Ketik

Saturday, June 16, 2012

Saya jadi mekanik


Assalamualaikum chenta!

Rini telah mencapai sesuatu..apa tu? Tadi sekitar kul 10am nak mai opis kete tetiba takleh start...humm bateri kong lagi lah ni, ritu dah charge pastu lampu belakang masih nyala2 so gi check kat RACQ bateri 100% good..gi check ultratune bateri 100% good juga dan dorang suruh gi auto electrical..gangguan electric connection katanya, tetiba pomen ganti regulator habis sekitar $80..pastu masih nyala2 jua..lepas kira2 3 minggu takleh start, sib baik kat umah kan...kalo kat mana2 haru gua nak cari sapa? RACQ dah tak sambung pasai nak balik dah, kalo panggil dorang harus terbang ratusan dolar.

So, pinjamlah kete hosmet gi beli bateri baru la senang citer...sib baik kedai bukak rini...biarlah berabis sikit asal tak menyusahkan kendian hari. Mula2 call2 kawan tak berangkat2, call kat phone bini dia pun tak berangkat konon nak pinjam spanar...jiran lelaki pun haram nak datang jenguk. Dah gi kedai tak tau pulak nak beli bateri mana? Balik lagi konon nak bukak dan bawa bateri tapi spanar pula tak fix..so capture product code ngan BB dan bawa ke kedai..sambil beli spanar baru saiz 8..balik rumah spanar tak fix lagi! Gi lagi kedai...kali ni jalan kaki jer sebab payah nak dapat parking, kang bazir minyak kete orang kalo pinjam lagi..nak kena pusing2 cari parking. Sib baik sekitar 1 km jah :)

So pulangkan balik spanar tadi, ganti spanar baru saiz 10, dapat balik 90 sen! hihi...haram sungguh bateri tu kata warranty 3 taun tapi baru nak masuk 2 tahun dah kojol. So skang beli bateri yg warranty 2 taun jer lebih murah lagi pun kete tu nak dipakai untuk kurang lebih 3 bulan jer lagi.

Makanya saya telah membuat pencapaian baru harini...berjaya menjadi mekanik tanpa bantuan sesiapa..biarpun cuma mengganti bateri hihi...banyak mana pempuan sanggup kotorkan tangan ngan minyak hitam buat benda2 tu? Saya lah antaranya..:), remember I said before that the most issues I hate to deal with ialah maintenance kereta.

Begitulah nang adonya..hidup merantau sorang diri begini lah...independent segala segi dan multitasking segala perkara..Kat Malaysia tak pernah buat menda2 camni...Alhamdulillah, I manage to do it.



2 comments:

Miss PIJAOSIX said...

salam kak...

kereta kite pun rosak jugak nih...heeee

Maya said...

Wassalam..

pegi baiki
;)