Ketik

Friday, November 09, 2012

Clear future

Weehuuu! I'm back...seminggu lepas saya sgt bz sangat2. Hehe sangat penat sangat2 pun iya..hari2 travel ke pusat bandar KL, sangat stress sangat2. Dey berapa banyak sangat ni? I wonder how those yang hari2 berulang alek ke tempat kerja yg jauhnya >20km, everyday..jangan tak tau, ramai yang kerja KL tapi tinggal Seremban atau Kuantan. Kalau saya, cukup seminggu fengsang! Udah ler tu..demam dah 3 minggu tak kebah2.

Beberapa malam sudah kidney saya sakit berpintal2, serasa something tersumbat kat salur yang kecik then dok push nak keluar..bukan poo poo lar..tapi batu tu, humak sakit sampai terfikir jam 3.30am cenggini cemana la nak gi spital sendiri. Dah berura2 nak call jiran mintak antar gi spital. Sib baik la tak berapa lama kendian sakitnya hilang..iya, saya belum sempat gi urology. Next week apply cuti 3 hari baru nak gi, plus service kereta buat pertama kalinya..hehe.

BTW talking bout travel to work ni, semalam saya usha2 reward point maybank card. Cari smart tag sebab katanya tgh promo. Tak jumpa smart tag, saya jumpa byk rewarding point for bicycle. Waulaweh...dah lama ni sebenarnya berura2 nak jalan kaki jer dtg kerja. Ikut jalan tengah2 ladang germplasm sebelah rumah tu..cuma 3 km jarak dia dari rumah ke office. Tapi banyak yang tak galakkan saya jalan kaki sebab bahaya katanya. Pernah ada penoreh kena rompak..adoi payah tul la nak buat benda baik ni, pulak tu jalan tu ditutup dan pintu pagar yg sebelah office kitorang ni di-lock...so kena tawaf ikut akademi Hevea dan jalan depan...dah jadi dekat 5 km, plus jalan perumahan saya tu extremely pack kalo waktu puncak.. Banyak tul constraint kan? Hihi...nak seribu daya tanak seribu dalih. So, saya cadang nak claim la reward basikal tu...manatau lambat laun saya dapat "kekuatan" untuk berbasikal datang office. Selain dapat hirup udara segar di tengah2 kebun getah (jgn ada nyamuk sudah), leh la exercise...nak trim body katanya.

Hurmm...apa kah perkerjaan saya yang asek ke pusat bandar KL this week? Actually kami ada SEAC meeting, yaktu penbentangan new proposal and on-going/terminated project for this year. Sama jer objective dia dgn zaman Dr. Wan Rahman jadi TKP P&I dulu, cuma sekarang telah dijenamakan semula oleh KP baru dan diangkat ke peringkat yang lebih prestige dan gah giteww. Kalau dulu TKP P&I every quarter buat division meeting dan setiap RO bentang proposal/on-goint project internally..i.e. among us only dan selalunya meeting consumed duration of 14-15 hours a day..cer ko bayang meeting start at 8am then finish at 10 or 11pm..perghh! Time tu saya baru joint MRB. SEAC sekarang objective sama cuma format berbeza, sebab meeting dibuat kat hotel2 5 star *prestige katanye..dan ada external panel from various field expertise and from various countries in da world. Means panel penilai dan "pelulus" tu adalah kalangan expert globally.

Panggil entertainer dan penyanyi lagi...waimo Stacey and Jozan 2 malam lepas sangat la tak entertaining and tak funny langsung sesangat2..dey thamby tadak ke yg lebih genius sket nak panggil??? You waste RM15K x 3 for these nonsense talks/songs. Tema nya scientific dinner and anugerah industry tapi ...ermmm elok la panggil Ustaz Azhar Idrus kalo payah sangat nak dapat yg sesuai. Pemenang anugerah IP pun cuma RM3K and RM250 for papers authorship...what a jerk world we live in. Marilah kita pakat tukar profession....

So, apa your view ttg new system dan new research environment ni? tanya bakal x-boss saya..hii* ni nak kena elaborate kendian. To me, this is a good system coz the research work is monitor properly, well prepare and well manage. The ROs especially new ROs gain benefit in term of clear direction, focus works and its seems that "mentoring" system that long time suffered is successfully achieve now. There will be no more "vacum space" for the senior to down graded the junior. I said I really like it and its a very good approaches.

Haa...kembali to x-boss tadi..since I was very angry of people gossiping me wanna go back to my previous unit just because of I wanna do physiology work. I was very upset by judgemental remarks by certain individu which is not clear or doesn't exist at all. Maybe its just a trauma of my past experiences?   Indeed my juniors and support staffs from the previous unit confide in me and informally asked me to join them back and guiding them, I said nothing...except I wont favour for narrow minded of certain support staffs that played stupid games while I was there a very long time ago. I do agree that they were no longer exist, some were already retired and some were moved to another places. Nowadays, the peoples there are new people, new generation and I do believe there is also new conducive environment.

Since, now there is no unit barrier I feel more belonging..I feel like the administration team is listening to my whispers. Just a night before I expressed my argument, my wounded heart of why should we limit our knowledge goals, why I can't do what I'd developed during my PhD courses. I don't want to under shadow by others and I want to bring forward my own expertise. Heading forward to be a centre for excellent we are now under steering committee ..few programs were re-invent leading by different seniors and we can do what ever we wanna do, we even can master few different research works under different programmes. Sounds like I am the happiest RO! Hip hip hoorey! Many were surprised but not me and said they feel like a bomb was just thrown.  Now I can do physiology work, I can carried out with transcriptomics studies, TC and I can even do post-harvest technology...Tamak sungguh!! Indeed, I am very exciting and can see my future very clear now. Tak rugi saya develop multi-field, Molecular Genetic for my 1st degree, Biochemistry & Post-harvest Biotechnology for my masters degree and Plant Physiology & Post-harvest Technology for my PhD.

I do hope this new system will be the platform for me to shine, janji takder politics kotor yang caras me kat mana2 kelak...lets pray for the better future.



No comments: