Ketik

Thursday, November 26, 2009

RAYA KORBAN

Alhamdulillah...esok seluruh umat Islam bakal merayakan Eidul Adha. Selamat berkorban kepada semua, jangan dilupakan golongan yang memerlukan.


Ni lah kengkawan saya di Gatton...ada bb org tak hadir kerana terpaksa bertugas di luar daerah i.e. En Anjas Asmara dan En. Iswan Budi & isteri


Dah setahun saya di bumi down under ni..hari2 semakin sibuk hingga tak sempat nak update/organize blog lagi. Janji nak upload gambar2 juga tak tertunai.



Antara juadah raya kami yang serba sederhana...

Teringat raya haji tahun lepas..tak pernah nangis pada hari raya selama ni kecuali masa dengar alunan takbir bila memori melayang teringatkan arwah abah dan tok ayah. Tapi taun lepas, di detik dan saat ini saya menangis..bukan sebab muhasabah golongan yang sedang kepayahan, tetapi kerana pertama kali terdampar seorang diri jauh dari keluarga, teman rakan taulan...uh uh sungguh lonely saat iteww...Mujur ada seorang sahabat dekat yang sudi melayan blues anak rantau ini di ketika itu.


Tapi kini alhamdulillah saya dikelilingi ramai sahabat2 seperjuangan yang berteman rapat dan akrab layaknya sebuah keluarga besar di pekan terpencil bernama Gatton.

SELAMAT MENYAMBUT EID UL ADHA

26 Nov 2009......Euro English

The European Commission has just announced an agreement whereby English will be the official language of the EU rather than German which was the other possibility. As part of the negotiations, Her Majesty's Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a 5 year phase-in plan that would be known as "Euro-English".

In the first year, "s" will replace the soft "c". Sertainly, this will make the sivil servants jump with joy. The hard "c" will be dropped in favour of the "k". This should klear up konfusion and keyboards kan have 1 less letter.There will be growing publik enthusiasm in the sekond year, when the troublesome "ph" will be replaced with "f". This will make words like"fotograf" 20% shorter.

In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be ekspekted to reach the stage where more komplikated changes are possible.Governments will enkorage the removal of double letters, which have always ben a deterent to akurate speling. Also, al wil agre that the horible mes of the silent "e"s in the language is disgraseful, and they should go away.

By the fourth year, peopl wil be reseptiv to steps such as replasing "th" with "z" and "w" with "v". During ze fifz year, ze unesesary "o" kan be dropd from vords kontaining "ou" and similar changes vud of kors be aplid to ozer kombinations of leters.

After zis fifz yer, ve vil hav a reli sensibl riten styl. Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi to understand ech ozer. Ze drem vil finali kum tru! And zen ve vil tak over ze vorld!

Sunday, November 22, 2009

22 Nov 2009: Related to Izaqt tales posting....

Hey sis, is that true that at one stage in our life we just surrender to all the efforts we did before? Try to have a compliment to your views on true happiness. Yes, I did agree. Nothing to worry about, nothing to chase, we just let them go as their wish. To find our own destiny, we just go after the flow. What will happen is nothing to ponder. Finally we thanks to Allah for blessing us in whatever we have.

I have nothing to pursue except for the grace journey while am alive and hope for a great ending after death. I just wanna feel the clear mind and relish the tenders somebody you know whom has offer me. Sometimes I think I found my soul and meet my great company to share with. Without further expectation, but just to enjoy the great moment comes to us. Love is only a word with nothing until we named it and meant it.

I’m starts to believe that nothing wrong to enjoy something that gives us contentment. Both company shared a great amity. The never ending story, to good to lose, its better than have someone declared to you but end up with full of hatred. An intense pain begged you to be erased from your minds. I have simple quote for you.. be ready to love someone who love you, but not the one who you love the most. When nobody around just believe that Allah’s loves are always with us.

Saturday, November 07, 2009

6 Nov 2009: XTVT Sabtu

GARAGE SALE!!!!

Hari ni 5 garage sale kitorang serang...kat Gatton town 4 kat Plainland 1..jauh tu 12 km, siap pakai GPS lagi. Macam biasalah...hehe. Kemarin sebenarnya dah 1 garage sale kena serang kat Lake Apex tapi semua barang2 old fashion. Ntah hapa2 mat salleh ni jual, barang zaman ago-go sumer (gambar bakal menyusul).

Hari ni pun tak banyak yang menarik, kecuali dapatlah selai kain $3 and mug tingkat $10 (mahal gila) tapi sebab suka beli gak...konon nak organize lah (gambar bakal menyusul). Juara hari ni Anjas, beli anjing sekor, seat baby, dan jamban pun dia beli...hahahha...demi Qaisara, puteri intan payung.

Zai pulak beli bread maker $8, pasni takyahlah susah2 beli roti kat kedai lagi...penat tu baca ingredient setiap kali beli roti..bahan penting dalam roti tu yang menjadi pujaan kami selama ni emulsifier 471! takder tu taksah makanan kat sini. Harap2 muncul roti dengan tajuk "Zaiton Bum" pasni...mauhaaha. Senang...hidup bangsa melayu Gatton.

K. Faizah cam biasa la, memburu kain2 dan mainan Fatini, buat anak tino handsome dia yang suka dengan spek mata hitam..Ishk! tak jumpa lagi nih meja study & washing machine neh..meja school besar gabak tak muat bilik nanti.

