Ketik

Wednesday, February 18, 2009

Gold Cost lagi...

Skang saya di GC bersama Aunty Qamarrunisa n daughter Syikin, student u/grad baru UQ. Kononnya ni bawak diorang jejalan lah, pehal aku pun baru nak teroka GC ni pun..heheh, sesudah berjalan sakan kat city kelmarin. Kami stay di Paradise Resort bertiga satu bilik. Boleh tahan AUD145/nite. so skang kat internet cafe buat print tiket bas ke airport GC nak balik ujung minggu nih :) sempat pula up-date blog haha. nanti sok jejalan banyak tempat lagi, gambar2 cun akan dimasukkan nanti...tunggu....penat dah nih, pikir nak balik tidur jer

Monday, February 16, 2009

Pizza d'Q



Tarra!...Ummm, nilaikanlah sedap tidaknya pizza buatanku ini :) Intinya ada ayam+daging+udang+tomato+cili+cendawan butang+silverbet...boleh order!

Let’s face it- English is a crazy language

There is no egg in eggplant, nor ham in hamburger; neither apple nor pine in pineapple. English muffins weren’t invented in England or French fries in France. Sweetmeats are candies while sweetbreads, which aren’t sweet, are meat. We take English for granted. But if we explore its paradoxes, we find that quicksand can work slowly, boxing rings are square and a guinea pig is neither from Guinea nor is it a pig.

And why is it that writers write but fingers don’t fig, grocers don’t groce and hammers don’t ham? If the plural of tooth is teeth, why isn’t the plural of boots, beeth? One goose, 2 geese. So one moose, 2 meese? Doesn’t it seem crazy that you can make amends but no one amend? If you have a bunch of odds and ends and get rid of all but one of them, what do you call it?

If teachers taught, why didn’t preachers praught? If a vegetarian eats vegetables, what does a humanitarian eat? Sometimes I think all the English speakers should be committed to an asylum for the verbally insane. In what language do people recite at a play and play at a recital? Ship by truck and send cargo by ship? Have noses that run and feet that smell?

How can I slim chance and a fat chance be the same, while a wise man and wise guy are opposites? You have to marvel at the unique lunacy of a language in which you house can burn up as it burns down, in which you fill in a form by filling it out and in which, an alarm goes off by going on.

English was invented by people, not computers, and it reflects the creativity of the human race, which, of course, is not a race at all. That is why, when the stars are out, they are visible, but when the lights are out, they are invisible.

PS:- Why doesn’t ‘Buick’ rhyme with ‘quick’?

Friday, February 13, 2009


Let's have a coffee break...berakhir sudah EAP course kat ICTE. Banyak benda dipelajari. Selain mengasah ilmu penulisan akademik berpeluang juga menambah kawan dari pelbagai ceruk dunia, terutamanya dari UAE, Saudi Arabia, Korea, China, Chili, Colombia, Vanezuela, Jepun dll.

Tuan pengarah yang pernah mengajar di Simpang Renggam, Johor selama 4 tahun. Wife dia pula x-bachelor UM. Dia kata pakcik2 Simpang Renggam tu tiap2 tahun dapat anugerah kebun jaya dari LGM sebab dia yang ajar mereka BI... :D



Barisan budak nakal bersama cikgu Paul dan cikgu Yit....sesudah kenyang berBBQ












Tiada kata yang mampu mengungkapkan pengalaman bersama mereka selain seronok, ceria, tention, haru biru dan sebagainya...pasni dah masuk makmal tak tahu macamana pula :)

Thursday, February 12, 2009

e-mail dari Boss




Humm..

Namanya tidak terukir di catatan harianku,
Asal usulnya tidak hadir dalam diskusi kehidupanku,
Wajah wujudnya tak terlukis dalam sketsa mimpiku,
Indah suaranya tak terakam dalam pita batinku,
Tapi dia hidup dalam pori-pori cinta dan semangatku,
Dia anugerah agung dari Ilahi buatku....


Fahri A2C

p/s:- ni bukan sajak "Ku cari damai abadi" coz takder yang abadi dalam dunia ni melainkan kasih dan karramah Allah....

Azuan nak kawin? Alhamdulillah, :)

Wednesday, February 11, 2009

Perak oh Perak, Malaysia oh Malaysia

Last year aku ada tulis entry kurang lebih berbunyi "Err...tapi kan, kenapa nak mengharapkan lompat si katak lompat? kat Msia takder sistem pilih presiden mcm kat US yang Obama tgh bertanding skang ni ke? At least lebih bermaruah sikit".. Nampaknya katak dari seberang yang nak dilompatkan, katak dalam sangkar yang terlompat ke seberang..aku pun hilang kata2..aku sokong nih pembaharuan negara demi kemajuan dan keadilan tapi kurang senang dengan sikap2 politician negara skang...mana perginya barisan pemimpin2ku yang berwibawa semua???? Bolehkah mereka pakat dok semeja buat kerja untuk rakyat? Bila masa mereka kerja yer, asyik bergaduh, fitnah menfitnah, sumpah menyumpah...bla bla blah...Aku bangga jadi anak Malaysia!! Eh, bukan..aku bangga jadi anak kelate

Hikayat 3 Purnama

Genap 3 bulan penghijrahan aku di OZ, di sebalik kekeringan summer aku melontarkan persoalan yang memang sudah berjawaban. “Kenapalaa.. aku datang sini, kan ke lebih baik aku gi negara bersalji?” Wah! Aku patutnya bersyukur setakat ini kerana mencapai sebahagian impian zaman kecil. Angan2 yang dipasang takala berfikir setiap kali menapak dari hentian bas di Meranti ke Kg. Senor sejauh ~6km setiap hari, bilamana tapak kaki serasa mahu patah hingga mampu diseret sahaja, air masin pula hampir menetes ditebing bening mata lolong... namanya sekolah kat bandar gara2 jadik budak pandai :)

Eh! Tujuan sebenar ni bukan mengungkap hikayat. Tapi mengumumkan…bahwa, kelibat down under akan pulang Malaysia 22hb sampai 9hb depan. Asalnya nak umum kat Blog CMU tapi tak jadik. Kepada The Scientist jangan sedu sedan, tak cukup jari nak menulis di 2 blog. Perkhabaran dari down under layaknya lebih valid di situs ini, tema 2 blog tak serupa. CMU blog gossip hangat, Realme blog “muhasabah diri” sekali sekala jadi rojak. Takut tak selaras.

“Kato nok gi mandi bungo” (upacara mencari jodoh)? Itu pertanyaan mamaku bilamana dikhabarkan kepulangan anaknya yang tercinta...“kuruh do ko?” lagi pertanyaan wajib setiap kali menelepon mama dan Bela d’sulung sis. “Nok la jupo demo..lamo2 tok jupo gak…”. Hadoi mak aih! Camano nok bakar lemok2 hok dah menepu selama ~7 taun nich. Mamaku gawat menengok bodyku. Maklum lemak2 ini menambah jisim total jasad asal aku sebanyak 16 kilo!


Mama sportingku dengan body solidnya. Jauh beza dengan body aku :). Yer la..mama kerja motong getah, aku kerja kaji getah. Sama tak serupa.

Biar jisim aku bertambah tak mo kurang, budak2 ICTE ingat aku minah cun 24 tahun..menjerit sasau bila nombor hayat jitu aku khabarkan. Tak caya esok hilang akal!!

Friday, February 06, 2009

New Rules of Globalisation



Video ini membuat perasaan saya berbelah bahagi..apakah globalisasi suatu proses/sistem atau sindrom? Sindrom yang memerah keringat darah kalangan marhain demi kepuasan aparat gergasi dunia? Meninggalkan golongan miskin terus jatuh miskin dan mengangkat golongan kaya terus membuncit perutnya? Tercetus di minda saya untk berasa bersalah bila mengenakan jenama mahal ke badan...oohh...I'll become branded concious next time..Jangan membeli produk yang dibuat di negara2 miskin lantaran ianya membuka peluang kepada aparat utara dan barat menindas ekonomi rakyat termiskin..menjadikan mereka pengemis di negara sendiri..

Hipnotis

The great friend of me lost his money ~RM10K ++....Ohh..menurut cerita dari mulutnya, beliau dihipnotis di ibu negara Jakarta. Gara-gara ditukar ATM card dan diminta pin number lantas dananya ditransfer dengan senang hatinya oleh si penjahat. Saya hanya dapat menyampaikan kata "sabar" dan "redha". Selagi ada harapan usahakan mengesan dan mendapatkan kembali wangnya yang berjumlah besar itu.

Kisah ini mengingatkan saya satu ketika dahulu saya pernah tertipu oleh dua orang salesman keparat. Rantai tangan emas dan handphone diminta seperti meminta gula-gula. Menurut firasat saya, jika hati kita terlalu lembut dan baik kita mudah dipengaruhi oleh kata2. Lebih malang lagi jika kita dihembus dengan ayat2 jampi. Kalau "ayat2 cinta" paling tidak dapat menyejukkan hati...

Makanya berpada2 jika anda ingin bersifat baik hati..harus bertempat dan pada insan yang layak sahaja

Thursday, February 05, 2009

Dunia Islam dari Kaca Mata Kristian bernama Tom

Tom bertanya kenapa Amerika tidak mahu berdiplomasi dengan Israel berhubung isu Gaza? Kenapa Iran satu2nya negara yang berani menyuarakan hasrat untuk menghapuskan Israel? Kenapa Amerika membenci Iran tapi kenapa begitu akrab dengan Iraq? Menurut Tom Amerika as a "hero" tidak akan pernah berbicara dengan "criminal" sama dengan "tuhan" tidak sama sekali berbicara dengan "syaitan". Contoh: "Strong father" mendidik anaknya menjadi pelampau tetapi setelah melampau "strong father" tidak akan menegur anaknya. Amerika membenci Iran kerana Iran satu2nya negara yang sedang membangunkan senjata nuklearnya, Amerika berusaha menjajah minda Iraq supaya berfikir, berlagak, bersikap ala Amerika dengan itu melalui Iraq barat/Kristian akan berjaya menjajah seluruh dunia Islam sekitarnya. Bukan kerana minyak!! Sebab kekuatan itu juga mendorong Iran berani bercita2 menghapuskan Israel. Bagaimanapun Paul (American) berkata Amerika akan menjadikan Iraq sebahagian negaranya, bagaimanapun beliau tidak gembira dengan keadaan ini. Tom juga berkata, asbab yang menyebabkan Islam lemah ialah kerana negara2 Islam sendiri tidak bersatu. Islam tidak cukup kuat untuk melindungi diri sendiri. Bagaimana pula dunia Islam di mata kita umat Islam??