Ketik

Monday, April 27, 2009

Penangan Sinetron @ Perang Chenta???

Sejak gossip2 Tg Fakhry ngan Mano nih, aku pom secara tak tersengajakan terikut2 jugak nih. Tak kurang kiriman2 sms info/soalan rakan2 dari Indo selaku orang kelantan lah kononnya. Humm...sejak 2 menjak nih ramai pulak cowok2 M'sia nikah cewek2 indo..pah golongan2 profil tinggi plak toh. Aku ghaso ni kesan sinetron lah ni kot? Betapa banyak sinetron dan berapa ramai penghijrahan TKI ke M'sia.

Dulu hangat Rosalinda, pastu La usu Padora, then hindustan, pastu demam Korea...sekarang demam sinetron...Dari sisi lain pulak, dulu kerat 18 havoc, skang kasi bom tarak kesan lho..humm begitulah indahnya kita, cara hidup suka tiru TV/akbar dll..

Di sebalik cerita hangat Fakry-Mano, segelintir rakyat Indo sarankan supaya menlancarkan perang Indo-Malay. Perang apa sih? Menurut gue yang paling pas adalah Perang Chenta! Wallah ini udah kreng banget....Pas kalo cowok malay kaburin cewek Indo terus lancar perang, gimana ceritanya sih anak2 gadis bawah umur malay yang dijadiin bini dan dikaburin ke Indo?? Ishh!! hangat2x....Kayaknya aq juga bisa ngomong2 nich??? heheh...masalah rumahtangga mau dijadikan masalah negara??? ...peace Malay peace Indo, kabarnya...

http://nmjnh.wordpress.com/2009/04/28/utusan-damai-ke-jakarta-dihantar-tengku-fakhry/

Entah apa aku melalut....



Tg. Fakhry-Mano & Anak Dato Husam-Purnamasari (yang nikah kemaren)

Sunday, April 19, 2009

Love This Story



Love the scene when the girl searching for a shadow of her 1st love among the crowd in town after missing for so long..

...it's hurt when your heart can feel but your eyes can't see...

...it's even worst when he was there while you can do nothing...

Nostalgia Kampung Ku

Do you recognise this "rumah" that offered us a real meaning of satisfaction? It was reminded me to a feeling of terror-stricken but exciting while it located far behind our main kampung house before 90's..not too far but scary enough to reach in the middle of the night....









To be surprised...Owh..it is actually a freezer...tadda! Humm...it will suit superman in Smallville version but not Somervile..


Friday, April 17, 2009

Whats that means?




This is the result when I took it just for fun 2 months ago!! This bloody sheet that entitle me for overseas study and it last for 2 years only. I almost spent RM3000+ and AUD3000+ for this peace of paper!!! I should frame it and hanging on the wall till die.

The certificates for 1st Degree and Master Degree means nothing compare to this sheet. Oh my Gosh! Oo Allah the merciful, thank you for given me a strenght to challenge my self even I do not need it anymore since I've already in the system ......Aaaahhhhhhhhh bahagia akhirnye

Native Flower Nursery Visit



Postgraduate students and visiting scientist in my group...The most handsomest guy in the stripe shirt is my supervisor :)



The flowers that can be part of our most magnificient samples to be researched...







Friday, April 10, 2009

Picnic Point

Memula org2 lelaki semayang Jumaat dulu kat surau USQ, Toowomba. Kalo kat Gatton tak cukup saf. Lepas dorang sudah semayang baru kita org2 prempuan pula semayang Zohor. Then terus menuju ke Picnic Point yang ala2 Cameron Highland kat Mesia. Aku wat nasik goreng and bawak kerepok goreng jer...pasal tadak apa yang menarik kat peti tuh.


ni kononnye petik limau kat USQ lah..kemain seronoknyerrrr




Anak sapa tu? dok pandang apa dik? Orang sumer dok serbu makanan dia mojok kat sini



ni si Nana..awek paling keletah kat Gatton, posing sampai terpeliuk leher dier.



Sesampai jer sumer dok kerumung makanan, dah lapar sangat lah ni



Kat tengah2 park tempat picnic tu ada bendera nih setinggi lebih kuang bangunan 10 tingkat tinggi tiangye.



Ni lah acara yang paling dinantikan...tengok tu dah hampir tinggal sisa. Macaroni dan kari tu saiful yang masak



Itu tok pengulu bersandar kekenyangan bukan sedang posing...nasib baik pokok tu besar lagi..ha ha jangan marah yo


ni beberapa flora yang menarik untuk diabadikan dengan cuma digital camera nikon coolpix S52 ku


Menyusur jalan di sini ditemani tiupan sang bayu pada suhu 15 degris celcius sangatlah menyengalkan tulang empat kerat


Ku selusuri jalan usang ini untuk mencari pose yang lebih mengoda di hadapan..kata orang berpayah2 dahulu, berlenang kemudian..hi hi indahnye bahasa


member kita sedang shot bebuah merah tu dengan penuh penghayatan


Cinta itu indah...tapi sangat melukakan...tengok la batang pokok tu, kemain parah lukanya


Di bawah telapak kasut kami ini ada batu, di bawah batuan itu ada kejernihan dan di dalam kejernihan itu terpantulnya kebiruan langit yang damai..ehem!


Maka di sinilah berkumpulnya Malayga, Indoga, Singaga + (Egyptga) serumpun sempena cuti ester nih..budak baju petak tu biar pun nampak masih tembam tapi sebenarnya dah turun 4 kilo..he he pengecutan yang memberangsangkan

Tuesday, April 07, 2009

Scientists 'discover' source of wisdom in the human brain

Scientists have discovered the source of wisdom in the human brain, it was revealed today.

Experts have pinpointed the part of the brain that guides people when they are battling with difficult moral dilemmas, according to a study.

Highly-sophisticated brain scans show that the response is linked to certain areas usually associated with primitive emotions of sex, fear and anger.

The findings, revealed by the Observer, are to be published in the Archives of General Psychiatry.

They are a significant departure into an area of expertise that has long been regarded as one of religion and philosophy.

Study author Dilip Jeste, professor of psychiatry and neuroscience at the University of California in San Diego, said: 'Our research suggests there may be a basis in neurobiology for wisdom’s most universal traits.'

He and colleague Thomas Meeks discovered that a person weighing up an issue that just called for an altruistic response used the medial prefrontal cortext of the brain.This is linked to intelligence and learning.

But when someone is battling with a moral dilemma, other areas of the brain are used such as the parts linked to rational thought and primitive emotions.

Mr Meeks said: 'Several brain regions appear to be involved in different components of wisdom. It seems to involve a balance between more primitive brain regions, like the limbic system, and the newest ones, such as the prefrontal cortex.'

This type of research has only become possible in recent years due to technological advances in brain scanning, including functional magnetic resonance imaging.

This means experts can examine which parts of the brain that are used when people consider various tasks.

Such research has been made possible by the increasing sophistication of brain scanning techniques, such as functional magnetic resonance imaging (fMRI).

These allow researchers to see which parts of the brain become active when people undertake mental tasks.

Professor Jeste admitted the possibility that wisdom and free will are based on the make-up of someone's brain rather than metaphysics is unsettling.

But he said: 'Knowledge of the underlying mechanisms in the brain could potentially lead to developing interventions for enhancing wisdom.

Article by Daily Mail

Monday, April 06, 2009

Weekend

SABTU
~Pagi~


"Hold...hold me for a while..." lagu gerak tidur membingit kat tepi kepala. Atoi sojuknyer mak! kebas tapak kaki pijak lantai kayu kat lam bilik. Eh kul 5.15 subuh ler.

Aramak! dinginyer air nih. Kepala paip "hot" dah putar habis dah ni, "cold" tak sentuh langsung. Gih gih gih....berlaga-laga gigi dan sendi amik wudhuk. Hot water wat dajal plak dahhhh time nak masuk winter ginih.

Humm..camaner nih? sojuk...semangat pendekar gebang gebu nih. Nak turun jogging...dengan susah payahnye tukar suit tidur ke sut jogging. Mana bebudak nih? ni mesti sedap membalut selimut la tu..dah 3 pagi jogging sorang..kul 6 lebey tapi tadak org pulak pagi nih?

Sampai kat area tasik pat burung, pandang belakang depan kiri kanan..haiyo pesal seram sojuk plak dah..tak buleh jadi kena tingkatkan daya pecut..desssuuppp!! eh takut arr nak lintas depan kuda2 besau tu..kang dia lompat pagar camaner? Ha..ada ide! amik jalan pintas belakang nurseri. Eh! ada bunyi musik arr..saper plak ada kat sini?? takan kasi pokok2 nih bergurindam kot tinggal memalam??? Ahhh nikmati ler musik tu sambil lari2 anak redah rumput2 setinggi keting kat situ. Sampai area carpark, haa nasib ada org nih nak gi ke kereta, student u/grad.

Lari lagi makin laju sebelum sampai umah. Turunkan degup jantung, tarik nafas segar..malam tadi ujan patut ari ni sejuk gile maut, rumput pom basah.

Kat lam bilik baring atas lantai kayu tadi biar kering peluh. Sat gi nak gi Toowomba pula...


~10.30pg~

"Ping2"..Ooo depa dah tunggu kat bawah. Zap zup zap sarung kasut, gerak ke Gatton Town. Singgah umah Abg Radzi kejap. Dorang nak jumpa makcik & pakcik, ptg karang mrk berangkat balik Mesia.

Vrrruuummm...kete Zai membelah jejalan berliku dan berbukit ke Bandar Toowomba, ~45km jauhnyer, nak gi shopping...Humm apa lagi sekerat ari berabis lah ~200++ dolar..beli apa? Oii...macam2 lah..heater (persediaan winter- winter kat gatton lebih sejuk dr Brisbane ~3 C, waimo tadak seleji)dan karpet supaya kaki tak kebas lagi pepagi pijak lantai, pastu leh wat tempat guling2 tebar journal paper time study. Dan berbagai2 groceries lain lah jag air, selipar tidur, vaccum habuk, stationaries, dll. Pendek citer sumer kedai kat area tu masuk, pas beli antar ke keter then masuk kedai lain pulak, antar ke keter, masuk kedai lain pulak bla bla bla...Tak sedar masa gerak pantas nih. Dah dekat asar dah pun!

~4pm~

Gerak ke USQ, sebab Nini nak jumpa Azrul nak tengok keter...Eh macam kenai mamat nih! Errr...cam kenai jer...uummm saper yer??? Oho..kita same flight masa sampai dulu tuh? Jeng3x..la awat dah ada janggut pulak? ding dong sana sini berakhir ngan lepak kat umah dia tumpang semayang asar dan magrib..Kenai Aunty tak? Aunty kasi awak ceklat kat airport tuuu? Haaa.. Cruncy kan?...ingat Haris tak? si abang kepoh mulut, ingat Adam tak? si adik plak menyampuk..ingat....pastu terkedek2 si Dini mendekat nak tayang toys dia..manje2 pom ada juga, sejibik perangai Yana. Dok dalam riba...



nak jadi citer ujan pula...alamatnyer dah malam lah baru balik..si Dini depa tangan minta dipeluk makcik2 cun Gatton :)..lepas makan kerepok Gannu, ceh sedap pulak...pesal kerepok yang aku bawa kureng sedap??? Humm..bahana kak beli kepot sekedar beli la nih, dop cari kepok hok sedak kat PM toh...hu hu hu kepot oh kepot nasib baik ada gak kepok :)

~Ahad~

Sebok budak Hamdi (Egypt)ni, pepagi buta dah datang melepak...hi hi..Aramak dia ikut swimming ke nih? camaner plak bila dia nampak aku pakai nak gi berenang nih? Nak ajak kete org pulak, Hisham tak call..kata dia..Haw haw..nasib ko lah..Hisham sengaja pulak tak call pesal dia ikut car pool ngan kami.

Friday, April 03, 2009

PM baru?

Huummm...apa2 ajelah

Cerita Maya : Episod Jatuh dan Bangun


...............Bunga Kemboja depan rumah............


Aahhhh...gitu citernya...wat PhD sini dalam 3-6 bulan pertama tak dibenarkan masuk lab dulu. Kena siapkan introduction dan lit. review thesis dulu, kalo review keren buleh publish kat journal. Hik hik mati2 selama ni ingat review paper propesor 20-30 tahun experiences jer yg layak publish :)..sebabnya dlm masa 6 bulan-setaun kena present untuk candidature confirmation, so itulah antara yg dipresent. Blur kejap naper takleh masuk lab lagik? (risau nanti nak tulis apa report Q?? No report no money). Beza ngan research kat tempat kita, masuk lab terkehel langkah pastu tunggu magis hi hi...bukan gue, hik2..betul jg nih.

2007 dalam kenangan



Memula masuk TC bos asyik marah Maya tak masuk lab? Mama Chah merungut Maya tak tanya so dia tak tau apa yang Maya tak tau??? Mmg pom Maya tak paham hapa masa mula2 masuk TC dulu, bukan bidang Maya, bahkan ilmu TC Maya kalau ada pun setakat 0.01% sahaja..Maya spent 1/2 year kumpul journal/method/dll untuk paham segala mak nenek berkenaan TC, then barulah bleh paham...Biar apa orang kata, tak perform ke, pemalas ke, takder kerja ke, macam boss ke whatever..."Maya tak kesah" yang jelas Maya tak reti wat kerja tanpa tau hujung pangkal and Maya harus study dulu anything that Maya need to do dan Maya tak ngaku pandai apa yang dia memang tak pandai. Kalau pandai pun Maya tak ngaku jugak, sebab ilmu Maya terlalu sikit...dan lepas 8 bulan eksperimen, Maya dapat klon TC pertama RRIM 2000 :) then continously dapat plantlets selepas itu, takyah pakai eksplan dari KT pom..Alhamdulillah, janji Allah benar..."Dia tidak menguji kita dengan apa yang kita tidak mampu"...Boss terjah ofis Maya, Alhamdulillah....see, Dia pasti mahu menunjukkan sesuatu, kata Boss. They sent you here where the place they not allowed to publish anything then they wish you to sunsine....mendung berlalu setelah mentari menampakkan sinarnya. Hujan gerimis mula berhenti tak kala matahari mula tersenyum..dan Maya juga mula tersenyum. Suatu petang November 2008, ketika Maya di ambang keberangkatan, boss memeluk Maya dengan tetes-tetes jernih berlinangan di birai matanya..dia menyapunya, Maya terkedu..Maya mati akal, Maya tidak mengerti apa gerangannya atau Maya sebetulnya sudah miskin perasaan?? Boss berkata "Pulang dengan ijazah, buktikan pada mereka!"....Itulah aku, cey wahhh!!! hak..hak


Sekarang berkerja keras sehabis tenaga, perah minda sampai kecut, semoga 3 tahun pulang dengan segulung ijazah..Mari sama2 berdoa untuk ku, Maya. Cau cin cau.... :P


..............supaya sindrom "hilang ingatan" tidak berulang........