Best gak, Garage sale hunt ni..leh kenal ceruk mana pun tempat. Tak sangka plak Gatton ada kawasan perumahan elit, banglo besau2 kat area kelab golf sana..selama ni asyik nampak timber house dalam kampus jerk, kesiaannn akanq :p. Asyik gak cerita meredah panorama Gatton, dalam perjalanan nampak macam2 pemandangan menarik, macam kembali ke zaman kanak2 dulu kat Bt. Tungku. Ada satu tu menarik sesangat wa cakap lu...ada takungan air memanjang macam tali air, tapi sebenarnya cetek jer. Oasis ni tercipta akibat bukannya luluhawa, tetapi tumpahan hujan lebat sejak 2 hari yang lalu. Cantik nak cakap nih, time tu nampak sekor bangau putih sedang bertengek minum air, pastu ada tunggul dan pokok2 kayu mati tersadai kat tepi2, pastu ada lagi..lembu2 dan kuda2. Ih sejibik lah macam sketsa kenangan zaman aku jadi anak tarzan dulu..cuma dalam drama kehidupan aku tu takde la kuda, tapi ada kerbau..

Mari mengimbau drama iteww...

Suatu waktu seorang kanak2 perempuan umur lebih kurang 5-6 tahun..di musim bah, mengikut atuknya menjala dan mengangkat pukat di baruh..baruh tu pulak di tengah2 hutan..sunyi sepi. Sementara atuknya menyinsing kain pelikatnya sehingga nampak tutttt..(sensored) meredah air sedalam paras pinggang atuknya, kanak2 comel itu ditinggalkan di celah2 pokok tumbang di tepi pantai..eh pantai pulak...tapi kan mmg cam pantai pun...pasir dia putih bersih saling tak tumpah cam tepi pantai, air pun jernih, leh nampaklah etak2 di dasar dan gondang2 (sejenis siput bersaiz penumbuk kaler hitam) di batang kayu bawah paras air.. dengan telurnya yang kuning berderet melekat kat batang kayu..dulu nenek i shampukan rambut i ngan telur gondang ni lah..biar lebat dan hitam katanya..tapi hanyir siok, dan hasilnya rambut ku tak juga lebat dan tak juga hitam pekat.

Tetiba datanglah sekawan kerbau dari arah kanan..kerana ketakutan dengan rupa kerbau yang ganas dengan tanduk keweh, tanduk cacak macam2, saiz plak uihh besar amat (mmg den takut pun ngan sp kerbau n lembu nih masa kecik2, kucing pun takut akan lari tak jejak tanah sambil meraung tak hengat dunia..apalagi pacat & lintah)..maka meraunglah kanak2 comel itu, tidak didengar atuknya di tengah2 sungai. Kerbau pun terkejut angkat kepala..huhu waktu tu mmg ngeri gila. Penat menangis meraung sambil bersembunyi di celah2 pokok kayu tumbang yang reput bercabang2 tu, akhirnya atuk kesayangan kembali...huhu..sayang tok ayahku yang sampai sekarang pun sering mimpi dia.

Sketsa dua pula...
Suatu hari, kanak2 comel tadi mengikut atuknya lagi memukat kat dalam omo (singkatan sumur kot?), di musim bah juga, tapi kali ni ada abang dan beberapa sepupu sepapat lelaki...kali ni kanak2 comel dek kerana masih kecil umur 6 taun, lasak wa cakap lu...ikut meredah air..tetiba "lhup!" tenggelam....sempatlah minum air seteguk dua. Sib baik lah tak lemas, kalo tak takder besar bagat cam sekarang neh...rupa2nya dia teredah bekas kubang kerbau...mana nampak dalam air..duh! Banyak lagilah cerita kenangan jadi anak tarzan dulu2...waktu mengail pertama kali dalam "kalbok", berendam dalam air jernih di sungai, naik perahu sambil kutip buah kemunting dan buah apa tikus ntah, kaler putih kecik2...semua tu dalam omo a.k.a kebun tok ayah kat tengah2 hutan...buat novel pun best neh..leh jual hehe..nantilah

Kini kembali ke Gatton garage sale...

Hummm...sebenarnya kemarin kitorang dah pakat nak makan nasik lemak sebenarnya..wahahha..sorry la geng terpaksa bagi2 tugas plak, so jadilah aku masak sambal udang & bilis, linda masak telur, zai & k. faizah masak nasik..huhu..sham masak baklava (pandai sham buat baklava, sedap....) yer jadi garage sale hunter ni mmg penat, turun pepagi tak sempat breakfast..so perut dah lapar kami berkumpul rumah tok penghulu Anjas menjamu nasik lemak pula (gambar bakal menyusul).

Dah kenyang pakat reramai gi majlis perasmian tourism centre pula..takder lah menarik mana, cuma adalah akanq pose ngan kereta2 antik dan lori transformer sket (gambar bakal menyusul)..Akhirnya baliklah sambung packing barang, eh sempat singgah Target sebenarnya..katanya ada sale underware..kit3x Puan gelak kat aku...chaittt! pesal ketawa terkekek2 neh, knp tak pernah pakai underware ker tanya aku..muahaha..akhirnya bukan underware yg dibeli tapi quilt cover (25% sale dapat $30 jer, cantik...).

Hummm...Sok nak pindah umah baru...aduhai penatnyer...ni baru habis packing and sapu and lap & mop apa yang patut...malam ni makan2 lagi kat umah K. Faizah pula...sungguh terisi hari minggu ku..hehe.

Wednesday, November 04, 2009

4 Nov 2009............FEELING

"FEELING"

Does feeling is something really difficult to understand? Something we can’t

measure, predict, and event difficult to describe with words. The real feeling is

when it comes deep from our heart, without being pressured. When we adore

someone/something our unconscious mind lead us to the action. We try hard to

win and comfort. When it far from our expectation we feel down. Gloomy,

moody, careless etc. We leave with hope that we can cure our self and they will

find their happiness. Why it should be like that?

Today’s quote:

sMiLE to tHe wOrlD & tHe wOrlD WilL sMiLiNg BaCk @ YoU”……