Ketik

Saturday, June 02, 2012

Masterchef Gatton

Wii!....Assalamualaikum chenta2ku sekelian..rini saya tak ke mana2 rehat di ujung minggu katanya, sebab minggu lepas dah shopping yehaaa! Beli Levi's satu dapat free satu katanya muahaha + jeans esprit..esprit lagi..yer la sekali sekala menghiburkan hati sendiri apa salahnye..murah plak tu..Jean levi's tu $59 dapat 2, Esprit, berapa yer? lupa dah tapi sekitar $20+ je lah..ermm kat KL jeans levi's @ esprit sekitar RM100-300 kan...haaaa...tak lupa leather boots nak pakai untuk International meeting nanti..takder baju dan kasut dah, 4 tahun berkelana ke sini sumer tu dah tak dipakai lama, asek pakai T-shirt and jeans lusuh ngan hiking shoes jerk..hiiii. Nampaknya 1 unit kontena bakal menyusul sekali lagi sebelum balik hehehe..

Wokey, semalam ptg rancak bebenor dok sembang ngan Mummysayang kamu kat twitter..topik makan! hahhahaha..so setelah mengembara ke website2 restoran fofular*katanya sekitar KL, dapatlah saya cedok idea untuk masak dinner kemaren..plus campur ilmu dr Masterchef Australia yg dok hadap tiap2 malam jam 7 kat TV ten..maka inilah hasilnya..:)


Ni brokoli dan fennel masak belacan..wii...sedap rupanya brokoli bila distir fry ngan belacan n smash garlic ni...smash jer garlic tu takyah susah2 nak tumbuk ke blend ke hapa..saya anti tumbuk menumbuk lesung ni, penattttt...haha, kalau kat kg, bila bab tumbuk menumbuk ni serah ke dak halusmanis ni..sebab dia tak reti masak tugas dia lah jadinya tu..huh! Malu jadi bini org tak reti masak hoho..


Okeng, ni pula itek panggang, main course..sedap woo itek ni rupanya, sepanjang hidup ni rasanya kurang dr 5 kali makan itek..tak suka sebab hanyir. Tak sangka itek Australia tak hanyir! Tapi mahal sket lah dari ayam. Kalo ayam ~$6/kg, itek ni ~$10/kg..so sekor sekitar $20. Ni pun pengaruh Masterchef, sebab dorang selalu masak itek..sib baik ada itek halal kat Coles hiii...Alhamdulillah. Itek ni bahagian dada, jangan buang kulit dia pasal tang kulit tu lah sedap dia. Marinated ngan fennel + cumin seed+garam+kunyit+serbuk paprika+black paper pastu goreng minyak skit dgn olive oil sampai kulit dia ranggup, isi jgn overcook nanti tak sedap..angkat time isi dia ala2 pink gituh, slurrpp! Hahaha..mentang2 belajar kat Masterchef :p. Dah sudah masak potong nipis2 pastu siram ngan gravy dia. Gravy tu saya guna hoisin sauce+smash garlic+chili/tomato paste+cili besar hijau. Masak sampai cili tu ala2 layu jer..prinsip dia sini fresh food..gituu hehe. Tak lupa hiasannya..ehh..hiasan haruslah bila indah di mata baru indah dirasa kan? Macam nak pilih jodoh/kekasih gak la, pertama sekali mesti tertarik ngan rupa yer dok? wiiiii bohong kalo kata tak..so, hias dia ngan hirisan apple dan shallot.


Baiklah, dinner kita tak lengkap kalo tadak entrĂ©e (ontre-sebut dia)..eh! pehal pulak entree last ni? heheh..ermm takper, kita perut melayu tibai je sekaligus, bukan reti nak sabar makan satu2 hihihi..So entree ni salad sebenarnya, kalo kat kg senor saya panggil kerabu, tapi sebab kat Oz saya panggil saallaaaddd...muahahaa! So salad ni terdiri daripada carrot+fennel stalk+chili ijau tadi+epal hiris nipis memanjang..hurmm..bahan basic dinner kemaren sebenarnya sama jerk, cuma cara masak lain2..jimattt...keh keh keh..so semua hirisan tadi ditambah olive oil, sos ikan (nampla), sesame seeds, dried shrimp dan gorengan kacang tanah left over dalam pantry (gobok)..nak masam sket taruk juice lemon/limau nipis..beli jer yng dlm botol kat Coles. Ni sebenarnya ganti kerabu mangga, sebab mangga takder, so salad ni jadi invention test :)

Haa..membuka selera ke tak? Jemput makan yer...

Adios! 

No comments: