Ketik

Friday, April 16, 2010

16th April 2010: Kerana Diriku Begitu Berharga

Let's face the fact,
Do whatever you wanna do
Say whatever you wanna say
If you need me, I'll be there for you
If you wanna go, just go
But please don't say good bye
Please don't say something nasty to me
Because am always who I am
Give without take
Unconditionally me
nOt thrill enought

I have pride, without prejudice
I'll be there whenever am needed
But I'll dissappear whenever am unwanted...
I have voice when you wanna listen
But I'll keep distance when you are not interested
What you give you get back....
and what you ask you got it

Thursday, April 15, 2010

15th April 2010: Leisurely OZ



Executive team members of Australian Society of Horticultural Sciences: back row (left to right) Nick McLeod, Gerald Mcevilly, Peter Oppenheim, Richard Markham, front row (left to right) David Aldous, Russ Stephenson, Rod Drew, Ian Warrington, Jill Stanley (absent John Chapman)


This Society organizing congress all over the world, they generate income worth than $33 million, they gain a sponsorship value of $150,000 from private sectors; they able to provide young scientist with a travel award worth than USD 2000. But look at their executive team members! They wore short with a flip-flop... they show warm smile: real enthusiasm, affection and kindness, no suits neither ties :P..less stress, less anger, less cost for attire

Now, I understand why they can sell fruits at stalls along the highway without a seller. Just a corroded tin with written words "honest tin"..I understand why they never horn while you drive carefully on the right lane, I understand why they can stop at zebra line, I understand they didn't have toll girls at the toll gates, DIY for refill fist & pay later at any petrol station, the cashier will ask "hi, how are you today?', "hi, how's your day?", "have a nice weekend", etc... and the most important thing is I understand why they been described as leisurely :)

Sunday, April 11, 2010

10 April 2010: Sepetang di Wivenhoe Dam

Tempatnya sejauh 52 km dari Gatton...Dam ni tak besar mana tapi pemandangannya agak menarik. Sesuai untuk picnic dan merehatkan minda petang2 sambil bersosial bersama rakan2.







Semua pun suka melompat!







Thursday, April 08, 2010

8 April 2010: Ada Dia........


Di kala aku tidak tahu untuk berbuat apa apa lagi,

Di saat aku berada di penghujung jalan mati,

Aku berbicara pada tuhan,

Aku merintih pada Ar-Rahman,

Ya Allah....Kau pandu aku ke jalan terang,

Kau pimpin aku dari kegelapan,

Kuatkan semangatku, tabahkan hatiku,

Keluarkan aku dari kekusutan.



Di ketika aku lemah, dan tiada tempat untuk ku berpaut,

Di saat aku mula goyah dan berputus asa,

Tiada daya untuk merubah situasi,

Aku berbisik pada tuhan,

Ya Allah....sesungguhnya aku hamba yang lemah,

Setiap urusan pekerjaanku sudah tertulis

Setiap gerak hati dan langkahku kepunyaan-Mu,

Lalu ya Allah...berikan aku kekuatan,

Untuk bangkit lagi, berdiri dan kemudian berlari,

Di atas landasan yang lurus...



Ya Allah...Kau didik jiwaku supaya menjadi insan yang tulus,

Ikhlas, sabar dan redha...

Sesungguhnya di setiap kesulitan itu

Adalah titian temali yang mendekatkan aku pada-Mu,

Di setiap kesenangan itu, adalah juga jambatan

yang mempertautkan jiwaku pada-Mu.



Aku hamba yang serba kekurangan,

Menjadi tegar atas khudrat-Mu,

Kemudian hatiku damai, sang bayu mula berirama,

Lalu aku berhenti menangis dan merintih...

Bibirku mula tersenyum dan Alhamdulillah

Ada Dia di setiap denyut nadiku....



~Maya 8410~
When you feel LONELY - Remember that Allah (Subhanahu Wa Ta'ala) is always with you: "And indeed We have created man, and We know what his ownself whispers to him. And We are nearer to him than his jugular vein (by Our Knowledge)." (The Qur'an 50:16)

Friday, April 02, 2010

2nd April 2010: Clash of the Titans



Just to refresh minda, so semalam gi tengok Clash of the titans. Citer ni taklah best pun...yang best cuma animation jer. Takder mesej..cerita tentang pergaduhan manusia dengan tuhan (ish3x). Dan di kalangan manusia tu pulak ada seorang manusia yang separuh manusia separuh tuhan, coz dia anak tuhan..hasil hubungan si tuhan dgn isteri raja..citer ni mmg tak memuaskan hati..tapi sekurang2nya mereka percaya tuhan itu ada, manusia diciptakan tuhan, tuhan mengawal kehidupan etc...sekurang2nya mereka mengakui kejadian manusia dan alam semesta adalah kekuasaan tuhan. Tapi citer ni takderlah tak bagus untuk ditengok, atau boleh memesongkan akidah..bagi mereka yang tahu berfikir.


Dan hari ni sampai Isnin oz cuti..hari ni good friday, and senin easter day. Yang meriah sempena perayaan ni ialah coklat bunnies and eggs...Easter actually sempena meraikan kelahiran Jesus, dan apa kaitannya dgn coklat, bunnies & telur tidaklah diketahui..mungkin gambar di atas sedikit sebanyak menjelaskan...