Ketik

Sunday, November 28, 2010

Sayonara Dr. Faizah, Abg Abu & Kakak (Alia Fatini)

Nah kemaren sorang lagi ahli keluarga Gatton berangkat for good...dah selesai dah master Dr. Faizah selama setaun kat sini..Dr. tu sb dia doktor hewan hehe..maka bermakna berkurang lah satu lagi keluarga melayu di Gatton. Takpe patah tumbuh hilang berganti, nanti katanya ada segerombolan student baru next sem.

Sedih jer rasa time sembang2 ngan Fatini a.k.a kakak beberapa minit sebelum mereka berangkat. Fatini (pakai gaun pink) masa mula2 datang dulu selalu kena marah dan bebel ngan aku sebab budak ni hyper active dan suka panjat2 dan sepahkan barang (sukati aku je marah anak orang hahaha).

Lepas setaun kat sini, perubahan dia sangat ketara. Dia pun dah besar, cerdik dan well behave..budak2 kan. Sebak jer hati time peluk dia semalam..humm aunty pulak yang terlebih melankolik..huhu.


Penat menjojol mata (macam takleh click besarkan gambar pulak :p) tengok gambar atas tu? ni ha gambar zoom nya, kredit to "tabib haiwan" yang jadi fotographer.

Dan...dah beberapa hari realme sunyi kan? bukan apa...extra bz ngan experiment baru, hari 1st start kerja tu 12 jam non-stop akanq kerja kat lab..angkat air 40 kg bagai nak patah tulang belakang, panjat para experiment apparatus n equipment turun naik berpuluh kali..sampai sengal dan cramped satu badan. Soknya cuma mampu terbaring kat tilam kat umah..huuhu, akibatnya bila sudah tua, energi kurang, stamina pun menyusut (mula nak menyesal tak sambung time muda2 dulu hehe..)..dah 3 hari tapi segala ototku masih cramp, hummm

Tinggal setaun setengah lagi...harap2 dapat selesai on-time..doakan2 tuan punya blog juga yer kengkawan :)..

Wednesday, November 24, 2010

Orang Malaysia Gila Title?

Benarkah? Iya kot...kat negara kita jugalah paling banyak title2, Datuk, Dato', Datin, Dr, Ir...dll.
Ada sebilangan orang dapatkan title untuk disanjung tinggi dalam masyarakat, ada orang untuk tiket mendapatkan tender2 multi-trillion, ada orang nak mendapat pangkat atau kedudukan tertinggi dalam organisasi, ahli tidur pun tidak mengapa, ada syarikat bukan kepunyaan bumiputera melantik ahli2 lembaga pengarah di kalangan Datuk, Dr, Hj dari kalangan bumiputera (melayu) bagi memudahkan urusan bisnis dengan projek2 kerajaan dan macam2.

Baca keratan akhbar di bawah:-



Memang tak nafi, banyak orang dapatkan title Dr (tak berijazah) untuk memajukan perniagaan. Sanggup bayar title ribuan ringgit, title Datuk pun juga :)...Bahkan title Hj juga! Humm..whatever.

Lucunya, Dr (berijazah) pula sebaliknya tidak menggunakan title di pangkal nama mereka, mungkin merendah diri, tidak mahu dilayan "extra", tidak mahu berbangga dan bermegah diri....Hj kebanyakan orang zaman sekarang tak pakai. Kalau zaman dulu lain ceritanya. Zaman sekarang ada orang sanggup pakai title Hj untuk kepentingan perniagaan etc? Entahlah...

Tengok filem Setem? Ingat dialog mat salleh tu cakap? Dia jual setem palsu dan dia gunakan title Duke hapa ntah..bila dengar dia ada title Duke orang melayu percaya dan hormat tahap cium kaki..walhal dia sebenarnya penipu wanted..dalam filem tu Aflin "memperli" sikap orang kita yang mengagungkan title dalam dialog mat salleh tersebut..

Pandangan saya sudah dilontarkan, apa kata anda pula ?

Moral:

Di dalam masjid juga kita ada sejadah kuning untuk raja? ada karpet merah untuk YB? Bukan sekadar dr tangga kapal terbang ke terminal? Artis pun nak kan karpet merah? Kereta mewah berserta driver untuk lembaga pengarah jabatan2?

Sesungguhnya matlamat tidak menghalalkan cara...

Sunday, November 21, 2010

Realme Stat


Eh, pageview all time 14 ribu lebih? Terkezut anak aku..purata 3,649.5 setaun..tapi apsal stat kat neowork aku tak jalan? humm ni musti sebab dah expired dok pakai free version aje so dia tak service betul2.

Aku ingat lah kan, nak freez blog ni kjap pasal kadang2 aku termelalut kat sini..segan pulak bila orang baca..pastu ada insiden orang siasat background aku kat sini..hadoi mak, aku pun heran camana leh berlaku? Aku bukan pakai nama penuh pun kan kan kan? Humm kadang2 isi tulisan mengundang spekulasi orang pun ada juga..atau patutkah aku cuma menulis isu2 di luar hal personal?, isu semasa ke hapa.. Cam bosan ..

Aku bukan sesiapa ...

Sekarang sedang mencarigali susurgalur kengkawan sekolah rendah dan menengah dulu..hih tak suka sebenarnya..tapi nak jugak carik kengkawan kamceng dolu2..hapa citer demo semua, kerja apa, jadi apa, tinggal kat mana, dah kawen belum, anak dah berapa bla3x...

Humm..memacam perasaan berbaur bagi (suka suki aku jerk buat kata ganda sendiri ;P). So terjumpa lah balik bebudak Pasir Mas. Masuk je friend list ketua darjah kami dulu, berderet senarai kawan lama..huhu..tak sangka aku mereka masih ingat mengigati. Aku cuma ingat beberapa kerat jew. Ada yang namanya pun ingat2 lupa :p....

Few years ago, masa aku jadi panel interview kerja besar2an kat MAHA..aku teringat staff sumber manusia gitau aku, ada sorang calon yang tanya dia, kalau aku ni bernama sekian sekian dan dia gitau aku adalah kawan sekolah dia dulu. Tapi haram si empunya diri tak terjah aku, mana lah aku perasan dalam ratus2 orang yang datang tu? Or maybe dia segan sebab aku adalah panel yang berkot segala? Jenuh lah pastu aku belek setiap kotak borang dan tanya kan panel2 yang lain, cari siapakah si empunya diri? Sampai sudah tak tau..

Then ada satu event tu aku gi workshop kat sebuah hotel, time dinner aku di-serve seorang mamat yang sama kelas ngan aku sejak tingkatan 1-5! Punya la aku sengih2 nak tegur dia, dia sampai terus buat tak kenal! Saish...mungkin dia malu or mungkin dia tak boleh cakap ngan tetamu? which is aku rasa tak masuk akal langsung..cos di event2 lain, okey jer pelayan sembang2 ringan.

Dan kat atas tu aku cakap tak suka pasal, aku pun segan kalu demo tau di mana kah aku sekarang..Entahlah....tapi wa tatak gumbira la lagu niii..uhuks!

Tapi aku suka bila masa aku tgh study di UKM ada kawan yang sekolah rendah boncengkan aku naik motor dari pekan Meranti ke kampung ku..dulu mamat tu handsome masa sekolah rendah, masa boncengkan aku, dia nampak dah terlalu tua, gigi rongak, badan kurus dan baju lusuh (ini baru lah kurang bernasib baik banding aku...hehe Ah, jangan marah yer). Dia sangat mesra dan tak kekok pun boncengkan aku kat atas motor dia. Then waktu aku tgah tunggu nak naik ketapi di Pasir Mas, dia tanya aku dah ehem2 lum, aku tunjuk cincin di jari manis dia senyum sangat ikhlas dan minta diri kembali ke tempat kerjanya sebuah bangsal menjual barangan plastik..humm aku suka dia layan aku gitu..nama dia ni ha aku ingatlah...Syafie.

Hummm...dulu aku sangat takut akan bersendirian di puncak...hamak hai aku belum di puncak pun kengkawan aku dah segan??? Huhu..sedih la aku :,(

Friday, November 19, 2010

Apabila Dia Curang

Ianya biasa apabila:-

Kita merasa sedih, marah, benci, memberontak dan membentak, mendesak minta putus/cerai, bermuram durja, dan berbalungsangkawa (menamorima?)...

