Ketik

Saturday, September 08, 2012

Apa tu Gangnam?

Kecoh ya isu Gangnam (video kat bawah) yang kononnya fenomenal skang ni...sebalik fenomenal tu ada kontroversi dari sudut pandangan bijak pandai. Personally I have to admit that I am freaking salute to those rappers for their intelligence and talent to deliver social satire in such kind a way easy to catch attention yet entertaining...termasuk rappers dlm video entry sebelum.


Apa sebenarnya Gangnam ni?? Video ni capai hit nearly 200 juta di youtube (waktu entry ni ditulis) dan widespread across US and the world macam lalat muncul selepas winter.punyalah nak bayangkan sakin banyak dan pantasnya ia tersebar dan jadi popular.

Sekali tengok takder apa yang special ttg video ni, penuh dgn tarian bodoh tak berakhlak dan erotik oleh penyanyi Korea yang tak hensem dan montel tak macam rata2 penyanyi Kpop lain yg berwajah feminin dan menjadi idola banyak anak gadis. Dengarnya Psy ni graduate Boston University. Lirik simple, video acting nampak lucu atau comel di mana penyanyinya seperti menayang kebodohan sendiri ni rupa2nya ada mesej yang sgt bermakna. Dunia yang tak tahu makna lirik terus terikut2 dan banyak vidoe parody muncul di youtube. 

Hakikatnya Oppa Gangnam Style adalah subversive song and dance untuk menterjemahkan gaya hidup jelek dan penuh kepura-puraan komuniti elit di satu tempat bernama Gangnam di Korea Selatan secara lembut, berhumor dan penuh menyampah. Simple song, simple dance yang menggundang forum intelek di internet, dan di mana2 medium rankaian berita dunia. Tentang budaya, jatidiri, cara hidup dan bahasa Korea itu sendiri. Sebalik Korean sendiri tak tahu apa yang specialnya ttg video ni, tapi ia dah jadi superhits worldwide .
Kabarnya ada ustaz yang dah menegur dan melarang Gangnam dance ditiru2 oleh masyarakat muslim.

Nak tahu lebih lanjut boleh baca kat sini: Gangnam Style


No comments: