Ketik

Monday, April 30, 2012

Jaga peribadi

Assalamualaikum Chenta! A very good morning hari yang cerah selepas hujung minggu yang bershower...seronok eiy memanjakan diri di rumah dan labour day kat sini pun bkn jatuh 1hb tapi 5hb :)..tak tau la kenapa berbeza dengan donia??

Ermm...sebenarnya takder la sengaja nak bertenang di rumah pun, sebab bateri kete flat dan ujung minggu manada kedai beroperasi? So tersadailah jawabnye.. Plan nak meng-Avengers-kan diri terpaksa kansel..simpan next week..sesambil nak gi tengok mummy exhibition di BNE museum..insyaAllah

Hari ni tanak ulas apa2 cuma nak ber"pantun" begini.....

Kalau ilmu belum banyak,
Jangan cakap banyak...

Kalau tak mau terfitnah,
Jangan menfitnah...

Kalau tak sahih
Jangan main2 hadis..

Ada hati peduli,
Ada akal adili..

Telinga ada 2 kanan dan kiri,
Mata juga dua kanan dan kiri..

Jadilah padi,
Makin berisi makin menunduk diri...

Jangan jadi antah melukut cuma di tepi gantang,
Tapi jadi lah beras dalam kepuk ditanak kenyang...

Tunduk jangan sebarang tunduk
Tunduk cuma selaku hamba yang zuhud

Baca, serap, hadam dan ta'akul sendiri
Mau berhujah berdialog nanti bila dah jadi somebody
Somebody yang bukan dipuja puji materi
Tapi somebody yang punya nilai kendiri...
Terhias mulia pekerti :)

Dalam situasi fitnah melata, ku pohon Allah sebagai pelindung dan penunjuk jalan yang benar...

Adios amigo!

* sikit punya susah nak pikir post title..dekat 15 min! Pun macam masih tak kena...

Macam susahnya nak cari examiners thesis ni..7 nama yang I suggest sumer kena tolak..huuu..tak sesyuai katanya. Finally Daryl sendiri promise untuk carikan..


Opss! Hahaha...sumpah I tak tiru puisi pakcik ni..baru jer tgok pas tulis versi I sendiri

Friday, April 27, 2012

Setuhpid

I've got one issue which annoying me since last year :/...selepas berulang kali disogokkan arahan/permintaan bodoh ni hari ni saya tetiba terbertanya ke Daryl tentang peruntukan para lecturer di UQ. Hmm..kebiasaan kan semua ada peruntukan untuk tujuan pengajaran/research mereka. Dan tak berkecuali RHD student pun ada peruntukan $ 2000 setahun per head. Bila ada student berkenaan yang tak guna duit that year so, advisor yang memegang akaun boleh divert ke another student.

Tapi......stupid thing happen to me, since office saya di bangunan utama, se-floor dengan para lecturer dan technical staff barangkali so "kejanggalan" itu terjadi kepada saya..eermmhh! Susah sangat nak explain eh...senang citer, saya kurang senang apabila advisor utama yang memegang akaun saya asyik sekat penggunaan peruntukan tersebut! kasi duit untuk gi konferens cuma $1000, sedangkan Daryl leh kasi dekat $2000..Kamani yang dah submit thesis pun sudi jer kasi bahagian dia. Saya beli kertas untuk kegunaan saya pun beliau pau! Asyik datang mintak...Ekeke...its sound stupid to me Daryl, cakap...apalagi saya kan...its sounds and buzzing me stupid for a long time ago ...bahahaha. Siap cakap next time nak mintak lagi dan siap mintak suh saya share dengan bakal student baru dia..tatau awat kemut sampai lagu tu????

Nini suggest tipu cakap dah habis, tapi kertasnya dok ada jer bawah meja saya, and Daryl suggest me to hide or bring it home..bila nak pakai bawak, cakap kertas dah abis katanya...hahahhaa! He kept repeating "it sounds stupid to me, never heard lecturer asking stationeries from students" katanya :p

Hmmm...lawak la..takpe la ptg ni I nak jadi bijak, nak simpan kotak dalam bonek keta, nak pakai nanti amik satu, dah abis amik satu lagi...muahahaa...whatever lah..bukan dia baca pun blog neh :D Dah la dia tak buat kerja dia baca my thesis..terpaksa pula lantik critical reviewer dari luar, lagi kena supply printing paper kat dia :/

Ubah

Tetiba saya merasa seperti hidup di era KMM pada 74 tahun yang lalu...di mana kebangkitan golongan muda radikal dan para ulamak dalam mencetus pembentukan Malaysia pada hari ini...saya kembali teringat tokoh2 KMM (Kesatuan Melayu Muda) seperti Ibrahim Yaacob, Ishak Haji Muhammad, Ahmad Boestamam dan Dr. Burhanuddin al-Helmy dan pahlawan2 melayu dari serata corok kampung seperti Mat Kilau, Dato Bahaman, Tok Janggut dll..


Errmm takder bezanya perjuangan mereka dulu dan mereka kini..Dulu mereka menuntut kemerdekaan dari penjajahan Bristish, sekarang mereka masih menuntut kemerdekaan dari tinggalan penjajahan Bristish. Walau sudah merdeka lebih 50 tahun yang lalu, sebenarnya kita masih terjajah. Kita masih mengguna pakai sistem perundangan penjajah termasuk ISA dan undang2 sivil yang lain.


Apa yang ada pada hari ini ada nilai tambah..Slogan mengutamakan bangsa sudah lapuk dan terlihat tidak bijak lagi. Muncul golongan2 ber-idea segar yang mula mengubah persepsi bahawa agama yang didahulukan. Jangan kita menjadi seperti bangsa Arab yang terlalu taksub dengan bangsa sehingga mereka terjajah hingga kini. Apabila kedaulatan bangsa yang menjadi madah perjuangan maka kita tidak kemana. Umat Islam berbilang bangsa, warna dan keturunan. Kenapa kita menidakkan hak mereka? Apabila sudah ditahap menyantuni segenap lapisan miskin, hina, bukan melayu baru lah kita layak digelar negara Islam. Justeru bukan Islam juga akan turut terpesona.


Politik kita yang terkotor abad ini menghalalkan pelbagai kaedah untuk terus menobatkan hanya diri sendiri layak dengan menindas dan menekan dengan apa cara sekali pun. Tuntutan mereka murni. Mengapa mereka dibantai, ditangkap, dihujat, disekat dan berbagai tekanan lagi..


Kita semua ingin hidup dalam dunia demokrasi yang sebenar2nya adil.



Tuesday, April 24, 2012

Truly amazed me

Well, memula masuk opis online net, masuk fb tgk apa yang terkini..cari post2 berita, renungan, trafik report tak lupa gossip* sigh!...pastu masuk blog tengok pelawat, tgok new entry kroni dan links2 lainnya, masuk semut papan kekunci, terus stress baca entry tentang breheng ali, post video katak...what a stresssss morning..then buka google, nampak zip bersilang macam salib*dalam hati..propa neh..pastu main2 ngan zip tu kot2 leh gerak..tarra! tetiba screen google page terbuka...terus sukahati, main2 lagi beberapa kali dengan hati yang girang*macam sinchan nampak cikgunye boobs wakaka..sekarang pagi saya jadi ceria...terima kasih google, plus buka pengetahuan baru ttg ZIP!

Ever thinking of this way of delivering knowledge/msg/ etc?...the simplest presentation about simplest inovation but with enormous invention and benefit the whole world..amazing :)

Katak melalak

Thursday, April 19, 2012

Is there any new dawn?

Setiap pagi sebaik mata celik sebelum bangkit, memang sangat selesa bermalas2 nak2 bila dah nak masuk winter nih..my mind always flew away remembering my past, my present life and sometimes about my future that I haven't got any plan for it.

So, when I look back into my life, I recognise that I still harbouring bitterness inside. Not that bad, but just a little and it just faded day by day..years by years. And I will keep telling my self, stop playing the same tape and keep re-wind the same song and music. People need to move on, breath in a fresh air and wake up in a new dawn..and I also keep telling my self, if He did not answer my pray yet, maybe its not the perfect or correct time for me to get it now. I keep telling myself someday, He will full fill my wishes, indeed I already get most of them. And I also ignored so many chances that He offered me in the past.

Sometimes, I feel regret but I will confide in my self and telling myself, that it was also happened for reason. It not just simply happened. He did answer my pray, just me who kept confused and did not get better view. I was not able to think and make a decision properly. I was just too confused and let the bitterness with me for so long.

When I feel so empty inside and feel that life is totally meaningless, I wont cry anymore. I am adult and mature enough to be positive and find my own path and happiness. And I keep walking on my feet, stand on earth...solid.


Wednesday, April 18, 2012

BOSAN lagi

Am finishing Chapter 3, Chapter 5 and Chapter 6..now am gonna work on Chapter 4 again...revision and polishing it to be present and submit to Acta Horticulturea. Arrgghhh....I can't wait to go home this coming June. So much boredom already. I gain weight coz of staying still on the chair starring at the screen the whole day. Bergerak cuma ke toilet.

Mataku sakit, kepala ku pening, jiwa ku memberontak!!!


Argggghhhh... No life other than this :,(


What should I do??????

Monday, April 16, 2012

Etika menjadi Scientist

Amboi, terbanyak plak entry hari ni....senang sgt ler kononnya..okay, since I do my PhD here I've learn something very powerful in scientific world. Yang boleh memusnahkan kreadibiliti dan kerjaya kita sepenuhnya. Ia berkaitan teori yang kita bangun, claims results kita yang tak appropriates, termasuk plagiarism etc..overall ia berkenaan publication kita. Sebagai scientist kita tak blh syok sendiri

Contoh saya terjumpa protest terhadap teori sorang scientist ni, kebetulan saya pun ada gak refer paper dia..hmmm sila lah pergi ke link


Contoh surat bantahan:

“Save the Cohesion-Tension Theory!”

Letter to the Editor-in-chief of the New Phytologist Journal

Dear Editor,

In the June 2004 issue of the New Phytologist, a paper was published by Ulrich Zimmermann and co-worker in the prestigious Tansley Review series under the title “Water ascent in tall trees: does evolution of land plants rely on a highly metastable state?”. In the paper, Ulrich Zimmermann develops at length his own views on the mechanisms of long distance water transport in plants, and claims that the “arguments of the proponents of the Cohesion Theory are completely misleading”. This paper is an insult to the outstanding work of hundred of prestigious plant physiologists since the pioneering studies of Dixon, Joly,Askenasy etc. more than a century ago. The ideas developed by Ulrich Zimmermann are inconsistent, suffer from major flaws, and completely misleading. These flaws have clearly being pointed out in clever recent papers and it would be a waste of time to develop further them here. There is a vast consensus about the Cohesion-Tension Theory among plant physiologist today and Zimmermann’ views are shared only by very few persons worldwide. I admit that publication of controversial ideas are sometime highly challenging, stimulating, and hence contribute positively to the normal progress of Science. This is definitively not the case for this article. First, Ulrich Zimmerman has already published his controversial ideas in many journals so far and plant physiologists in the field are largely aware of them. Second, many of us have wasted their time in demonstrating by straightforward experiments that Zimmermann theory was flawed and inconsistent. It was a waste of time because this contributed marginally to the overall progress of Science and only confirmed what was cleverly stated decades ago.

It must be pointed that this review is a real menace for future scientists. Tansley reviews are usually outstanding and, hence, highly praised by students and young scientists. The fact that that are now freely accessible online will further contribute to their success. Therefore it is critical to inform as soon as possible the readers of the New Phytologist that:

1- The cohesion-tension theory is the only valid and consistent theory for long distance water transport in plant.

2- There is an extremely large consensus about the CT-theory among the current scientific community.

3- The ideas developed by U Zimmermann are highly controversial and shared only by himself and very few persons on earth.

4- The editorial board of New Phytologist does not endorse the views presented in this review.

Tansley Review being commissioned by the editors of the New Phytologist, I judge that it the responsibility of the Editor-in-Chief of this journal to inform himself the readers of my protest. If the Editor-in-Chief does not fulfil my above requirements, I declare that I will:

1- Never cite Zimmermann’s Tansley Review in any of my forthcoming article.

2- Never submit a paper related to long distance water transport to New Phytologist in the future.

3- Never review a paper related to long distance water transport for New Phytologist in the future.

Sincerely Yours

Hervé Cochard

UMR-PIAF

Proponent of the Cohesion-Tension Theory.


Maklumlah saya baru berkira2 nak jadi scientist yang sebenar...hmmm, so baru nak amik pot menda2 nih :p


Dan ini pula komen ke pihak journal yang sok bagus huhu


Dear Prof Woodward:

It seem to me that you have gotten yourself and New Phytologist into a

lot of hot water! I have been ready the rather large number of protest

letters written to you. I cannot understand how New Phytologist could

publish a review paper without proper peer review. You clearly dropped the

ball in this case. As I recall when I published a Tansley Review some years

ago, it was very adequately reviewed by my peers. Given that everyone in

the field has sent a letter of protest to you I can only conclude that you

went out of your way to find totally unqualified reviewers.

You may recall that New Phytologist had the misfortune of publishing a

paper by Zimmermann's group that was conceptually flawed and that I had to

publish a reply: Tyree, M.T. Capillarity and sap ascent in a resurrection

plant: does theory fit the facts? New Phytologist 150: 9-11 (2001). You

appear not to have learned from this mistake and have published yet another

paper by Zimmermann that is also conceptually flawed. There is nothing new

in the Tansley Review that has not already been published and responded to

in detail by us all.

May I suggest that it is time for New Phytologist to review their

editorial and peer review policies?

Thanks,

Mel Tyree

Prof. Melvin T. Tyree

USDA Forest Service

Future prospect

I think I can see my future now :)

Dalam dok mencari possible examiner for my thesis tetiba terjumpa seseorang yang work on water relation dalam Hevea Brasiliensis!! Dengan group India dan Thailand, tapi belum ada group Malaysia...yeaa!!!

Beliau berpusat di INRA, France....hmmm...I can clearly see my future :))

Hope my plan will come true...Ya Allah penuhi impian ku dan murahkan rezeki ku..aminnnn

Free education

Assalamualaikum cinta!

Akak*mood keluarga balik...nak share pendapat peribadi perihal isu free education sket hari ni. Heboh kan demo sana sini kat tanahair. Free education ni sebenarnya ada pro and cons nya.

Faedah nya...

1. Iya ia menjadi kewajiban kerajaan untuk menyediakan pendidikan percuma untuk rakyatnya.
2. Ia membuka banyak peluang kepada golongan anak2 miskin tapi bijak untuk melanjutkan pengajian mereka ke peringkat lebih tinggi.
3. Ia menidakkan penindasan dengan meniagakan produk keperluan asasi manusia
4. Ia menggalakkan sifat pemurah, belas dan tanggungjawab di kalangan pentadbir
5. Ia membuka peluang penerokaan ilmu dengan penuh beretika dll


Tetapi dengan mentaliti masyarakat kita yang rata2 masih tidak punya integriti diri yang tinggi,

kemungkinan buruknya ada:

1. Ia mendidik masyarakat yang pemalas dan lesu
2. Ia menjadikan insan kurang bersyukur lalu kurang berusaha
3. Masyarakat tiada daya saing

Tak terfikir dah apa kemungkinan buruknya lagi?...So, ada baiknya PTPTN itu tidak dimansuhkan tapi ditambah baik..

1. Pelajar yang meminjam harus lah bertanggungjawab terhadap dana yang tersedia. Walaupun dah jadi duit kita tapi ia tetap bukan hak kita selagi atas nama hutang. So, adik2 ku seru kamu sekelian alam..banyak yang didengar, duit2 PTPTN untuk sara diri sepanjang pengajian dihabiskan untuk perkara2 bukan keperluan. belanja aweks McD, modified motor, beli kancil/kelisa, tukar handphone canggih, ipod/pad/phone segala...Gunakan dengan bijaksana, barulah bila kita menuntut yang kononnya "HAK" kita tidak dikecam balik...giteww nasihat kakak

2. Pihak PTPTN pula, seharusnya tidak mengenakan kadar interest berganda, kadar interest naik mengikut bilangan tahun hutang tidak dapat dilangsaikan. Itulah yang diterjemahkan sebagai RIBA.

3. Pihak BERKENAAN (kastam ka, menteri sumber manusia ka, menteri dalam negeri ka, jabatan pendaftaran maupun majikan), jangan terlalu taksub menidakkan peluang kerja warga tempatan dengan mengHALALkan kemasukan tenaga asing bagai mencambah taugeh, tabur banyak2 atas pasir*pasir jer, pastu tinggal siram air*siram air jer...cambah tumbuh melata dan LEBAT pula, sebentar sudah boleh tuai...kerana kos buruh yang tersangat rendah (amah pun very the demanding, nak RM700 satu kerja*luku sampai lebam baru tau), maka kita secara LANGSUNG menutup peluang warga sendiri.

So, bila budak2 tak dapat kerja, kadar interest sedang meningkat sedangkan sumber pendapatan belum ada????

Akan tetapi...dengan adanya unsur2 TEKANAN sebegini, kita juga dapat melihat semakin ramai anak2 muda kita menjadi lebih kreatif dengan menjadi INDEPENDENT ENTREPRENEUR, boss kepada diri sendiri dll.

PTPTN itu pula patutnya terlebih awal ada 2 kategori..mana yang layak biasiswa berilah biasiswa, mana yang layak hutang, berilah hutang. Bukan menyamaratakan anak org berada dengan anak nelayan atau memberi biasiswa anak kroni yang sudah sedia mampu tapi memberi hutang anak penoreh getah * kisah silam akak huhu..

Budak2 pula, bila sudah namanya pinjaman boleh ubah, yaktu dengan mendapat CGPA tertentu pinjaman otomatis jadi biasiswa, justeru itu...belajarlah bersungguh2 :), akak dulu kurang bersungguh, tu yang tak boleh ubah...bila sudah kurang bersungguh CGPA pun hancus, bila sudah hancus buat master pun takder chance nak dapat biasiswa...maka bayar lah sendiri. Tapi bila dah bayar sendiri, kerja lah bersungguh2 dan hasilnya pun melebihi orang2 yang biasiswa. Itulah hakikat kita ini..Bila susah barulah ada semangat FIGHTER.

Kesimpulannya, akak ni antara sokong ngan tak sokong isu PTPTN tu...semua pihak kena tau kedudukan dan tanggungjawab masing2. Jangan cuma tahu menyalahkan org lain atau sesama sendiri. Tadbir urus perlu telus dan penuh hemah. Tiada unsur niagakan pendidikan, tiada unsur riba dan tiada unsur joli ngan duit PTPTN.

Contoh kesan buruk free education ada kat QLD ni, locals sangat malas belajar..berapa kerat saja yang lepasan higher school mau masuk universiti? Dah masuk 50 thun sok baru terkial2 nak buat 1st degree, dah dkt 70 baru nak buat PhD..Dah buat PhD tak mau selesai2, sebab dapat elaun! Penganggur plak every fortnight dapat elaun AU600. Orang jadi malas kerja. Tapi yang kerja pula kena tax maha tinggi, terpaksa tanggung hidup king kong pula...iya, ramai yang extreemly obese kat sini sampai terjelepuk jer kat sofa tak bangun2.

Hmmm...gitulah nang adonya cetusan minda di pagi ni :)

Wassalam


Friday, April 13, 2012

Tersangka terrorist

Oh lupa nak share satu story menarik tapi agak "horror"...tengahari semalam, my housemate didatangi 2 pegawai Interpol berpakaian preman. Nak tahu apa kes?

Hmmm..beliau suspected terrorist!!!! Hahaaaa..pekejadanyer...maklumat peribadi beliau semua disiasat, termasuk kisah kematian ayahnya di sini 3 tahun lepas. Siap bawak pegawai yang tau cakap Indo lagi, sebab hoousemate saya itu org Makasar.

Kononnya ada perempuan report ternampak beliau snap2 gambar di kem tentera di Ipswich kira2 30 km dari sini. Reporter tu siap amik no kete beliau, tu yang Interpol tau segala file peribadi. Sakan la kawan saya kena investigated, siap tunjuk isi kandungan camera..katanya perempuan berjilbab turun dr kereta foto2 dengan DSLR *sib baik tak suspect aku....huhu

Katanya its illegal tapi sensitif...jenuh la kawan saya explain dia bukan pelampau agama dan bukan terrorist...hummm..pekejadahnya kita nak stop2 kat highway snap2 gambar kem tentera?? So, beliau ditanya samada ada musuh tak tapi salah sorang dr pegawai tetap bermuka suspicious.

Kebetulan hari kejadian kami semua ke Inala, saya ngan adik2 undergrad dan beliau ngan suaminya sambil langsung ke rumah kawan dan ke BNE beli ole2 untuk suaminya bawak pulang...so, at least kami ada alibi kalau kes berlanjutan..resit beli belah di Inala dan kawan2 yang di jumpa tempohari * tapi katanya kawannya berjilbab labuh pula..hmmm

Sangat ridiculous kannn...so hopefully it just random picks. Betapa takutnya mereka kat muslim..ini semua gara2 org tadak akal yg suka bom diri sendiri. Eloklah mentamadunkan diri dan negara sendiri dulu supaya tidak terus terjajah dek barat..hmmm malas nak ulas pepanjang.

Final Milestone

Assalamualaikum cinta!

Pertama sekali nak panjatkan syukur ke hadrat Ilahi, Alhamdulillah kerana sudah lulus final thesis review dengan cemerlangnya! Yeayyy..................with all the positive comments from the assessors.

Dengan segala kepayahan batuk, demam dan semput akhirnya kerja selama 3 tahun telah selamat deliver ke audience dengan jaya. 25 minit presentation, interview dengan panel penilai pastu penggulungan output semua berjalan lancar. Alhamdulillah.

So, skang tinggal compile all the chapters and do several revision, nominate examiners and by August boleh submit and by September boleh balik for good. Semoga segalanya berjalan lancar tader drag2 by advisors or watever yang boleh membantutkan proses. Semoga segalanya dipermudahkan-Nya..amin..

Kedua...hari ni juga elaun dah masuk..terus bayar upah proof read dan sewa rumah hiiii, sok bolehlah gi shopping groceries kat Inala, lama tak makan ikan :(

Till then chow....

Thursday, April 12, 2012

Syukur lah



Haaaa...berdebar gak kan bila dgr bakal ada tsunami lagi...berderau jer darah naik ke muka. Alhamdulillah sekadar teguran Allah saja. Mungkin peringatan spy manusia tdk terus lalai...

Tsunami predicted massive than the previous in 2004 sebab gegaran pada magnitude yg lebih besar.

Apapun...kejadian macamni menyatukan manusia seluruh pelusuk dunia, semua berdoa...



Surah Hud (11) ayah 4:

"To Allah is your return, and He is Able to do all things"

Wednesday, April 11, 2012

I hate you......

Tetiba saat ini BP saya dah agak naik..2 minggu tunggu elaun masuk tak masuk2 lagi :(...ni sudah lewat hampir 3 minggu, ingat sb cuti easter ke, sebab tgu surat kelulusan extension ka apa ka?? Tapi sampai la ni belum masuk???? Dalam akaun cuma ada ~ $ 7 jerk :,( so skang saya dah hilang ke-cool-an nya.

Sangat kejam mereka iteww...cemana nak bayar sewa? nak bayar upah proof-read? Dah malu beb sebab lewat lebih 2 minggu...nak mamam lagi uhuks!

Kalo transfer gaji caj RM10 + AU10 beb...so total hampir RM50! So, kalau emergency pakai kad kredit jerk la, currency semasa..tapi cemana nak bayar sewa dan upah tu??? bukan leh pakai kad kredit...huwaaaaaaa!!!!

Setakat $1300 sebulan jerk pown....saya nak kuar kerja cari duit lebih tak buleh, kerja PhD saya bertimbun2...I hate you dem moron!! heemmm sapa la nak hate pun tatau. Berkali2 dah email dorang, call tadak sapa angkat!

Bersabarlah hati :/

Saya tadak mood nak kerja...

Tuesday, April 10, 2012

Warna, solat, manusia dan alam


APA HEBATNYA SOLAT DI AWAL WAKTU?

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam.

Rasanya fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi, betul tak?

WAKTU SUBUH

Sebagai contoh, pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.

Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) - dalam erti kata lain jaga daripada tidur.

Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat di awal waktu.

Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum.

Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud.

Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.

WAKTU ZOHOR

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (Isyraq & Dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor.

Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.

Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan.

Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya.

Orang yang tengah sakit perut ceria tak?

WAKTU ASAR

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.

Rahsia warna oren ialah kreativiti.

Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ini jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu).

Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita.

WAKTU MAGRIB

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah.

Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.

Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita.

Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

WAKTU ISYAK

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan.

Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.

Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan.

Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam.

Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

QIAMULLAIL

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus.

Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.

Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam.

Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya.

Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.

Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.

Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hamba-Nya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukan-Nya.

Friday, April 06, 2012

BOSAN

Rasa sgt bosan mengadap pc dan kerja 11 jam/sehari, 7 hari/seminggu, demam selesema batuk pun belum sembuh, elaun lum masuk...pasni ni nak hantar report lewat la plak, selama ni selalu hantar cepat, tapi elaunnya selalu lambat sampai 2-3 minggu..dalam email kemain sedap "mengugut"....memang mencabar keimanan tol...eh rasa nak bercinta la...huahua

Tak sabarnya nak balik bulan June nanti...every year macam terjadual pulak mesti balik tiap June enh? How enh? Kebetulan plak setiap habis milestone seminar jatuh bulan Mei/June. Dan taun ni kebetulan conference tu pun jatuh bulan June..so, Sunway Legend Hotel dah booked, MAS flight ticket dah booked...huuu...selama dok sini cuma berpeluang naik MAS 3 kali, datang dulu-conference-balik for good nanti :)

Plus cuti seminggu...huuuu dah memacam dalam kepala. Nak gi tempah kabinet dapur, wardrobe master bedroom, wahaaaa penjaga rumah harus siap siaga untuk pindah pabila tuan sudah balik nanti...nak gi makan kat Seoul Garden, nak book kereta baru..memacam lah including nak gi shopping koleksi baju kerja serba baru letusss punya.




Tuesday, April 03, 2012

Pause

Berehat sat, makan+ solat+blogging.....baru jer selesai final editing 2 chapters untuk final review :)...boleh senyum dah nampak rupa thesis. 1 darinya dah boleh submit ke journal. Travel form pun sedang diapprove. Alhamdulillah....

Pasni nak start editing final research chapter puler...dan takder apa isu nak update lagi :p

Monday, April 02, 2012

Drama pagi ini

Cish! satni hampir menangis depan Daryl lagi...sebabnya ai datang mengadap dia nak bincang beberapa isu termasuk all the expenses need dan procedure mengisi travel form dan abstract final review. Tetiba kena marah tak buat kerja awal2 since kononnya allocation dah approved lama. Pastu dia gitau account personal datang mengadu ngan dia upset ngan wa sebab tak follow instruction..WTF! Uni ada procedure katanya... kena lecture pula yg dia takan check abstract aku sebab aku bagi last minute! Dia ada beratur list nak kena buat (siap sebut satu2 tu) , then akan buat ikut priority, padahal aku kena submit rini! Waaaa....memerah muka gua, mata dah bergenang dgn running nose segala.

Pantang menyerah kalah, aku justify la balik semua..take time jugak "bertikam lidah" ngan dia huhu..dia cakap as postgrad student aku patut matured enuf untuk terima, digest dan lupakan hal tu, dah history katanya..caish! Sambil aku berulang kali cakap its not fair! Why she have to upset with me and saying that am not following her direction, I shouldn't be blamed because we are still on track..its not that late...June travelnya beb...

Aku dah nak blah, dia suh amik kusi.. I nak cakap more..aku cakap aku kena pergi, hidung aku banjir! Dia cari tisu...huhu

Sambil explained padahal aku dah berulang kali tanya dia, dia kata dia tak reti form baru dan dia tak boleh tolong aku, org yg boleh tolong cuma account officer. So, aku gi la cari account officer tadak la pulak, so aku terpaksa tanya kawan yang pernah buat. So aku dah book hotel room guna duit aku dulu as my friend explained to me. Than claim later dr cash passport.

Awal2 aku terkial2 mintak no accounts, dia cakap dia tak tau, suh gi tanya account officer..then aku nak mintak tolong dia gayut kat tepon dari jam 12-5pm. Bila aku email advisors mintak no. account baru dia terkial2 datang kasi kat aku. Tetiba gi mengadu cakap aku tak ikut instruction pulak...saja jer nak pedajal aku..cish!

And finally dapat conclusion sebab dalam email aku tadi pagi aku mention nama org lain yang assist aku while Daryl mention nama dia as orang yang well known and well trained ttg urusan tu, so dia patut boleh assist aku...hummm maka aku dan Daryl dapat lah simpulkan apa reasonnya.

Dan insiden end up dgn Daryl tutup pintu spent almost 1 h revise my abstract bersama2...cihieww! Plus bincang pasal kelembapan keterlibatan another 2 advisors :(

After that 1 meet the main advisor, terlewat hampir 1/2 jam..dan as usual dia tanya progress dan if anything needed just let him know..huh! You always been late..bila semua dah selesai baru muncul..

Huuu..tak dinafikan Daryl lah chameleon yang pandai memujuk...setelah buat kita upset hampir berjurai air mata, dan2 dia "pujuk" balik tru a very gentle way..Caish100x!


Sunday, April 01, 2012

CAPEK dowh..

Ambo rasa sangat penat di ketika ini...tengah pulun Chapter 5 lepas dapat dr Dr. Don pagi Jumaat lepas. Sejak semalam pulun sampai saat ini belum siap..banyak nak kena edit dan re-structure termasuk edit segala figures..semalam tensi stuck kat SigmaPlot akhirnya dengan bantuan tutorial di Youtube masalah telah selesai..terima kasih abang Youtube :)..takder manusia boleh tolong selesaikan masalah rupanya mesin jugak yang pandai.

Ni Chapter 6 belum sentuh :(, nak kena circulate esok dah untuk meeting final review..Hoorreeyyy! Final milestone...tapi dengan keadaan yang masih demam dan paksa berkerja keras ni bimbang gak..org kata kalau sakit takleh paksa otak kerja..deteriorate nanti sebab transmitter tak dapat di pass dengan sempurna. Ibarat kalau kita drive dijalan yang sdg dibaiki lar lama2 tayar kereta dan engin kong..giteww

Daryl dah mintak satu chapter..mentang2 dia dah selesai check manuscript untuk Chapter 3 tu..manuscript tu patut submit bulan July taun lepas lagi, tapi dia juga yang tangguh2, tak urgent katanya..Cish! Nak tunggu tarikh tamat cuti belajar lah baru urgent.

Tak dapat juga rasanya nak submit yang completely revised and edited...insyaAllah yang menilai nanti pun mereka juga..lulus tak lulus pun depend on mereka juga. Bukan sekadar complete chapter. Yang penting benda dah ada dan somebody dah baca. Plus...daya usaha, kerajinan dan dedikasi kita juga jadi faktor penentu. Mudah2an smooth jer sebagaimana milestones yang lepas2..hii...jangan ingat senang yer. Ada banyak kes sangkut sejak 2 menjak ni. Ada yang sangkut kat confirmation, ada yg sangkut kat mid-term..kalau dah sangkut kena buat re-writing semua documents dalam tempoh sekurang2nya 4 bulan baru dapat surat lulus. Waimo dah lulus pun sebenarnya masih kena revised jugek hihi...yang penting rekod cantik! Bila sangkut bukan sekadar atas paper or between advisory group dan university saja...kita pun akan rasa down dan segala perasaan negative yang lain :(..Alhamdulillah setakat ini semua tu tak terjadi kepada ambo dan semoga yang ni pun cemerlang saja..

Khamis ni practise talk sekali lagi coz 30% content slides harus dibuang..present interactive dan simple talk katanya...buat seolah2 kita bagi talk kat budak umur 5 tahun..means takyah nak present scientifik data dan figure bagai nak rak..cukup summary seluruh 3 tahun works tapi dalam bentuk yang layman pun boleh paham dan minat nak dengar...macam senang kan? Tapi dari yang komplikated nak jadi simple tu yang payah..kalau sebaliknya senanggg sangat.

Adoiya..pas siap final review ni, kena tulis paper conference pula...arrggg!! sangat capek wa cakap lu...jadi afdal lah kena gi coti2 dolu sbelum masuk kerja balik kat LGM..