Ketik

Monday, April 11, 2011

Kisah Briyani, Budi Bahasa & Hati

Hujung minggu, Sabtu kemaren aku jejalan terapi minda ke Toowoomba bersama Eyra et.al (eceh dah tolong promote nih, nanti kena belanja nasi tomato berapi =P)...ekeke

Waktu lunch kami makan2 briyani kambing dekat Indian Essence ni, restaurannye dekat student village, USQ. Harga sepinggan $15. Wah sudah kenyang semua senyum lebar sampai telinga. Bukan senang yer nak dapat halal outlet area kami nih.

Di pendekkan cerita..........

Malamnya aku diserang gatal2 satu badan, sebenarnya sejak malam Jumaat lagi dah start gatal2..makanya sepanjang2 outing tu aku bergaru macam ungka penuh kutu haha..malu seh tapi teramatlah gatal, tak tahan. Hasilnya satu badan aku bengkak2 dan merah2...adush..tak pernah aku alami kegatalan extreem gini. Sib baiklah housemate aku doktor (haiwan)..so aku diberinya anti histamin..Alhamdulillah Ahadnya dah hilang semua gatal2..

Tak taulah yer, sebab apa? Tak mungkin sebab briyani, or fitting jaket kulit? Entah musababnya tinggal misteri sudahnya...

Tengahari Ahad aku ke ofis sesudah pulun basuh segala bed sheet, quilt cover segala..mungkin sebab spores dari fleece yang dibawa dr rumah lama agaknya? kering-lembab2 membiakkan spore mungkin..Wallahuaklam

Sambung citer briyani.........

Tetiba kat ofis, aku check online bank account...briyani yang aku santap kemaren bernilai $80.80!! Aduyai...sudah salah caj daa....so bersusah payah aku drive ke TWB lagi 90 km pergi balik sengsorang

Sampai kedai, dengan senyum manis aku tunjuk resit kat aci kedai tu (walaupun aku ni terpaksa datang balik jejauh yer)..cakap dia dah salah caj lunch aku..dia mintak maaf banyak2 kali. Aku cakap it's ok, doesn't matter. Then dia offer aku lunch free sebab dah rasa bersalah dan tak mau kehilangan pelanggan katanya

Berkali2 jugak aku tolak, sebab bagi aku dia dah tak banyak songel ngan resit tu dan bayar balik on the spot dah Alhamdulillah. Merayu2 aci tu suh aku duduk dan tunggu sementara dia layan pelanggan lain..cos you come along from Gatton and it's embarassing me, katanya..okeylah aku pun tak senang hati nak menolak hehe

So, tunggulah aku kat situ dalam 5 minit..then dah dikasi lunch free aku cakap thank you 2 kali kat dia sambil senyum lagi..sebelum berlalu.

Sempat dia kata "I the one who should say thank you, because you are too patient. It happened once before, it's not because of me, but this machine charge for some tips. I've got 1 customer from Malaysia, a man..he got mad at me..said you shouldn't do this, it's shoudn't happened bla3x"... where are you from? Tanya dia kat aku.."I'm from Malaysia" Ouch! Sib baik aku tak marah2 dan maki2 kan...Dan mungkin aku dah menghapuskan persepsi dia tentang orang Malaysia??? Adeyy...

Moralnyer citer semalam...

See, bila kita sabar dan tak marah2 orang (ada hikmahnya tak reti nak marah orang nih)..bayangkan kalau aku gi maki dia semalam, mesti dia termimpi2 2-3 malam, hidup dah stress berhari2...aku pun pasti turut rasa bersalah dan tak senang hati berhari2 kan??..

So, kalau kita nak happy, hati tenang, elakkan rasa amarah, be cool walaupun dah disusahkan. Jangan berdendam dan benci orang. Ada jer orang yang cerita buruk tentang kita kat belakang kita..degar2, tapi kat depan baik ya alam konon2nye..hummm..tapi kita jangan cepat melatah, dan jangan buat perkara yang sama..Sebabnya, kalau kita buat perkara yang sama kita pun sama taraf ngan dia..paham tuh?

Kita sendiri pun boleh nilai sikap orang sebegini, itu hanya self defensive. As a matured person and untuk menjadi insan yang lebih baik, perkara yang sudah lepas dan sudah bermaafan jangan dicerca kat belakang lagi, okeh. Baru lah hati kita damai, sinar bahagia terserlah di wajah dan menjadi cerminan hati di dalam..

Semoga kita tergolong dalam orang2 yang dilindungi Allah dari segala hasad dan penyakit hati...Wallahuaklam..

4 comments:

syahirahlahmi said...

weeee..setuju..disebabkan kesabaran k.maya dapat sepinggan beriyani free..dah lah sedap..pergh..termimpi-mimpi sampai seminggu rasa nasi beriyani...hehehe..
thanks...promote...susah2 je..*blushing*..haha

Maya said...

hehe..sedap yer, tapi kalo ada papadom berjintan lagggi sedap rasanya

shuhada said...

maya,ada org alergik daging kambing...mebi u're one of them...maya, banyak benda nak cite,cuma saya sabar and tahan jek ni

Maya said...

Apa dia Shu..ce citer sket. Tapi citer yang best2 jer, takmo yang tak best hehe