Ketik

Thursday, September 27, 2012

Mulakan hidup baru

Hola! Sudah hampir seminggu saya balik...tp sgt bz coz banyak urusan nak kena buat untuk memulakan kembali kehidupan baru setelah 4 tahun berhijrah ke luar negara. Jejak je kaki kat KLIA Ahad lepas terus dibawa ke rumah parents 'driver' kat Puncak Alam..hoho driver tu kawan abang saye lar sb abangde saye sgt bz sepanjang minggu ni, dekat jer ngan rumah saya di Subang Bestari tapi tak balik rumah pun sb kunci takder kat tangan. Petang baru sampai Pulapol N. 9. Lepak kat situ dan uruskan perihal settlement kereta kenek. Kena settlekan semua baki then baru saya layak apply loan kereta baru..haish! Urusan bank tak lancar dan cekap as expected...baru rasa hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendiri...baik lagi negeri orang..... seriously, I told you seharian berurusan dgn bank pun tetap tak settle juga. Ada ker patut, just untuk re-activate ATM card dia suh saya cari branch lain or datang esok, semata2 sebab customer tgh ramai. Wadahek! Org dah datang dari jauh berpuloh km drive sejam lebih. Sib baik saya sopan dan sabar orgnya, kalo tak pasti mamat kaunter tu kena ceramah panjang.

Nak settlekan baki installment kat ambank pulak kata loan tu ada legal, branch dia xleh check so takleh terima bayaran. Maka esoknya kakak ipar bawa ke Seremban, sian dia kena drive, slow2 60km/j jah coz saya dah tak mahir manual sb 4 taun pakai auto kat oz..hahaha..aisheh! Padahal dulu sangat remp it bawa manual. So kami gi 3 braches ambank sebab 2 branches awal xleh check legal dan xleh terima bayaran. Kat branch ke-3 check punya check rupanya xder legal fee. Time nak bayar, adeker kaunter tanya kita, sapa yg check legal, melayu ke, nama apa, macamana rupa dia...padahal 1 tinggkat kat atas office yg sama jerk...dahla cakap bisik2 dan tangan tutup mulut..wadahek lagi. Dah bayar RM7K++ release letter pulak takleh keluarkan sebab loan application dulu kat HQ KL. Kalo geran takleh release logik lah, ini release letter pun tak boleh??? Tempoh menunggu nombor dipanggil di setiap branch tu tok sah cakaplar....

Sangat kuciwa dengan mutu service bank ni, kemudahan perbankan online ada, zaman ni semua online pasaipa dorang tendang me sana sini cam bola?? Humm...bukan nak puji or lupa daratan, tapi kat OZ, pejabat PBT setempat cuma rumah kayu, staff cuma 1-2 org tapi semua urusan macam bayar REGO (roadtax), registration kereta, claim bond etc boleh dibuat di post office dan selesai cuma dlm bb minit saja.. Kalo org boleh kenapa kita tak boleh? I don't have any answer melainkan PBT kita sibuk rebut/kekalkan kuasa, aimed for profit but ignoring qlty service and customer need.

Then kami ke showroom kereta...continue urusan yang tergendala bulan sudah. Since, no more issues with that mini pencen even my name still under bad record * sangat frust yer...bad record bukan sebab diri sendiri tapi org2 lain. Tapi...iyalah rezeki kita bukan untuk kita seorang, dalam rezeki kita ada bahagian org lain yang puncanya melalui kita, so I can't express my frustration but redho...mungkin ini ujian untuk menjadi orang yang ikhlas dan mensucikan hati...

Sekarang saya di Temerloh...sampai malam tadi dihantar abang n family..kami bertolak dr Pulapol jam 10.30pm sampai jam 12.30am, tidur sat coz my abang sgt penat balik latihan menembak terus ke sini dan terlelap bb kali while drove. Kul 4am dorang balik...So saya di sini untuk ambik/pinjam kereta kancil nazak kakak untuk balik KL ptg ni, coz esok kena gi office ambik slips gaji dan surat NCB dari Takaful Malaysia untuk urusan beli kereta baru. Hopefully by next week loan lulus dan another week I can get my new car and by 8th dah mula kerja. Haiya!...tak sempat nak gi liburlar...nak gi spa, nak gi check weight loss programs, nak laser my gallstone bla3...huhu..pendekata nak groom dulu lah...tapi nampaknya masa sangat singkat, 2 minggu tak cukup. Should I postpone my report duty to another week? Heheh..ontahlah, if everything gonna be fine, its not a problem for me to get all things done when already start work..hermmm..Sudah bersediakan untuk saya kembali berkerja??

Saya tak nak sebut kembali ke kehidupan lama, saya sebut mulakan hidup baru..coz am strongly believe in positive aura to get a happy and better life. There are lotsa joy lights ahead that ready to be explored. Yang penting kita tetap down to earth..ibarat kata "Jadilah seperti padi, semakin berisi semakin tunduk or "Ular menyusur akar tidakkan hilang bisanya"...jadi somebody yang berpersonaliti dalam masa sama jadi org yang disenangi dan disayangi semua lapisan sosial.

No comments: