Ketik

Wednesday, September 23, 2009

Red Dawn

Gatton being covered by red dust today. It started by 7am and I used lamp while working at 9am.

The haze began in Sydney due to dust floating above ground caused by extream drought in the inland areas of NSW and in South of Australia. This is such an infrequent event. Wind speeds were expected to average over 65km/h, but there would be gusts in excess of 100 km/h. Fire alarms set off by the dust gets in, lead to asthma sufferers and other breathing problems, transport chaos and caused havoc in the city, international and domestic flights at Sydney Airport were delayed and had been diverted to Melbourne and Brisbane.

I just stay at home and shut down every windows, wearing mask in the house as well.....a bit scary right now

Thursday, September 17, 2009

Pertama Kali Sambut Aidilfitri di OZ

Tetiba rasa sunyi jerk pulak...ada sesuatu yang kekurangan, kalau kat Malaysia dulu cukup benci kalau menjelang raya..bunyi MERCUN!!. Rindulah pulak bunyi mercun kepom kepam sana sini, kabuum sana kabooommm sini mengegarkan rumah. Kalau time balik naik ketapi atau drive sendiri pun ada gak bunyi mercun. Dimainkan budak2 lelaki kanak2 dewasa sambil drive atau sambil lepak di penyambung gerabak ketapi.

Kadang2 join sama kalo abang bawak balik mercun besau2. Abang saya walaupun polis tapi berkepuk2 beli mercun ke anak jantan dia. Yang kat kampung pun sama, berkotak2 beli untuk anak2 dia..kononnya lah...tapi belah malamnya bapak yang main tak hengat dunia. Anak kecik baby tengah tidur pun tak peduli, sungguh kejam. Kalau kat Kg. Senor tu umah usahawan sawah tu lah paling hebat. Berdentam dentum meriam buluh..berbulu telinga dengar. Bila dah takder bunyi2an yang mengamatkan tu, rasa lain macam pulak..:)

Oh raya di negara orang......

Wednesday, September 16, 2009

Tuesday, September 15, 2009

Raya Dedication to My Angels




Kepada semua sahabat pengunjung, rakan taulan all muslim brothers and sisters in the world..Happy Eid 1430H

* to Linda...I'm sorry I didn't have your photo :). SeLaMaT MenYaMbuT RaYa DipEraNtaUan JuGa....

Monday, September 14, 2009

Flower Festival 2009

After finished lab yesterday I followed my friends to Toowoomba Flower Festival 2009. The festival actually launch by 18th of Sept, so we were very advance in avoiding crowds :). The visit arrange by school and GISA "tak laku" and Daryl looks dissappointed..I did told him I've been there yesterday heheh! and of course better get free from official/education "bussiness" sometimes...


Me playing with flowers..a.k.a playing with my new nikon SLR..absolutely exhilarated! Let's judge an amateur photographer in my brand new outlooks blog :)


The flower blossoms..nice to see, nice to touch and nice to smell... gifts from almighty...a sources of life, most of them are edible and untoxicity spp..if only you have reason to chew


Am die to bring this spp home...very nice, very beautiful, very.......without words..


I'm not sure the spp...but it has unique texture..cracks but still alive..


Yuu...huu...I'm here confusing by the colour


Maple leaves and spring...


The itik spp lepaking at the lake in Japanese Garden, USQ


Kehulu mudik kehilir berderek...inilah keluarga paling bahagia


Playing with the bees....finally I did :)

Thursday, September 10, 2009

Alhamdulillah

Akhirnya jenazah Pak Sasa selamat diurus pada hari kemarin dulu..terlalu sibuk di makmal berkerja 10 jam sehari plus kerja2 menulis pula pada malam hari buat aku tak sempat ikut serta bagi memberikan support ke Risma. Alhamdulillah malam kemarin dulu baca Yassin selepas majlis buka puasa di rumah Budi, malam tadi bacaan doa dan Yassin di rumah Risma pula..akhirnya pecal dimasak juga (terima kasih banyak2 ke ibunya Risma). Tak sampai hati melupakan janji agaknya. Apa pun "Maya tak kisah..." :p lagipun tak bagus makan di rumah si mati. Tapi semalam kira dimaafkan sebab kebiasaan kami di sini selalu bawak masakan masing2 bagi menambah menu tuan rumah. Melainkan malam tadi aku tak sempat masak apa2 sb habis lab pukul 6 pm.

Jenazah sebenarnya dimandikan di hospital, di tempat dan di dalam bilik di mana kami menziarah pada hari ke-2. Menurut Risma, pihak hospital menyediakan semua kemudahan termasuk tadahan air, sabun, tuala dll. Acara mengafan jenazah juga dibuat di situ. Solat jenazah juga di situ di bilik berkarpet. Alhamdulillah walaupun bukan muslim mereka menghormati dan memberikan kemudahan apa sahaja yang diperlukan. Semuanya percuma.

Sekarang jenazah berada di Funeral Centre di Brisbane dan akan diterbangkan pulang pada hari Jumaat ini insyaAllah. Risma sekeluarga juga akan pulang mengiringi. Semoga roh Pak Sasa ditempatkan bersama orang yang beriman dan dimasukkan ke dalam syurga, amin.....

Monday, September 07, 2009

Hari ke-2

Tengahari kemarin aku, Zai dan Puan membantu menghantar dan menemani Risma dan keluarga ke Hospital Toowoomba untuk ziarah jenazah Pak Sasa (nama panggilan Pak Sarifuddin). Risma, ibu dan Aquila dibawa dengan kereta Zai manakala Puan dan Yusuff (suami Risma) dengan keretaku. Hampir sejam menunggu sebelum dibenarkan masuk menjenguk jenazah, ibu sekejap2 menangis...aku merasa simpati terhadapnya lalu aku terkenangkan ibuku sendiri. Bagaimana ya keadaan ma 24 tahun yang lalu sewaktu kematian abah? Aku tak ingat detik itu kerana aku masih kecil.

Aku juga teringat cerita ibunya Risma sewaktu malam kematian.."waktu ibu tinggal berdua sama bapak, Risma bertiga keluar...ibu bilang ke bapak, aduh sunyi sekali pak...beginilah kita nanti di Makasar setelah tiada Aquila. Kita tinggal berdua aja nanti"..Nampaknya sekarang ibu bersendiri. Waktu berjalan aku lihat susuk ibu ini agak kecil, aku lihat kedut2 yang baru muncul di wajahnya. Aku kira umurnya hampir sebaya ibuku. Arwah Pak Sasa 61 tahun.

Dalam kurang lebih jam 3.45pm dua orang wanita OZ keluar. Pegawai khidmat masyarakat (lebih kurang begitulah) dan sorang lagi aku tak pasti. Mereka memberitahu bahawa sekarang kami boleh masuk. "We are allow too?" tanyaku memandangkan kami hanya kawan. Di dalam bilik mayat (jenazah Pak sasa diletakkan atas pelantar separas dada di dalam bilik yang berkeadaan baik dan selesa seperti wad kelas pertama di hospital kerajaan di Malaysia), mereka membenarkan apa sahaja hajat keluarga. Risma dan ibunya membacakan Yassin, sementara Yusuff, Zai dan Aku bergantian masuk menjenguk sekejap. Risma mau Zai menolong mengambil gambarnya bersama jenazah bapanya tetapi kami melarangnya. Puan pula ada pantang menurut kepercayaan masyarakat Cina yang tidak digalakkan melihat mayat. Maka fungsi Puan hari ini menjadi translator kepada Yusuff yang tidak berapa fasih berbahasa Inggeris. Aquila pula macam faham..dia merengek2 "De de bobo" yang bermaksud "kakek sedang tidur".

Waktu pulang dari hospital jam sudah 5.15pm, perjalanan ke Gatton lebih kurang 45 minit. Sedang elok waktu berbuka. Kami singgah rumah Anjas, kerana kebetulan Anjas buat majlis iftar di rumahnya menu nasi kerabu biru. Aku menyarankan ke Zai untuk membawa keluarga ini bersama kerana sudah tidak sempat untuk menyediakan juadah berbuka lagi. Lagipun biar mereka bersama ramai2 org supaya tidak terlalu terasa kehilangan kalau mereka bersendiri sekeluarga di rumah. Setelah berbuka puasa, aku dan Puan pulang ke rumah no 20 untuk mengambil kuah kacang, rendang daging, ketupat dan puding yang dah kami masak awal2 sebelum ke hospital siang tadi. Sementara Zai ke makmal mengira koloninya.

Dalam kemeriahan kami berbuka beramai2 pelajar Malaysia Gatton, ibunya Risma sekejap2 masih menangis. Aku perhatikan dia sekejap2 termenung sambil mata memerah. Aku cukup faham perasaan kehilangan orang tersayang. Tambah lagi dia berkata "Ibu gak tau tahun ini mau beraya di mana...di Makasar atau di mana, kita beraya di sini aja sama2 ya Ima.." sambil menitiskan air mata setelah merasa ketupat, kuah kacang dan rendang. Yusuff pula cuba untuk tidur sementara menunggu. Kami pulang jam 8.30pm.

Sesuatu yang tidak beres berlaku dalam rencana urusan jenazah esok. Awalnya seperti sudah lancar segala urusan. Rencananya setelah jenazah direlease, pihak komuniti Islam USQ akan membawa jenazah ke masjid universiti untuk dimandi dan dikafankan. Tiba2 kami mendapat berita, dari ustaz bahawa ada beberapa individu tidak bersetuju jenazah di bawa masuk ke kawasan universiti. Dengan alasan yang sangat karut pada perkiraan aku. Kerana itu kawasan kediaman dan mereka tidak mahu penduduk terganggu!. Sedihnya...kenapa masyarakat Islam sendiri bersikap begini? Di negara orang dengan segala keterbatasan kenapa masih ada yang bersikap tidak bertamadun? Bagaimana kalau anda sendiri yang mati kelak? Kenapa masyarakat tempatan sudi menghulurkan segala bantuan dan kemudahan tanpa syarat? Seperti membantu penghantaran jenazah ke hospital, urusan pemeriksaan doktor, urusan mendapat sijil dari court yang semuanya percuma. Disebabkan itu, ustaz yang juga orang Indonesia mahu membawa jenazah ke rumahnya untuk dikafankan. Aku mencadangkan untuk menanyakan kebenaran pihak hospital untuk membolehkan urusan mandi jenazah di hospital. Alhamdulillah pihak hospital memberi kebenaran tanpa banyak soal.

Memandangkan sedikit urusan yang tidak lancar dan jenazah sudah masuk hari 3, aku meminta Anjas membantu membelikan kain kafan kerana kebetulan dia tahu kedai kain di kawasan ini. Anjas yang juga seperti kami, masih muda dan tiada pengalaman bertanyakan berapa meter kain untuk dibeli dan sebagainya. Aku mencadangkan menelefon orang2 tua di kampung. Sementara Zai menelefon ibunya di kampung untuk bertanyakan hal ini. Semoga urusan mandi dan kafan jenazah hari ini berjalan lancar.

Aku sempat bertanya Zai yang menjadi kawan baik Risma sejak dulu. Kemana perginya semua kawan2 senegara Risma yang ramai2 datang berbuka puasa di rumah Risma dua hari sebelum malam kematian? Bilangan mereka melebihi bilangan pelajar Malaysia di sini. Tetapi kenapa tidak muncul menghulurkan bantuan bagi urusan jenazah? Tidak ada yang bertanya apa yang diperlukan keluarga Risma. Katanya segala urusan akan ditanggung pihak insurance, tetapi mereka hanya akan mengambil jenazah yang telah dimandi dan dikafan untuk diterbangkan pulang dan urusan pengkebumian di Bandung saja. Urusan2 yang tidak kurang pentingnya di sini harus diselesaikan dulu. Jadi mana perginya mereka yang ramai pada malam berbuka tempohari?

Katanya Pak Sasa dilindungi insurance dan tuntutan sebanyak ~ USD 40 ribu telah diluluskan. Semoga hal ini juga berjalan lancar. Setakat ini keluarga Risma tidak terbeban sangat kerana masih ada kawan2 yang membantu. Bersama2 lah kita mendoakan segala yang terbaik hingga selesai pengkebumian kelak.....

Sunday, September 06, 2009

Al-Fatihah

Waktu berbuka puasa kemarin my housemate gitau Risma ngajak berbuka puasa di rumah malam besok (mlm karang), kerana ibunya mau masakan pecal untuk kami (hatiku merasa kurang senang kerana pecal itu aku yg minta, tapi sebenarnya aku cuma bergurau dgn ibunya)...setelah berbuka Budi pula menjemput berbuka nasik lemak di rumahnya, dan sejurus selepas itu Anjas pula menghantar sms ngajak berbuka nasik kerabu biru di Skinner St..waahhh aku merasa sangat senang nih. Nampaknya semua idamanku bakal terhidang buat iftar besok :)

Tiba-tiba, selepas beberapa minit azan isyak berkumandang di laptopku..my housemate Zai memanggil2 dgn cemas dari luar bilik, menerpa bilikku dan gitau ayahnya Risma sakit. Lalu aku terus capai sweater dan mengenakan tudung dan kami terus bergegas ke rumah no. 23.

Sesampai saja aku nampak Pak Sarifuddin terbaring kaku di katil. Pucat, matanya terbuka sedikit, tangan dah disilangkan ke perut dan dadanya tiada ombak pernafasan langsung. Dalam hati aku berbisik "sepertinya bapak ini sudah tiada nih"..Risma dan ibunya sekejap2 menangis, mereka buntu dan mati akal. Dalam tergesa2 itu Zai dan mbak Purwati yg sudah sedia datng terlebih dahulu terus ke klinik di Gatton. Aku terus ke kamar mandi dan mengambil wudhu. Mau bacakan surah Yassin.

Dalam setengah jam kemudian security datang bersama paramedik on call. Mereka memberikan CPR kepada Pak Sarifuddin. Tekanan mereka ke jantung Pak Sarifuddin sangat kuat dan keras, aku merasa ngeri pula, pasalnya bapak itu kurus saja. Tambah perutnya membusung gara2 pembengkakan pankreasnya yang sudah tidak berfungsi. Bapak ini sakitnya agak kronik kerana dia ada leukimia juga. Baru sampai di Gatton dalam 3 minggu. Hajat anaknya Risma mau terapi untuk kesembuhannya..untuk makan yang bagus2 di sini, merehatkan fikiran dan sebagainya.

Hampir sejam mereka bertungkus lumus merangsang jantung dan diberi suntikan drug dengan bantuan pasukan paramedik dari Queensland seramai 3 org yang baru datang. Tiada response dan akhirnya Risma dipanggil dan diberitahu yang segala usaha tidak berjaya dan nasihati Risma dan keluarga untuk melepaskan bapak dgn rela hati..Risma meluru ke bilik ke arah ibunya yang sedang mendukung Aquila (2 yrs old) yang waktu itu ditemani aku. Risma terkulai jatuh dan ibunya menangis memanggil nama Pak Sarifuddin...sayunya aku. Apa yang mampu aku buat cuma memeluk dan menenangkan ibunya saja.

Maka inilah pertama kali aku ikut membantu "mengurus" kematian tanpa kehadiran org2 tua. Kawan-kawan muslim dari Malaysia, Indonesia, Pakistan, dan Egypt serta presiden GISA juga ada bersama malam tadi. Semua datang menghadiahkan bacaan Yassin. Malam tadi apa yang dapat aku tolong cuma menyelimuti mayat dengan kain pelikat dan masakkan sahur buat mereka sekeluarga. Setelah kematian, paramedik membantu memanggil polis untuk urusan selanjutnya. Dapatlah belajar prosedur2 mengurus kematian di luar negara. Presiden GISA juga turut menguruskan kutipan derma kilat.

Pasukan paramedik bertanya bagaimana pihak keluarga mau menguruskannya. Setelah dijelaskan serba ringkas urusan mayat secara islam, mereka menyerahkan untuk pertimbangan keluarga. Kami ikut membantu menghubungi Pertubuhan Islam di Queensland tapi nombor telefon di website semua tidak aktif atau salah. Sulit juga. Ada yang menelefon kawan2 dari Toowoomba dan Brisbane bertanyakan imam yang dapat membantu menguruskan mayat. Maklum kami semua walaupun cukup dewasa tapi belum cukup pengalaman dalam hal2 seumpamanya.

Alhamdulillah setelah semua jalan buntu tidak dapat menghubungi pihak pertubuhan islam, akhirnya kawan dari Egypt memberitahu kawan mereka dari Pertubuhan Islam di Brisbane boleh datang segera. Kawan2 dari Indonesia juga sudah dapat menghubungi ustaz di Toowoomba. Akhirnya setelah urusan insurance (bapak ini dicover insurance lawatannya), dan yang lain2 selesai akhirnya kata putus dicapai untuk menghantar jenazah ke hospital Toowoomba untuk dapatkan sijil pengesahan kematian. Yang bagusnya di sini perkhidmatan penghantaran ke sana percuma kerana polis telah membantu mendapatkan kenderaan Gatton Community. Tergantung keluarga juga untuk post-mortem atau tidak. Mahu dikebumikan di sini atau dihantar pulang. Tapi kebanyakkan keluarga mahu jenazah dihantar pulang ke Daerah asal Pak Sarifuddin, Bandung...sekarang tergantung kosnya dulu.

Kasihan Risma, menelefon sana sini memberitahu adik beradik dan sanak saudaranya di Makasar. Setiap telefon saja menangis. Begitu juga suami dan ibu. Ibu asyik bercerita detik2 sebelum kematian Pak Sarifuddin. Katanya sesudah buka puasa dan diberi minum jus beet root mereka solat berjemaah bersama. Sesudah itu, ibu beritahu yang besok malam mahu ajak kami (zai, aku dan Puan) berbuka bersama, kasihan anak2 itu mereka juga sendirian di sini jauh dari emak ayah...ibu mau masak pecal kerana Maya mau makan :,(.. aduhai (aku sebenarnya bergurau saja). Ibu sudah anggap anak2 semua seperti anak2 ibu juga...beritahu dia kepada suaminya. Pak Sarifuddin setuju saja. Kemudian minta untuk tengok berita di internet kerana beberapa hari lepas ada gempa kuat di Jakarta. Ibu keluar bilik memanggil menantunya untuk bawakan laptop, bila kembali Pak Sarifuddin sudah terkulai di kerusi..ibu menjerit2 memanggil Risma dan menantunya, Risma menelefon zai sambil menanggis2....

Sekarang jenazah Pak Sarifuddin masih di hospital Toowoomba...
Mari kita sedekahkan al-Fatihah buat Allahyarham Pak Sarifuddin. Semoga rohnya damai di sana. Alhamdulillah Allahyarham meninggal di malam ke-15 Ramdhan. Meninggalnya juga senang dan tenang, walaupun di negara orang dan tanpa sanak saudara yang lain...al-Fatihah

Saturday, September 05, 2009

Gimme Break

Before I've decided to publish this post, am thinking of some consequences/issues may raise up. I'm sickening of people's eyes on my every moves, and am asking why others ok and why me is not ok? In other words, do you wanna tell me that be under the certain roof you should stay under the coconut shell and pretend to perform or function to the highest level? Oh pellleassseee...no body paying for my happiness. If its the safety issues...or if there somebody who really care for me...hey, I pay for my insurance ok? and I used my own money...is that clear? The most important thing is am using my weekend dude! If not, I was using my annual leave..ok?! Please don't say that certain people worrying me selling ideas or intelligences to other colleagues from other country...it's the most ridiculous reason I've ever heard.

This is the lessons that you gain from your experiences. From travelling and knows others cultures and way of life are something that we can't learn from any school in the world. I've learned to appreciate Allah's creations, I've learn to be a person....Now gimme break. A gateway to a real lesson in live.


This is Water Metropolis (Osaka-Japan), that my friend and I got a promotion ticket with Jetstar Airlines. It cost us ~$400 for return tickets, and 3 night stay at 3 star hotel cost us $100 only. The rest we spent $ 700 for eating, shopping and transportation..

It's nice to be here with my Japanese friends accompanying us. I met them during my English course in ICTE-UQ. They are Ruriko and Yuki...


They looks fashionable right?...yeah! They still young, just 21 yrs old and just got their key for life (at 20 for Japanese). They are in their final year study in university.


This is the most attracting key chain we found! A boy with his xx exposed by running after a dog..:). Actually this is an identity for the restaurant selling speciall rice. We can see the boy was struggled to keep his food away from the dog.

One of the beautiful spot in a park near to Kyoto famous temple. I forgot the name of this park :p...



Me trying to get the best shot by hiding behind the trees..heheh. Well the photo remains as the best shot I've ever had...my friend took it with my supervision :)..just by using my nikon coolpix!


There..we were having a marvelous escaped together...




Japan for me is the heaven for foods. I'd love them so much! It's not a problem to find food here since they mostly eating seafood with rice. Pork is very rare here....I enjoyed the sushi soooo much! Its different from the sushi I've had in Malaysia or OZ..its natural taste of Japan..fresh and raw. But I chose for boil except for some that stimulated saliva dropping...especially for the syrimp, sea urchin and salmon eggs (what the hell of their name?? caviar or what?). I've already missing the green tea ABC..and last night my friend prepared for it! The homemade gree tea ice-cream...



We were lucky in Kyoto. We got opportunity to see Geisha life!..Initially we didn't even know that they are Geisha, I though who the hell these laddies with full white powder covered face? Finally we found out that they are odds scenary to see Geisa/Maiko life nowadays...Owwnn...I wonder why so many papparazzi along the street in that area..For those who still have no idea whose Geisa is..they only served a rich selected man. They talk in old Japanese language, they've learn to be in well manner and perform well in serving customer especially how to pour a tea. Only introduced customers can go for them...In the pic Uncle Roberts being chasing by the Geisha! hehe.. he gave us a pic of Geisha performed dances that he got 2 months ago :)


And the couple below is the most loving couple I'd met..to ignore the less romantic Japanese people :) Uppss!

Am fell in love with the scenary of various trees here! The leaves are so greeny, light green and...oh! you can see from the pics. Imagine if be there during spring..it must be marvelous with the flower blooms everywhere...

This is Hanging Garden, where I found a garden in the city. They planting vegetables, herbs, paddy and every spp of trees here..nice

From the top of Hanging Garden we can see the whole Osaka..
My friend and I loose ourself on top of the Osaka city!
Then this is the real "human-trafficking" in this real world..fast and furious in the JR Osaka Subway...we lost for the 1st and 2nd day here...always confusing where to go and which one is our route to hotel :). There 6 train services link together here..just like KL Central but more busy and more happening. These pics were taken during our last day on the way to airport. We were surprised and have no idea what to do and where to go. People everywhere....so we just stand still and spent our time to take a pic of them...wahahha