Ketik

Wednesday, September 19, 2012

Thesis submitted

Sekarang dah submit...now what?? Aiseh! Boring la fuleks dah takder apa nak dibuat :/..gi bank transfer duit baki ke Malaya? esok pagi lah, terminate postpaid? lusalah...balik pack barang? ermm...pagi esok jerk lar...

Now sesambil copy semua files dr office dekstop ke external HD, demam pulak tu...tidur dulu best gak ni :)

BTW, proses submit thesis kat sini sangat lain dngn waktu saya buat master kat UKM 10 tahun yang lalu. Entah2 local uni sekarang pun semua dah pakai sistem berkomputer ni.

Sini, thesis kita tu kena convert ke pdf file, upload online kat http://espace.library.uq.edu.au/rhdsubmission bersama dengan submission form yang wajib di-endorsed oleh main advisor, PGC dan kita author serta pdf abstract sahaja. Pastu generated email reply akan kita terima mengatakan submission complete dan akan di-check format tepati standard UQ oleh graduate school editor untuk approval mengatakan thesis kita tu sedia dihantar ke pemeriksa.

Sebelum tu sekitar 3 bulan sebelum submission kita kena nominate at least 4-6 potential examiners berserta kepakaran dan contact details. Almost all my nominated examiner adalah aussies cuma sorang professor dari US. Finalised examiner graduate school akan pilih dan kita tak tahu sapa yang terpilih. Syarat nominated examiner tak boleh ada collaboration works or shared authorships mana2 papers dgn advisors kita dalam tempoh 10 tahun terkebelakang. See...no bias kat situ. Ni untuk menjamin kualiti thesis dan research UQ, Ate...katanya berada di tangga 46 universiti terbaik dunia, 5+ star QS :)....nko hado? hahaha *gelak riak..top 4 dan top 6 pun tak der bintang QS...hahaha jangan marah kawan2 ku yang budiman....ermm anarsis demi kebahagiaan diri sendiri itu suatu kewajipan dan rawatan untuk segala kesengsaraan :p. Kalau saya genius MIT barangkali saya tak berada di LGM keh keh


Pastu, tunggulah outcome dari examiner dalam tempoh 6 minggu ke 2 bulan. Tergantung kualiti thesis kita kalau minor correction..alhamdulillah, kalau major correction..huuu nauzubillahimzalik! Na mungkin! Puyau! Nehi! hehe...insyaAllah, semuanya akan baik nanti, sebab at least 5 kali setiap chapters direview oleh Daryl atau Dr. Donald...lebih 15 kali oleh author ni, dan sekadar misspelling dan simple grammar sekali atau 2 kali oleh Madan dan Dough hahhaa...

Banyak kemudahan menulis thesis kat sini, tak macam masa master dulu. Semua references automatic insert masa menulis guna program endnote, boleh pilih antara beratus2 format di dunia penerbitan scientifik...huuu payah la nanti balik Msia xder Endnote :(. Pastu formatting pakai words punya option jah. Bayangkan 10 tahun dulu, beribu references kena taip, susun dan format manual, table of contents, table of figures, list of tables, preleminary pages termasuk cover, acknowledgements etc semua manual. Mana tak setahun menulis thesis saja kan... sampai hilang ingatan segala....Skang semua sudah terformat tinggal masukkan jer :) Terima kasih kepada teknologi. Dan buat PhD ni alhamdulillah tak mengalami masalah short term memory lost macam dulu.

Pastu masa upload thesis dia siap suh pilih nak kaler apa untuk kulit thesis..so pilih maroon ah..sama dgn kulit thesis master dulu..nanti nak display kat lemari kat umah hehe..takyah susah2 nak print bebanyak, hantar kedai potostat dan jilid hard cover macam zaman master dulu. Siap dijilid dan dihantar ke alamat provided nanti. Cuma Daryl mintak copies untuk dirinya sendiri dan lain2 advisors serta offer acount number untuk cost printing dan penjilidan.

So total pages is 244, total words 70k++ , skit lagi nak exceed limit 80k..thesis kat sini 100 pages pun dah cukup sebenarnya. Tapi my works punya banyak nak kena evaluate dan nak kena persembahkan so makan 200++. InsyaAllah 1 chapter dah final stage manuscript dan chapters yang lain nanti edjas jer ke format papers dari Malaysia untuk publication...ahhhhhhhhhhhhhhh...sekarang dah boleh menarik nafas lega..Alhamdulillah :)




No comments: