Ketik

Thursday, June 16, 2011

Amazing desert

Weih...sorry la, terasa buhsan dan nak menulis lagi hehe. Tulis topik tak ilmiah pun takper asal boleh kongsikan sesuatu yer dak?

Ini hari mau ceritera pasal desert yang agak best dan marvelous nih. Lama tak merasa makanan sedap2 kat tanahair sesekali dapat melepas gian...hu walllah! Lantakler kan selagi tak jadi 3G (gemuk, gebu, gedempol) hahaha...betoi ka belum 3G? Hamper la dah...

* Kredit gambar to other blog: entah lupa dah mana aku plagiat gambar ni hehe...

Lama benar dok menikmati crispy creme kat oz...ingatkan dah habis sedap dah donut tu..tapi rupanya ada yang kononnya lagi sedap...Big Apple. Memang sedap pun sebenarnya, pasai apa? Sebab rasanya yang kurang manis. Yang penting gigi tak ngilu bila kunyah kue ni. Eh, ngilu juga sebenarnya tapi kurang lah as compared to crispy creme yang 100x extra manis.

Big apple juga ada banyak pilihan menunya, donutnya berjenis2..comel2 belaka. Yang paling membanggakan ianya produk Malaysia dan dah masuk pasaran international..kita patut kagum ya, mudah2an esok2 kita pun mampu buat, kembangkan dan pasarkan bisnes sendiri hingga tahap global camni.

Yang paling akak suka yang rasa durian tu...tapi apesal dorang buat dlm bentuk cream berperisa durian? Patut buat durian asli ma...baru melatopp!



Cakap ttg durian...dah merasa ker desert yang dalam gambar ni? Ini lah dia durian pancake dan cempedak pancake..ini durian pancake dari PJ..ada campuran cream yang lemak dalam filling durian tu. Cantik sangat rupa pancake duriannya. Tapi....apalah ada pada rupa kan? Mari tengok pula durian pancake yang di bawah ni.

Ini Medan durian pancake. First time I did try this I though it was not so special as the taste is just like a typical fresh durian. Tak terasa pun pancakenya? Memula macam aah...this is out of my expectation, coz tader bezakan...bek makan durian yang disekah dr kulit terus. Ehe...Tapi yang menariknya, durian ni didatangkan dalam paket kertas bercetak cantik dan elok. Sesuai sebagai cenderahati. Masa buka kotaknya, I was shocked! Dalamnya ada serbuk hitam tanpa bau. Akak pikir itu taik lipas...sanggup tunggu semalaman untuk jamah desert ni, sebelum diberitau itu adalah serbuk kopi bagi menghilangkan bau durian...hahaha..Tipah tertipu sudah.

Then ternyata, Medan durian pancake the bestlah compare dgn PJ durian pancake yang cumel kat atas tu..nilah maksudnya rupa bukan segalanya. Walaupun rupa Medan durian pancake ini tidak seindah PJ punya, tapi ternyata lebih memikat rasa. Kedua2nya bite size, PJ nyer lebih kecik..6 bijik RM10, cempedak RM8..mango pun ada.

Yang Medan nyer gua tarak tau, pasalnya gua makan gratis orang lain bayarkan..fillingnya lebih mantap dan padat, lebih manis, lebih asli 100% durian dan kulitnya sangat tipis seperti kulit ulas durian asli tapi tanpa biji dan dimakan sejuk...eermmmm...wallahh! Sekali sekala boleh lah...banyak kali banyak kala kang jadi 3G pula..ngeee. Apa pun terserah anda, mau yang mana...yang kurang manis, lemak bercream, mahal dan cantik menawan, atawa yang low profile, sangat asli, manis dan fresh...eh2x macam nak pilih orang pula yer?

Till then caw cin cau......

The End sudah...

Waaahaa! Sure ya'all perasan why la my blog nih agak sepi ngeh? Macam la ramai sgt kawan masuk kat sini kan...hiks.

Katanya bosan berblogging...Selain tu tader mood, err exceli my precious moment will end...huh, feeling unhappy I'telya...mix feeling exceli. Baru habis re-freshing minda by meeting all my beloved personel in life..Til'then I'll be bz and extremely bz again..

Harus sabar, tinggal setaun lagi. Dah tebayang dah perasaan pabila kembali kerja nanti. I dunno ah..malas pikir

Monday, June 13, 2011

Dari DIA yang meniupkan cinta

Do you ever have a truly best friend? Somebody yang buat kita rasa bless to be with. Someone yang kita percayainya bila kita bercerita hal2 yang peribadi maupun hal2 biasa yang lain. Dia tidak bercerita kepada orang lain isu kita. Someone yang memahami dan no matter what dia tidak pernah menilai kita atau mempertikaikan personality kita.

As a consequence, kita juga mendengarkan cerita2 dan kisah2 dia. Kisah2 biasa...kerja, kehidupan, keluarga kaum kerabat dan orang2 di sekitar kehidupan dia. Kepercayaan dan hormat menghormati kekal. Sekali sekala kita bertelagah, kerana ada salah faham atau tersentuh hati...tapi tidak pernah mencemari kesucian nilai persahabatan kita dan dia.

Sekali dia hadir dia tidak pernah meninggalkan kita lagi. Dia sentiasa ada menjaga dan mendoakan kesejahteraan kita semampu upayanya. Dia menjadi rujukan kita saat sulit, kita juga menjadi rujukannya saat dia kebingungan. Kita saling memberi dan menerima tanpa mengharap secebis pun balasan. Hanya budi baik dan kasih sayang sesama yang mengekalkan persaudaraan kita.

Kita gembira apabila bersama. Dan kita tetap hormati hak peribadi masing2.....

I'm bless to have you in my live...other than my mum, my siblings and my "fruit" sons & doter. Without knowing that its already and almost 6 years!! I wish I could introduce you to my someone someday..if I could...to let him know that you are the one who took care of me until he coming.

Dari Allah yang meniupkan kan cinta
Dari Dia yang membisikkan rindu
Menitipkan insan rasa sayang
Dinantikan penuh pasti
Sementara ada harapan


Dikurniai-Nya sahabat sebagai tangan2-Nya
Buat melindungi dan menenangkan kita
Cinta agung-Mu adalah ihsan-Mu
Memberi kita nafas dan nadi
Meniti hari dengan riang ceria.....

Terima kasih dan syukur ya Allah..