Ketik

Thursday, June 21, 2012

Alhamdulillah....

Eiiy..beruntungnya kawan2 ku kat LGM yang nak gi sambung belajar oversea skang....LGM dah support untuk buat english course kat uni diapply memasing..hmmm, anyway Alhamdulillah tumpang senang. Zaman ai dulu berabis RM3k ++ kat Malaysia. Dah amik kat sini org perli2 dan mengungkit pule...hmmm. Examiner pulak jahat, bila nampak muka kita ulang dia kata "oh you"..tup2 kuar result sama jer band ngan yg lepas waimo dah buat jauh habis baik..uh! Dewan exam pulak besar luas hingga hampir 100 org satu2 dewan..pastu bising kasut penjaga exam pulak keletup-keletap2 time org tgh exam, mutu audio tahap D..Dah la mahal, tiap tahun naik price..

Emm jauh beza waktu amik kat sini, sb examiner mat salleh tader la dia expect kita speaking prang2 macam native speaker, pastu sgt helpful. Bilik exam cuma muat 10 org setiap bilik dan mutu audio tip-top kelas A+. Boleh book exam lebih dr 1 kali tapi boleh claim balik kalo exam 1st dah lepas..maklum la sini pun ramai gak..dr segenap uni di negeri QLD berpusat di situ selain satu lg di city...so sistem booking exam harus bersuku kata advance. Bukti berkesan nya ha time kat Malasyia ai cuma mampu dapat 6.5, dapat jugak...tapi writing yang tak lepas..kat sini berjaya dapat 7.5 hihi..cukupla bg org yang kurang pandai macam ai ni..dr keseluruhan band 9. Tapi toksah besar hati dan pandang rendah org yg dpt band rendah kalo dapat band tinggi2..sebab bukan menjamin kita dapat tulis thesis dgn lancarnya. Scientifik writing dengan academic writing bak stratosphera dgn litosphera hihhii...lagipun IELTS tu memerlukan SKILL sebenarnya bukan KNOWLEDGE..muktamad! 

Skang pula dah ramai mai OZ..baguslah, nanti dlm rekod tader la ai sorang berkelulusan Australia hihik..terasing jerk rasa bila semua yg lain UK, US, Canada bla3x..

No comments: