Ketik

Thursday, December 31, 2009

New Year Eve

Hope for a new journey, better prosperity and better life in everything...InsyaAllah



31st December 2009

He he...aktiviti bergumbira dan merelease kebosanan di hujung tahun. Inilah dia Avatar & Sherlock Holmes. Best citer nih, berbaloi-baloi, rugi tak tengok.....





Wednesday, December 30, 2009

30 December 2009: Buhsan

Tinggal sehari lagi nak masuk tahun baru 2010..Kadang2 terasa bosan, sekarang Uni tak beroperasi, orang cuti bermula dari Xmas hinggalah minggu ke-2 new year..memandangkan dah jadi pelajar yang rajin ni, selalu lah lepak kat ofis. Tapi kadang2 bosan juga, sekitar hanya kedengaran nyayian alam dengan jeritan ungas2 yang banyak dan bebas di sini. Uh kadang sepi juga :(

Menjadi orang bujang, jauh di rantauan banyak pros and cons nya..kalau saat blur tak tau nak buat apa. Nak beraktiviti sangat terhad, ih pendek kata tak taulah nak gambarkan dan nak jelaskan macamana. Hanya mereka2 yang senasib jer yang paham perasaan nih..huhu.

Banyak sebenarnya impian yang dah tercapai, tapi ada juga yang masih tak kunjung tiba..tak tau nak komen apa, nak kata apa dan nak ekspresikan bagaimana?

Sunday, December 27, 2009

27th December 2009: My Enthusiasm

Cepatnya masa berlalu, kelmarin dapat peringatan dakwat merah dari Boss berbunyi " 1 year already gone"....Yes, 1 tahun telah pun berlalu. Tetapi PhD ku sebenarnya belum cukup 1 tahun, next March baru genap 1 tahun. Sekarang rasa masa sangat cemburu terhadap aku. Tinggal lagi 2 tahun untuk menyelesaikan tanggungjawab ini.

Dan ya, I promised to everybody and to myself, I'll do my best in my part ..the rest I hope they'll pray for me and I wish Allah will always be with me. In every moment, every effort I did, to achieve victory for everybody. Aku berat hati mengecewakan harapan mereka yang ku galas semenjak hari pertama aku menjejakkan kaki ke sini. I'll remember the killer words from my Boss "prove to them!" in my every heart beat.

So skarang, kebanyakan masaku habiskan di lab dan di ofis. Berkerja 10-12 jam sehari, cuba menanggani "peer pressures" sebaik mungkin, setiap individu berbeza, rezeki masing2 juga berbeza. Aktiviti sosial bersama harus discreen, maaf aku tidak mampu untuk berlama-lama di sesuatu acara. Fizikalku butuh kerehatan kalau di luar waktu kerjaku. Elaunku tidak banyak seperti mereka, aku tiada komitmen lain, dan aku menggalas harapan dan perkenan orang. Makanya jalankan acara hidup masing2 mengikut upaya masing2 seadanya.

Tiada kata rehat selain masa tidur malamku, 2 tahun tidak lama. Pulang nanti berehatlah sepuasnya. Tiada agenda shopping besar2an bagiku, elaunku cukup2 untuk pengajian dan sara hidupku. Tiada side income bagiku, tiada part time job bagiku..merasa agak kerugian tapi mengenangkan priorityku adalah PhD ku..segalanya ku korbankan buat sementara waktu. Kedengaran agak membosankan dan extreem...begitulah tanggungjawab ini sangat besar..bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian....InsyaAllah.

Monday, December 21, 2009

21st December 2009: Temporary or forever?

"People came with laugh, it faded with time.
People know what was happened, it just been ignored..and sometimes people busy looking for, without notice the remaining"

This simple quote makes me happy. The burden I felt just gone. No more heavy breath, the headaches just ended, and I can smile...feel relief. Can sleep in harmony...

Saturday, December 19, 2009

19 December 2009: Berubah....

Pernahkah orang meminta anda untuk berubah? Atau apakah anda pernah meminta seseorang untuk berubah?

"BERUBAH" secara alami adalah berpindah paradigm dari sesuatu yang kurang mantap ke arah sesuatu yang lebih mantap, lebih baik, lebih sempurna. Namun "sempurna" juga tidak berada pada skala yang mampu ditakrifkan secara metrik.

Tak kala orang meminta kita untuk berubah, kita acap kali akan terfikir..kurang baik kah aku? kurang sempurna kah aku? aku telah melakukan segala-galanya yang termampu, malah aku menerima segala yang telah termaktub, namun tidak salah kalau aku masih berusaha bila mana gerak hati mengatakan bahawa aku masih mampu.

Sebaliknya pada si penyuruh. Apakah anda sendiri cukup sempurna? Besar manakah harapan anda? Apa yang pada anda seseorang itu tidak cukup sempurna, kalau anda sendiri tidak pernah mengerti hakikat manusia bukan maksum? kesempurnaan bukan asas pada satu kejayaan. ia bermula berselang seli dengan kegagalan, kelemahan, kekurangan dan kepayahan. Yang dinikmati pada akhirnya bukan kesempurnaan itu sendiri kerana sempurna juga mampu menumbuhkan kebosanan dan kelalaian. Tetapi yang dinikmati dan dihargai adalah pelajaran yang diambil dari proses untuk menjadi sempurna itu sendiri.

Yang harus berubah bukan orang lain! Tetapi diri kita sendiri. Kita yang harus berubah untuk menerima kekurangan, menerima keikhlasan orang lain, mengerti mengapa orang tetap berusaha tetapi bukan mengalah, melembutkan hati untuk menyedari sumber kesempurnaan anda adalah melalui kelemahan diri sendiri lebih2 lagi kesediaan untuk mengakui diri juga tidak sempurna

Wednesday, December 16, 2009

16 Dec 2009: Jejak Sahabat.........



Sekarang ni nampaknya musim menjejak sahabat. Ramai kawan2 lama bercontact kembali. Ada melalui FB dan ada melalui email. Gara2 FB kawan2 lama yang sudah terpisah berpuluh tahun sekarang berkumpul semula. Last week juga seorang sahabat lama masa 1st degree di Jabatan Genetik UKM menghantar email menjejaki situasi dan status saya sekarang..he he dia dah beranak 3..yang jelas semua kawan lama majoritinya dah beranak 3 lah :).



Semua pun minta dibuat reunion..kalau betul jadilah reunion2 itu haiii berapa majlis reunion saya perlu hadir nanti? Alhamdulillah selain berjumpa kembali sahabat2 seperjuangan masa muda remaja dulu, saya juga berjumpa kembali seorang kakak dari tanah seberang yang telah menyepi hampir 8 tahun.



Yang tidak akan pernah berjumpa kembali cuma awe2 donde lama sahaja :))). Walaupun pernah meninggalkan jejak dalam hidup, katakan tidak kepada mereka. Apa saja program berjenama ex dot.dot. tidak boleh lagi diinstall kembali atau berulang kali...membawa virus dan boleh mencelarukan memori yang sudah direformat. Sangat membuang masa dan khudrat kalau berusaha menginstall jenama ex dot.dot yang pirate, tak fix dgn sistem sedia ada blablah (entah apa merepek)





Kata saya, berkawan biar seribu...berkasih biar sejuta...sebab dalam ribuan kawan itu tetap kekal ribuan sebagai kawan. Tapi dalam sejuta kekasih payah untuk mencari cuma satu yang kekal..kecuali kalau anda berkasih dengan Allah dan Rasul-Nya......







Apa pun, yang terjadi telah pun terjadi, saya merasa bersyukur kerana sahabat2 lama saya mencari saya kembali..menjadi bukti bahawa saya ini seorang sahabat yang baik dan kesayangan ramai...heheh..sebenarnya mengutuk diri sendiri..kerana jarang cari kawan :p

Friday, December 11, 2009

11 Dec 2009: MAYA bukan ILUSI

Ih sangat buhsan di kala ini...bukan tadak kerja, kerja melambak. Tapi sebab mata dah berpinar buat correction chapter 2 selama seminggu lebey ghaso nak tenangkan minda ngan shopping plak. Ujung taun ni banyak xmas sale sampai 80% pun dapat.hehe..macam shopping dapat menenangkan minda dop? Kalo pitih habih minda pun mungkin tak tenang gak okey..

Badan pun loteh coz sejak 2 menjak ni tak cukup tido. Skang musim panas, kat Gatton ni suhu menjangkau 42 degree. Hamakhai nak tidur malam takleh, berlengas, rimas, pusing kiri kanan pun takmo pejam jugak..pasang kipas pun tak berkesan. Dok luar kampus eykond tadak..huhu.. jam 3 pagi dah subuh. Jam 4 pagi matahari dah segalah...

Nak mula kumpul dan edjas method setart experiment ghaso belum panas gear lagi..masih dalam tempoh bertenang, sejukkan enjin barang sari dua..tapi apalah sangat xtvt yang boley dibuat di Gatton ni..kang aku gi jadi penangkap ayam atau penuai bawang sat okey gak nih. Buleh nambah modal shopping. Keh keh..tapi tak mungkin la kot buat masa sekarang ni..tapi bila dah dekat nak abis nanti mungkin ya, bila semua kerja lab & thesis dah setel.

Summer gini, ada pulak gang plan nak gi mandi manda air terjun la hapa..tatau ni akan jadi idak lagi.....Nanti plan jugak nak gi nonton AVATAR yang kuar next week..harap jadiklah plan2 ni semua. Study pun minda kena enjoy gak..supaya tak bersimpul segala urat dalam badan..bekalan O2 ke otak pun kena jaga :)

Friday, December 04, 2009

4th December 2009: 13 forbidden Rule for LOVE

Dear Izaqt,

Here I wanna share with you some forbidden knowledge that you should know in keeping your dearest O... interest on you. I am not as successfull as I am in this section of "journey". I also go through so many stages and so many experimentation in this section for the whole of my life. Still didn't found any, which is in the name of commitment to me in a long run a.k.a a companion for life....

Fate will remains as fate, but to keep you alive in "seaching" your own happiness you should work for it. As I said my view is just a little amazing things that I did, for our own passion..to a real one that we didn't own until now...

Just read and follow the link. Cheers

Rule 1: Persuasion – The Secret to Lock in a Lifelong Commitment

Many of you are successful women, stars in your professions, and I bet you have at some point in your life used persuasion to get the job down more efficiently, solve difficult problems creatively, or get someone to do something for you immediately. These are all successful persuasions. But some of these successful persuasions are temporary, short-lived, and in some cases, may only happen once. In fact, most of the time we don't know whether the other person will ever commit to us in the future.


Commitment from a man on the other hand, has to be long lasting. So, what techniques will work on a man continuously without failing? And how should you use them? There are two types of persuasions you can use on a man: (1) The Hard Persuasion, and (2) The Soft Persuasion. Both types have their own unique advantages and disadvantages.


Hard Persuasion
Hard persuasion, as the name suggests, uses techniques that are aggressive, pushy, and in some cases, imposing. Blackmail would be one extreme example of hard persuasion. Advantages of the Hard Persuasion: It can get your results FAST, since you don't need to take time to gently bring the other person to your side. One example is to give a man an ultimatum when other forms of soft convincing have failed to work. It creates surprises!


Next Page

http://www.unforgettablewoman.net/33preview1.html

Thursday, December 03, 2009

3rd December 2009: This Entry is Generate to Answer the Issue Raised by CMU'sofficer Blog




Saya pertama sekali ingin mohon maaf kerana baru berkesempatan menjawab isu yang diketengahkan. Gambar yang ditampilkan dalam blog ini agak berbeza dengan gambar yang dipost oleh d' scientist dalam blog CMU. Kejadian ini juga tidak berlaku di Australia sama sekali tetapi di negara kawan kita yang satu lagi bernaung, Cik Mega Arjuna i.e. California, US.


Saya sebenarnya selama ini bertapa kerana Chapter 2 thesis. Kebetulan sesudah menyiapkan draft pertama..Hooorrraaayyyy! saya excidently menemui sindrom penyakit yang dikenali sebagai "Grapevine Trunk Diseases" sebagaimana yang diminta penjelasan oleh CMU. Maaf gambar ini tidak seseksi gambar kalian tapi infonya sangat berguna. Kejadian excidently ini berlaku kerana rupa2nya physiology dan biochemistry di sebalik kejadian ini ada kena mengena dengan topik yang sedang saya bangunkan untuk projek PhD saya iaitu wounding in woody plant spp.


Berikut penjelasan yang sempat saya petik:-


Symptoms of these diseases include dead spurs, arms, and cordons and eventual vine death due to canker formation in the vascular tissue. In Eutypa dieback, deformed leaves and shoots occur as the pathogen invades spur positions. As cankers develop, yield reductions occur due to the loss of productive wood. The impact of grapevine wood diseases can be significant in older vineyards, and usually becomes more severe as vineyards become older.


In this regard, Botryosphaeria species have also been recovered from cankers, and were determined to be the main cause of canker diseases in some California vineyards. Recent research has also indicated the occurrence of several new fungal trunk disease pathogens of grapevine belonging to the family Diatrypaceae (the same family as Eutypa). These include Eutypa leptoplaca, Cryptovalsa ampelina, Diatrype species, and Diatrypella species.


Eutypa lata
spreads to new pruning wounds by wind-driven and water-splashed ascospores released during rain events. Ascospores develop inside perithecia (fungal fruiting bodies) that form when the fungus enters its sexual stage. The sexual stage develops on dead wood, where masses of perithecia are produced in a black substrate referred to as stroma. The sexual stage develops in regions that receive over 16 inches of rain. It is common to find stroma and perithecia on old grapevines and other types of wood in the North Coast and Delta production areas.



Ascospores infect grapevines through fresh pruning wounds during the dormant season. They germinate, invade xylem vessels, weaken the plant by producing toxins and cause wood decay by excreting cell wall degrading enzymes.Eutypa lata also produces asexual spores called conidia. These are formed inside pycnidia (another type of fruiting body) that develop on wood, but these conidial spores do not play a role in disease epidemiology.



In California, ascospore discharge of E. lata occurs from the first rain of the early fall until the last rains of the spring. Ascospore discharge decreases significantly in late February and remains low to nil by early March. However, ascospore release may occur during rains in March and April if they are preceded by several weeks of no rain and sunny, warm weather. Such releases may occur because perithecia are able to recover in productivity during the dry period, or because spores that would have been released in the winter months are released in the spring simply because they were not released in the winter. This scenario more often occurs in years when there is little rainfall during the winter months. Ascospore release from individual perithecia may occur continuously for approximately 24 hours during periods of rainfall, starting a few hours after the onset of a rain.


Maklumat selanjutnya sila click link di bawah:

Wednesday, December 02, 2009

7 loves


It comes and goes
Alternately
When I chased it away
When I let go it comes

Hours by day, month and year
I'm still here
I do not care anymore
I also do not even avoid

My reconnaissance was wider
I prepare for a jar of HONEY, a grain of SALT, and a piece of THORN
I'll stand by my numb
Hope for no fake at all

Arjuna did not have to fall
The princess does not need to dance
A line of verse may cure the heart
Sweet memories remain alive.........