in the auditor’s nomination, so I feel something is lacking and make me loose interest and respect for the post. I’m not kalkatu. As I remembered, when I was 12, I was appointed as a librarian president in my school and I rejected it coz I felt I wasn’t qualified.

But, in nowadays condition, sometimes if we are too reserve and “silent”, there is a theory that we will never get attention, missing in crowds and finally left far behind, which is am not so sure how far its true. New generations are too energetics and aggressive. Huh?…  and sometimes I can’t catch up with their “languages and approaches” even I just about 4-5 years older than them…life not easy when it comes to modernization and urbanization J

Hokay! Back to workshop story mory…as I already forgot about it, suddenly the ISO secretariat called me coz someone told her am already back. I was asked to join this workshop….Aiyak! Means am still an auditor lorh. After a very serious thinking, I’ve decided to stay as an auditor as a “co-curriculum” to my core business. This is my small contribution to make sure our R&D, services and licensing are up to Q standard, comply with ISO, and have a certificate to enhance people trust bla-bla-bla….

Apart from auditing for R&D divisions, I was already trained as a lead auditor to audit management division including account, admin, human resources and branch offices throughout the country in the last 4 years, I think I gained lots of benefits and experiences from it. I learned the function and job scopes of those divisions and it’s allowed me to understand them better, thus makes my life easier when I have to deal with them in any specific matter in future. I know who is responsible for what, plus I make more friends and last but not least…I was treated like a “king” during auditing…mostly they fulfill the auditors gastronomic desire…haha…plastic plastic plastic!? I don’t think an effort to disrupt auditors evaluations ever work on me, since the auditing process was always 100% rely on the filing records and interview. The rest will be discussed among auditors, unless the auditor’s eyes and mind were hypnotized by the delicious breakfast and lunch until felt asleep and their minds were forced quit to enter the hibernation zone J

Monday, December 03, 2012

MAHA 2012

Ya ng au....am back...I may not stop blogging :P. Hokay today wanna share my visit to MAHA 2012. My sister and family came to my house yesterday evening. My brother in law wanna go to MAHA plus they planned to stay at my place until tomorrow coz the contractor for kitchen cabinet will start their work on Sunday and will finish by Tuesday, while I have to travel to Penang for workshop until Thursday. Luckily they start fixing the cabinet on Saturday 11am-3.30pm and only solid surface not done yet...I have to wait until next weekend, together with appointment with plumber to adjust the piping for "singki" and call somebody to break a wall into 7" diameter hole for hob filter..Yae! Finally my kitchen got cabinet :) ....will story later.

Lets talk about MAHA..herrmmm..after long time being co-ordinator for MAHA and other exhibitions participated by MRB for the last 7 years. I only stop involved in that such events just during my final year before flew to OZ and while I was doing my PhD. Of course la while am away am not visible in the institution :). In QLD they got EKKA, exactly the same and they have a public holiday different day for different district dedicated for EKKA visit and to avoid congestion. But I never had time to visit EKKA while I was there. This year am become a full time visitor and unbelievable I discovered and enjoyed so many things that I don't have the chances to do it before. Of being busy at booth and handled the event I didn't have opportunity to "merayau" huhu..




This time I got chance to have a bus trip to the livestock and machinery area. We were like sardines in the congested bus and sweat like shower due to hot day..and my brother said "aha! now you know how the rakyat marhaen rasa, before you were "eksen" with your exhibitor pass hanged from your neck"...huhu...mere "eksen" nehi he...I was just been "tortured" for being bored as an exhibitor.

Actually, being co-ordinator wasn't that hard. What I need to do was went for meeting with the main committee chaired by TKP (D&O), gave inputs and discussed them with other co-ordinators from other divisions, back to my sub-committee from each units under upstream division, appointed a leader for each programs/field, delegated works, arranged duty roster, managed their lunch/dinner allowance plus come out with the ideas for the theme...but, hey! Be a leader we have to work together with them, never2 just delegates, you do nothing and know nothing and at the end you claim all yours..nawnawnaw! Never do that, not good! We have to appreciate and announce our subordinates hokay.... we did a lot but they also did a lot.  


Then, I was enjoyed my MAHA trip sooo muucch today. We had Musang King yang enak giler tu...ermm, bahasa skang kat mana2 waimo kat TV pun musti cakap "giler" yer? So sad :(


Since my bro in law sangat meng-idola kan Hj Akbar tokey ladang deer, so I had to highlight the price for that deers..Oh! BTW, I asked him how much the value for the charolais or brahmin cows those became a winner for the livestock competition? He said they valued RM20++ ...and I said, see...the lembu pun RM20++K, how come people nowadays especially guy soo annoyed with the hantaran RM10K for their bakal bini? Lalalalala.....may be some will not agree with this issues :P