Ketik

Tuesday, March 20, 2012

InsyaAllah...ada jalannya

Assalamualaikum cinta2 ku..

Ok..pertama2nya, di pagi hari yang hening ini, daku untuk ke sekian kalinya datang berkhalwat di office. Tiada sesiapa lagi di sini. Tak kala aku membuka email di pagi ini...ahhh penat kecek gini, kecek po kalo lah..

Okay, sebenarnya sy sedang diselubungi tanda tanya. Dalam pada sy dok risau dan sedikit tensi dgn endah tak endah para advisor baru sy itew..email sy tak dilayan, documents saya hantar tidak dibaca malah tidak didownload pun!!!!! Menciiiiiiii.....Cuma Daryl kesayanganku sa-orang yang sgt dedikasi sejak mula dan kini..sehingga semalam saya terpaksa bertegas minta mereka buat review sb nak submit by 2nd April..pastu siap cakap my thesis and papers need to be effectively reviewed! Siap kasi tarikh2 dan minta mereka block tarikh untuk meeting dan due date segala...Haaa...very the demanding makcik...macam nko pulak professor kannn? Haahaha...

Tetiba Daryl meminta sy menghantar chapters thesis kepada seseorang dari luar UQ, dr NSW Dept of Primary Industry dgn pesanan ringkas berbunyi " I'll explain to you in detail on this Friday, he is very kindly consented to help you and me to progress your thesis and papers..."

Apakah???? Hmmmm apakah ini bermaksud 2 org itew akan di sack dr advisory team hamba? Apakah ini bermaksud hamba akan bertukar advisory team sekali lagi? Oh gosh! Jumaat lepas Daryl sngt bengkek juge sebagaimana bengkeknya ai sebab tujuan asalnya menukar team setahun yang lalu konon menyediakan org yang boleh membantu dgn administrative dan writing issues since he is no longer 100% here :,(...waktu itu semua kami dirundung kesedihan

Dengan alasan bukan english native speaker, anak nak kawin, cuti itu ini, sebuk dgn kuliah etc...sy rasa itu bakal melambatkan segala proses Phd saya :(...see, oh para boss ku yang di sinun, sy sudah buat yang sehabis baik di pihak saya..namun apakan dayaku...semua ini tidak hanya bergantung pada faktor saya seorang...kalau mereka benar2 membantu nescaya saya boleh balik bulan depan...tapi.....uhuukks!

Semua chapters sudah didraft...cuma tinggal direview saja...oleh itu, kawan2 ku...pastikan kalau nak sambung belajar cari advisor yang betul2 sgt dedikasi...kalau tak, malanglah bagi mu. Kecuali kamu sangat bijak bistari geliga belaka...eh! tapi kenyataan membuktikan geliga tidak menjanjikan individu berjaya PhD...banyak faktor yang menjadi pemangkinnya...hummm...jadi istiqomah, doa dan solat hajat banyak2 minta Allah permudahkan segala urusan...InsyaAllah ada jalannya..kata Maher Zain :)

Apapun saya tak menyalahkan mereka 100%..maybe sebab ini bukan bidang mereka, maka mereka tidak berapa interested or mungkin sulit nak paham..professional proof-reader pun terpaksa baca documents tu ber-round2 untuk buat correction.

Serupa lah juga ai dulu, waktu memula join LGM...pengurus wilayah selatan kasi briefing pasal ladang segala, ai boleh berdengkur depan dia hahhaha..., pastu amik masa 3 taun nak betul2 paham perladangan dan implementation. Pastu dah seronok outstation, jumpa orang, kasi demo dan ceramah kat agensi2 pelaksana, dah mula ada projek implementation sendiri, kena tukar unit pulak...pastu nak belajar menda baru yang bukan bidang sendiri pulak....sambil berdepan tekanan, hinaan dan expectation org yang maha tinggi...huuu...alhamdulillah jiwa ini sangat kuat sebenarnya..tidak ku tahu ku mampu sekuat itu menghadapi segala jatuh bangun dalam hidup dan kerjaya sepanjang 10 tahun yang lalu...terima kasih ya Allah, bersama ku di setiap denyut nadiku, di setiap tangisan dan esakan ku, seluruh kembara hidup ku hanya Kau di sisi...

Syukur Alhamdulillah...rasanya semua itu telah memperkaya diri ini. Kaya dengan sedikit ilmu yang berbagai-bagai...molecular biology, genetic, statistics, development and field implementation, social skills, management skills, handling people, tissue culture dan sekarang plant physiology...kerana dulu saya hanyalah seorang gadis pemalu jalan selalu tunduk, tidak banyak cakap dan lembik lagi slow selalu kena buli...tapi sekarang saya seorang wanita besi perempuan dewasa yang yakin, sudah jarang menangis, kental dan kebal dengan segala olah....hehehe

Okeng...chapter 6 sudah mari, makcik Carolyn dah email satni..so kena work on this chapter la fulek. Tapi wit tak masyuk lagi...belum boleh bayar beliau. Proof reading mahal wa cakap lu...$30/1000 words. Sungguh beruntung kawan2 yang advisor mereka buat correction writing mereka...

Dan catatan ini mungkin akan menjadi kenangan hamba di kendian hari

Update:

Wah! baru send file satni, beliau dari luar itu sudah download dan reply my email...sukaa!!!!!!! Alhamdulillah :)

No comments: