Ketik

Saturday, July 28, 2012

Tepu

Again I am stranded in the office during weekend. Since the past 3 years I've been working so hard. Rasa nak muntah. If i got companion who loves travel and leisure like me sure I will feel much more better. Since most of the friends are gone, they finished and back to their home country. Ursula who loves to do outing is also moving to main campus and I have no friend anymore :(

But, all this is my personal wish. I cant wait to finish ASAP...1 more month to go and after that I'll be free. I cant wait to go home, surrounded by family members and Malaysian environment. No matter how bad our air quality, no matter how cruel and stupid our government, no matter how old my office, no matter how hard being bullied, no matter how small my apartment..I do missed em a lot.

I feel too lonely living here, no friends no people no life and no local food... I hope to be back and re-built my life to the next level. May Allah give me strength to finish this as fast as I can.  I desperately need new and fresh condition.

Friday, July 27, 2012

3 Minit Thesis


Okeng...assalamualaikum...

Setiap tahun UQ and semua universiti kat Australia adakan pertandingan yang dinamakan 3MT yaktu 3 minit thesis. Untuk masuk pertandingan ni kita kena at least dah confirm yang biasanya selepas setahun enrolment. Di sebabkan tahun2 lepas saya tak pernah masuk, sebab rasa macam tak ready lagi walaupun orang lain masuk every year..hehe, biasalah saya selalu gini..buat sesuatu apabila telah sangat confident.

Dalam pertandingan tu kita kena present PhD kita selama 3 minit sahaja dgn bantuan 1 slide sahaja tanpa animation etc. Slide dan penerangan kita kena mudah dipahami waimo oleh layman sekali pun..sebab pengadil nya terdiri dr antaranya academician dan bukan academician. Kalo scientific sangat mana technical people nak paham kan? Ni maknanya kita kena terer menyampaikan maklumat dalam bentuk yang boleh dihadam oleh segenap lapisan audiences.

Nak tau lebih lanjut gi SINI  Dia memula akn dipertamdingan peringkat school then peringkat faculty then peringkat university then peringkat negeri..weehuuu kalo menang se-Australia best nyer...ermm, untuk itu kena polish vocal dulu. Selalu org komen cakap cepat dan lower pitching jerk..bosan. Kena belajar muntahkan baritone notes.

So, pertandingan bukan saja2 tau..ha..ada hadiah best punya. Hadiah dia travel grand sebanyak $5000 untuk pemenang, runner-up dapat $2000 manakala people's choice dapat $1000. Manala tau kan pasni nak gi Europe especially Italy tak pun Korea jumpa Jung Sang bolehlah pakai duit tu. Apa? Jung Sang tak ikut scientific conferences? Meme lar...gi tengok Nami Island pun jadi..Ai nak gi honeymoon situh.

Ni co-ordinator dah mintak slide kena submit sebelum jam 4 ptg ni dan acaranya pada 7 August nanti. Kat atas tu slide hamba..so ada sesapa nak komen? Tuan tanah sedia menerima segala komen positive dan negative..hehehe...Doakan saya menang!!

Waaa! saya da buang smiley faces with awan nano...dan tukar tajuk jd Gel Vessel Occlusion sahaja...


Tuesday, July 24, 2012

Ku sampaikan rindu di angin lalu

Yuhu! Selamat berpuasa..hehe terlambat sket maklumlah baru start puasa rini *wii tak malu... :p

Dalam minggu ni dapat siap 4 chapter, alhamdulillah..dan sekarang sedang mula menulis chapter last General discussion. Absolutely on track. Hajatnya..*hajat yang dipaksa...tahun ni dapat balik beraya di Malaysia aka kampung. Kenapa terpaksa? Sebab ada orang belikan return tiket sebab dia akan walimah..kesahnya.  Padahal bayar hutang. Huumm...baiklah, dengan ini juga bermakna saya perlu speed up proses menulis ni supaya selesai sebelum raya. Lepas raya datang lagi untuk submit thesis dan berehat barang sejenak pada firasat saya..hehe..Maklumlah proses ni bukan melibatkan kita sorang. Ada kebangkalian drags kat mana2 advisors, Daryl terutamanya. Yang 2 orang lagi mmg out dah. Sejak 2-3 kali pertama antar dokumen no responses makanya selepas itu kita pun bo layan jugalah haha! Padan muka mereka ke padan muka aku?

Hummm...ada orang nak kawen ya? Means saya sorang jer lagi puteri intan payung yang paling comel ni..out of eight. Tinggal terkontang kanting sendiri..huhu. Takde orang nak kan saya..hiks! Saya doa sungguh2 kalau tak jumpa di dunia kita kan jumpa di syurga kelak aminn...hehe. Eh! Baru ni mimpi patah gigi dan berhari2 dok pikir kematian..apa akan jadi kalo saya mati? Amal belum cukup, dosa bertimbun. Konpius jadinya. Sebuk bertanya kakak siapa meninggal?? Tetiba selepas seminggu dapat berita ada saudara yang meninggal. Innalillahiwaninnailaihirajiunnn...bukan kebetulan.

Neway, saya kena buka puasa sekarang sbb dah azan maghrib..err..actually I did missing someone lately. Really missing until I can't believe myself and try hard to push it away with the hopes that am not going to drag myself into the black deep hole. But, I really didn't know why. Selalunya kalo saya ingat seseorang, orang berkenaan juga sedang ingat saya..muahaha. Believe me, am full of kejutans with my six sense. Indeed,  kadang2 memang benar sebab as a makhluk yang tercipta dari unsur bumi/alam kita ada aura dan aura itu dibawa dan dihantar secara alami terus zas-zup-zap bertemu dengan receiver yang beribu batu jauhnya nun di sana. Ibarat "ku sampaikan rindu di angin lalu"..lalalalala...Hahahaha...entah apa saya melalut.

Oky doky..cau cin cau..wassalam :)

Friday, July 20, 2012

Sesak jiwaku

Heran juga kan kenapa dalam kita dok membazir duit untuk hal2 yang "kurang berfaedah" (*karang ada yang marah) seperti contoh memberi hadiah puluhan ribu or hampir 1/2 juta bg pemenang pertandingan nyayian/raja lawak/dll sewaktu dengannya, masih ramai golongan yang benar2 memerlukan terpinggir. Golongan yang perlu bukan hanya fakir miskin ya, kerana >70 % taraf hidup rakyat kita berada di peringkat pertengahan dan tak terbilang yang kaya raya harta menumpuk numpuk.Yang meminta sedekah di kota2 itu pendatang asing belaka (lambang rakyat kita mampu).

Kalau perasan, selalu ada di fb/twitter or email yang memohon dana bantuan anak atau ahli keluarga sakit dan memerlukan rawatan atau pembedahan segera. Kos perubatan pula semakin mahal. Maukah kita menjadi pengemis untuk mendapat rawatan perubatan seperti di Indonesia (selalu ditonjolkan dlm drama mereka). Rela membiarkan manusia mati dari mendapat rawatan. Benarkah mahal sangat kos perubatan? Kalau sekadar RM35K, masakan tidak ada baitulmal atau yang selainnya menyediakan kemudahan pinjaman/zakat?

Apakah nilai RM35K terlalu besar sehingga ibu bapa tidak mampu? Apakah tiada perkerjaan? Apakah gaji cukup2 makan tanggung? Apakah??? Errmm benar kot! RM35K saya pun hanya mampu kumpul selama ~ 4 tahun itu pun setelah ditolak belanja sekitar RM10K setahun. Itu golongan yang berkerjaya tetap dengan institusi awam seperti saya pada gred semasa saya. Orang bisnes goreng pisang nasi lemak lagi kaya.

Kos sebanyak tu untuk bayar doktor kah atau instruments dan ubat2an untuk rawatan? Kalau hitung kos ubat2an dan maintenance instrument RM35K ++ memang reasonable. Terasa kecik jer jiwa bila hitung2 bab ni, tapi terasa "WAU"! bila johan raja lawak menang RM 1/2 juta..apalagi beli nombor plat sekeping dan taja astronaut ke angkasa (karang ada yang cebik jugak ni)..bersyukurlah diam di negara maju semua subsidi dan ditaja belaka katanya..you never takwil2, tak mengenang budi tambahnya lagi. Harap maklum your view is nothing to do with my aspirations and am not talking about politics and not bias to any parties. You mau sokong sapa non of my business and never feel like you have responsibility to brainwash me..sekian terima kasih.

Hanya mampu mengeluh dan bermonolog sendiri...jangan pernah kita berkira untuk berkongsi rezeki kita dengan yang lain. Dahulukan kaum keluarga dekat, jauh dan akhirnya orang lain. Kerana mungkin hari ini kita lebih kerana itu bukan sepenuhnya hak kita, tetapi mungkin menjadi hak org2 lain yang diberi Dia melalui kita. Bersedekah bukan cuma di bulan baik yang mendatang tetapi sepanjang masa. Moga2 berkat bulan baik lebih lagi tetapi terlebih dahulu haruslah mampu rohani dan jasmani...hati mesti ikhlas.