Kendian kita menangis atau membalas dendam dengan berbuat yang sama...cari "spare part" lain, start melaram pasang body semula, dengan harapan nak buat dia jeles....huhu..

Kita kadang2 out of mind sampai sanggup berbuat yang tak patut..hummm


Ianya luarbiasa apabila:-

Kita mulanya merasa sedih, marah, jelek, benci, memberontak dan membentak, merajuk, get out of him dari radar kita sejenak, bergumbira dengan "personal space" yang tiba2 datang semula, berbuat apa yang sebelumnya tak dapat dibuat....

Kendian kita merasa lucu dan naughty, kasihan, bahkan sayang!

Kenapa???????

Kita sedih dan marah sebab dia betray
Kita jelek dan benci sebab dia mengediks ngan orang lain
Kita memberontak dan membentak sebab kita "merajuk" tiba2 dah tak diperhatikan lagi
Kita enjoy our personal space yang macam bulan jatuh ke riba sebab kita sayang dan tau menghargai diri sendiri...

Then kita merasa lucu dan naughty sebab kita pun sama naughty...nggeee
Kita kasihan sebab dia mungkin "gersang" setelah tak dipedulikan kita terlebih dahulu
Bahkan kita kendian sayang sebab dengan segala huru hara yang terjadi, dia terlihat makin comel sebab dia lah lelaki paling normal! dan kita tetap di hati...

Saihs! Gila dan menggilakan...

Sapa setuju angkat tangan......

Mahar Cinta Kuntum Cempaka

Mahar Cinta Kuntum Cempaka
(Untung nasib seorang suri)

Cempaka mekar di jambangan
Menebar wangi serata buana
Dipagar rimbunan jua belantara
Namun harumnya sampai jua ke hujung desa….
Indah berkembang si bunga cempaka
Disapa lalu diusik jangan….
Cempaka beradu menanti suntingan,
ke manakah madu akan ditumpahkan

Cempaka disunting si kumbang jati
Untungnya cempaka mendakap wangi
Dia kental menabur bakti
Cempaka gerih setia sehidup semati
Wanginya bersemi buat kumbang jati
Indahnya terpaku di sangul sang puteri
Kelopaknya berkembang buat sang putera
Hari-hari pun berlalu….

Kelopak cempaka akhirnya layu jua
Dan wanginya beransur pudar…
Mengisi nuansa deria kumbang dan kudup
Apakah asbab dan musabab alam
Kumbang pun menyisih berkelana lagi
Menebar pesona, mencari indah,
Menghirup wangi kudup bunga nan baru
Bunga tanjung di hujung daerah itu..
Gemalai melambai menggelodak kalbu…
Kumbang menari merayu lunak bermadu,

Cempaka sepi tinggal berteka teki
Tersiksa jiwanya apakan daya…
Biarpun kumbang kembali lagi
Harum cempaka harus tetap bersemi..

Tuesday, November 16, 2010

Salam Eid Mubarak

Salam Eid Mubarak to all...my siblings, my friends and whoever muslim brothers and sisters..especially those yang selalu berhijrah ke Realme.
Maaf zahir dan batin andai ada tersilap tulis bicara kata di sini..tersentuh hati dan sensitiviti antara sengaja atau tak sengaja..
I love all of you who always by my side, in reality or virtually..those you gave me supports, gave me strenght and joy..those who makes me laugh and smile..those who makes me appreciates what I have..I love you! May Allah the merciful bless you, your families and friends......may all the sacrifies we made been accepted..InsyaAllah
Wallahuaklam....

Monday, November 15, 2010

Oh! Adik Bongsu Ku Dah Nak Kawen

Tak semena2 plak aku nak tulis citer adik jantanku yang kacak ini (menurut aweks2 lar..)..Sedar tak sedar adik manja ku ini dah umur 27 tahun, dah nak jadi laki orang pun :P

Lama nih adik jantan & chumbinya berchenta, ada lah dekat 5 taun agaknya. Adik jantan ni rasional pemikiran dia walaupun poyo kaki vespa lambreta busuk haish! Konon kelak persandingan dalam taman, si gediks ni yang jadik wedding planner..yo iyo ko.

What's the name of that widget?











Anda suka berblogging?
Anda suka berfacebook?
Anda suka beryoutube?
Anda suka bertwitt?

4 widget ni comel2 belaka kan....
Ni lah cara hidup zaman sekarang...
Ada orang buat duit dengannya

Ada orang mengisi masa dengannya
Ada orang membuang masa dengannya
Muahahaa!....

Ada orang kata "Saya tak paham kenapa dan macamana orang leh tulis blog"
Tapi ada orang ada juga masa baca blog walaupun tak tulis blog....
Ada orang asyik ler hapdek profile fb..setiap 5 min sekali.."sedang tunggu bini kuar kerja kat bangunan X"; "nak kuar amik anak sekolah"; "having dinner di resto kopitiam"; "breakfast at Kluang Station"...bla3x

Ada orang suka upload dan download video kat youtube..video fotosintesis dan segala macam saintifik animation akanq suka dan sering guna dalam presentation as "alat bantu mengajar"..sometimes tgok movie n dengar lagu..akanq pun ada akaun U-tiub gak :)..tapi sakit mata bila sometimes terjumpa video porno, porno anak melayu..haish!

Ada orang dah macam artis, asyik twitt bersama murai tonggek kaler biru, "Aku rasa macam nak mati dah, malaikat maut datang menjemput"; "having lunch with gelfren at Saloma Bistro"; "I've instint...my boss say to me "am a stupid moron and he drives me crazy"...bla3x

Hahaha...yang sebenarnya merasa diri fofular segala macam status nak hapdek, nak twitt..ngee..ada satu lawak kat radio bunyi macam ni..wadahek you wanna hapdek ur going to have a lunch in the bistro next door, while you just wasting other people's time to read ur twitt..neway sapa suh follow kan? Muahaha..

Kacau sungguh apabila semuanya nak dihapdek belake..kacau lagi bila nak amik tau or teramik tau sumer...am not mention anybody specifically, coz am also blogging, facebooking..I've twitter but am not twitt :p...

Hakikatnya inilah kita semua hari ini...oh..maybe most of us sebab baby boomers pasti agak ketinggalan (jangan marah...), apa generasi setelah Gen Y? Gen Z agaknya? coz anak buah akanq umur 6 taun Syahmi pun pandai main youtube, asek haplod ultramen kat profail fb akanq n ibu dia..yang umur 2 taun Arief Pareira dah pandai main game online, yang umur setaun Eisya suka tengok Upin Ipin kat Youtube...bla3x

Apa agaknya jadi pada tahun 2020 kelak? Kalau masih hidup sempat lah tengok dan merasa..:)

Saturday, November 13, 2010

Miracle Love


This is a miracle love from my sample! Photomicrograph yang aku observe hari ni...petiole Acacia holosericea.,to me it's really amazing :)...see, the love in my work and everywhere..huummmm

Wednesday, November 10, 2010

Nice Uh?

Hahaha...aku curi gambar ni dari fb adik Kacang Afizi...hope you don't mind it..:)

Tuesday, November 09, 2010

Happy Mood




2 days ago I was happy coz I finally planted my 128 seedlings in the field..Instead of 140 that planned before..but it still make me feeling gooooddd. And today I am extreamly happy coz my SV have a look and email me his gratitude, he mentioned his impressive feeling! Taddaa! So in future I hope there will be no fighting for samples anymore. I wish there will be no more upsetting, no more hassle etc....:)

It should be enough for all of us and it will last until more than 10 years! Hambek ngkau, susah2 sangat nak wat kerja kan...berebut sesama sendiri..kui3x

And the most gratitute should goes to Brett cos he help me a lot..help me in preparing the land, planting, fixing the fertigation systems and many more. Because of this I also known about the watering systems in UQ. He did show me all the facilities they have, all the modern systems they implement etc..It might be usefull for my future in case I wanna set up my own plantation and agriculture practice after retirement :)

And he also showed me all the fruit trees in the orchard! I can just go and pluck them during ripening season...uuhhh I love it. Ada persimon, mandarin, manga bagai2 variety, plum, nectarin, castard apple (nona) etc...

I also harvested this onion for myself!

Sunday, November 07, 2010

Khalifah Hati

Di manakah khalifah hatiku
Yang bersujud pada Ilahi
Yang teguh dan kental jiwa menongkah kehidupan
Lalu berserah padaNya andai telah lelah
Dia yang mahu mengorak langkah bersama
Mengiringi kembara hayat, di maya fana
Lantas memimpinku ke sana
Atas azam dan iktikad
Yang lemah sama diperbaiki
Yang tajam turut disyukuri

Di manakah rahsia yang tersembunyi itu
Di balik lipatan hari
Di celah bingar nya dunia
Dia tidak ku temui
Tidak jua hadir di penjuru ilusi
Maha agung dzat Ilahi
Berterusan aku dakap ke jasad nan kaku
Berlanjutan aku persembah di sejadah malam
Suara-suara nan indah mengalun dzikrullah
Aku rindu padanya……

Gerl's outing

Semalam buat pertama kali setelah setaun yang lalu, aku outing ngan member non-Malaysian..dulu masa kat shared house dan kat ICTE selalu gak outing and BBQ ngan member2 bagai2 negara. Ngee sekadar refreshing...

So, semalam gerl's outing pun bermula, sekadar gi soping kecil2 kat DFO. Tersambar la dalam 3 barang, jam fossil (lagi?), blouse and beg. Beg tu beg Guess! Hahah..satu2nya beg guess tidak ber-buckle yang aku temui. Coz aku kurang suka buckle2 kat beg Guess, so payah no nak kenan ngan jenama neh..walaupun aku maklum cap ni sangatlah fofular di kalangan gerls2 di luar sana :p..

Fossil pulak, sebenornya aku nak gi tukar bateri jam lama yang aku beli masa kat KL dulu..sayang weii, jam termahal pernah aku miliki walaupun harga takler cecah ribu riban cam Rolex etc tu. Harap maklum, sangat lah leceh nak tukar bateri jam kat sini. Walaupun yang kita gi tu dah outlet terbesar kat BNE. Dia kena hantar jam tu ke HQ di Sydney dan akan ambil tempoh 4 minggu untuk dapat balik, kosnyer pulak AUD 27! What!? Attoooiii! sekadar nak tukar bateri jam yang harganya kurang lebih 12 hengget kalo kat KL...So guy yang jaga counter cakap "it's worth to buy a new one" sambil tersenyum..

So alang2 dah kat situ, makanya aku pun rembat satu jam yang design mukanya agak2 70% sama ngan jam mati bateri tadi. Yang ketara beza dia kat rantai yang macam gelang comey cute gitu. Harga pun murah...AUD 39.95 jerk, tolak AUD 27 = AUD 12.95..mmg betul kata dia, tak worth langsung nak tukar bateri. Sekadar nak menambah kat sini, Fossil sini murah giler ye beb. Outlet kat DFO BNE airport pulak besar dan ada display macam2 rangkaian produk Fossil i.e. wallet, purse, belt, jam, handbag, lain2 eksesori etc...kulit ori..akanq suka :). Nanti nak cari handbeg Fossil plak..hihi...

Habis soping kitowang gi tengok movie facebook yang Mark Zu"kenberger" tu. Me don't like it so much, coz citer dia berkisar kesah programer, hackers, bisness2 million dolar yang payah akanq nak paham..hoho...keweq mungkinlah suka citer ni sb sp2 script ni sama sp ngan dia :p. Yang jadi penambah rasa cuma mungkin party2 dan suasana Harvard tu sendiri..cantek Harvard tu. Budak2 tu pulak memang sangat genius, bisness minded sejak mula lagi, dan fb bukan idea asal dia. Dia gather idea2 yang sedia ada dari myspace dan sosial network yang lain, serta "curi" idea asal kawan2 yang lain, kumpul idea dari basic need kawan2 sekolej macam camane nak tau samada awek yang kawan dia suka dah berpunya tidak, revenge stlh awek dia dump dia etc..Moto Harvard "You are not coming to Harvard to find a job, but you are here to create a job" sangatlah best :)

Thursday, November 04, 2010

The Seafood Story

Seafood is the most delicious creatures in the world...

And now I understand why western people said seafood from Asian is terrible! This afternoon we have an un-formal conversation during lunch time. There were staffs and postgrad students (we are considering as staff as well) and we had had a very impressive chit chat.

They said basa (patin) is terrible because in Vietnam, they are caged together in a congested, shallow and muddy area; they being feed and produce offspring in the same place. So, they won’t eat basa and imported seafood from the 3rd world countries! And actually it’s true!..hummm
What else? A freshwater prawn…they eat debris from crocodiles feeding and it’s really smell yurky! Tat’s why I don’t like to eat prawn without removed intestine..Can you imagine the whole tom yam or char kue tiow smell “tut” when they add prawn with intestine.

The most popular one, cat fish is also proved to be the dirtiest fish, cos they eat almost everything! Tat’s why I feel “erkk” when people catch fish using the cacing! Yurk3x! Me also not comfortable to eat a squid with tiny or even big fish half digested in them..but I don’t know how to deal with the ketam? Where are the intestine and the part that should be removed? Hummm

Tuesday, November 02, 2010

Pagi yang Kepoh

Pepagi aku turun dr rumah kul 6.30 am, dengan semangat waja nak hantar seedlings dr nursery ke field section untuk ditanam..schedule tanam last 2 weeks tapi sb asek hujan so asek posponed lah..sampai di nursey aku dgn macho dan gagah perkasa tolak troli yang maha besar dan maha berat tuh tuk hantar seedlings ke kete..tiba2...aish! pokok2 aku hilang derr..dari 5 tray tinggal 1 tray. 1 tray ada 80 seedlings, so skang aku cuma ada kurang lebey 70 pokok! Huwaaaa...!! sangat frustnya aku. Maka melilau-lilaulah aku cari mana pokok2 aku? mana pokok2 aku????

Kat shade sana ada byk seedlings yang dah ditransfer dalam pot..seedlings aku masih dalam tube. Aku tanya kawan ku, dia claimed tu dia punya..aku heran jugek 1st sb pokok dia tak sebanyak tu..mana datang pokok2 yang banyak tu? dan mana pokok2 aku dalam tube???

Sangat frust dan kebengongannya aku, aku tanya sumer org, Christ, Nimal..pastu aku hantar lah baki 1 tray tu. Sib baek ada lagi 1 tray kat glass house yg aku reserved tuk Victor, dia tak pakai so aku hambek balik..huhu.

Pastu aku mengadu ngan Brett kata pokok aku hilang, aku dah takder planting material dah..tak cukup. Sedangkan plot tuk 140 pokok dah siap! Balik2 opis aku terjah opis SV aku, mengadu domba plak..huhu..salah aku pun ada gak. Coz aku cuma tgok pokok2 tu sebulan sekali jerk :p..selain segala fuss yang aku buat, aku pun rasa guilty..sigh!

Then, tetiba kawan aku cakap pokok2 yang banyak dlm pot tu bukan dia punya..so aku pegi lagi nursery double check..Sah!! itu pokok aku..huhu..aku agak Briggette dah "tolong" transfer tuk aku sebelum dia pegi bercuti untuk 3 bulan, dia maybe kesian tgok pokok tu dah stress gila kena panas dan aku pun tak pernah cakap yg aku tanak strees benda tu 2 kali..

Haish! dan aku pun tambah rasa guilty nie..aku pun dengan serba poyo dan naifnya email la SV mention yang aku dah track pokok2 aku...huhu..aku tanak terjah dah..segan haih, sapa suh tak peduli pokok? pastu anything happened panic giler..hahahhaa pengajaran buat aku :p

Monday, November 01, 2010

Chaiyok!!!!

Atttooiii! Kaplaku semak....mataku berbinar..
Baru submit 1 pre-schedule, ada lagi 3 pre-schedule
1 pre-schedule paling cepat siapkan dlm tempoh 2 minggu
paling lambat 3 minggu...

Attooii! Kalaulah ada orang buleh tulung aku baca, summarise, olah then tulis...
Tulis blog boleh sambil pejam mata
Tulis pre-schedule pesal tak buleh? huhu...
kadang2 paper yang baca kita...haish!
Kebijakkan sangat teruji..tak senang nak senang weeiii...

Chaiyok10X!!!!.....................