Ketik

Friday, July 27, 2012

3 Minit Thesis


Okeng...assalamualaikum...

Setiap tahun UQ and semua universiti kat Australia adakan pertandingan yang dinamakan 3MT yaktu 3 minit thesis. Untuk masuk pertandingan ni kita kena at least dah confirm yang biasanya selepas setahun enrolment. Di sebabkan tahun2 lepas saya tak pernah masuk, sebab rasa macam tak ready lagi walaupun orang lain masuk every year..hehe, biasalah saya selalu gini..buat sesuatu apabila telah sangat confident.

Dalam pertandingan tu kita kena present PhD kita selama 3 minit sahaja dgn bantuan 1 slide sahaja tanpa animation etc. Slide dan penerangan kita kena mudah dipahami waimo oleh layman sekali pun..sebab pengadil nya terdiri dr antaranya academician dan bukan academician. Kalo scientific sangat mana technical people nak paham kan? Ni maknanya kita kena terer menyampaikan maklumat dalam bentuk yang boleh dihadam oleh segenap lapisan audiences.

Nak tau lebih lanjut gi SINI  Dia memula akn dipertamdingan peringkat school then peringkat faculty then peringkat university then peringkat negeri..weehuuu kalo menang se-Australia best nyer...ermm, untuk itu kena polish vocal dulu. Selalu org komen cakap cepat dan lower pitching jerk..bosan. Kena belajar muntahkan baritone notes.

So, pertandingan bukan saja2 tau..ha..ada hadiah best punya. Hadiah dia travel grand sebanyak $5000 untuk pemenang, runner-up dapat $2000 manakala people's choice dapat $1000. Manala tau kan pasni nak gi Europe especially Italy tak pun Korea jumpa Jung Sang bolehlah pakai duit tu. Apa? Jung Sang tak ikut scientific conferences? Meme lar...gi tengok Nami Island pun jadi..Ai nak gi honeymoon situh.

Ni co-ordinator dah mintak slide kena submit sebelum jam 4 ptg ni dan acaranya pada 7 August nanti. Kat atas tu slide hamba..so ada sesapa nak komen? Tuan tanah sedia menerima segala komen positive dan negative..hehehe...Doakan saya menang!!

Waaa! saya da buang smiley faces with awan nano...dan tukar tajuk jd Gel Vessel Occlusion sahaja...


No comments: