Ketik

Tuesday, January 27, 2009

Pindah rumah dan kos hidup

Aktiviti pindah randah telah berlangsung dengan jayanya pada hujung minggu lepas. Rumah baru lebih kurang 10 min jalan kaki ke kampus di Munro St. Rumah tu sebijik saling tak tumpah rumah kampung kat Msia. Dinding luar dan anak tangga diperbuat dari kayu. Rumah tinggi dan di bawahnya garaj. Tapi bahagian dalam cip board dan bertile. Kaler hijau tua lagi...kalau kat Msia silap gaya org sangka penyokong pas :)Rumah 2 bilik agak luas. Tapi sebenarnya menumpang sekejap jer dengan Kak Tikah, coz next month I'll moved again to another house in Gatton. Kos sewa rumah kat sini mahal; AUD 320 per week. So untuk bilik aku dicaj AUD 100 plus api air. So sapa kata kat OZ kos lebih murah?? Sepanjang cuti Australian Day juga leher terpeliok...salah bantal, bukan salah aku :) Eui!! Sakit.

Sekarang OZ juga sedang mengalami kejatuhan nilai dolar akibat global economic crisis lately. Education yang menjadi penyumbang ke-3 terbesar ekonomi negara juga mengalami kelembapan gara2 yuran pengajian dan kos sara hidup yang agak tinggi. Khabarnya parents overseas student suka beli apartment untuk penginapan anak2 mereka, tetapi sekarang tidak lagi. Makanya industri perumahan turut terkesan.

Selain itu, dalam masa 3 hari kejatuhan mendadak nilai nolar hampir 7000 pekerja di pelbagai bidang kehilangan mata pencarian. Bilangan terbesar dari sektor mining, dan para pekerja beberapa outlet besar spt David Jones katanya. So lupakan mimpi untuk datang berkerja di sini buat sementara waktu :). Pemegang 1st degree juga mengalami kesukaran mendapatkan pekerjaan. Sekali imbas mirip apa yang berlaku di Msia sekitar 1997-2004 dahulu.

Friday, January 16, 2009

Isu Muslim Hijab

Petang kemaren tengok kat TV, sorang mamat salleh brisbane suggest bail on muslimah wearing hijab di negara ini. Katanya muslim yang menutup muka, or kepala harus membukanya bila berada di tempat2 seperti bank, market, etc...tak berapa jelas nih. Pagi tadi ada lagi dibahaskan di TV. Pemberita mengatakan itu isu keagamaan tetapi mamat salleh tu cakap ia tidak berkaitan dgn agama tetapi "security". Menurut mamat salleh ni, anaknya takut terbelalak biji mata bila terserempak perempuan berhijab di supermarket..lucu mamat nih. Imej mukanya juga turut di kartunkan mulutnya yang beriya2 menafikan ia isu agama. Pemberitabertanya, bagaimana dengan nun, orang yang memakai topi atau sunglasses? Tak semena2 ada demonstrasi pula kat bandar. Isu ini mendapat responses beberapa kerat orang penting yang turut mengatakan ianya "mengarut". Akhirnya isu hijab berlalu begitu sahaja :)

Thursday, January 15, 2009

SV mat salleh ku.....

Today my SV comes to meet me again, for the second time. Yang terbalik koknya dia yang request tuk jumpa and ask for my available time to fix with. Aku merasa sungguh2 segan dan malu :) tapi at the same time senang hati kerana mendapat SV yang sgt baik dan supportive. During Xmas pun sudi reply email.. hu hu. Harap2 ini menjadi petanda baik untuk membantu kesuccessan PhD aku kat UQ ni. Jarang/impossible for SV menemani student jumpa director kemudian bawa jelajah campus tunjuk bangunan2 dan ofis2 tertentu untuk berurusan, then hulur berhelai2 name card untuk dipass ke org tertentu kalo ada masalah (sedikit macam...-tapi sopan dan professional).. Nah! thats the real respect.. heheh ada kawan2 lain yang jeles...mana ada SV sanggup nak jemput kat airport melainkan SV ku yang baik hati, Prof Daryl. SV aku juga sanggup untuk pick me when I get to move to another campus (with ~60kg stuffs with me), ada yang kata kerana merit?? Katanya kalau overseas student get their PhD, kerajaan akan anugerahkan sejumlah besar funding. Macam kat Msia (I'm not sure) tapi kenapa SV lain tidak begitu? Alhamdulillah kerana selalu mendapat SV yang baik :). Arwah Prof Hamid & Prof Zainon juga baik...So today I get clear picture of my project. Have to deal with acasia (gum arabic) which is closely related to rubber. It make sense since I've no issues to answer if I'm working with strawberry.

Wednesday, January 14, 2009

Kos buruh di OZ

Diberitahu bahawa, di OZ labour cost paling cikai ialah AUD15 per hour equal to ~RM37. Basic salary untuk fresh graduate mencecah AUD50K..wau!! harga Mitsubishi Lancer pula AUD20,990 drive away. Maknanya kalau seminggu dpt simpan AUD1K, setahun kerja dah dapat pakai lancer. Sini sewa rumah dan gaji di bayar mingguan. So kalo gaji AUD5K seminggu, tolak sewa rumah AUD200 seminggu, lebihnya boleh simpan atau joli berlipat kali ganda. Kalau convert ke RM dok sini 3 tahun dah boleh beli banglo cash. Student undergrad ramai yang tak balik time semester break tapi berkerja dimakmal dibayar AUD300 seminggu...nak apa lagi? Alah Malaysia dekat jer..Air Asia termurah sampai AUD500 return pun ada. Nak dapat taraf citizen pun senang, cuma perlu tinggal sini selama 2 tahun.

Wednesday, January 07, 2009

Natural Peace

After being for almost 2 months and I felt quite bored here while waiting for the next session I decided to stay at home. Met my SV and emailed him everytime I got stuck. Pampered myself little bit. Get to know Brisbane very well and I found that its something special here. The environment here still native, clean and peace.


The most impressive thing is the usage of woods. They used steel very little so no chances for steel thieve like in our boleh land. A house, fences, and even billboard and electric stands are made from logs. Pretty cool as I remember that we got it only in early 80's.



Bicycles and people jogs every where, no trafic jammed. Thats the way of their life..keeping healthy.

When I went for shopping for the 1st time I'm quite shocked. Everythings was made in China, but with the better quality from what we have China made in our boleh land. The answer is they didn't produce or event don't have Industrial Park (sounds catchy...but where is the park??) here but in China (destroying others land??).

Brisbane river is blue in colour, making profit of it with so many activities there. They got ferry service called City Cat that manage also by Brisbane City Council (all transport services here well manage by the city council) and we can use same ticket to travel anywhere in the specific zones.

Housing area full equips with their own dustbin which collected every Tuesday morning by the city council. It looks very efficient if only manage by the government but not by privates body, and indeed it took full responsibility on the government itself (no issues of cronysm and power fighting but doing job). No profits for the third party which means no unnecessary suffering of the nations.

But how could we go backward? To have blue rivers instead of coffee colour rivers?, more recycles?, combatting deforestation?, preservation of LGM's land from being convert to "Industrial/Technology Park"? and many more................



Yang paling ketara di musim panas ni ialah pokok pun turut menjadi seksi

Tuesday, January 06, 2009

BCG

Remember about BCG? During our school days, while we were 12 years old in standard six we may felt that we are the most senior in the school. We thought that we were matured enough.

Some girls already got their first period. Well, during that time I remember the feeling of becomes an adult. Thinking of not missed prayers, know how to cook, be responsible on younger sisters/brother, practicing tied on batik sarung, kept things neat and in order etc.

While the boys at the same age maybe still running and jumping around. Catching birds with their lovely elastic band with adorable wooden stick/horn. They were smaller in physical outlook, unbreakable voice and “centre divided” hair.

We get through all these changes with unspoken experiences. But BCG remains in our memory as part of the event. The injection like sparks of fire on the skin surface and it was exploded beneath our left shoulder. It took a week or even a month to recover. Sometimes we may feel sick of the scar that left.

Today it still create a scar on our children. How to prevent BCG from creating an ugly scars like this? Why other injection on the other part of our body did not produced scar? Maybe there is an attempt to eradicate this sort of blemish. Think of it.....

Sunday, January 04, 2009

Bagaimana Menjadi Bahagia dan Berjaya


Manusia yang bijak maklum bahwa hidup ini tidak panjang. mereka sedar bahawa mereka diciptakan ke dunia ini hanya sementara. Hidup dan nyawa kita hanya pinjaman. “Live life to the fullest” menjadi motto hidup mereka. Mereka cukup bijak untuk mencipta ambient positif yang menyuntik rasa damai pada diri sendiri dan secara langsung turut menyebarkan aura damai kepada orang-orang di sekitarnya. Bagaimana untuk mencapainya? Perhatikan dan amalkan prinsip-prinsip yang saya nyatakan ini:-

1. Hargai diri sendiri; Kita harus sayangi diri sendiri terlebih dahulu. Hakikat ini mengingatkan kita untuk mendapat yang terbaik buat diri sendiri.


2. Positif; Pandangan, kepercayaan dan amalan haruslah sentiasa bercaj positif. Untuk gembira kita harus bersikap positif dalam segala urusan seharian.

3. Optimis; Jika kita tiba-tiba merasa tidak yakin, maka optimislah. Tanamkan keyakinan bahawa kita hanya akan mendapat yang terbaik dalam setiap usaha kita.

4. Tidak pernah mengalah; Mengalah tidak boleh dibenarkan wujud dalam fikiran kita. Dengan cara ini kita akan terus berusaha dan berusaha mengikut tahap kemampuan kita. Sekiranya kita tetap gagal di penghujungnya, kita harus redha tetapi tetap percaya kita akan mendapat ganti atau sesuatu yang lain yang lebih baik.

5. Senyum; Senyumlah maka dunia akan tersenyum kembali. Hati yang keras juga bisa mencair dengan senyuman.

6. Bersyukur; Waspada terhadap segala kesempatan yang datang. Tiada kesempatan kedua yang lebih berharga dari kesempatan pertama. Maka jangan sesekali memikirkan akan adanya kesempatan lain yang lebih baik ketika wujudnya kesempatan pertama. Hadirnya wajib disyukuri, dipelihara, dibajai dan dinikmati.

7. Menghargai dan berterima kasih; Setiap kebaikan dan keberuntungan yang didapatkan dari insan lain harus dihargai. Ucapkan terima kasih selalu.

8. Jauhi orang yang negatif; Orang yang bersikap negatif akan hanya menyebarkan aura yang tidak sihat. Mereka tidak pernah mengenali diri sendiri, tidak tahu mengambil pengajaran, tidak punya keyakinan diri, dan tidak mahu memahami orang lain. Kepentingan diri sendiri mengatasi segalanya. Melayannya kita akan tertekan, hilang jati diri, bersugul dan tidak gembira/bahagia.

9. Easy going; Bukan bermakna ambil mudah. Tetapi kita harus bersikap tenang dan relaks apabila masalah melanda. Percaya bahawa tidak ada yang tidak mampu kita capai bila pemikiran kita telah sedia mencapainya.

10. Jujur dan berterus terang; Tidak sekali-kali bersangka buruk. Apa yang terlontar di mulut haruslah seiring dengan apa yang ada di benak. Jangan bersembunyi dengan diri sendiri.

11. Memaafkan; Hanya kemaafan yang dapat melembutkan hati. Maafkan diri sendiri dan maafkan orang lain. Kemaafan adalah penawar terbaik penyakit hati.

12. Meluahkan dan berkongsi; Carilah orang yang boleh dipercayai, luahkanlah dan kongsilah setiap suka dan duka. Mudah-mudahan bisa mengurangkan beban dan menyuntik semangat baru.

13. Kekitaan tiada keakuan; Amalkan rasa memiliki dan dimiliki. Kita bukan diciptakan ke dunia untuk bersendiri. Kita bersinergi dengan masyarakat, dengan alam dan dengan tuhan.

14. Jangan malu bertanya; Bila sesat kita harus cari jalan untuk pulang ke pangkal. Maka jangan malu untuk bertanya. Kemampuan kita terhad. Kita tidak menguasai semua kepandaian. Begitu juga untuk mendapatkan kepastian. Kita tidak tahu dengan tepat apa dalam hati/perasaan orang lain. Sukakah mereka, marahkah mereka. Jadi tanyalah sebelum terlambat, tetapi harus dipastikan kita juga yakin dengan apa yang kita rasa. Semoga dengan itu dapat merungkaikan segala persoalan.

15. Tidak tergugah oleh cacian; Orang hanya akan mencaci kita bila mereka merasa teramcam kedudukannya/pendiriannya. Oleh itu anggaplah cacian itu sebagai nyayian pilu seorang insan lain yang telah gagal dan sokonglah ia dengan berdiam diri. Jangan sesekali membalas balik atau terasa sendiri. Hanya kita yang lebih tahu siapa diri kita.

16. Tidak ada “kalau”; Kalau hanya akan membuka cabang negatif dalam pemikiran dan tindakan. Contohnya:- kalau gagal, kalau putus, kalau pergi dan sebagainya. Kita adalah apa yang kita fikirkan. Ketahuilah bahawa roh kita yang terlebih dahulu bertindak baru diikuti oleh jasad. Sebaliknya “kalau kita berjaya”, “kalau jadi” akan membawa kita berusaha dan mencapai matlamat murni kita tadi.

17. Ciptakan pilihan; Setelah kita gagal mencapai matlamat pertama sekurang-kurangnya kita punya pilihan kedua yang tetap membuat kita hidup dan berusaha. Harus percaya bahwa gagal kali pertama bukan penamat segalanya*

18. Ambil risiko; Kita sebenarnya tidak pernah tahu apa yang ada dihadapan. Kita hanya mampu mengagak dan merencana. Maka bersedialah menghadapi risiko. Mudah-mudahan kita menjadi lebih dewasa dengannya.

19. Berani buat keputusan; Untuk maju kita harus berani mengambil keputusan. Jangan hanya menyerah pada karma alam. Apa yang bakal dilalui dihadapan, kita harus persiapkan diri ke arahnya. Selebihnya serahkan pada Allah.

20. ……………………… (untuk anda fikirkan)

Jika setuju kata setuju, jika tidak setuju tinggalkan komen. Jika ingin menambah sila sarankan :)