Ketik

Saturday, December 29, 2012

Tudung stylista

Sejak dua menjak ni feshen2 tudung bagai2 nan hado kat bumi fana ku Malaysia ini. Butik2 maya ni bertempek2 iklannya kat mana2 website. Bagi yang dah maju sket boleh bukak butik di rumah2 kedai. Kebanyakkan pengusaha butik2 ni muda mudi lps graduate 1st degree. Baguslah, bijak pandai adek2ku sekarang bina kehidupan dgn bertapak dlm bisnes. Macam2 nama ada...fareeda, radiusite, sugar apa ntah, Qish Qish dll.

Turut tergoda dgn promosi maut dari adek, saya pun terbeli..terbeli ya, tudung tipis bermanik radiusite. RM80 ya untuk sehelai kain organza tipis kaler biru nila yang sampai sekarang saya belum pakainya. Antara tak reti pakai atau takder baju sesuai untuk dipadankan. Saya rasa sebab utama ialah tak reti nak pakai, selain tudungnya transparent..huahua..Tetiba teringat komen Paul cikgu english saya kat ICTE dulu..kata dia, pakaian saya tiap2 hari musti mau matching from head to toe...hahahha..cikgu yang sangat romantik dan penyayang sebab setiap ketika akan mention bini dia dalam kelas, sampai ramai gegirls kat ICTE jatuh sinta sama dia, walaupun dia botak. Dia pernah cakap, "I know among you are highly educated and professional, have a degree higher than me..but I'm your (English) teacher" ...kalau tak kerana dia dan latih tubi dari nya tentu IELTS saya tak setinggi tu, antara penyebabnya..

Hokay, berbalik pada kisah tudung. Bukanlah bermaksud mengutuk sesiapa..sekadar pandangan peribadi. Pernah tak anda merasa pelik tengok feshen2 tudung alaf baru ni? Ada yang beruba turban Afrika (Yuna), berupa layah rahib (Najwa Latif dan Hana Tajima), berbelit2 penuh colourfull macam aci junjung teko dari sungai Ganges pun hado...memacam lar hihi. Sekali tengok, rimas pun ada. Susah payah dan gigih putar2 dan kelepek2 tudung tu pepagi sebab nak Nyata jelita katanya. Kalau dulu pakai nama retis untuk lariskan tudung, sampai Mawi pun pakai tudung...sekarang nama2 dengan abjad double e atau bermula Q dijenamakan. Super singkat dan duper jarang plak tu...mahal toksah cakap. Tudung2 saya sendiri pun kurang labuh, tapi nyata dan jelas tudung2 letops yang konon glamer tu sangat tidak menepati syariat untuk dikatakan guna penutup aurat. Material yang jarang, singkat, penuh warna warni striking dan bermanik serta berlabuci lebih kepada perhiasan yang berlebihan semata2. Kasian tengok...macik2 pun pakai tau.

Saya cuma pakai tudung kain "jersey" (nama yang diberi sorang adek kat UQ, Gatton)..tudung "bibik" (nama yang diberi adek saya), yang dibeli di Muaz tekstil Jln TAR, KL. Biarpun tak glamer, tudung ni selesa kerana kainnya tebal, agak menutup dada dan senang dipakai dan dibasuh. Murah pulak tu...kurang dari RM10 sehelai..antara RM5-9 jerk saya beli kat situ. Tapi kalo korang beli di butik2 sekitar jangan haraplah dapat harga tu..paling murah korang dapat RM20 untuk tudung yang sama, ada yang cecah RM50. So...pilihan kan ada, cuma jalan sket jer ke deretan belakang sepanjang lorong tapak pasar malam antara kompleks Chambel dan Semua House tu. Selain boleh beli borong, kita boleh beli antara 10 helai tudung dengan harga yang sama untuk cuma 1 tudung Raduisite..kadang2 sama jer patern dia, cuma ada tambahan brand butik di tudung butik2 tu. Eh! ter-promosi Muaz plak dah heh? Kurang dah pakai bawal sekarang...sebab sangat malas nak gosok pepagi.

Hmmm...mungkin sipemakai tudung pelik2 tadi merasa chanthek, fashionistas, urban dan glamer dgn style tudung tu, tapi hakikatnya sangat buruk dan jelek ya kalau tak kena cara dan gaya. Kecuali kalau kita super jelita macam Lynda model radiusite tu :P

Puisi Cinta Seorang Suami


Syahdu puisi yang ditulis seorang suami yang baru kematian isteri beliau ni...saya cedok dari fb seorang kawan.



Kulepaskan Kau Kembali
(Belangsungkawa buat isteriku Ramlah Rashid)

8 oktober 1976,bersemi cinta di batas rindu
Dia menyatukan kita.Menyemai bahagia
19 dec 2012,terhenti alun samudera
Kau pergi tanpa berpaling.Kembali mengocak ombak
Aku di pelabuhan.Tertinggal menanti noktah sendiri.

36 tahun di perjalanan.Pelayaran tanpa noktah
Kadangkala mabuk sendiri.Merentas 7 lautan
Memunggah karang di pesisiran.Membina pulau-pulau harapan
Terbentang titian.Berganding seiring.Merentas sempadan malam
Di tebal kabus malam.Kau melepaskan tanganku.Pulang sendirian.

Asal tanah.Kembali ke tanah
Ada hidup tak mati-mati.Abadi di dakapan Ilahi
Doaku,damailah kau di taman firdausi
Menyusul aku;tanpa henti.

Yajuk
Bukit jering
26 Dec 2012

Monday, December 24, 2012

Langkawi dan aku...

Peluang gi Langkawi buat pertama kali, diulang pertama kali...ya pertama kali sepanjang hidup yang dah suku abad ni. Saya drive dan untuk sampai Jitra makan masa sekitar 6 jam. Ni 1st time drive jejauh sejak 4 tahun kebelakangan ni. Stamina dah out dan asyik ngantuk saja.

Syukurlah sambil berkerja berpeluang merehatkan minda kononnya kat tempat baru sesambil shopping yang tak berapa sakan. Sebabnya cekelat tak berapa minat dan barang dapur semua dah ada.

Sekarang satu badan krem dan kepala sakit :(, makanya outstation sangat memenatkan. Banyak nak komen sebenarnya..nanti kan merepek2 pula dan merasa tak bersyukur pula. Tapi ini hakikat. Sikap org kita masih sikap masyarakat kelas 3 walaupun negara kita dah ada bangunan tertinggi di dunia dll..kalau dulu bila org asing komen negara kita kotor saya akan marah. Tapi kini, saya turut marah sebab negara dan org kita memang pengotor!

Antaranya..di jeti Kuala Perlis, sebaik habis perjalanan terakhir jam 7pm, sampah memenuhi bawah2 dan atas kerusi menunggu. Bukan selai dua ya. Tapi seluruh dewan menunggu. Padahal tong sampai merata dan sangat banyak. Bila saya jenguk dlm tong sampah, tongnya kosong tak bersampah!

Then bila feri dah sampai, semua pakat berebut naik. Sangat heran dan marah bila tengok lelaki2 muda gagah perkasa memotong barisan dan tak menyempat untuk naik atau turun sedangkan nenek2 pakcik2 tua dan budak2 kecik terkial2 di depan mereka. Sampai ada yang terhimpit ke dinding. Saya sempat membebel "orang muda gagah perkasa dah boleh ke bersabar sikit?" dkt salah sorang yang berkenaan..tapi dia buat bodo tanpa sebarang perasaan! Padahal seat feri cukup untuk semua orang bahkan banyak kosong dan feri cuma bertolak bila semua org telah naik. Jadual feri pula 30 minit sekali.

Dekat hotel pula, sebaik check in masuk tgok bilik agak kotor. Habuk tak berlap dan dinding bilik air berkulat dan berlumut. Padahal nampak jelas kesan lengkungkan di permukaan perabut yang disapu dan yang tak disapu. Boleh dia buat cincai sapu sikit2 jer. Setiap penjuru bilik pula habuk dan kotoran melekat tak bersapu. Homaigad....terpaksa suruh bersihkan balik. Sesudah dibersihkan balik, kesan spray melekit2 kat remote control tak berlap! Bunyi gaya macam banyak songel saya ni kan? Meme lah, saya bayar mahal2 tapi servis cam haram. Sebotol Mr Muscle baru $5 jer..5 ketul span baru $2 jer.

Pastu, ada sekali saya stuck tak dapat keluar dari lif sebab semua yang nak masuk berebut2 masuk. Di tangan sorang2 beg shopping besar2 belaka. Padahal yang nak keluar ni cuma sorang dan yang nak masuk ramai! Can't believe mereka tak boleh tunggu kita keluar dulu baru masuk dengan sopannya. Macam takde minit dah tunggu. Takde pilihan saya pun terjah keluar langgar mereka semua! Tanpa sepatah kata, sebab kalau saya buka mulut maunya pakcik2 makcik2 tu semua saya maki..huhu

Dekat cafe hotel pula, tergamak ada yang merokok! Sudah ditegur budak hotel pun masuk balik sambil pegang puntung rokok yang berasap2. Sudahlah tak sayang nyawa sendiri dgn orang lain sekali dia nak bunuh :(.

Okey, selang masa yang ada sempat lah gi naik cable car ke gunung mat cincang ke apa? Hoh..sejarah dah lupa. Mak saya join gak, sebab mak saya dah tua dan tak berapa sihat budak jaga pintu suruh duduk kat tempat menunggu dan kami beratur panjang adalah dekat 30 minit. Bila dah dekat mak saya dan adik yang meneman datang lah. Eh! pakcik kerek kat belakang panggil budak bertugas dan kononnya report mak saya dan adik potong line. Padahal semua orang nampak mak saya jalan berpimpin dan macam siput sedut dibawa adik ke depan kami. Sedangkan dia sendiri masa memula masuk line berbual2 ngan anaknya yang potong line masa beratur beli tiket dan dia siap cakap "kena buat camtu, kalau tak kul 4 karang baru kita leh masuk" Berbulu sungguh saya ngan pakcik bongkak tu dah la perut gendut dia asek digesel2 kat kita..meluat sungguh.

Dah dekat atas pula, masa nak turun ternampak gumpalan pampers kat atas lantai betul2 di muka pintu cable car terbuka sambil bergerak. Mulia jer najis tu landing kat situ. Tak boleh gamaknya cari tong sampah or simpan jap pastu buang dalam tong sampah ke hapa. Sangat memalukan! Dah lah pelancong asing pun ramai.

Pastu sempat gi Island hoping jap. Kat jeti tetiba perut memulas sebab mmg dah 2 hari cirit birit. Akibat makan kerang rebus kat gerai atau kari ayam kat hotel tak pasti pula. Satu2nya toilet yang ada dimangga rapat! Then tanya makcik kat kedai situ cakap takder toilet. Saya terpaksa gi ronda kat hotel TNB kat situ..pun semua toilet dimangga! Terpaksa tahan sakit doh..Tiba kat Tasik Dayang Bunting makanan kami diserang monyet! Orang2 yang ada sekitar pula masing2 dok amik gambar macam makanan kami dan monyet tu bahan pertunjukan atau ada acara monyet feeding kat situ...tanpa sorang pun tolong usir monyet jantan yang garang tu! Iya menatang tu garang bila kita hambat dia nak terkam kita. Ku cari2 sesiapa penguasa tempatan yang bertugas tak dak. Lempar batu baru lari. Bila monyet dah lari, kami gerak sikit nak naik tangga dan nampak orang LADA, sorang tgh mundar mandir dan sorang tgh briefing pelancong. Padahal kami terjerit2 histeria tadi. Naik dua tiga anak tangga tetiba terbau hapak dan hanyir....rupanya toilet! Bayaran masuk 50 sen! Terpaksa bayar gak. Dah orang bayar mahal, takan nak beli clorox sebotol tak leh?

Kat tasik pulak, saya gatal pi sewa jaket dan terjun ke air..nak berenang ke tengah tak dapat sebab kaki saya asek disedut ke bawah pelantar. Tasik 10 meter dalam dan saya terkial2 nak naik balik tak dapat. Tapi takde life guard! Mujur ada sorang abang dan sorang kakak ni tolong angkat saya naik.. Terpaksa 2 orang sebab saya ni debab hahaha....Mak saya dah panik nak terpa ke arah saya yang terkial2 dalam tasik dan adik terpaksa tarik dia dgn kuat sebab dia mati2an nak gi tolong saya walaupun saya kata saya ok..adeh..rupanya2 jaket saya terlalu kecik dan saya pula gi terjun tempat yang takder tangga. Tadi yakin benar yang diri ini boleh berenang2 dengan bergayanya...hampes.

Dah balik ke darat, dgn pakaian basah2 semua, tapi takder air paip nak mandi atau basuh! Padahal kita bayar mahal2 takan LADA takleh sediakan batang paip untuk orang bersihkan badan, takleh nak cover bil air? Takleh bayar syarikat angkut taik yang dah penuh???. Kena tunggu baju kering baru leh naik kereta dan balik. Tak kan nak naik kereta yang disewa tu dgn pakaian basah masin kan? Kereta baru umur 2 bulan jah. Kereta kita pun sayang, ni kereta sewa kena la jaga jugak. Karang kalo kita dapat kereta buruk rosak kita jugak meroyan.

Adoilar....area cenang pulak asek bau taik dan longkang. Pengalaman kat Langkawi sangat tak menyenangkan. Sungguh menyayangkan pulau lagenda kita tidak dilestarikan sebaiknya.

Sinopsis saya tentang Langkawi...I hate Langkawi & I hate orang2 yang buat Langkawi kotor dan jijik. Biarpun papan tanda "Jadikan Langkawi Bersih" serata ceruk pekan. Saya rasa no more Langkawi for me :(

BTW...kat tempat cable car tu ada taman yang bertemakan Korea dan bendera Korea sana sini. Bila amik gambar saya tengok gambar saya balik sambil merepek *lagi..."aku ni kat Malaysia ke kat Korea?" Segala2nya nak Korea..dari feshen pakaian, gaya mekap, makan, seni pertahanan diri, muzik dll..Kita nak promote Langkawi ke Korea sebenarnya???

Aih!....Cukuplah meroyan untuk kali ni, saya nak tidur sebab penat sesangat. Sok nak masuk kerja dah. I do hope suatu hari orang kita jadi lebih bertomak ninah juga pembersih dan negara kita pun bersih.


Thursday, December 20, 2012

Gambar Konferensi

Yehaahi....am now in Langkawi. Baru balik dari makan malam dan island discovery. Discovery sb kami sesat OTW balik dr dinner di pantai Chenang. Mata ngantuk tp saya gigih update blog :p

Today kami selesai 2nd day of the MSPPC conference, dan semua kami juga dah selamat deliver speech memasing..kami 4 bersaudara dr same division. Tak mampu nak nulis banyak2 saya upload gambaq jer la no..


Kami sdg menerima sijil penyertaan....camna gambar saya overtiming pun tatau la, my friend yang shoot


Gambar tgh present cuma ada saya ngan sorang kawan jerk..1 takde gambar sb sy sdg ber"duty" as chairperson for her session dan sorang lg poster lupo plak nak shoot.


Madam chairperson dan aksi2 nya...hoho, dapat token of appreciation you..sila jeles sbnya...
saya dapat sekotak ferrero rocher 30 jibik hehe..mahai no cekelat nim. Walaupun org kata cekelat n brg2 kat sini worth to buy sb duty free, but saya still rasa mahal...harga corelle berlipat kali ganda dgn harga sets corelle yang dah saya punya imported from oz. Tapi tefal dan vision mmg comparable lebih murah kat sini dr oz, boleh lah beli kalo ada bajet lebih.


Ni ferrero rocher saya, jemput makan. :)....



Tuesday, December 04, 2012

ISO yang memening


Woohoo! Am now in Penang for IQA ISO workshop. Actually, when my colleague forwarded to me the email regarding this workshop I ignored it. Coz my name wasn’t in the list and I thought I am no longer an auditor for the institution. Plus, I saw the names in the list aren’t my friends in the previous auditor list.

I planned not to check for my statuses coz am thinking of “silent death” and retire as an auditor…penat dan pening kerja auditing ni. I was appointed as an auditor for Q since 2004. But, since the last 2 years, there was an “appoint yourself” policy by filling the application form in the auditor’s nomination, so I feel something is lacking and make me loose interest and respect for the post. I’m not kalkatu. As I remembered, when I was 12, I was appointed as a librarian president in my school and I rejected it coz I felt I wasn’t qualified.

But, in nowadays condition, sometimes if we are too reserve and “silent”, there is a theory that we will never get attention, missing in crowds and finally left far behind, which is am not so sure how far its true. New generations are too energetics and aggressive. Huh?…  and sometimes I can’t catch up with their “languages and approaches” even I just about 4-5 years older than them…life not easy when it comes to modernization and urbanization J

Hokay! Back to workshop story mory…as I already forgot about it, suddenly the ISO secretariat called me coz someone told her am already back. I was asked to join this workshop….Aiyak! Means am still an auditor lorh. After a very serious thinking, I’ve decided to stay as an auditor as a “co-curriculum” to my core business. This is my small contribution to make sure our R&D, services and licensing are up to Q standard, comply with ISO, and have a certificate to enhance people trust bla-bla-bla….

Apart from auditing for R&D divisions, I was already trained as a lead auditor to audit management division including account, admin, human resources and branch offices throughout the country in the last 4 years, I think I gained lots of benefits and experiences from it. I learned the function and job scopes of those divisions and it’s allowed me to understand them better, thus makes my life easier when I have to deal with them in any specific matter in future. I know who is responsible for what, plus I make more friends and last but not least…I was treated like a “king” during auditing…mostly they fulfill the auditors gastronomic desire…haha…plastic plastic plastic!? I don’t think an effort to disrupt auditors evaluations ever work on me, since the auditing process was always 100% rely on the filing records and interview. The rest will be discussed among auditors, unless the auditor’s eyes and mind were hypnotized by the delicious breakfast and lunch until felt asleep and their minds were forced quit to enter the hibernation zone J

Monday, December 03, 2012

MAHA 2012

Ya ng au....am back...I may not stop blogging :P. Hokay today wanna share my visit to MAHA 2012. My sister and family came to my house yesterday evening. My brother in law wanna go to MAHA plus they planned to stay at my place until tomorrow coz the contractor for kitchen cabinet will start their work on Sunday and will finish by Tuesday, while I have to travel to Penang for workshop until Thursday. Luckily they start fixing the cabinet on Saturday 11am-3.30pm and only solid surface not done yet...I have to wait until next weekend, together with appointment with plumber to adjust the piping for "singki" and call somebody to break a wall into 7" diameter hole for hob filter..Yae! Finally my kitchen got cabinet :) ....will story later.

Lets talk about MAHA..herrmmm..after long time being co-ordinator for MAHA and other exhibitions participated by MRB for the last 7 years. I only stop involved in that such events just during my final year before flew to OZ and while I was doing my PhD. Of course la while am away am not visible in the institution :). In QLD they got EKKA, exactly the same and they have a public holiday different day for different district dedicated for EKKA visit and to avoid congestion. But I never had time to visit EKKA while I was there. This year am become a full time visitor and unbelievable I discovered and enjoyed so many things that I don't have the chances to do it before. Of being busy at booth and handled the event I didn't have opportunity to "merayau" huhu..




This time I got chance to have a bus trip to the livestock and machinery area. We were like sardines in the congested bus and sweat like shower due to hot day..and my brother said "aha! now you know how the rakyat marhaen rasa, before you were "eksen" with your exhibitor pass hanged from your neck"...huhu...mere "eksen" nehi he...I was just been "tortured" for being bored as an exhibitor.

Actually, being co-ordinator wasn't that hard. What I need to do was went for meeting with the main committee chaired by TKP (D&O), gave inputs and discussed them with other co-ordinators from other divisions, back to my sub-committee from each units under upstream division, appointed a leader for each programs/field, delegated works, arranged duty roster, managed their lunch/dinner allowance plus come out with the ideas for the theme...but, hey! Be a leader we have to work together with them, never2 just delegates, you do nothing and know nothing and at the end you claim all yours..nawnawnaw! Never do that, not good! We have to appreciate and announce our subordinates hokay.... we did a lot but they also did a lot.  


Then, I was enjoyed my MAHA trip sooo muucch today. We had Musang King yang enak giler tu...ermm, bahasa skang kat mana2 waimo kat TV pun musti cakap "giler" yer? So sad :(


Since my bro in law sangat meng-idola kan Hj Akbar tokey ladang deer, so I had to highlight the price for that deers..Oh! BTW, I asked him how much the value for the charolais or brahmin cows those became a winner for the livestock competition? He said they valued RM20++ ...and I said, see...the lembu pun RM20++K, how come people nowadays especially guy soo annoyed with the hantaran RM10K for their bakal bini? Lalalalala.....may be some will not agree with this issues :P


Tuesday, November 27, 2012

To be a blogger

Hermmm.....am thinking of stop blogging, coz my writing sometime "berpuaka" and mengguris perasaan orang. The way am release my tensi and heart feeling sometimes comes to me back.

And the way I show my happiness sometimes leading people to misjudge my personality and I become confuse of my own value. I sometime just talking nonsense and try to make jokes, which I later found it stupid and shameless.

My friend always remind me to be careful on what I write here and anywhere..and my friend always advice me that, never trust people...if we can't trust ourself how can we trust others 100%? Who knows someday, what we wrote and what we said will be used by anybody who not happy with us. If we talking/criticised about politics/management there is a chances where our future will be on risk etc..if we talking about people, we never know they maybe right or we maybe wrong and vise versa.

Hermmm...indeed there is no free speech at all..beside our own agenda to just write and release the burden we might face at that moment, we actually have to be wise. Do not express our thought while we still upset or angry...but wait until it cool down, and after a very fair measure...  then we can responses better.

Monday, November 26, 2012

Padang oasis yang indah

Pagi tadi sebelum saya terjaga dari tidur, roh saya telah mengembara ke suatu tempat yang sangat indah. Saya berada di sebuah kolam jernih yang di dalamnya dipenuhi ikan2 yang cantik berenang ke sana ke mari. Di pinggir kolam tersebut terdapat sepohon pokok berdaun rimbun dan sebahagian ranting2 dan daunnya mencecah permukaan air kolam..di seberang sana terdapat rumput tebal nan menghijau serta bunga2 daisy putih. Di sebelah rimbunan bunga daisy ada rumput berbunga kuning keperangan dan terbuai2 lembut ditiup angin yang sepoi2 bahasa. Di sebelah pokok tadi ada jalan yang saya kurang jelas bentuknya tapi jalan bertanah yang bersih. Di pinggir kolam terdapat sebatang kayu mati yang menjadi tempat saya melabuhkan punggung..

Sebentar kemudian roh saya berada di suatu hutan lapang yang sangat menghijau dan lembab. Hamparan rumput tebal berwarna hijau terang dan basah tidak tinggi tidak gondol seperti hamparan rumput mutiara luas saujana mata memandang. Terdapat beberapa pokok2 tinggi berbatang lurus berwarna kecoklatan berselang2..embun melata di permukaan rerumput yang sebahagiannya berbunga kecil. Di sini saya sedang mencari seseorang yang saya tidak pasti siapa.

Kemudian saya kembali semula ke kawasan kolam, saya terfikir untuk merakam pemandangan indah tersebut. Teringat saya tidak bawa kamera lalu saya merakamnya dengan camera handphone. Kemudian saya nampak gambar yang terakam turut merakam susuk tubuh saya sendiri dari belakang yang sedang duduk berteleku di atas batang kayu hampir reput tadi...mengadap kolam...kemudian saya terjaga dikejutkan bunyi saluran air dari rumah sebelah yang membingit..

Setelah terjaga memori saya masih di sana...tempat yang tidak pernah saya sampai atau lihat di mana2 photo. Sangat indah ibarat saya berada di syurga? Kalau itu lah yang layak saya gambarkan. InsyaAllah satu hari saya akan lakarkan pada sekeping canvas. Terlalu sukar untuk mengambarkan keindahannya dengan kata2, dan saya juga tak yakin mampu menterjemahkannya dalam bentuk lukisan.


Apa yang saya nampak adalah kombinasi gambar2 di atas di satu tempat yang tdk diketahui

Saya berharap ini satu dejavu yang mana roh kita telah pergi ke suatu tempat yang kita ingin pergi tetapi jasad kita sendiri tidak pernah sampai....dejavu ini di mana roh kita mengembara bagi memenuhi impian kita...semoga suatu masa kelak saya akan berada  di situ....

Boy in me


Menjadi org bujang banyak kelebihannya. Selain kita jadi kuat mental kita juga jadi extra berdikari dan  kita pelajari banyak ilmu kehidupan...hehe..Tak percaya? Percaya atau tidak, kadang2 org lelaki sendiri tak reti buat menda2 ni semua. Malam ni saya nak cakap pasal ilmu ketukangan. Kalau ketukangan bunyi sangat pro, kita panggil saja ilmu fixing sistem piping kat apartment...hehe.

Rumah saya dah berusia sekitar 6 tahun, so banyak benda dah mula rosak dan perlu dibaiki atau ditukar baru. Contohnya sistem piping dan plumbing kita ni. Bertahun2 face bowl bilik air dlm bilik utama rumah saya ni dripped. Baru last week saya baikinya SENDIRI. Aha! Terer tak saya? Rupanya kita hanya kena tukar gelang getah dalam kepala paip tu saja. Bila abang2 saya selalu nak mengepau tools box hadiah beli kereta baru (2 dah saya ada sb dah beli 2 kereta), saya takan senang hati beri kpd mereka. Sebab barang2 tu selain sangat comel berbagai bentuk ia sangat berkuasa memudahkan urusan kita seharian. Ce bayang IQ orang yang invent benda ni...saya sangat kagum. Abang saya sibuk jer mengomel koleksi saya termasuk gergaji besi mini (yang sya beli untuk tujuan potong sample pokok Acacia) etc...sib baik set tukul spanar kaler pink kat Wayne dah habis sebelum saya balik ritu, kalau tak saya turut angkut ia balik..hihi

So, sebelum memulakan kerja...dlm gambar 1st tu adalah tools yang saya guna untuk baiki kepala paip di face bowl saya tu...susunnya atas meja solek..dah namanya pempuan hiks! Pempuan yang boyish. So dlm gambar plg kiri dan tengah barisan bawah tu adalah sinki yang siap dibaik pulih. 

Hokey, alang2 bertukang pada ujung minggu lepas saya turut menukar getah penyambung mangkuk toilet dan seal dgn gelang besi. Selain tu tukar kepala paip yang melekat di dinding dgn tiub besi dlm gambar barisan atas paling kanan. Pakai tenaga tangan jerk..sebab saya rimas dulu pakai tiub getah selalu hitam2 dan selalu kena spend masa sental lumut kat paip getah, penat. 

Sekarang saya sedang tunggu org atas fix lantai bilik air tengah diorang. Sebab leaking dan merosakkan siling bilik air dan bilik kecil umah saya. Bila dia baiki saya kena tukar board siling bilik air dan cat semula siling bilik solat saya...disgusting sesangat tengok siling berkerak basah kaler ceklat cenggitu..kotor! I hate it. Dan ini juga akan bakal dibuat sendiri juga. Kalau kita boleh buat sendiri buat apa bazir duit upah orang kan?

So skang, selain menukar bateri kereta dan re-chargenya, saya dah menguasai kepandaian lain pula. Pernah tengok program Home & Garden?? Saya sebenarnya ter-inspirasi dari program tu..bila perantara perempuan dia boleh bertukang kenapa saya tak leh? Suka tengok program The Apartment? Cuba tengok, wanita2 cantik dan stylo boleh renovate rumah dengan sempurnanya...Anda bagaimana? :)

Dan sekarang saya tidak lagi rasa aneh adanya sifat2 boyish ni...sebabnya.....Men's Secret ada menjelaskan nya hahaha....Petikan point 5 disalin dan saya bersaiz 14!

5. She’s a ‘man’ at heart
“I find it cool when she has chipped nails filled with glue trails after a night of working on a project,” a guy friend confessed. The same reason as to why men think we are beautiful when we fix computer bugs, change the bulbs, and lift heavy things without whining. More than a lover, men long for a friend; hence their attempt in finding our ‘boyish’ qualities beyond the delicate appearance.



Tuesday, November 20, 2012

Permulaan

Sebalik kesedihan dan ke-frustration saya semalam sampai tak dapat tidur malam tadi dan pagi tadi pergi mengadap Datuk KP dgn kepala pening hingga saya terlupa banyak point penting ttg PhD saya yang beliau tanya, bila balik office saya terima 1 email.

Email yang tak tau saya nak jelaskan bagaimana. Cuma ulas bibir saya yang tersengih2 sambil geleng2 kepala tak henti. Antara rasa org meletakkan keyakinan yang terlalu tinggi terhadap saya serta rasa serba kekurangannya diri saya. Kali ini bukan lagi kemungkinan Spam email seperti yang saya pernah post dulu. Tentang jemputan dan perlantikan saya sebagai chairman scientific session conference.

Kali ni saya benar2 dilantik untuk mempengerusikan session perbentangan oral oleh para peserta pada Malaysian Plant Physiology Society Conference 2012 bulan depan bertempat di Langkawi. Tugas chairman ialah duduk di meja atas pentas, memperkenalkan peserta yang akan membentangkan kerja research mereka, mengulas output pembentangan dan menjemput floor mengajukan soalan. Sekiranya tiada soalan dr audience pengerusi seharusnya mengajukan beberapa soalan kalau mampu supaya session tu "hidup". Biasanya chairman ni org yg sangat arif dan sangat senior dlm bidang berkaitan.."otai" bahasa pasarnya.

Saya turut present oral nanti, doa banyak2 jangan pulak slot saya diletakkan as leading paper..hancus! sebab sampai skang saya tak tau nak letak ia di bawah topik apa?? Tambahan ia cuma ttg pokok Acacia holosericea yang Datuk KP kurang minat dan tanya kenapa saya tak buat on rubber? Daryl sendiri pun dah terminated research Acacia.

Merasa diri belum bersedia dan tak layak saya bercadang untuk menolak. Tetapi merasa tidak professional saya lalu menjelaskan kebimbangan saya andainya tidak mampu perform well, since I'd never had an experience before. Tapi saya turut menambah, but if this is a privilege InsyaAllah will try to give my best. Peluang ni too good too loose, sebab selain mencantikkan dan menambah value CV saya, ia turut melatih saya meningkatkan professionalism dan membuat saya bersedia ke arah menjadi senior. Di mana hingga sekarang saya perasan diri masih junior kerana tak banyak sumbangan scientifik saya pada industri.

Benarlah kata2 dorongan Pak Karyudi tempohari...apabila kami bercerita tentang kurangnya saya di mata orang sebelum ini..kata beliau, apabila kita sudah ada Dr. orang treat kita berbeza dan kata2 serta idea kita didengar orang..waimo saya belum pun sah Dr.

Saya mengambil semua ini sebagai satu peluang untuk saya merubah persepsi org terhadap saya dahulukala. Saya berani mengambil tanggungjawab yang ditawarkan di atas demi peningkatan kerjaya saya di masa hadapan. Menjadi "somebody". Saya ingin terus maju dan tidak pandang ke belakang lagi. Semoga kejayaan terus mengiringi saya dan semoga segalanya berkat..aminnn...doakan saya juga teman. Ini baru permulaan....

Enough

For the 1st time I've decided to clean up my fb friend list. I deleted "friend" whose actually not a friend.  Who constantly back stabbing and ruin my relationship with new friends. I really don't understand why certain people are so mean..never stop her wrongdoings and talking bad behind..jealous of me, really love to gossips and always highlight others weaknesses without knowing her own weaknesses...

I also clean up my fb friend list from almost all linking friends, coz am very sad and frustrated of  the dominan 1. We were already hugged, forgiven each other even I was not the 1 who 100% wrong. I just responded to unfair treatments and misunderstood put by others..

I want to be invisible from their radar, leaving all the best and worse behind. Back to my olds friends who are truly my friends. Also, find new friends and new life. This is not an issue of break the sisterhood/brotherhood in Islam. This is the way we keep ourself happy and pushed away -ve influences deep down the cliff.

I kept silence for so long....this is the perfect time to do it. The steering is in my hand and I responsible for my own happiness. It was enough!!

Friday, November 09, 2012

Clear future

Weehuuu! I'm back...seminggu lepas saya sgt bz sangat2. Hehe sangat penat sangat2 pun iya..hari2 travel ke pusat bandar KL, sangat stress sangat2. Dey berapa banyak sangat ni? I wonder how those yang hari2 berulang alek ke tempat kerja yg jauhnya >20km, everyday..jangan tak tau, ramai yang kerja KL tapi tinggal Seremban atau Kuantan. Kalau saya, cukup seminggu fengsang! Udah ler tu..demam dah 3 minggu tak kebah2.

Beberapa malam sudah kidney saya sakit berpintal2, serasa something tersumbat kat salur yang kecik then dok push nak keluar..bukan poo poo lar..tapi batu tu, humak sakit sampai terfikir jam 3.30am cenggini cemana la nak gi spital sendiri. Dah berura2 nak call jiran mintak antar gi spital. Sib baik la tak berapa lama kendian sakitnya hilang..iya, saya belum sempat gi urology. Next week apply cuti 3 hari baru nak gi, plus service kereta buat pertama kalinya..hehe.

BTW talking bout travel to work ni, semalam saya usha2 reward point maybank card. Cari smart tag sebab katanya tgh promo. Tak jumpa smart tag, saya jumpa byk rewarding point for bicycle. Waulaweh...dah lama ni sebenarnya berura2 nak jalan kaki jer dtg kerja. Ikut jalan tengah2 ladang germplasm sebelah rumah tu..cuma 3 km jarak dia dari rumah ke office. Tapi banyak yang tak galakkan saya jalan kaki sebab bahaya katanya. Pernah ada penoreh kena rompak..adoi payah tul la nak buat benda baik ni, pulak tu jalan tu ditutup dan pintu pagar yg sebelah office kitorang ni di-lock...so kena tawaf ikut akademi Hevea dan jalan depan...dah jadi dekat 5 km, plus jalan perumahan saya tu extremely pack kalo waktu puncak.. Banyak tul constraint kan? Hihi...nak seribu daya tanak seribu dalih. So, saya cadang nak claim la reward basikal tu...manatau lambat laun saya dapat "kekuatan" untuk berbasikal datang office. Selain dapat hirup udara segar di tengah2 kebun getah (jgn ada nyamuk sudah), leh la exercise...nak trim body katanya.

Hurmm...apa kah perkerjaan saya yang asek ke pusat bandar KL this week? Actually kami ada SEAC meeting, yaktu penbentangan new proposal and on-going/terminated project for this year. Sama jer objective dia dgn zaman Dr. Wan Rahman jadi TKP P&I dulu, cuma sekarang telah dijenamakan semula oleh KP baru dan diangkat ke peringkat yang lebih prestige dan gah giteww. Kalau dulu TKP P&I every quarter buat division meeting dan setiap RO bentang proposal/on-goint project internally..i.e. among us only dan selalunya meeting consumed duration of 14-15 hours a day..cer ko bayang meeting start at 8am then finish at 10 or 11pm..perghh! Time tu saya baru joint MRB. SEAC sekarang objective sama cuma format berbeza, sebab meeting dibuat kat hotel2 5 star *prestige katanye..dan ada external panel from various field expertise and from various countries in da world. Means panel penilai dan "pelulus" tu adalah kalangan expert globally.

Panggil entertainer dan penyanyi lagi...waimo Stacey and Jozan 2 malam lepas sangat la tak entertaining and tak funny langsung sesangat2..dey thamby tadak ke yg lebih genius sket nak panggil??? You waste RM15K x 3 for these nonsense talks/songs. Tema nya scientific dinner and anugerah industry tapi ...ermmm elok la panggil Ustaz Azhar Idrus kalo payah sangat nak dapat yg sesuai. Pemenang anugerah IP pun cuma RM3K and RM250 for papers authorship...what a jerk world we live in. Marilah kita pakat tukar profession....

So, apa your view ttg new system dan new research environment ni? tanya bakal x-boss saya..hii* ni nak kena elaborate kendian. To me, this is a good system coz the research work is monitor properly, well prepare and well manage. The ROs especially new ROs gain benefit in term of clear direction, focus works and its seems that "mentoring" system that long time suffered is successfully achieve now. There will be no more "vacum space" for the senior to down graded the junior. I said I really like it and its a very good approaches.

Haa...kembali to x-boss tadi..since I was very angry of people gossiping me wanna go back to my previous unit just because of I wanna do physiology work. I was very upset by judgemental remarks by certain individu which is not clear or doesn't exist at all. Maybe its just a trauma of my past experiences?   Indeed my juniors and support staffs from the previous unit confide in me and informally asked me to join them back and guiding them, I said nothing...except I wont favour for narrow minded of certain support staffs that played stupid games while I was there a very long time ago. I do agree that they were no longer exist, some were already retired and some were moved to another places. Nowadays, the peoples there are new people, new generation and I do believe there is also new conducive environment.

Since, now there is no unit barrier I feel more belonging..I feel like the administration team is listening to my whispers. Just a night before I expressed my argument, my wounded heart of why should we limit our knowledge goals, why I can't do what I'd developed during my PhD courses. I don't want to under shadow by others and I want to bring forward my own expertise. Heading forward to be a centre for excellent we are now under steering committee ..few programs were re-invent leading by different seniors and we can do what ever we wanna do, we even can master few different research works under different programmes. Sounds like I am the happiest RO! Hip hip hoorey! Many were surprised but not me and said they feel like a bomb was just thrown.  Now I can do physiology work, I can carried out with transcriptomics studies, TC and I can even do post-harvest technology...Tamak sungguh!! Indeed, I am very exciting and can see my future very clear now. Tak rugi saya develop multi-field, Molecular Genetic for my 1st degree, Biochemistry & Post-harvest Biotechnology for my masters degree and Plant Physiology & Post-harvest Technology for my PhD.

I do hope this new system will be the platform for me to shine, janji takder politics kotor yang caras me kat mana2 kelak...lets pray for the better future.



Sunday, November 04, 2012

Home sweet home

Fuh...nyaman terasa kembali berada di rumah sendiri. Sejak balik bulan 7 ritu dah mula melengkapkan rumah kesayangan saya ni. Selama 4 taun tinggal org lain duduk tak banyak beli barang. Cat lama wajah lama tapi eksesori2 baru, dulu taste lain sekarang taste lain hehe..saya cadang nak tukar kaler bilik utama..nak cat hijau lumut certain dinding, biar sejuk dipandang kala buka mata pagi2.


Ini ruang living saya, masa banyak dihabiskan sini. Tengok TV, makan, main internet dan macam2 lar. Bilik yang dijadikan office ntah ke mana officenya. Jadi bilik solat  fully occupied. 



Bean bag dan Eye curtain tu fly from OZ key...masing2 AU10 sebijik dan 15 jer sebidang. Satu lg bean bag dah kasi hadiah ke abang. Kalau kat KL eye curtain tu mau RM200++ kan? Lace belakang baru beli tadi kat Giant Kota Damansara, tetiba plak labuh dia tak sama..hantam saja lah. Kalau tak kerana excess baggage sebenarnya nak beli lagi 1 set eye curtain ritu. 

Payah tul nak cari bean kat KL ni, ptg tadi jumpa 2 bag harga RM11 setiap satu. Kalau kat sana mana2 kedai pun ada, $9 setiap satu yang kuantiti bean dia bersamaan 2 bag yang saya beli kat Giant tadi. Jangan tak percaya...ada kawan saya siap shipping lagi bean ni berkotak2 dari OZ..hahaha, sampai abang kastam pun suspect semacam sebab pasaipa kotak2 tu besar bagak tapi ringan jerk. Saya tak buat  la kerja tu...membazir jerk sebab shipping dia kira meter cubic bkn berat. So, mana la saya nak cari bean lagi untuk isi 2 lagi set bean bag sofa+ottoman dan stream chair+ottoman saya ni? Murah jerk stream chair tu cuma AU10 dan sofa tu AU24. Kat sini sekarang nampak ada banyak gak yang bunjut macam kat atas nun tapi tak tau  berapa harga dia?





Ini pula ruang depan pintu tempat pakai kasut dan melaram depan cermin sebelum melangkah keluar rumah dengan jangok dan bergaya ala2 model kih3x....



Opps! tak lupa, ruangan makan walaupun cuma digunakan kala mana bila ramai ahli keluarga lain datang check in jerk. Tetap sama macam dulu, time tu selera saya klasik dan antik. Yang bertukar cuma table cloth tu. Sib baik...kalau belum beli ritu, pasti set meja makan ni kontemporari selari dengan selera saya yang dah upgrade :p..Err..sebenarnya saya dah offer kat adik saya, sebab saya nak jugak beli yang kontemporarinya design, tapi dia tak mau plak. Huhu...nafsu tul kan?


Akuarium belum upgrade lagi, belum ada masa nak singgah kedai akuarium ah soi yang dulu2 suka cubit pipi dan picit hidung saya kat tepi jalan depan LGM tu. Dia kata saya cantik, sebab tu suka cubit pipi saya...haish! Untung2 sekali sekala dapat beli ikan hiasan dengan harga diskon. Buat masa ni ikan2 baru belum dibeli...dulu sebelum/setelah balik kerja dan ujung minggu saya selalu sembang ngan ikan2 comel saya. Nampak jer saya datang dekat dorang akan masing2 hurung dan galak lompat sana sini dlm aquarium tu...Nanti sok kalau rajin saya serbu kedai dia, harap tak tutup sebab dulu hari Ahad selalu tak meniaga. Sambil nak cari pokok hidup setinggi saya nak letak sebelah aquarium. Errk, air aquarium tu sebenarnya bersih cristal clear, tapi semalam saya excidently tabur terlebih pellet ikan. serta merta dia tukar kaler sebab ikan yg cuma 3 ekor tu tak habis makan semua. 


Bilik tidur walaupun cantik *ngee...tapi takleh lah tempek kat sini, privasi katanya..Ehehe...Oky doky ya cik2 manis, puan2 jelita, dan pakwe2 hensem ...malam2 minggu ni buat apa lagi kalau tak layan tenet sambil tengok movie kan? Jum layan transformer dulu...cau cin cau..



Friday, November 02, 2012

Berbicara tentang materi

Eii...saya cemburu tgok kawan2 semua dah beli rumah besar. Materinya saya mungkin mampu untuk beli juga, tapi saya risau....sangat risau. Kalau saya mati cepat siapa nak langsaikan hutang harta2 saya tu? Hutang rumah makan puluhan tahun, sampai pencen pun belum habis bayar. Ambik insurance Takaful Malaysia? Iya..boleh, tp bila saya dah tak ada, siapa nak mewarisi harta2 tu? Saya takde anak. Mak saya bukan orang KL, itu pun dah tak mampu urus diri sendiri. Adik beradik saya semua sudah ada kehidupan sendiri.

Plus saya tak sure penghujung kerjaya dan hidup saya akan berkesinambungan ke mana? Saya ada kurang lebih 30+ tahun lagi hayat khidmat jadi kuli. Kalau boleh saya tanak habiskan 30+ tahun tu selamanya jadi kuli. Itu pun kalau umur saya panjang. Keinginan untuk kembali ke tanah tumpah darah masih ada... jauh di sudut sanubari. Jadi petani pun takpe lah asal boss.

Hii....rumah pangsa 3 bilik, 2 bilik air pun tak habis saya gunakan. Nak kemas habuk2 atas perabut, kusi meja pun tak sempat. Dapur pun jarang masak. Dok solo nak masak pun malas. Makan sorang baik beli jer. Nak beli pun bukan payah, bukan macam masa dok obersea lagi..serata ceruk ada kedai makan siap. Kalau umah besar mewah, dok sorang..pun takder bezanya. Mengundang lebih besar marabaya mungkin ya. Senang orang nak rompak, bunuh etc...eeiirrkk nauzubillahiminzalik.

Takper lah..buat masa sekarang, selagi saya solo rumah pangsa keluasan 720+ meter square ni cukuplah. Saya ada "penjaga" kiri kanan atas bawah...hihi..at least jiran saya ada nombor telepon saya dan saya ada no. telepon dia. At least jiran saya tau nama saya dan di mana tempat saya berkerja. At least adik beradik saya sering datang bertandang walaupun terpaksa tidur di ruang tamu..saya rasa rumah kecil sarang burung saya sekarang memadai buat saya untuk saat ini. Kurang2nya saya tak buang duit bayar rumah orang untuk sewa. Alang2 rumah saya pun makin naik tinggi nilai semasanya. 

Kalau ada rezeki saya kedepan hari, insyaAllah saya akan miliki juga apa yang orang lain miliki....

Wednesday, October 31, 2012

Makin sihat

Alhamdulillah, I finally recover..biarpun belum sepenuhnya. Sudah stop ambil ubat hingga siang tadi due to denyut2 kat ulu hati. Am bit worried if taken paracetamol too much will damage my liver. It normally took weeks for our body to discard those substances. 

No more disgusting exudates in my eyes, no more running nose and sore throat slowly gone. The viscosity of phlegm is reduced, coughing infrequently....Alhamdulillah. My temperature become stable and I can swallow food easily... Baru insaf bagaimana rasa hilangnya nikmat sihat buat seketika :)

Tuesday, October 30, 2012

Hibernate

Till now am still sick and stay home for better rest. Since yesterday the doctor just gave me only 1 day MC, so today I sacrifice my annual leave..nothing to loose for body and mind rehabilitation. 

Biarpun mata ku bengkak bertahi, tekak perit tak dapat menelan waimo air liur dan suhu demam terekod tapi doctor tu sgt kejam tak bagi cuti sakit lebih dr 1 hari. Next time I will no longer see him. So, dah amik ubat demam, selesema dan batuk I though I could sleep well last night...even the moon not allowed me to dream. I was woke up by coughing and glued eyes twice, and had to wipe the tahi mata yg extra banyak with cotton buds. This morning I had to open my eyelids using my fingers since they can't open themselves. Luckily I got Refresh Eye Drops-Allergen those I brought back from OZ last month. At least my right eye not totally glued by the yellowish green gels that exuded from the tear glands. Only the left eye was shut. I think I contaminated my eyes with my mining fingers. Mining the nose last few days! So, now everytime I touch my eyes I wash them before touching another part of my body or either way round.  


Since being sick for a week, I now loose 1 kg of my weight. Have no appetite. Last night am craved for Big Apples donut, with all the courages I drove to Terminal 2 Subang Airport and bought 12 pieces of donut. No duren duren but its at least feed my empty stomach.  I wish there is somebody who can bring me back those donuts, but I saw no body around...just me, alone :(  

After 2 bites, I stopped and taken the medicines supplied and the paracetamol keep my throat clear for at least few hours before I'd been woke up at 1.50am. I chewed the Dequadine while asleep. 

Now my temperature drop and I feel quite better. I took medicines again after having breakfast with donuts :)..so, those donuts will be my lunch and dinner for all day long together with chicken soup that I cooked last night. The day before I went to the office after clinic session to distribute the sacrificed meat before off to McD with Anuar, just to find bubur McD.

Hopefully by tomorrow I will cure and back to office. There are few things to settle.   

Wednesday, October 24, 2012

I need TLC

Salam aidiladha buat semua..this gonna be my 1st raya haji home after spent most of it abroad. Well, many have said raya abroad jauh lebih meriah. Beberapa tahun sudah we had kambeng panggang di malam raya. Do I missed it? I don't really know my feeling at the moment, due to my sickness. Tetiba semalam diserang sakit tekak kronik sampai tak boleh tidur dan hari ni saya terpaksa emergency leave sebab demam teruk. Sakit sendi2 dan otot, kepala nyut2, dada sesak dan sakit tekak still kicking me. Sepanjang hari tidur saja...what I really need is TLC huhu...really wanna be pampered coz I can't go to clinic by my self...so tiring and sick :(

BTW, this year saya plan nak buat korban 1 bahagian..again we will celebrate our raya in Pulapol Bahau, sb bonda terchenta sekarang kat sana. Tapi tak tau esok saya mampu drive ke sana ke tak? Otherwise, I will spend my raya alone in subang bestari.


Thursday, October 18, 2012

Kencing bau petai

Dapat bayangkan tak betapa sedapnya sambal udang petai? Haa...ni nak suggest satu tempat makan yang best. Nama restoran dia Bangkok House, kat Sunway Giza sejauh sekitar 5 km dari rumah saya. Semalam bawa 2 orang mat salleh timbalan ketua biotek dan pakar bioinformatic dari TARC (Tun Abdul Razak Research Centre-London) yang datang training sini dari minggu lepas sampai next month. TARC ni branch institute kami yang berpangkalan di UK. Hari2 bawa dorang lunch sesambil test segala restoran sekitar office.

So semalam saya makan nasi putih berlauk kan somtam betik dan sambal udang petai ni..banyak sangat petai dia macam gambar kat bawah ni (curi dr blog org). Tapi gambar ni sambal ayam petai ya...sesaja nak buat liur korang meleleh..terutamanya yg sedang merantau di oversea tu..haha..now its my turn untuk makan sepuas2nya..ngeee...somtam dia juga sangat sedap sesedap somtam yang selalu saya makan di sempadan siam. Biarpun sangat pedas sampai lebam bibir saya nak habiskan. Petai tu pula tak busuk sangat, bau sikit2 jer tapi tak hancing...salut! tak tau cemana dia masak? sambal dia pula kaler hijau bukan merah cam dlm gambar, mungkin dia pakai cili hijau. To your surprise 2 org mat salleh tu rupanya dah pernah makan petai ni time dorang masuk hutan mana ntah...tapi petai mentah. So dorang pun terpikat dgn sambal petai saya tu..beberapa hari lepas dikasi lina test tapai pulut kat restoran Mak Uda Subang Bestari, dan2 tu dorang mintak ragi untuk bawak balik dan buat tapai pulut sendiri, ..untung groceries shop sebelah ada jual ragi tapai...sorang angkut 2 jibik..hihi. Oh! Restoran Mak Uda Pantai Timur juga tak kalah authenticnya...kena la ngan lidah saya org pantai timur gak. 


Dalam dok cari gambar sambal udang petai Bangkok House tetiba saya terjumpa video ni...rupanya dah masuk JJCM...huummm. MMg sedap lah, uols patut try makan kat sini...esok saya nak gi lagi time rehat panjang tengahari Jumaat sok. Hehehe...korang nak kirim rasa boleh, tapi nak kirim perut tak boleh sebab perut I cepat sebu. Dah sebu otomatis jadi boncit macam org pegnan 5 bulan. Hahaha...tunggu esok paginya baru agak kempis balik :p



Then, kepikir minggu dpn kibar bendera plus nak raya haji..so, plan nak tunda gi spital terpaksa dibuat hari ni. Dah makan petai semalam risau pulak urin bau petai. Hiiii.....jatuhlah reputasi I! Manatau, yang check nanti doktor lelaki hensem bujang? Kang dah terlepas chances nak usha..hahhaha. Sib baik urin tak bau dan malangnya yang check doktor pempuan khe khe. Tak nampak bayang sorang pun doktor lelaki. Haii...apa dah jadi?? Bidang profesional ni sudah kepupusan kaum XY kah? Apa korang buat ha? Kenapa malas belajar? Kenapa jadi mat rempit? Kenapa jadi gay? Opss! eh...hakikat pun muehehe.

Tapi agak kuciwa ngan aktiviti berhospital rini. Bukan sebab takder peluang ngorat doktor...tapi...alahai..letih la waktu menunggu saja 3 jam. Apa taknya, kes demam dan batuk pun masuk emergency dan trauma. Padahal segenap penjuru dinding bertempek poster jenis2 kes yang dirawat/tak dirawat depatment ni. Baby2 sakit pun semua masuk sini..dorang takder pediatric unit ke? Dah dapat masuk doktor muda2 plak tu. Bila tanya uols semua ni doktor pelatih ke? Katanya tak.  Dah kata sakit ditendang dek batu tu kat kidney saya, doktor senior yang supervise pulak syak saya pegnan! Wadahek la doktor. Saya kata saya single not married, dia siap ceramah saya, "this is not an issues of single or not married, you know what I mean" katanya. Chaish! Tengok orang la doktor! Huu positive sajalah..saya kata "ya ya..I know what u mean"..Dia gasak saya balik "boleh percaya ni?" sambil doktor muda yang macam pelatih tu sengih2 kambeng..."Sure lah" tekan saya...so akhirnya saya dibenarkan x-ray. Or maybe dia takut kalo pegnan effect baby? Sukati enko la labu...uols tak leh buat ultrasound ke? tanya saya.. nak tanya jer, x-ray boleh detect ke?  * dalam hati mengomel tak pesal2 juta2 cell aku mati nanti. Tapi terpaksa percaya lah dorang lebih arif sebab dorang doktor manusia, I ni bakal doktor pokok jer..huhu.

Dah sudah x-ray, akhirnya tader result! kang dah cakap tadi..seriusly saya frust. Doktor tu kata, batu renal saya maybe terbentuk dari komposisi kimia yang tak dapat dikesan x-ray. Hummm..see..4 taun lepas pun saya dah telah berliter2 ubat yang diberi bekas staff saya tapi batu tu tak pun dihakis. Buat saya kencing berasid ada lah. Bau kencing macam bau acid hidroklorik. Kemudian saya dirujuk ke department surgery. Depend on dorang la nanti nak buat ultrasound ke apa..kata dia. Ni satu hal lagi. Tanya mana department surgery kat MA bertugas serta staff berbaju hijau..apa ntah? Dorang tak tau dan suruh saya tanya guard?? Kalau jumpa guard mmg awal2 saya dah tanya..

Terpaksa keluar pintu B pergi pintu A. Dah jumpa surgery department tetiba dorang rujuk saya ke Selayang pula (surat kat bawah)..sebab katanya HSB takder pakar. Pakar pun selalu ada kat Spital Selayang...dorang pun konpius, sebab katanya kes ni patut rujuk ke Selayang terus. Emergency department tak baca email agaknya, kata dia..terpaksa lah minggu depan saya gi temujanji pakar urology kat spital Selayang pula..seharian berurusan dari jam 10am-5pm, status renal colic tak tau apa citer...padahal every 10 min saya rasa kidney ditendang2 benda tajam tak tajam tumpul tak tumpul..senak. Inilah dia kisah, nak service free katanya :/. Aii sudahlah mengomel...sedarlah now, I'm truly back to Malaya uh uh..tetiba marah kenapa premium insurance HLA saya tak cover sakit ni? Membazir jah beli insurance tu dah lebih 11 tahun..nanti nak tukar. Boleh gi private, biar mahal skit tapi puashati. Bersepih hatiku macam pecah tiga nya screen mac book ni :'( *pun belum ada masa nak gi tanya pasal claim warranty kat Apple Low Yatt.


So, saya akan pergi Selayang pula next week. Harap2 status sakit saya ni terbongkar dan batu parasit tu dapat dibuang segera.