Ketik

Thursday, August 16, 2012

Free dan bosan

Hai..kuncu2 ku sekalian...sihat hari ni? mesti semua dah mood raya nih, yer la tinggal 2 hari lagi kan? Betapa sebentarnya rasa masa berlalu, serasa baru semalam Ramadhan bermula rupanya menjelang 3 hari lagi dah pergi meninggalkan kita kembali...semoga diberi kesempatan untuk bertemu lagi di tahun hadapan :)

Neway, terlupa pula nak cerita outcome 3MT kan? Hehahha...malas nak dikenang 3MT sebenarnya sebab saya sgt frust pada hari kejadian. Sampaikan video yang direkod kawan pun saya tak tgok sampai la ni. Insiden tu sangat buat saya frust tertonggeng2...Bukan salah saya, tapi salah teknikal. Saya peserta ke-2, timing dan arrangement tdk diuruskan dgn lancar. Selepas peserta pertama selesai bagi talk, tetiba time saya judges mintak short brief ttg siapa advisors dan berapa lama enroll. Sesudah brief serba sedikit, saya tengok chairman dan tengok timing dah gerak di screen laptop..so saya terus sambung dgn talk saya dah hampir separuh jalan. Tetiba chairman kata, belum start! Cish! terkinja2 saya kat depan audience yang sgt ramai tu...adalah sekitar 100++...patut la saya nampak judges terkebil kebil time saya cakap. Penat say sorry tapi dalam hati "apa pasal nko tak cakap belum start tadi ?!" huuummmm...sesudah itu terpaksa ulang balik, maklum la bila dah ulang mood saya dah tak bagus..tetiba dekat2 nak habis saya ter"pause" sebab hilang memori!!! Dengan tak malu mintak dgn chiarman "err..can I repeat again?"....humm waktu tu dah tau dah tader chances dah aku nak menang waimo cuma kategori people's choice. Sangat kuciwa deng...uhuks! Tapi takper lah dapat certificate ni...dan gambar masuk schools newsletter lagi :)...dan lagi Sohail my friend yg jadi 1st presenter cakap.."I solute your confidence"...hihihi..



Okay, tadi dah gi rawat si Seca ni...dr jam 8 am sampai jam 10 lebih saya melangut tunggu sambil baca majalah, sempat baca cerita benar kecurangan OZ's footballer dan kisah benar "Secret and Lier"..cari la buku ni kat kedai best sgt citer dia mcm citer penyiasatan makcik apa ntah kat TV tu..tapi kisah benar yang diceritakan oleh empunya diri. Dua2 kisah tu sgt bagus, real life situation. BTW, apa masalah si Seca ni? Sebenarnya, kerana keadaan cuaca yang berubah dan extreme buat dia punya brake switch stopper menguncup dan tak touch antara satu sama lain..jadinya bila parking lampu break terus menyala dan drain the bateri. Humm...waktu hantar tu, ada sorang pakcik pun mengalami masalah yang sama dengan truck dia. So malam tadi saya tak angkat handbrake sebab takut drain bateri dan saya tak dapat hantar workshop rini...tak jadi hantar semalam sebab dah tau apa puncanya slps check kat workshop yang satu lagi. Nasib baik Seca tak lari malam tadi..huhu


Kat sini, setiap workshop specialised dia lain2...so menda yang workshop ni boleh buat, workshop lain tak boleh buat...giteww..cerita dia. Kalau kat Malaysia senang kan? satu workshop jer mastered bagai2 kebijakan..tapi banyak workshop suka tipu pemandu wanita pula...Alhamdulillah kat sini, saya tak pernah kena tipu. Siap boleh mintak nasihat lagi ha..semalam gi mintak nasihat kat Ultratune costing untuk baiki condition yang direport dlm RWC..dia siap bagi advice tak berbaloi untuk buat sebab kos cecah $15K jadi tak berbaloi untuk harga jual kereta $2-3K sahaja. Bila tanya what did he reckon for the reasonable price, dia kasi URL website carsale.oz.com, atau suh gi iklan kat IGA. So, alang2 saya bertanya la jugak camana nak clearkan nama saya kat kereta punya registration tu...panjang lebar dia kasi penerangan..So skrg saya dah decide untuk jual Seca dgn harga $1K tanpa RWC dan unregistered. Sebab kalau with RWC, registered and manual price semasa dia sekitar $2800. Si Seca ni auto dan millage dah cecah 304K, so jual $1K pun dah okay...masalah teruk yang lain tak pernah dialami. 

Jadi sekarang saya sedang sibuk men-convince potential buyer yang kira2 pandai edjas RWC sendiri dan baiki dgn harga yang lebih murah. Harap Seca berjaya dijual dengan $1K...



1 comment:

Miss PIJAOSIX said...

Salam...

selamat hari raya yang...