Apa rasanya andai situasi macam ni terjadi pada kita dan keluarga suatu masa yang tidak terjangka2? Maka elok benar rasanya kita sediakan payung sebelum hujan. Beli insurance ke apa yang patut. Memang duit bukan segalanya, tapi dengan duit kita boleh beli makanan dll. Nak harap tanam or ternak makanan sendiri rumah pun berlantai dan berbumbungkan rumah orang :P...ermmm!

Thursday, July 19, 2012

Life number

So, 1 more number was added to my year yesterday :). At this age am happy, achieve financial and mentally stable life. My entire life may not perfect coz am still not finding my other half but its not haunted me much. Indeed when I nearly got my "wrong or may be not" a very long time ago, I was most haunted, sad and distressed for 7 years. Wonder how it took me so long to free from that "burden" and with time pass by, am now satisfy with what I have. Syukur Alhamdulillah..may be some day...at the right time and with a right person I may finally made it :)..

He knows best and I learned so many things all the way in my life journey

BTW, as usual I do not celebrate my BD and do not expect people to cherish me. Unless they do, with my full heart and pleasure I am much grateful. But, hey! At least I know that I am surrounded by many great person and many friends who paint my life with all the colours. THANK YOU.

At this time I can smile and will always smiling from my heart. Am not feeling scared, am not worried any more and am open my self to any possible up-coming event in my life, up and down...with calm and cool. Am a woman and a matured lady now :D

Monday, July 16, 2012

Oh No!..Artis itu

Okay, banyak benda berlaku sepanjang seminggu dua ni. Tapi malas nak cerita sebab sedang berusaha untuk menjaga privacy diri dari masa ke semasa..dush!

Hari ni nak cerita pasal topik boring ni. Sebelum tu nak tanya korang ni tergolong dalam kategori artis chaser ke tak? Nampak Justin Beleber terjerit2 histeria ke tak? Saya tak... Nampak artis saya tengok sekali pandang jer "oh si polan" then saya khusyuk dengan urusan sendiri. Mungkin sebab saya rasa saya lebih "glamour" dari dorang kowt? hahaha..tidak lah begitu. Cuma saya rasa status saya jauh lebih tinggi? Mungkin juga..Oh no..Hiks...saya pun pernah masuk TV, berita TV9 interview McD KD..masa tu jawab interview macam ala2 kerek jer..tak suka makan warung konon lauk2 dah dibalik org basi la hapa lah..haha serius FAKE! Malu jerk bila org kampung tengok. Well saya juga pernah masuk Majalah jelita..glamour la kan? Hehe...kembang kempis la lubang idung bila jiran tayang majalah tu kan..

Kalau terjumpa para artis especially sekitar Kota Damansara, maklumlah saya tinggal area situ..Oh no! Saya pandang sekali jerk, tapi dorang yang pandang saya sekali pastu terkebil2 tak paling ke lain lagi. Mungkin kah saya cantik? Oh no!...atau mungkin sebab mereka (terutamanya golongan yang agak alim-termasuk bkn artis) tak mau pandang kali ke-2 kerana pandangan pertama itu rezeki, pandangan ke-2 itu panahan syaiton..Oh no! Haha..perasan ke? Daik aihh :p..or mereka/dia si artis heran kenapa saya tak excited? Kerana diriku well known as selamba dan sukar dimegerti dan mengerti. Jarang org tau diriku juga senang menangis :(

Okay mari kita senarai dulu siapa yang saya pernah terserempak..Kuza, Allahyarham Ustaz Asri Rabbani, Yassin anak Dr. Sulaiman, Waheeda, Imad, Amy search sekeluarga, Jalil Hameed sekeluarga, Hairi Othman, Hamidah Wahab..pelakon drama kanak2 ..ermm sapa lagi yerk? Well, saya terjumpa mereka pun kat area2 awam macam kat kenduri adik, stesen minyak Petronas, McD, Vennice St The Curve, bank or even pasar malam, kedai runcit dan gerai goreng pisang tepi jalan :)..dengan muka pucat tak ber'Mc-Up.


So moralnya, no point nak kejar dan terpekik histeria bila jumpa artis..mereka pun manusia biasa cam kita. Mulia tak mulia status kita, kita sama2 mencari dana dan membina kehidupan dengan cara dan lorong masing2..halal haram tergantung niat dan cara, urusan dengan Dia yang di atas...itu saja beza kita.


Budak2 yang histeria dgn Beiber mesti bila dah dewasa esok2 kalau2 ter-rewind acara histeria mereka akan berkata...OH NO! sambil gigit 8 jari


Hehehe...itu saja update  kali ni. Sibuk nak kejar due PhD..doakan saya maju jaya selalu...tak glamour takpa asal cukup makan minum pakai diam :)




Monday, July 09, 2012

Kembali ke desktop

Alhamdulillah sudah kembali lagi ke desktop hari ini. Tapi belum dapat gear lagi. Sampai malam sabtu dijemput Ursula dan suaminya di BNE airport kendian bermalam kat umah mereka 2 malam sebelum ambik intercampus bus seawal jam 6.20am tadi. Kemaren sempat temankan Ursula shopping dan sempat sambar barang selai dua hihi. Malam pulak masak dinner tuk dorang. Malaysian dishes dari bahan2 yang kami beli di Inala lepas balik shopping di DFO. Masak beef black paper + kerabu mangga + kari beef dan whitting steam. Konon nak kasi pedas sket masukkan chili dlm semua masakan. Hasilnya saya yang terberak2 tapi dorang okay jer..

Iskh! Terkilan juga ni tak dapat jumpa bonda tercinta, tapi tak mengapalah tak lama lagi akan balik selamanya.

Conference tempohari telah present oral paper dengan jayanya alhamdulillah. Seramai ~500 peserta, separuh drnya dr oversea dr ~ 70 negara. Ada 100++ oral paper dan ~200 poster. Bila tengok balik video yang dirakam kawan rasa tak puashati sesungguh. Dan ada professor dari UPM makcik yang pernah saya soal masa MSPP 2007 kat Sabah dulu komen suara saya pitching tak cukup, perlahan dan susah nak tangkap tapi your speech bagus kata dia. You have a good future dan suggest saya join universiti. Err..universiti?? Tak boleh rasanya sebab tak reti langsung nak mengajar student. Yang penting malam tu masa gi dinner kat Istana Bamboo, Daryl tanya puas hati tak, saya cakap tak puashati tapi dia cakap dia okay jer dan dia paham apa yang saya sampaikan.

Ermm..makcik tu tanya banyak soalan jugak pasal dia buat topik serupa dalam orked, dia ada suggest buat regression analysis dll..saya gitau saya dah ada semua tu, tapi tak present semua sb nak publish kat peer review paper. Huhu..macam membalas balik jawapan dia pada persoalan yang saya utarakan masa MSPP dulu. Dia present pasal taugeh tapi rahsia2 tergantung dia punya presentation. Bila saya bangun tanya, dia jawab "Rahsia". Seminggu sblum conference ada gitau Daryl kalo ada orang tanya lebih2 saya akan cakap "rahsia" dan bagi contoh makcik tu. Daryl cakap org tu mesti dari uni yang cikai, as UQ representative you tak boleh buat gitu..tak profesional kata dia. Tak sangka kami jumpa di conference tu hehe..So saya gitau Daryl "I pay her back" hahaha..gurau2 jer. tapi tak jumpa pun Prof Dr. Zainon dan Prof Madya Dr Ismanizan yang awalnya dlm teknikal komiti. Cari2 nama dan dorang tapi takder, semua yang hadir tak dikenali kecuali makcik tu.Hari makan durian baru jumpa Engku dan Ummi. Kawan lama masa kat UKM.

Neway, seronok jugak balik dapat makan durian, dapat makan kat Seoul Garden, nasi ayam, nasi kerabu, rojak buah dll..sampai naik lah kilo, entah berapa berat badan lani :p. Sempena nak Ramadhan kurang lebih 2 minggu lagi, bawaklah buah kurma madu sedekah kat kengkawan sekotak sorang.

Monday, July 02, 2012

Body pun kena service bkn cuma kereta

Assalamualaikum chenta! Hehe chenta....lagi

neway skang kat umah jerk berehat, bondaku tidak kesini...what am doing?


survey kabinet dapur harga yg laminate murah leh dpt sekitar rm3k, kalo material ok dan tahan lasak paling murah sekitar rm6k..boleh tahan lah.

beberapa kali makan di luar sgt surprise dgn kos hidup kat malaysia terkini..paling kurang kalo makan bertiga sekitar rm95-150...hummm sgt mahal yer

balik ni ingat nak completekan rumah dgn perabut asas dan apa2 yg patut, bb bulan lg balik semua dah tersedia mudah2an. Nampaknya banyak benda nak kena buat , tempah kerta dll...termasuklah groom dan service body hahaha...ngigi check sgt sakit saat ini, bedenyut2, gigi pun berdnyut ya...smalam buat scaling, td tampal dan whitening..sakit woo buat whitening. smpai skang sengal nyut nyut. Maklumla sejak gila kopi kebelakangan ni warna gigi pun dah jd warna kopi...malu nak senyum..so skang dah kembali ke warna asal..mudahan esok stopla nyut nyut ni...