Ketik

Tuesday, June 30, 2009

Aku Rindu Kampungku



Mari berdikir barat mentar...kwa kwa..



Full version of Anak Tupai

Sunday, June 28, 2009

Farewell Party in Gatton


Farewell party at Yulfia's/Syaiful and Hidhir's house...they have done with their study and will leaving Gatton for good.



Farewell party, pizza and movie night by GISA. For those who finished their study go home quickly, your country need you :)...but for those who just start and still struggle with works here, please be patient...including me.

The movie of the night was Laskar Pelangi. What such a good movie and sometimes brings back the nostalgia when I was a kid, at primary school as kampung girl. This hardcore life mixed together with humor and fun side as a child who looking for education in a very limited facilities.

Charming and beautiful scene of Malay and Chinese ethnic in Belitong, Sumatera Barat. Their way of life including language, customs and the rest is very similar to Malay ethnic in Malaysia. Together with terrific natural sightseeing in Pulau Belitong and natural wild life, this movie was adapted from a very famous true story from Laskar Pelangi novel by Andrea Hirata.


The most nostalgic things to me is Kemunting fruits as make me flashback to my early childhood in Bukit Tungku, Pasir Mas. The most familiar forest shrubs trees with purple fruits just looks like a blueberry. For those who didn't know how kemunting is look like, there are some trees were planted in Kota Damansara Park at Sek 7. They are fruits as well which planted at the area of mini roundabout near the bridge.

Monday, June 22, 2009

Siapa Sebenarnya Melayu?

Seorang rakan Jawa mengatakan saya punya karekter asli orang Melayu, justeru malangnya saya sendiri tidak tahu apakah sebenarnya karekter asli bangsa Melayu itu? Beliau menyuruh saya membaca buku atau meneliti maklumat tentang Melayu di internet (Kalau beliau sendiri yang menyebutkan apakah karekter itu kan lebih senang). Jenuh saya mencari maklumat tapi semuanya bersimpang siur. Tidak ada data konkrit tentang itu atau mungkin pencarian saya yang tidak teliti.

Saya sendiri tidak pasti asal keturunan saya. Datuk sebelah emak berasal dari Patani datang menuntut ilmu ke Kelantan. Bertemu nenek dan mereka berkahwin. Datuk sebelah ayah kononnya ada darah cina. Saya pun tak pasti. Salasilah keluarga yang saya tahu cuma bermula dari datuk dan nenek. Secara umum dari manakah asal melayu? Ada antara penemuan saya menyebut bahawa kalau Melayu itu berasal dari kelompok Mongoloid, Champa, Burma dan lain-lain.

Pencarian itu turut meletihkan saya lantaran saya terpaksa menggali semula subjek Sejarah yang lama telah saya tinggalkan, sejak SPM. Walaupun Sejarah SPM saya A1 namun saya tidak pernah ingat lagi apakah ada topik asal usul Melayu?. Mungkin juga Teori Darwin yang tidak bermakna apa-apa itu patut diganti dengan topik yang lebih logis dan berfakta sejarah yang benar seperti teori asal usul Melayu atau kisah-kisah ahli sains/matematik/falaq Islam seperti Al-Khawarizmi, Ibnu Sinna dan lain-lain. Apakah silibus buku teks sekolah zaman kini pun, juga tidak saya tahu.

Akhirnya syair Usman Awang ini saja yang dapat menyimpulkan dengan tuntas Melayu dulu, kini dan mungkin selamanya.


Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan.

Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar,
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut,
Biar mati adat
Jangan mati anak.

Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya:
Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu
Banjar juga disebut Melayu,
Minangkabau memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,
Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu
Mamak dan Malbari serap ke Melayu
Malah mua'alaf bertakrif Melayu
(Setelah disunat anunya itu)

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan

Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara
Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
tanah sebidang mudah terjual

Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba.
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi

Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri.
Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak.

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan diulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut

Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Segala yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:
"Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran"

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan.

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi tuan di negara Merdeka

USMAN AWANG

Sunday, June 21, 2009

Mari Memasak

Hai...hari ini akak nak ajar puan2 masak hidangan yang menyelerakan ini..tengok dulu gambar2 di bawah tu..tergoda selera tak? Haa..akak ni sejak jauh di perantauan semakin aktif mencipta resepi2 masakan baru, jangan tak tau...Ceh! macam Chef Wan pulak lagak :)))

Ni namanya Mullet panggang...ikan Mullet ni murah jer, AUD 3 untuk 3 keping. Mula2 puan2 bolehlah perapkan kepingan ikan ni dengan garam, lada hitam, serba serbi rempah yang ada dalam lemari, mana2 sos sesedap rasa..pastu gorenglah dengan minyak yang sedikit..setelah sebelahnya berwarna kuning cantik macam kat dalam gambar tu, bolak balikkan pula di sebelah lagi. Pastu bolehlah hias dengan sayur dan apa2 yang patut...


Ok puan2..ini pulak kepala Salmon masak lemak cili api daun kesum..Sedap gak ikan ni, banyak rawan dan omega 3. Pun murah juga nih..AUD 4.50 untuk 2 kepala saiz besar. Selain dimasak lemak, kepala ikan ni juga sedap dimasak kari atau kurma.

Ikan ni bukan sahaja special kerana isinya yang berwarna oren, tetapi sifat juang ikan ni di dalam kehidupannya. Setiap tahun di bulan Jun-Sept iaitu autum membawa ke winter ikan ini akan berhijrah dari lautan atlantik ke punca air terbersih di dunia di kawasan hutan Columbia iaitu tempat di mana ia dilahirkan untuk bertelur dan membiakkan generasi seterusnya.

Ia akan menempuh lautan selama 2 bulan dan menongkah arus sungai dan air terjun untuk sampai ke sungai tadi. Bayangkan kekuatan semangat dan fizikal ikan ini meredah aliran deras air terjun dan sungai2 yang mengalir ke laut. Jangan tak tau ia boleh melompat tinggi seperti manusia terjun dari bangunan 4 tingkat untuk melepasi terjunan air dari gunung.

Dalam kembara juangnya ia menghadapi musuh2 biologi iaitu beruang, helang, beburung laut dan serigala. Dalam 4 ribu yang datang, 1 ribu akan kembali ke semula ke laut. Selebihnya menjadi santapan binatang2 hutan untuk hidup sehingga autum depan, nutrien dagingnya menyuburkan pokok2 hutan Columbia dan mengaliri sungai2 seperti darah mengaliri arteri badan...sungguh kagum akak :)

Eh ke mana lah melebarnya dokumentari pulak akak nih..ya puan2 mari kembali memasak. Ini pula bergedil. Nampak senang tapi akak ni, kali ke 3 baru menjadi tau...resepi masing2 lah berkreatif, yang paling penting bahan utamanya kentang, daging, daun bawang, garam, sos tiram dan telur..itu ajer.
Sekian dulu ya...sampai jumpa lagi di lain siaran. Cau cin cau...

Saturday, June 20, 2009

Without You


You, the one who create smiles on my lips
The twinkles in your eyes and the warmest feeling of you
I will never forget till the end…
The appreciation you show me
Deep in my heart, I adored for ...

When you are not around
I will upset…thinking of nonsense
And I know, aren’t my possession
Neither insecurity guts
Either deep mind consent or the sense of missing somebody
I can’t differentiate….

Without you…
Emptiness everywhere
The world is freezing and I sat in the corner
Look at me..I’m nobody
The smile is missing, the cheerful is no where
And I know, that’s because of you
You are the one who brings the blossoms of roses in the air
And I …has to admit, the sorrow in my heart
Is because, without you….

Sunday, June 14, 2009

Me and Winter in OZ

Walaupun takder salji tapi suhu menjunam hingga 3 darjah celcius di Gatton..ada frost kat BNE (waimo itu cuma 13 degrees). For me yg 1st time menghadapi winter nih sangatlah "menderita" walaupun banyak lemak :p


The flower blooms in my yard...acacia nih..cantik kan??

Salah satu "penderitaan" hamba..my fingers cracked and bleeding..sakit tuh walaupun kecik. Selain tu hidung pun bleeding cos sini udara sgt kering. Pagi2 masa hembus harta dalam idung tu...akan terpercik keluar darah, bawa ke siang dan malam tak kering. Tapi takderlah meleleh cam yang selalu dialami budak2 tuh. Kemarin sorang member kasi petua. Letak sebekas air dalam bilik untuk menwujudkan kelembapan...cos bila air tu evaporate so udara jadi lembab. Alhamdulillah pagi tadi takder percikan darah dari hidung lagi. Yang ada cuma sedikit sisa darah melekat di dalam rongg hidung. Kalau ada salji camaner yer? mesti lagi "menderita" aku..tapi kalo ada salji udara jadi lembab kot? Nak kena test lah len kali kat tempat lain, kenapa saintist tak tau benda basic ni? :)))

Hisham's Farewell Party

Orang dah jadi org bandar...tak dok dah kat Gatton nih :)..Yes! Hisham will move to BNE for the next sem & the rest. Our community become reduce for sure. But InsyaAllah next sem, 2 more families will arrive and next year the population in Gatton will further grow due to the shifting of Vet School.

Me chewed lamb grilled with full of passion..kolestrol banyak tu mak aih, tapi bagus coz will "heat" the body during winter heheh (alasan)

Seafood salad specially prepared by me..heh looks yummy..isn't it?
this is a combination of salad & kerabu (tak sama eh?)..it contains of shrimps, squids head, clamps and lala that mixed well with ring anion, chillies, "kuchai", shallot leaves, radish, carrot, toasted peanut and the "geragau goreng" plus salt, sugar, tartar sauce and lemon.

