Ketik

Sunday, May 31, 2009

Makan2 di Toowoomba

Salam lebaran dari anak Malaysia di perantauan. Kami pelajar UQ dan USQ Australia mengucapkan Selamat Hari Raya kepada keluarga kami di.....dari kiri bla3x"....

konon2nya ni majlis yang diadakan sempena RTM nak shooting program raya bersama student kat Gatton & Ipswich, tapi tak jadi datang pula...so kami yang dah masak nih makan jugalah..anyway, boleh makan2 yer tak? Ada ketupat palas, nasik impit, kuah kacang (air tangan aku), kari ayam, ayam gulai lemak kuning, nasik ayam, sosej BBQ dll....


Konon tu kena pakai baju raya...thats why ada yg pakai baju kurung, nasib baek tak ada yang datang bersampin segala. Acara ni buat kat Uni Villas kat Toowoomba pasalnya org RTM tak dapat contact budak2 UQ, tapi cuma dapat contact budak USQ...mungkinkah kerana maklumat kami tidak dionline kan? komanlah pulak sepatutnya jadi tuan rumah tapi kena jadi tetamu and end up dgn tak jadi pula..hu hu..nasib baik raya betul lambat lagi :)


Dalam dok kenyang sampai perut membulat...sempat snap batu2 nih. Best ayat2 dia....

Monday, May 25, 2009

Lemak Cili Api for Them

This is what we called international dinner :p, but with Asian cuisine..Well they are my housemates except the Egytian guy yg slalu datang menyibuk..hu hu. Last 2 weeks Jeanny had brought 5 ikan yg aku tak tau pekenamanya, but looks like ikan air tawar. Memang pun coz her nephew caught them somewhere in the lake or river? aku tak ingat. I've cooked masak lemak cili api 4 ekor n the biggest one I've made goreng tepung sweet & sour gitu...


After only 5 minutes there is only skeleton left for that sweet & sour. Hamdi pula sangat tekun mengskeletonkan gulai lemak cili api tuh. Bayangkan Ausies, Egytian and Vannuatuan makan lemak cili api....ha ha berasap dorang :). Tak boleh nak elak dari masukkan walau sebijik cili hi hi..

Actually ikan ni supposted to be skeletoned last week lagi, but seems am always bz so tonight baru sedaya upaya meluangkan masa cook a dinner for them. Alah dah banyak kali pun masak, they are already know what is nasik lemak, what is mee curry, what is nasik ayam, green curry etc..Maklum le I ni rajin sket masak memasak...thats why am became what I looks like now! Berat bertambah2..

Sunday, May 24, 2009

Apa aku nak cerita?


Kue kesukaan hamba...kue Cek Mek Molek a.k.a "kue anak gadis cantik menawan"..malangnya kue ni tak berapa jadi, cos terlebih tepung dan keledeknya berlengas. Maka rasanya yang sepatutnya lemak manis mengusik jiwa telah tertransform menjadi liat kenyal menyebalkan lidah..kue ni diperbuat beberapa minggu sebelum kuarnya resepi dari Cik Kak Piah dalam News Letter SOALGM. K. Piah lambat sangat kasi resepi..ek eh! Macam tau2 kan kita wat cek mek tak jadik :p



Ni saja je nak bagi envy d'scientist and mek kak..kalo korang envy laa..ko dapat SLR takpe ah aku dapat basikal ni jer full package ngan helmet yang macho tuh..hek hek jangan mare..basikal ni waimo bukan mountain bike yang aku hajatkan tapi cukup ah sekadar nak berulang alik ke lab yang jauh tu..free plak tu specel for me & Nini..SV laen haram nak kasi tau.

Sehari sebelum tu, aku dah pengsan dan terus kena sampuk ngan deman kura2 cos berjalan dari sana selama 1 jam...dah lama tak naek beskal kan kan kan mek kak? sejak zaman sekolah2 dulu...

Ni plak pemandangan pagi waktu matahari baru nak naik dari jendela kamarku..heheh. Musim2 skang nih camni lah..kabus tu tebal giler wa cakap lu hi hi..dan sejuk nya dah banyak kali dah ghoyat...

Perasan tak lembu2 tu? tu la lembu xpriment...kesian dorang, terpaksa pakai jamban kat perut..jamban dorang tu bule bukak tutup tau..nanti boleh seluk tangan check digestion and count bakteria dlm tu. Kadang tumpah tu..kesian aku tengok. Lembu ni kan tak layak wat korban kan? Pasal dah "cacat".

Wednesday, May 20, 2009

The Sorrow of Happiness

People said, to achieve a merely happy life, they should surrounded by loves and we should work for it. If only to neglect any gifted person who easily find love, it might be able to consider for that quote.

Sometimes we learnt that find love is easy but most of the times it is not that easy. We laid so much efforts but its still not happened. Finally we pray for God and wait for them to touch our heart, our soul.

Suddenly it pop ups, from whom we never expected for. Initially we denied, we consider them as our confidante and we want it to be just like that. Never let them down, admitted them, enjoy the sweetest things together, sharing every occasion that seems to be good for each parties. There is a phrase, something that began with loathe will comes with them a strong relationship which is sometimes hard to break. “Hate” will drive us to know and understand each other finer. So, can we find our soul mate by that means?

But fate not always there, while we are forming plans to achieve goal, there is still an obstacle between us and the rest. We may fear of failure, at the same time we are nervous, exciting, bemuse of what is happening to us. Deep inside we profess it, but in reality we are still holding with us a fear, paranoia of the past.

Suddenly, we're especially sensitive to social and legal ramifications. We tend to clutch to our postulate, that the more objective we are, the better we can evaluate the advisability of our actions.

Regardless of how, we feel the sorrow and we don’t want it to be noticed by our significant other. We pray for their happiness until we find our own destiny, we believe in God, pains were paid for glory, it will be there in a short while....if it still any for us…………

Monday, May 18, 2009

Sayembara Cinta Nakula

Suatu sore yang dingin, angin berhembus lembut dan samar bulan mengintai malu dari balik awan. Di rimbunan pepohon sana, sekumpulan burung pulang ke sarang, geger kicauan mereka menyeri nuansa alam. Ciak yang bersarang di bumbung turut terbang pulang.

Dan di balik jendela sebuah kamar, cahaya menyimbah terang. Sekujur badan anak muda berteleku, kusyuk. Anak muda itu menilik selembar kertas putih bersama tinta biru di tangan. Ahh..apa yang ingin ku tulis? Getus hati anak muda. Aku sudah lama tidak menulis, aku sudah lama kehilangan rasa. Lalu apa yang ingin ku tulis? Tingkah anak muda lagi.

Bagaimana kalau ku karang sayembara…anak muda meletakkan jari telunjuknya ke dagu. Menggaru yang tidak gatal. Bibir anak muda sedikit menjuih. Tinta mula dilabuh. Kertas putih menunggu setia. Untuk dilakar sebuah ceritera. Menjadi puisi hati, atau cuma mungkin secubit rasa termaktub pada sejarah sang manusia. Gurindam jiwa seorang anak muda. Tangan mula menari….

Tika ini..
Duhai sayang permata hati,
Benakku berlagu,
Daku merindu kamu..terlalu
Daku ingin bicara..sungguh
Namun bicaraku cuma di sini,
Lalu hilang di bawa bayu….

Tika ini…
Sesungguhnya diri ini,
Sangat mendamba kamu…
Tapi apa daya,
Sayang, tanganku tak sampai…

Sarat hati…
Menyesak dada,
Rasa ini…Sayang apa nak dikata,
Jua tidak hendak terluahkan..
Getar ini..Kasih benarkah ia,
Lalu mengapa..bernyanyi, cuma di sudut jiwa…

Puisi ini…
………………………..

Jemari anak muda terhenti di situ. Lembar putih baru sesuku terlakar. Anak muda tiba-tiba bungkam. Dia menyeka bibir mata. Ahh..aku menangis? Terasa hujung matanya sedikit basah. Dia kembali buntu, garu kepala. Sebentar dia termenung. Dia mati akal lagi. Ahh…biar ku sambung aja nanti. Sayembara ini mau digelar apa ya? Bisik anak muda sendirian….Cinta Nakula, barangkali.

Friday, May 15, 2009

Hindi Time

Spent whole night watching for hindi movie/song..Kyaaaa kya kya???? Bolo na...Mere nehi ma'lum me...bohot ji mere pyar ko zendegi he??? zarath me pyar ho ta he..hum tho naa??? Ownn Hrithik Roshan...Uh my gosh..hancuss!!!



Kaise Yeh Ishq Hai
Kaisa Yeh Khwaab Hai
Kaise Jazbaat Ka Umda Sailab Hai

Din Badle Raatein Badli
Jeene Ke Andaaz Hi Badle Hain

In Lamhon Ke Daaman Mein
Pakiza Se Riste Hain
Koi Kalma Mohabat Ka
Dohrate Farishte Hain

Samay Ne Yeh Kya Kiya
Badal Di Hai Kaya
Tumhein Mene Paa Liye
Mujhe Tumne Paya........




“Do you love me?”… “Yes I am….”

Beyond the intimacy of these moments, there is a holier than holy relationship, it is as if a holy verse on love is being sung endlessly by Angels. The earth stands in silence, the sky is amazed, and dazzling illumination stretches right into the sky. There is melody in the ups and downs of the wind, there is beauty in it’s every elegant movement, it is as if love in the air. What kind of love is this? What kind of dreams is this? What kind of emotions have flooded in here? The day changed, the nights have changed, the conversations have changed, and in fact the very basis of life has changed too. What is this that time has done, it has changed everything. I’ve gained you and you’ve gained me. Look at how it is that we meet, like the two harmonies of a beat, neither higher nor lower than the other. When we come together in any rhyme. And in the flames of passion, we both burn, our bodies and mind are consumed. Consuming our souls and bodies. Body and mind, mind and body. In the garden of my dreams, you have brought about the most beautiful spring, the colors of the flowers are might be mine but the fragrances of these flower blossoms have come from you...

Monday, May 11, 2009

Ibuku

Ghaso nok triok masa wat video nih..uhuks2x



Daftar kata:-
Ude=udang, jemore=verandah, beghah=beras, mek yat=anak2 comot, ABC=Air Batu Campur (ais kacang), OKB=orang kaya baru, ja'bu=rambu2, tubik=keluar, ule=ulam, pero=pelihara/bela, kalih=barangkali, sohor=masyhur, lako=belaka, nelo=jendela, upe=umpan, ike selaye=ikan sardin saiz kecil, tule=tulang, srati=itik serati, mulo=dahulu, lecu=lipstik, sriyal=$1, use=usang, rego=harga, air bau=minyak wangi, ngekoh=merekah

Sunday, May 10, 2009

Saing jiran sebelah sinun...

Create Your Own

Tengok ghoye: Episod 1

Male maring dulu gi tengok ghoye gambar cito Wolwerin tu lah...hok gewe ambo ye handsem ja'di hero toh..nama dia Huge Jackme. Ooo...bersabong nyawo sunggoh puak ambo nok gi ko pangong tuh kat Toowoomba nuh, jauh lebih kure 45 menit nge keto.

Keto kito jah kelik2 atah jale, kalu keno ghopok pom tadop sapo buleh tulong..kesik sunggoh environme sini....

Doh la gi tengok tayenge larut male..sejok anok mokyam pok su sin nih tokleh nok ghoyat gapo doh. Gih gih palo lutut....Terkene la keselesoan ambo dulu gi tengok ghoye kat Cineleisure, Mutiara Damansara..uhuks! wei mung... Mc kak nge adek jate lawa tow..mu dok gi tengok atek ko cito nih? sedak jugok laa tapi tok sesedak robot gergasi tow!

Nok oyat tokleh laa..dok ngaji pom hibure keno ado jugok sekali sekalo dih? Tapi sini ghoye dia free seating wei ghoyat mung..mace kito nok naik Airasia tu lah...

Ma ambo penoh ghoyat, jame mudo dulu, dio gi tengok ghoye male2 kat Pasir Mas lalu kande kuba bekeng...pah ada atu ngosek lagi toh! Bunyi jah kedung kedang mace kuba padahal kuba tak dok pong!! gelap gamak pulok tuh..hiii....diri bulu tekok ambo weh..tengoknyo cito nustan woo...kih kih ma ambo pom mantan kaki ghoye yo??? lo ni segala ghoye ko ronggeng ko tadop belako doh kat Kelate nun...bagoh jugok la..buleh wat kelik ghoye dumoh keng?? keng??

Huumm tulah sikit sebanyok n3 lo ni, tadok cito menarik nok ghoyat...

Monday, May 04, 2009

Bayron Bay Trip

Sempena cuti hari pekerja di OZ bercuti dari Sabtu-Isnin. So kemaren kami geng GISA (Gatton International Student Association) bertrip ke Bayron Bay. Tempat itu agak menarik di mana terletaknya rumah api di atas bukit berhampiran pantai. Perjalanan agak jauh amik masa ~3-4hr dari Gatton. Penat tok sah cakap tapi yang penting kita enjoy!


Gerombolan yang sedang ingin berangkat sedari jam 6am...

Wajah2 kesukaan sebaik sampai di light house

Lagi wajah kesukaan sebaik turun dari bas...


Ni lah dia light house toh....


Aku yang sangat sukakan peace..

Tangga a.k.a jalan sejauh 1.4 km yang berakhir di pantai

Sebahagian panorama indah di Bayron Bay. Kalo nak tahu area sini sangat mirip Malaysia kerana hutan dlm perjalanan tadi tidak seperti hutan2 lain di OZ. Ianya tebal dan banyak pokok2 semak di lantai hutan..sejuk dan lembab pula tu

Aku yang sangat prihatin dan pantang jumpa papan tanda.....

Pandangan light house dari bawah...

Lagi wajah2 kesukaan setelah penat menuruni anak tangga sejauh 1.4km

Ni lah bay itu agaknya? uh tak tanya fulak ...

Kanak2 ribena sedang posing, si cewek cakep tu from Indo, si cowok ganteng tu from Singapore, si nona manis tu tak payah tanya siapa, si mat skema ni bakal lecturer UPM

Walaweh...lagi!!

Ha...aku yang sangat sukahati dan ingin terbang...

Ahmoi cantik dari Indo, Malaysia and China

Mas Fahri kok menjeling2 sambil mamam toh? Beginilah adanya..kemana2 saja Malsindo sentiasa makan bareng

Arakian beginilah cara bule2 menikmati keindahan laut. Mereka suka bersidai tengah panas. Bagi kami yang sudah sedia tan cenderung ke koko gelap nih pula sibuk cari teduhan

Nampak macam boring kan? Padahal tengah skodeng dugong2 pink berjemur

Perhatikan, ada apa yang menarik pada photo ini? gebus kan :p

Dah hangit berjemur aku, Puan, Lisa and Jiping gerak ke town. Apalagi shopping time! Wuuuu!!! tiba2 nampak keter handsome nih, sehandsome driver dia :)

I ler tut...tgh sibuk kulum chupa chups sambil window shopping

Baru selesai solat pun ada orang snap, maklum lah ala2 model gitu...model kembang semangkuk :). Kebetulan ni solat di atas rumput yang basah kerana sejurus slps shopping tetiba hujan turun dengan lebatnya. Tapi daku masih tersenyum walaupun Yulfi di sebelah sudah herot bibirnyer he he..


Akhirnya kami berangkat pulang bila jam sudah pukul 5pm..perjalanan balik sangatlah panjang, sampai umah hampir jam 10pm. Sangat capek dan gumbira

Saturday, May 02, 2009

Anzac Day



Nana yang sangat patriotik menyertai marching. Tapi bukan dia saja yang marching, semua pakcik makcik Gatton pun diajak sama. Merayu2 minta datang tengok dia.



Ni mak dan bapak Nana bersama sebahagian pakcik makciknya....

Permulaan baru...



Salah sorang anggota keluarga Kg. Gatton Jaya sedang ingin berlepas pulang ke Malaysia. Gumbira beb...member balik bercuti selama 4 minggu! Tambah gumbira bila bercuti sebaik sahaja candidature confirmation..

Aku punya confirmation nih setahun lagi. Lambatnyer rasa. BTW dalam masa terdekat ni dah boleh start preliminary experiment. Gara2 kehadiran seorang visiting professor from Turki. She'll attach here for 5 weeks and need to do work ASAP and she need to collaborate with me. So masaku telah disingkatkan. Dari harus menulis untuk 3-6 bulan dah dapat mula kerja. Senyum simpul nih..

Hajat nak beli basikal juga dah dipending dulu, kerana my SV akan belikan few bicycles for us! Happy sakan wa cakap lu :)



BTW winter dah nak berlabuh..patutnya start Jun tapi skang dah terasa. Sometimes suhu 10C. Sometime angin sangat kuat dan sejuk. Gatton ni pula kawasan pertanian and tak banyak pokok2. Malam2 dan pagi2 terasa bagai membeku segala sendi. Katanya winter tahun ni yang paling sejuk. Sejuk dan kering hingga kulit bersisik dan merekah. Pedihnya harus disapu lotion 3 kali sari. Kulit muka yang gebu pun dah tak gebu lagi, mengelupas. Jari2 juga pecah bagai mencuci setiap hari..heheh macam iklan axion..