Ketik

Monday, March 12, 2012

Duniaku detik ini :p

Assalamualaikum cinta!

Semangat membara untuk memulakan revising next chapter, Chapter 4! Yes..part of it akan dipresent di conference as an oral presentation..yippii! Setakat ni takder lagi kawan2 sini present oral di International Conference..rata2 poster..except sorang tu. Kamani pernah tapi in Australia..Hee harus percaya akan kemampuan diri sendiri..Tak salah memotivasikan diri, bukannya mendabik dada.hehe

Tapi, sebenarnya oral lebih tricky dari poster, sebab bila dah dipresent di mana2 bermakna paper tu dah tak valid untuk dipublish di mana2 peer reading journal. Oral kita kena expose lebih banyak info compared to poster. Poster simple jer dan tepek2 kat wall, untung ada org nak baca dan tanya memacam ter-expose lah, kalau tidak jadi gambar bisu di situ. Tapi oral akan buka broader view..hiii...bererti kena pandai olah content ni nanti. Takpe, Daryl ada sedia membantu bila2 masa. Nantikan application travel grant lulus ke tak jer..4 hari lagi resultnya..mudah2an lulus...aminnn.

Bunyi macam tak pernah present kat conference jer kan? Kesian...hahaha, pernah lah zaman2 masters dulu selalu present, tapi sejak kerja baru sekali diberi peluang present di International conference, Vietnam..tu pun results orang..tak hero larr...huhu. Then dah ada focus R&D pun tak dibenarkan publish mana2...aset negara, wajib simpan lam peti besi katanya...huuu..Ilmu dan penemuan R&D kalau kita tak report, tinggal dimakan ulat kertas je la, sebentar lagi dah ada org dapat penemuan baru, dah tak valid lagi...membazir dana, tenaga dan usaha jer..itu pendapat peribadi ai..haish! Biarlah mereka dgn polisi mereka, asal promotion jalan, gaji jalan...sudeyyy...walaupun jiwa memberontak sakan..hahaha

Plus kemampuan english beta dibawah tahap competency katanya...sgt tidak membangun fitrah giteww..eepp, rakan taulan seangkatan ku, jangan jadikan itu budaya kita okay...ingat kita tidak berasal dari bijak bestari sejak lahir, kita mengalami evolusi ilmu, pengalaman dan kematangan mengikut zaman. Kalau pandai sgt apasal nak buat slide power point pun kena suruh budak2 buat? Muahahhaa!*byk betul pengalaman mengajar professor dan ketua2 bab ni..dan lagi, saya pejuang tegar Bahasa Melayu :))

So, now rasa2 nya those 2 big and complex chapters macam dah complete dgn latest info dan knowledge...so akak mau mulakan tengok balik tambah tokok chapter yang penuh warna warni colorful dan cantik ni...anatomy work dgn results microscopy yang menjadi kekaguman senior electron "microscoper" * sukati aku cipta vocab sendiri..ngee..katanya kalau dah doctorate or professor dah boleh cipta vocab dan term sendiri kan...hahaha, tadi kata pejuang tegar BM

Aduyai, mahkota di atas pun dah makin renggeh dan ada yang bertukar kaler ke putih..camaner ni??? Apakah potion yang dapat membantu menumbuhkan, melebatkan dan menghitamkannya kembali..hummm permanent head damage tul lar :(

Till then, adios!

Wassalam..


1 comment:

Miss PIJAOSIX said...

salam;

moh masuk training....hehee