Rusuk kambing panggang also prepared by me..tasty right? This lamb rib is to cheap here. It cost only 3 dolar something per pack. This grilled lamb rib was marinated with Worcestershire sause, smoked BBQ sauce, black pepper, spanish seasoning smoked paprika, lime, ginger and lemon grass seasoning, seafood all seasoning, honey, and salt. It was grilled on a flat hot pan then bake in a microwave oven for 3 minits..then taddaa!! the result was so marvellous..kalo sendiri tak puji sapa nak puji..yer dak? hehe

Ayam merah prepared by Nini...nak tau resepi kena tanya Nini :)))


kechap meat prepared by Zai...pun kena tanya dia bab resepi..tapi rasanya ni daging kicap cam biasa tu :b

Dendeng meat prepared by K. Nora...haa..ni ada lain sket, she added extra spices viz; jintan and rempah selain bahan2 biasa like shallots, anion, chillies, garlic and gingger (eh ada ginger ke dendeng??). Have to ask her again :b
Ni koman jer...wrap jer potato with aluminium foil then grilled on hot plate..me prepared this for extra tempting experiences during luch.
This will be the last "pesta makan2"with Hisham, kalo dia nak join lagi kena rajin2 lah turun Gatton...hehhee

Tuesday, June 09, 2009

Not Supppost to be Like This

1. I hate when my day suppost to start with smile but something disgusting suddently pop ups!!

2. I hate when we asked once, people claims several times

3. I hate when simple matters has been brought up to a "big problems"

4. I hate people who loves to defend himself in front of the boss by quote something wrong about others

5. I hate to rely on others

6. I hate to ask

7. I hate.......

Monday, June 08, 2009

Drama Queen: Mano vs Bawang Merah??


Aha!..actually feel like “cheap” to write this entry, but we may seek something meaningful behind this 3rd class drama that flooding Indonesian medias lately. In Malaysia luckily press still have respect to report any gossips related to our sultans.

She claimed been abused by the husband who is the prince of Kelantan’s royal family. Quote of cruel and bad treatments from the husband. And the latest what had happen is she acted like a drama queen show off from TV to TV within the circle of infotainment. Felt like “shit” when this not so beautiful Bawang Merah came back home country with a face like badut. Maybe the “torture” was really happened when she put on weight 10 kilos. Unsangkarable when the tortured person can smile and laughing in every camera flash. Waving a Blackberry PDA, and “luxury” bangle while interviewed by the press (an Indonesian darling?).

To me this not so beautiful Nano Huru Hara and her gold digger mom should apologise the rakyat of Indonesia, Malaysia and mostly the rakyat of Kelantan for put a shame on them selves to describe the “bad” Malaysian and Malay people. Their case was handled by the FBI... What so special for FBI to inter-frame in this Bawang Merah tales? Or maybe because Kelantan didn’t have a pub for dugem, didn’t have extravaganzzz shopping complex like Milan or Paris for “rich” and “socialite” people like this. The most “extravaganzzz” mall complex is only Tesco and KB Mall. LOL

Moral of this drama are: 1. Choose a wife based on the plastic beauty, 2. To make money you better find a job as a pengadu domba or gold digger, 3. To become “rich” you should marry rich guy, 4. You should know how to sing a song by Bawang Merah while she swing…apa tu? “Aku nak kawin dgn anak raja?”… 5. Blamed others when you failed/undeveloped, 6. Anak tok den besar mok gadoh nok wi belaki :) (senikata salah satu lagu dikir barat)…now I extremely need to stop before I been judged as the 3rd class story teller.. LOL

more coverage at:-

http://www.rakyatkelantan.blogspot.com

Saturday, June 06, 2009

Hair Loss Gene Revealed?

Yumiko Saga, a mammalian development professor at the National Institute of Genetics.and Hideyuki Okano, professor at the School of Medicine at Tokyo's Keio University revealed a gene that is linked to early hair loss, sparking hopes for a treatment to prevent thinning and baldness in humans.

The research team found that the absence of a gene known as Sox21 -- which it said is shared by humans and mice -- can lead to early hair loss.

The scientists biologically engineered mice by blocking the gene and found that the rodents started losing hair on their heads about 15 days after birth and became completely naked a week later.

Saga said "Normally, new hair appears right after old hair falls out." But the hair of these mice fell out very early, making their bald periods longer," adding that although the mice started to grow new fur, the replacement hair also kept falling out quickly.

The Sox21 gene has in the past been shown to be linked to the formation of nerve cells, but the Japanese study was the first to indicate its function in ensuring hair retention. She told press "It is entirely possible that the gene is also a cause of thinning hair".

The study found that the lack of the gene leads to the improper formation of cuticles, the outer layer of hair. Cuticles usually have a scaled structure, locking hair in the scalp. Blocking the gene in the mice meant that their cuticles lacked this structure, making the hair fall out more quickly.

The study could lead to the development of a medical treatment against thinning hair, but Saga had no immediate plans for further research to develop a human application.

Source: Yahoo News